Povežite se s nama

Međimurje

Biodinamičari u Istri predstavili svoja iskustva

Objavljeno:

- dana

GOSTOVANJE

Na poziv organizatora, Etnografskog muzeja Istre i Udruge „Istarski eko proizvod“ iz Pule, devet obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava iz Međimurja sudjelovalo je na Sajmu hrane „Pazi što jedeš“.

Riječ je o OPG-ima koji su članovi Društva „Duga“ za biodinamičko gospodarenje. Poseban naglasak pulskog sajma ove godine stavljen je na istraživanje, prikupljanje i dokumentiranje podataka o tradicijskim i zdravim receptima karakterističnima za Istru.

„Duga“ je prvo biodinamičko društvo u Hrvatskoj, osnovano još 2001. godine

Inače, „Duga“ je prvo biodinamičko društvo u Hrvatskoj, osnovano 2001. godine. Djelatnost udruge je promoviranje ekološke i biodinamičke poljoprivrede na području Međimurja, organizacija ekoloških radionica i predavanja te razmjena sjemena. Od osnivanja do danas Društvo kontinuirano radi na istraživanjima po principima koje je utemeljio Rudolf Steiner u svojem poljoprivrednom tečaju održanom 1924. godine.

U nizu predavanja održanih poljoprivrednicima predvidio je sve veće otuđenje čovjeka od prirode, što je dovelo do današnjih problema sa zagađenjem okoline, kojima smo sada svjedoci. Već tada bio je svjestan potrebe ljudi da prestanu zagađivati zemlju, svoj jedini dom, i okrenu se popravljanju onoga što je još preostalo od prirodnih resursa.

Upravo na ovom tragu djelovanje je Društva „Duga“, koje, uz edukaciju svojih članova, prenosi svoja iskustva na sajmovima zdrave hrane, tako da su često u prilici odgovarati na pitanja zainteresiranih kupaca o svojstvima pojedinih poljoprivrednih proizvoda, receptima i dobrobiti od uživanja pojedinih vrsta hrane.

Izvor:
Foto:

Međimurje

FOTO Pohvale i darovi za najuspješnije učenike OŠ Jože Horvata Kotoriba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Za najuspješnije učenike i mentore Osnovne škole Jože Horvata Kotoriba 23. lipnja načelnik Općine Kotoriba Dario Friščić organizirao je prijam kako bi im uputio riječi pohvale i uručio prigodne darove za izniman uspjeh na smotrama i natjecanjima, gdje su postigli zavidne rezultate u ovoj nastavnoj godini.

Ovom gestom načelnik je razveselio učenike koji su se natjecali na državnim natjecanjima te njihove mentore. U uvodnom dijelu prigodnim se riječima obratio svim pristiglim učenicima i njihovim mentorima te ravnateljici škole Snježani Matoš, nakon čega se svaki učenik predstavio i ukratko ispričao u čemu je bio uspješan. Potom su mentori ukratko ispričali svoje doživljaje s natjecanja i priprema te otkrili daljnje planove.

Nagrađeni su ovi učenici i mentori: Lovro Erdelji – Državno natjecanje iz informatike (mentorica Karmen Somi), Dorotea Tilošanec i Nela Kovačić – Državno natjecanje iz tehničke kulture (Jelena Tuksar), Ana Markan – Državno natjecanje iz biologije (Lidija Ribić), Karla Novak i Ivan Markan te Vanessa Balog i Vito Peranec – Državna smotra projekata iz područja građanskog odgoja i obrazovanja, razredna nastava (Adela Horvat i Nenad Pogorelec), Mia Rajher i Gabrijel Dolenec te Sara Matulin i Lovro Erdelji – Državna smotra projekata iz područja građanskog odgoja i obrazovanja, predmetna nastava (Romina Volar).

Nastavite čitati

Međimurje

Prijam za Jakova Vuka iz Macinca: osvojio je Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općinski načelnik Nikola Novak u prostorijama je Općinske uprave Općine Nedelišće priredio prijam za Jakova Vuka iz Macinca, studenta Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta koji je osvojio Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu.

Jakov je primio Rektorovu nagradu za znanstveni rad u području biomedicine i zdravstva pod nazivom „Sinteza i karakterizacija novih hibrida harmina i primakina s potencijalnim citostatskim djelovanjem“, koji je izradio u akademskoj 2020./2021. godini u okviru istraživačkog projekta „Derivati harmina kao potencijalni antimalarici“ Hrvatske zaklade za znanost.

Rektorova nagrada dodjeljuje se za najbolje studentske radove znanstvenog sadržaja, odnosno, umjetnička ostvarenja radi poticanja znanstveno-istraživačkog i umjetničkog rada te promicanja studentskog stvaralaštva.

Općinski načelnik Nikola Novak poželio mu je sreću u daljnjem školovanju i u profesionalnoj karijeri, a za poticaj mu je dodijeljena i financijska nagrada.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje