Povežite se s nama

Život i društvo

Biskup Radoš poslao božićnu poruku: „Kradljivac (covid) ne može uzeti toplinu, ljepotu i radost vjere!“

Objavljeno:

- dana

Već tradicionalno, i ove godine vjernici mogu pročitati što im poručuje čelna osoba Varaždinske biskupije. Naime, biskup Bože Radoš poslao je božićnu poruku 2020. godine pod naslovom „Ukradena idila – otkrivena tajna Božića.

Poruku prenosimo u cijelosti.

U ove dane Božića naše će oči zastati nad jednostavnošću prizora jaslica. U jednostavnosti i bogatstvu prizora, zaustavit ćemo pogled na živopisnoj stranici evanđelja koja dočarava tajnu Božjeg dolaska među nas ljude. Naše će uši dotaknuti glas radosti neba koji obznanjuje: Danas vam se u gradu Davidovu rodio Spasitelj – Krist, Gospodin (Lk 2,11).

I dok s usana bude tekla svježa ‘ispovijest vjere’, koljena koja dodiruju tlo podsjetit će na svetost riječi:

Vjerujem u Isusa Krista,

jedinorođenoga Sina Božjega.

Koji je radi nas ljudi

i radi našega spasenja sišao s nebesa.

I utjelovio se po Duhu Svetom od Marije Djevice:

i postao čovjekom.

Sva naša osjetila dodiruju idilu otajstva – Sin Božji postao je čovjekom.

No, idilu Božića krade nam neželjeni gost. Po svetim se gestama, kojima izražavamo zajedništvo, prijateljstvo i ljubav – pruženom rukom, zagrljajem, poljupcem, blizinom koja nam je potrebna, podlo uvlači u naše domove. Iz mnogih je zauvijek odveo, kao razbojnik ukrao, drage nam ljude. Čini se moćan: zatvorio je kuće, opustošio ulice, prorijedio sjedišta u našim crkvama, ušutkao veseli i radosni žamor djece u našim školama i igralištima, učinio pustima mjesta okupljanja i druženja… Može li nam ukrasti i Božić? Idiličnu dekoraciju sigurno može – već je ukrao. Ali otajstvo? Može li nam ukrasti tajnu, radost samoga Božića?

Ključ, srce, radost Božića skriva se u vjeri u Isusovo utjelovljenje. Bog, po kome je sve stvoreno, jedini je izvor života i u njegovoj ljubavi sakriven je smisao našega postojanja – došao je radi nas ljudi, radi našega spasenja. Ova tajna Božića svjedoči da je život svakoga čovjeka neizmjerno vrijedan, da je dragocjen u Božjim očima. To je najvažnija istina života – to je jedina čvrsta točka koja životu daje sigurnost. Moj život je u rukama Boga, koji se spustio u naše naručje, da bi nama priopćio i dao sigurnost da smo u Božjem naručju.

Braćo i sestre! S mnoštvom popratnih sadržaja u pripremi za Božić putem lako izgubimo onoga koji je najmanji, koji ‘zadnji dolazi’ i radi kojega je sve – ‘maleno Dijete u jaslicama’. On je srce i radost Božića! On daje smisao i ljepotu svemu što ga okružuje. Tužan je Božić ako njega izgubimo, ako ga zaboravimo položiti u jaslice svoje duše! Ako je to mjesto prazno mjesto, i Božić je prazan – nema Božića!

Drage obitelji! Položimo ga u jaslice svojih obitelji!

Položimo ga kroz riječi evanđelja. Kad se kao obitelj okupite i zajedno smirite, pročitajte i poslušajte izvještaj o Kristovu rođenju.

Položimo ga u zajedničkoj molitvi, po slavlju svete Mise. Na način koji vam je moguć zagrijmo svoj ‘dnevni boravak’.

Položimo ga i radošću božićne pjesme, koja ove godine neće u željenom obliku odzvanjati u našim crkvama, ali s njom neka uđe radost u malu Crkvu – obitelj. Intonaciju neće davati usklađeni zbor, ali joj može dati ‘usklađenost’, toplina obiteljskih odnosa.

Položimo ga kao obitelj, zajedno pripremajući jaslice u svojoj kući i obiđimo one, za nas napravljene u našim župnim crkvama.

Položimo ga poravnavajući svoje putove u sakramentu pomirenja da bi Božja ljubav natapala naš život.

Kad ga položimo, prepišimo čitko ovaj članak vjerovanja iz svoga uma i sa svojih usana u dušu da ona diše vjerom;

Vjerujem u Isusa Krista,

jedinorođenoga Sina Božjega.

Koji je radi nas ljudi

i radi našega spasenja sišao s nebesa.

I utjelovio se po Duhu Svetom od Marije Djevice:

i postao čovjekom.

On će donijeti mir ovim nemirnim danima, unijet će radost koju nitko i ništa ne može oduzeti; radost u kojoj, sve što se događa, iako se čini da je isto – ništa nije isto… Jer se Bog rodio radi nas – radi našega spasenja – radi mene – radi moga spasenja. Dok je Bog u svetištu bića, dok je ljubavlju zapisan u dušu; nitko ga ne može ukrasti, nitko ga ne može dohvatiti. Kradljivac (covid) ne može uzeti toplinu, ljepotu i radost vjere koja daje novi pogled na smisao života; novi pogled na druge, svijet, bolesti – pa i neprilike koje nas okružuju. Bog nas odmiče od grča i briše lažni osjećaj da smo sami, ostavljeni, prepušteni silama koje nas nadilaze.

Svima vama, dragi vjernici i ljudi dobre volje, želim da u ovom sivilu tjeskobe vaše oči vjere budu bistre i prepoznaju Gosta – Boga koji kuca na vrata, traži jaslice – središte vašega bića – da u njemu nađe svoj siguran boravak i u mjeri u kojoj se nastanio, darovat će mir, novu nadu i sigurnost da Bog, jedini Gospodar, prati i ljubomorno bdije nad našim životom, da smo sigurni u Njegovim rukama.

Sretan Božić!

Život i društvo

Preminuo je Zlatko Korpar, bivši direktor ljubeškog Kaminga

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Preminuo je Zlatko Korpar (54), bivši direktor Kaminga i bivši predsjednik Uprave Autoceste Rijeka – Zagreb.

Kako doznajemo preminuo je nakon duge i teške bolesti. Iza sebe je ostavio suprugu i dvoje djece.

Rođen je i školovan u Varaždinu gdje je završio Geotehnički fakultet i od 1990. do 2005. godine obavljao je poslove rukovoditelja i direktora projekata na izgradnji cesta i autocesta u Hrvatskoj u tvrtki Cesta Varaždin d.d.

Kasnije je bio i predsjednik Uprave varaždinske Ceste, a bio je i direktor ARZ-a – u kojem je godinu i pol bio predsjednik Uprave.

Za njega su vezane brojne afere te je bio USKOK-ov pouzdanik. Mnoge pamte kad je u ljeto 2017. godine u Ledincu isti teško pretučen.

Nastavite čitati

Život i društvo

Inovacija koja smanjuje prisutnost virusa – Varteks napravio odijelo s anti viralnim premazom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponudi modne i tekstilne kompanije Varteks, svoje mjesto pronašlo je i muško odijelo koje odlikuje posebna tehnološka inovacija. Iako se na prvi pogled ne razlikuje od drugih odijela u ponudi, novo odijelo vrlo je posebno, inovativno i drugačije – izrađeno je od Marzotto tkanine koju čini stopostotna runska vuna s anti viralnim premazom koji eliminira prisutnost virusa na površini tkanine.

O posebnosti ovog VIRAL OFF odijela dovoljno govori i to što je jedino takve vrste trenutno dostupno na hrvatskom tržištu i što ga možete pronaći samo u Varteksovoj ponudi.

Anti viralni premaz tehnološka je inovacija talijanskog proizvođača tekstila Marzotto koju je razvio i proizveo u suradnji s vodećom tvrtkom u biomedicinskom sektoru Polygiene. Prednosti anti viralnog premaza na tkanini su višestruke. Osim što dokazano smanjuje moguću prisutnost više od 99 % virusa unutar 2 sata (što potvrđuje ISO standard i certifikat Oeko-tex), VIRAL OFF premaz štiti odjeću, smanjuje potrebu za čišćenjem, dezinficira odjeću i produžava njen životni vijek. Premaz se aplicira na gotovu tkaninu proizvedenu od prirodnih vlakana kao što su vuna, pamuk ili lan, a aktivni sastojak premaza čini reakcijska masa titan dioksida i srebro klorida. Anti viralni premaz siguran je u dodiru s kožom, ne izaziva alergijske reakcije i nije opasan za zdravlje odraslih i djece, niti kućnih ljubimaca.

Kako bi zadržalo svoju učinkovitost odijelo s VIRAL OFF premazom održava se suhim kemijskim čišćenjem odijela koje neće narušiti njegova svojstva. VIRAL OFF premaz eliminira viruse čim dođu u dodir s tkaninom i osigurava da u roku od 2 sata s odjeće nestane prisutnost virusa koji mogu počivati na površini tkanine, no važno je napomenuti kako ne predstavlja potpunu zaštitu od zaraze. Anti viralna zaštita djeluje samo na viruse koji padnu na tkaninu odijela, a kako bi se umanjila mogućnost zaraze, i dalje je nužno pridržavati se svih propisanih epidemioloških mjera. Tome unatoč, VIRAL OFF tehnologija označava značajnu prekretnicu u tretiranju novih materijala i pomak ka zaštiti zdravlja koji moda može pružiti potrošačima, naznačujući tako da njezina funkcija nije da bude samo estetski lijepa, već i korisna i sigurna.
Hlače i sako VIRAL OFF Varteks odijela klasičnog su kroja u sivoj boji i izrađeni su od najfinije runske vune s dodatkom anti viralnog premaza, a možete ih pronaći na prodajnim mjestima Varteksa i u webshopu..

Nastavite čitati