Povežite se s nama

Međimurje

Biodinamičari u Istri predstavili svoja iskustva

Objavljeno:

- dana

GOSTOVANJE

Na poziv organizatora, Etnografskog muzeja Istre i Udruge „Istarski eko proizvod“ iz Pule, devet obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava iz Međimurja sudjelovalo je na Sajmu hrane „Pazi što jedeš“.

Riječ je o OPG-ima koji su članovi Društva „Duga“ za biodinamičko gospodarenje. Poseban naglasak pulskog sajma ove godine stavljen je na istraživanje, prikupljanje i dokumentiranje podataka o tradicijskim i zdravim receptima karakterističnima za Istru.

„Duga“ je prvo biodinamičko društvo u Hrvatskoj, osnovano još 2001. godine

Inače, „Duga“ je prvo biodinamičko društvo u Hrvatskoj, osnovano 2001. godine. Djelatnost udruge je promoviranje ekološke i biodinamičke poljoprivrede na području Međimurja, organizacija ekoloških radionica i predavanja te razmjena sjemena. Od osnivanja do danas Društvo kontinuirano radi na istraživanjima po principima koje je utemeljio Rudolf Steiner u svojem poljoprivrednom tečaju održanom 1924. godine.

U nizu predavanja održanih poljoprivrednicima predvidio je sve veće otuđenje čovjeka od prirode, što je dovelo do današnjih problema sa zagađenjem okoline, kojima smo sada svjedoci. Već tada bio je svjestan potrebe ljudi da prestanu zagađivati zemlju, svoj jedini dom, i okrenu se popravljanju onoga što je još preostalo od prirodnih resursa.

Upravo na ovom tragu djelovanje je Društva „Duga“, koje, uz edukaciju svojih članova, prenosi svoja iskustva na sajmovima zdrave hrane, tako da su često u prilici odgovarati na pitanja zainteresiranih kupaca o svojstvima pojedinih poljoprivrednih proizvoda, receptima i dobrobiti od uživanja pojedinih vrsta hrane.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera u ponedjeljak u Maloj Subotici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponedjeljak, 29. travnja, od 8 sati u prostorijama Podružnice umirovljenika Mala Subotica (bivši matični ured) organizira se besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera.

Osim toga građani će moći doznati više informacija o šećernoj bolesti te dobiti korisne savjete.

Ovu akciju organizira Podružnica umirovljenika Mala Subotica.

Nastavite čitati

Međimurje

Stiže novi parket u sportsku dvoranu u Murskom Središću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministarstvo turizma i sporta krajem prosinca prošle godine objavilo je Javni poziv za iskaz interesa za sufinanciranje izgradnje, obnove, održavanja, opremanja i rekonstrukcije sportskih građevina u 2024. godini na koji je Grad Mursko Središće prijavio projekt „Rekonstrukcija sportske dvorane u Murskom Središću – zamjena sportskog poda“

U srijedu, 24. travnja, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak prisustvovao je potpisivanju i uručivanju Ugovora za spomenuti projekt u vrijednosti od 136.419,00 eura.

Sportska dvorana u Murskom Središću će tako uskoro dobiti novi sportski pod, a uskoro će se potpisati i ugovor u vrijednosti od 883.501,39 eura za kompletnu energetsku obnovu sportske dvorane – novi krov, fasada, prozori, rasvjeta, solari, toplinske pumpe…

Time će sportska dvorana svakako postati atraktivnije mjesto za sportske događaje, treniranje i natjecanja, a također će se time u idućim desetljećima osigurati funkcionalnost sportske dvorane i neće biti potrebe za nekim većim investicijskim ulaganjima.

Obzirom što je iz ova dva javna poziva Gradu Mursko Središće dodijeljeno više od milijun eura značajno se rasterećuje gradski proračun. Uz Grad Mursko Središće više jedinica lokalne samouprave iz Međimurske županije dobilo je sredstva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje