Povežite se s nama

U fokusu

Biskup političarima poručio jedno, a oni protumačili svatko na svoj način

Objavljeno:

- dana

Političari u Ludbregu

Biskup gradišćanskih Hrvata iz Željezna, Egidije Živković, svojom je propovijedi na središnjoj misi ludbreške Svete Nedjelje izazvao različite komentare prisutnih političara.

Biskup je s oltara poručio političarima u prvom redu da se prestanu baviti kamenim i limenim pločama i sekularizmom i posvete se optimizmu.

– Hrvatska danas treba najviše zajedništvo i dijalog –  poručio je Živković i nastavio da „ljudi krvavih ruku, koji su proizvod okrvavljene ideologije, ne mogu voditi časno ovaj narod i Hrvatsku“…

–  Ne bavite se prebrojavanjem krvnih zrnaca, ali se čuvajte parazita i kompromitiranih koju truju zdravu krv u društvu, narodu i domovini – poručio je biskup gradišćanskih Hrvate te upitao političare kada će imati hrabrosti staviti lustraciju pred oči i lice Europske unije.

Ovogodišnje državno izaslanstvo je stiglo u najslabijem sastavu dosad. Došao je predsjednik Sabora, Gordan Jandroković, iz Vlade se nije pojavio nitko. O biskupovim riječima predsjednik Sabora je rekao: – Pozvani smo na toleranciju i suočavanju s prošlošću – rekao je.

Varaždinski župan Radimir Čačić smatra da se ovakva propovijed „dotiče večeg broja vjernika nego lanjska“. Posjetimo, prošle godine je, ususret izborima,  kontroverzni sisački biskup Košić s oltara u Ludbregu govorio građanima za koga (ne)trebaju glasati.

U Ludbreg je došao i predsjednik SDP-a, Davor Bernardić, koji je biskupove riječi protumačio kao neugodnu i oštru poruku Vladi da živi u prošlosti.

Političari su se ranijih godina voljeli pojavljivati u Ludbregu. Lani je bilo osobito „prometno“ kad je Sveta Nedjelja bila neposredno uoči izvanrednih izbora.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Novi udar: Poskupjeli dijelovi za automobile, ali i obvezno auto osiguranje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Poskupjeli su gotovo svi zamjenski dijelovi, od guma do tekućine za pranje stakla, a posljednji udar na vozače su i nove cijene auto osiguranja, piše RTL.

– Rast cijena između 10 i 25 posto. Najmanje poskupljenje se dogodilo na antifrizu, dok dijelovi, motorna ulja 15 posto, akumulatori 13, 14 posto. I nažalost najviše su poskupjele gume 25 posto – rekao je Zoran Branšajd, voditelj nabave u tvrtki za veleprodaju autodijelova i opreme.

Što znači da samo jedna guma koja je koštala 600 kuna, sada košta 750. Tko ih mijenja na cijelom automobilu, morat će izdvojiti 600 kuna više. Problemi su krenuli još u doba korone, nastavili se inflacijom.

Od 1. listopada poskupjelo i obavezno osnovno auto osiguranje za 200 do 400 kuna. Iz najvećih osiguravajućih kuća, nitko nam nije potvrdio ovu informaciju, no vozači su osjetili.

Nastavite čitati

U fokusu

Potvrđena optužnica protiv šefice financija Općine Sračinec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda potvrdilo je optužnicu protiv Renate Sabati, bivše voditeljice poslova financija u Općini Sračinec, koju Uskok tereti da je od 2011. do kraja kolovoza 2018. oštetila općinu za više od 1,6 milijuna kuna, piše Net.hr.  

Uskok tereti Sabati da novac koji je podizala sa žiro-računa, kao i novac koji joj je predan radi polaganja, nije polagala u blagajnu već ga je zadržavala za sebe.

Sabati je, tvrdi Uskok, radi prikrivanja zlouporaba prikazivala da je podignuti novac iskorišten za poslovanje općine pri čemu je u dnevniku knjiženja knjižila ulazne račune dobavljača u većim iznosima od stvarnih te izrađivala neistinite ulazne račune.

Porezne prihode prikazivala je u iznosima različitim od stvarno uplaćenih, kao i isplatu donacija raznim udrugama na temelju zamolbi za donacije koje je sama izrađivala. Nakon toga je izrađivala neistinite bankovne izvode kako bi prikrila uzetu gotovinu, tvrdi tužiteljstvo.

Uskok tereti Sabati da je novac iz blagajne za svoje potrebe podizala koristeći ovlaštenje obavljanja gotovinskih isplata iz blagajne, a kako bi prikazala da je novac utrošen za potrebe općine, sačinjavala je neistinite isplatnice za robu koju općina nije nabavila, kao i račune koje dobavljači nisu ispostavili.

Izvor: Net.hr

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje