Povežite se s nama

U fokusu

Bit ćemo još dugo u Varaždinu i Varaždinskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Radimir Čačić, predsjednik Sjeverozapadnog regionalnog saveza HNS-a

Mi imamo sada Vladu, imat ćemo je i sutra, ali jednom nećemo. Ali ovdje – bit ćemo još dugo. Vjerujte mi, ovdje ćemo biti jako dugo. Jako jako dugo. Mnogih više neće biti u hrvatskoj politici, a mi ćemo biti tu, ustvrdio je u Varaždinu predsjednik Sjeverozapadnog regionalnog saveza HNS-a Radimir Čačić na središnjem izbornom skupu koalicije SDP-HNS-HSU za Varaždinsku županiju, a njegove su riječi bile popraćen pljeskom članova stranaka koji su se okupili ispod šatora postavljenom na Trgu bana Jelačića.

Naglasivši da mu je drago što je za njegova mandata ostvareno skoro sve što je najavljivano prije lokalnih izbora 2009., a ponegdje čak i nešto više nego što je obećano, kandidat za varaždinskog župana Predrag Štromar rekao je da je to dokaz kako se može odgovorno i pravedno raditi.

Štromar: Sposobni i pošteni

-Isto tako ću nastaviti. Vremena su teška, a izazovi izuzetno veliki. Zato nudimo konkretne programe i rješenja za svaku pojedinu sredinu. Biramo one koji znaju što napraviti i još važnije koji znaju kako napraviti. Od ove koalicije, HNS-a, SDP-a, HSU-a i HSLS-a, osim što se očekuju već uobičajeno i s razlogom rješenja, očekuju se prije svega sposobni i pošteni kandidati, a kakve imamo za razliku od drugih, ustvrdio je varaždinski župan.  

Govoreći o konkretnim projektima u Varaždinskoj županiji, Štromar najavio je stvaranje jake destinacije zdravstvenog turizma, dogradnju i izgradnju zgrade kirurgije i objedinjenog hitnog prijema u varaždinskoj bolnici, izgradnju srednjoškolskog i sveučilišnog kampusa, zatim nastavak ulaganja u razvoj visokoškolskog obrazovanja radi stvaranja jakog sveučilišta na sjeveru Hrvatske, izgradnju brze ceste Varaždin – Krapina, revitalizaciju arboretuma i dvorca Opeka, povećanje poticaja poljoprivrednicima, stimuliranje investicija za očuvanje radnih mjesta te stvaranje uvjeta za nova radna mjesta.

– Svi ovi projekti vode k tome da osiguramo veće plaće za naše vrijedne radnike i veću zaposlenost. U tome ćemo uspjeti jer osim pripremljenih projekata imamo podršku Vlade,  ministarstva i državnih poduzeća. Vlada već sufinancira besplatni prijevoz srednjoškolaca s 75 posto,  a preuzet će i 55 posto obveza financiranja najma škola izgrađenih po JPP-u, što će idući tjedan potpisati ministar Jovanović. Država će sudjelovati i u gradnji 11 školskih i sportskih objekata, dok će idući tjedan ministar Ostojić pokrenuti javnu nabavu za zgradu kirurgije koju će financirati s 90 posto. Država je odradila svoj dio posla kod Varteksa i sve su se banke dogovorile, tako da idući tjedan može biti postignuta predstečajna nagodba. Osigurano je i 10 milijuna eura za likvidnost tako da će Varteks slijedećih nekoliko godina imati osiguranu financijsku pomoć i posao. Naši radnici će imati posla, obećao  je Štromar, što je bilo popraćeno velikim pljeskom.

Čačić po Čehoku, ali i Cinguli

Pljeskom je dočekan i idući govornik,  predsjednik Sjeverozapadnog regionalnog saveza HNS-a Radimir Čačić. Naglasio je da u Varaždinskoj županiji, gdje je HNS na vlasti gotovo neprekinuto osam godina, ne dvoji  u pobjedu ove nedjelje kada će pobijediti s dva tri najuvjerljivija rezultata u Hrvatskoj. Drugačije je u Varaždinu gdje je HNS na vlasti zajedno s HNS-om tek 18 mjeseci, dok su prije toga narodnjaci bili na vlasti zajedno sa Čehokom i HSLS-om više od desetak godina, izuzme li se prekid od 2009. do 2011. godine kada su održani izvanredni izbori zbog ostavke bivšeg gradonačelnika kojeg je USKOK odveo u Remetinec.

– Sadašnja gradska vlast izbrana je u dramatičnim okolnostima. Do izvanrednih izbora došlo je samo zahvaljujući policiji, sudu, izvanrednim okolnostima, aferama, dramama, desetinama i stotinama milijuna kuna potpisanih ugovora za koje nitko ne zna zašto su potpisani, tko će to platiti i zašto bi se platili. Nakon desetljeća euforije kako je sve krasno i dobro, odjednom se skida celofan i počinje smrdjeti. I to ozbiljno. Do jučer tako ponosi građani Varaždina u zadnjih 18 mjeseci  imali su razloga  crvenjeti se pred hrvatskom javnošću. Odjednom je postao grad mafijaških organizacija. Tako je barem izgledalo, iako to naravno nije tako. Daleko smo mi od toga, ustvrdio je Čačić.

Osim na Čehok, svog bivšeg koalicijskog partnera, posebno se okomio na prof. dr. Marijana Cingulu, nezavisnog kandidata za varaždinskoga gradonačelnika kojeg podržava varaždinski HDZ.

 -Pogledajte si listić Čehoka s prošlih izbora. Tu piše da je kandidat za gradonačelnika Čehok, a  prvi predlagatelj da je – Cingula. Više nema Čehoka, ali sada dobivamo Cingulu. Naša udarna poruka je etičnost i moral. Pa boga mu zašto još nemamo Čehoka ovdje ako nam je to glavna poruka? No imamo nezavisnog kandidata. Super. Ali zašto je iza njega na listi od 25 ljudi 24 iz HDZ-a? Ne treba biti matematički genije da se razumije što je što. U ovom gradu gdje HDZ nikada nije dobio izbore niti neće. Zato je pred vama ova koalicija i bit će i sutra,  najavo je Čačić.

Bivši prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva osvrnuo se i na ono građanima nudi koalicija HNS-SDP-HSU u Varaždinskoj županiji i Varaždinu.

– Pred nama je zadatak da u ovom prekrasnom gradu, gdje me licemjerje i ta provincijska napuhanost užasava, izaberemo  gradsko vodstvo s vizijom. A što Varaždin treba nakon pospremanja koje je iza nas? Treba viziju, niz projekata kao što je nova kirurgija koju će država financirati s 90 posto. To nije slučajno. Da nismo izabrali ovu Vladu bolnice ne bi vidjeli ili barem na da država plaća toliko. Država ovdje nikada nije ništa platila, a kamoli 90 posto. Ne bi ni u snu mogli pomisliti ni da će država preuzeti 55 posto za ovo što smo napravili u školstvu i što ćemo morati plaćati još 25 godina, a da nismo pametno birali. Da  Vlada nije dobila ultimatum – dajte novac sjeveru, ustvrdio je Čačić.

Budući da država nema novca, kako je dodao, kod projekata će se trebati oslanjati na fondove EU.

-Hrvatska država je visoko centralizirana s 90 posto poreznih prihoda koji se distribuiraju iz Zagreba. Mi imamo sada Vladu, imat ćemo je i sutra, ali jednom nećemo. Ali ovdje – bit ćemo još dugo. Vjerujte mi, ovdje ćemo biti jako dugo. Jako jako dugo. Mnogih više neće biti u hrvatskoj politici, a mi ćemo biti tu, naglasio je Čačić popraćen pljeskom.

Habbuš po medijima

Na okolnosti koje su prethodile njegovoj pobjedi na izborima 2011. godine osvrnuo se  i kandidat za varaždinskoga gradonačelnika Goran Habuš koji tu dužnost obnaša zadnjih 18 mjeseci.

– Prije 18 mjeseci privi korak napravili ste vi glasovanjem protiv načina vođenja grada kod kojeg se pogoduje pojedincima, korupcije, pogodovanja i korištenja gradskog proračuna kao bankomata za pojedince, a gradsko zemljište rasprodaje u bescjenje. Tada ste nam dali priliku za stvaranje novog Varaždina. Nije bilo lako ni jednostavno. Bili smo svjesni da u 18 mjeseci neće biti lako promijeniti sustav koji je stvaran pomno 14 godina, sustav na usluzi pojedincu, a ne općem interesu. Probleme koji smo naslijedili, ugovori koje smo naslijedili, mogli su kratkom roku dovesti ovaj grad u kolaps i bankrot. Nosili smo se s tim problemima kako smo znali i rješavali jedna za drugim, ustvrdio je Habuš.

Usprkos zatečenom, kako je dodao, uspješno su riješeni svi problemi, a ono što je ostalo će se riješiti. S tim u vezi izdvojio je ravnomjernost kod uređenja grada, početak energetske obnove vrtića i priznanje Zlatni cvijet za uređenost.  Najavio je i dovršetak projekta istočne obilaznice i Kapucinskog trga, a posebno je ponosan na uređenje dva pružna prijelaza za koje je Varaždin HŽ-u dao 400 tisuća kuna još 2008. godine, a u međuvremenu je na njima pognulo još osmero ljudi.

– Bilo smo nepokolebljivi, nepotkupljivi i čvrsti. Zbog toga su oni, koji su navikli na potkupljive čelnike u gradu, koristili sve moguće načine proti nas: tukli su nas medijima, tukli su nas kupljenim novinarima, tukli su nas često ispod pojasa. U proteklih godinu i pol dana dobar dio medija se trudio da naši projekti budu prikazani ili krivo ili da im se da sasvim malo prostora. Tukli su nas i naši politički protivnici. I vjerujte nije bilo lako. Mnogo neprospavanih noći, ali vjerujte mi isplatilo se, zaključio je Habuš

Izvor:
Foto: rt

U fokusu

Varaždin je europski grad stabala: “Ovo smo postigli kao tim”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Varaždin, hrvatski grad baroka, glazbe i cvijeća, od sada ponosno nosi i titulu – europski grad stabala 2024.! Varaždin se ovom nagradom pridružio elitnom društvu zelenih europskih metropola, što je veliko priznanje ovom gradu, a posebno gradskoj komunalnoj tvrtki Parkovi, koja brine o održavanju gradskog zelenila.

The European City of the Trees Award (ECTA) je nagrada koju European Arboricultural Council dodjeljuje od 2007. godine onim gradovima koji se sukladno pravilima arborističke struke, ističu po iznimnoj kvaliteti rada s urbanim stablima. Tako se Varaždin našao u društvu Beča, Antwerpena, Amsterdama, Praga, Krakova, Tallina, Merana, Apeldorna, Trnave, Winterthura i Frankfurta na Majni.

Priznanje

Iako će sama nagrada biti uručena u lipnju na godišnjoj skupštini European Arboricultural Council, ovih je dana na adresu varaždinskog gradonačelnika Nevena Bosilja stigla službena potvrda o dodjeli nagrade.

Tim povodom u petak, 26. travnja održana je konferencija za medije u jednom od najmlađih varaždinskih parkova, Parku mladih, kako bi se poslala simbolična poruka da sve što danas činimo u namjeri očuvanja zelene gradske panorame, ostavljamo u nasljeđe budućim generacijama.

– Ovu nagradu ostavljamo u zalog današnjoj djeci, da ih podsjeća kako nikad ne smiju odustati od brige za zeleni okoliš i za stabla jer ona su nam ključan saveznik u borbi protiv klimatskih promjena i onečišćenja istaknula je direktorica Parkova Jelena Sekelj i zahvalila svim zaposlenicima Parkova na angažmanu.

– Ovu nagradu postigli smo zajedno kao tim. Zahvaljujem gradskoj upravi na dijeljenju zajedničke vizije o održivom upravljanju gradskim stablima i zelenom i zdravom gradu, te na njihovoj volji za suradnjom. Zahvaljujem na suradnji i našim cijenjenim partnerima – komunalnim i privatnim poduzećima, fakultetima, institutima, javnim i obrazovnim ustanovama te pojedincima s kojima surađujemo u radu sa stablima. Hvala i našim sugrađanima koji nas podržavaju, kao i onima čije nas konstruktivne kritike potiču da budemo još bolji. Zajedno možemo učiniti puno za naš grad. Ponosimo se što smo Europski grad stabala jer je to potvrda naše stručnosti te predanosti održivosti i stvaranju grada ugodnog za život – dodaje Sekelj.

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj čestitao je direktorici i svim djelatnicima gradske tvrtke Parkovi na ovom značajnom priznanju koje je još jedan dokaz koliko Varaždin djeluje po pitanju zelenila.

Zahvala

– Prošle je godine ovo priznanje dobio Antwerpen u Belgiji, a ove godine Varaždin. U užoj konkurenciji s nama je bio Zadar. Svečano uručenje bit će u lipnju. Nagrada potvrđuje zelenu agendu koju provodi Gradska uprava zajedno s Parkovima. Zahvaljujem vrijednim djelatnicima Parkova koji svaki dan uređuju naš grad i brinu o urbanom zelenilu. Ovih dana završili smo i nove drvorede, u Ulici Tina Ujevića, na Dravskoj poljani, zatim pored autobusnog kolodvora, u jesen kreće sadnja tisuću stabala iz projekta Varaždin pod krošnjama i možemo reći da je grad Varaždin zaista predvodnik i s razlogom je dobio ovu značajnu europsku titulu – rekao je gradonačelnik.

Podsjetio je na povijesnu činjenicu kako je Varaždin imao zaposlenog gradskog vrtlara tri godine prije Beča, a tridesetak godina prije Zagreba.

– To je kontinuirani rad, nasljeđe koje smo naslijedili od prijašnjih generacija, a projekte koje sada radimo, radimo za buduće generacije. Sve to doprinosi tituli koju Varaždin osvaja u posljednje tri godine – grada s najvišom kvalitetom života u Hrvatskoj – zaključio je gradonačelnik Neven Bosilj.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Stiglo je prvih šest borbenih aviona Rafale, čuvat će i varaždinsko nebo te grmjeti na aeromitingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Hrvatsku je danas sletjelo prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale.

Nove zaštitnike hrvatskog zračnog prostora iz Bordeauxa su u Zagreb preletjeli piloti Hrvatske vojske, koji su prošli obuku u Francuskoj. 

Na svečanosti prihvata prve skupine višenamjenskih borbenih aviona Rafale u sastav Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni Pukovnik Marko Živković je, uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade ministra obrane Anušića, ministra gospodarstva Habijana, i druge dužnosnike, bio župan Anđelko Stričak. 

– Upravo je nabava Rafala odluka koju bih posebno istaknuo tijekom obnašanja dužnosti zastupnika Hrvatskoga sabora u protekla tri mandata. Naime, Odlukom Vlade RH sam u srpnju 2019. godine bio imenovan u Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona. Da je njihova nabava bila neophodna, najbolje nam govore geopolitičke krize diljem svijeta. Vjerujem da svi uviđamo da moramo brinuti o sigurnosti, a isto tako vjerujem da svi uviđamo blagodati svih euroatlanskih asocijacija čiji smo članovi. Osim što Hrvatska vojska zadržava sposobnost zaštite zračnog prostora, nabavom borbenih aviona Rafale dodatno jača status među saveznicima – istaknuo je župan Stričak.

Kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje