Povežite se s nama

U fokusu

Blagodati kojima raspolažu Varaždinske Toplice predstavljene na stručnom skupu o vodama

Objavljeno:

- dana

U Arheološkom parku „Aqua Issae“ u Varaždinskim Toplicama održan je dvodnevni znanstveni kolokvij na temu „VODA – prirodno bogatstvo u funkciji gospodarskog razvoja Republike Hrvatske“.

Kolokvij je održan u organizaciji Znanstvenog vijeća za naftno-plinsko gospodarstvo i energetiku te uz sudjelovanje Geotehničkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i potporu gradonačelnice Varaždinskih Toplica, Dragice Ratković.

Prvog dana znanstvenog skupa, u petak, 14. rujna pozdravne govore održali su gradonačelnica Ratković te Damir Mihalić, zamjenik ravnatelja Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice i Spomenka Vlahović ravnateljica Zavičajnog muzeja Varaždinske Toplice.

Okupljanje velikog broja znanstvenika bila je prilika za prezentaciju brojnih znanstvenih i stručnih radova i studija, ali i predstavljanje monografije „Hrvatska prirodna bogatstva“ akademika Mirka Zelića.

Pred brojnim auditorijem predstavljena su znanstveno-stručna predavanja na teme: „Istraživanje Varaždinskih Toplica u svjetlu energetskog potencijala voda u RH“ autori mr. sc. Slobodana Kolbaha, Mladena Škrleca, mr. sc. Željke Sladović, prof. dr. sc. Miroslava Goluba i prof. dr. sc. Josipa Meseca, „Geotermalne vode sjeverozapadne Hrvatske – istraživanja, perspektive korištenja i zaštita okoliša“ grupe autora prof. dr. sc. Sanje Kapelj, dr. sc. Dragane Dogančić, dr. sc. Jelene Loborec, Mirjane Polančec, Gorana Vurija i Ivane Šturlan,“ Geotermalni potencijal gornjotrijaskih dolomita u Republici Hrvatskoj“ kojeg potpisuju dr. sc. Ivica Pavičić, dr. sc. Staša Borović i dr. sc. Kosta Urumović, „Eksploatacijsko polje geotermalne vode Zagreb“ autora Vladimira Cazina i Željka Jurilja.

Nakon kratke stanke nastavljene su prezentacije na teme „Iskorištavanje geotermalne energije revitalizacijom likvidiranih i napuštenih dubokih bušotina“ Marije Macenić, „Termalni vodonosnici pilot područja Darlinge projekta – geneza i korištenje“ dr.sc. Tamare Marković te „Inovativni poslovni modeli za razvoj obnovljivih izvora energije“ autora Roberta Pašička, Stjepana Cara i Zorana Kordića.

Prvi dan znanstvenog skupa u Varaždinskim Toplicama završen je raspravom i zaključcima stručnjaka na temu „Vode u funkciji gospodarskog razvoja RH“.

– Program drugog dana stručnog skupa iskoristili smo kako bismo okupljenima pokazali sve blagodati kojima raspolažu Varaždinske Toplice. Tako smo ih odveli u obilazak Zavičajnog muzeja i arheološkog nalazišta „Aqua Iasae“, ali i na hidrogeološku šetnju po bregima. Varaždinske Toplice sinonim su za vodno i geotermalno bogatstvo u Hrvatskoj stoga je svakog okupljanje znanstvenika i stručnjaka iz ovog područja od velikog značaja za naš grad i njegov budući razvoj – istaknula je gradonačelnica Dragica Ratković.

U fokusu

Unutarstranački izbori u HDZ-u: Stričak i dalje vodi stranku na razini županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Više od 200.000 članova Hrvatske demokratske zajednice u nedjelju je, 17. listopada, biralo predsjednike i potpredsjednike u 428 općinskih, 127 gradskih i 20 županijskih organizacija stranke.

Redoviti unutarstranački izbori održani su po načelu jedan član – jedan glas, a članovi stranke mogli su birati između ukupno 658 kandidata.

U Varaždinskoj županiji HDZ je na ovim unutarstranačkim izborima imao ukupno 32 kandidata za predsjednike županijske te gradskih i općinskih organizacija stranke.

Županijsku organizaciju Hrvatske demokratske zajednice Varaždinske županije i dalje će voditi dosadašnji predsjednik, ujedno i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, dok su potpredsjednici Nadica Dreven Budinski, Željko Dvekar, Josip Križanić i Damir Poljak.

– Danas smo po model jedan član – jedan glas odradili prvi dio unutarstranačkih izbora, birali županijskog, gradske i općinske predsjednike i njihove potpredsjednike. Svima koji su se upustili u tu unutarstranačku izbornu utakmicu se zahvaljujem, a svima kojima je članstvo dalo povjerenje čestitam te im želim puno uspjeha u radu. Drugi dio izbora odraditi ćemo u narednih mjesec dana gdje na izbornim skupštinama biramo stranačka tijela – rekao je Stričak.

– Pred nama su veliki izazovi, kako što bolje odgovoriti na prijetnje današnjice – epidemiju koronavirusa, migrantsku krizu i slično, a isto tako kako što bolje iskoristiti financijska sredstva programa oporavka i otpornosti te redovne financijske omotnice Europske unije. Na svečanoj sjednici županijske skupštine premijer Plenković je naglasio da sjever Hrvatske može očekivati oko 15 milijardi kuna, odnosno svaka županija po milijardu i pol za svoje projekte, a ostalo će biti usmjereno na zajedničke kao što su izgradnja brzih cesta, željezničkih pruga, regionalnog centra za gospodarenje otpadom i slično. Maksimalno smo posvećeni tim investicija i siguran sam da će upravo trudom dužnosnika HDZ-a ovaj mandat biti bogat projektima. Hvala vam na povjerenju – dodao je predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Varaždinske županije.

Gradske organizacije HDZ-a u narednom će mandatu voditi Damir Habijan u Varaždinu, Zdenko Đuras u Ivancu, Robert Dukarić u Lepoglavi, Goran Križanić u Ludbregu, Siniša Jenkač u Novom Marofu te Josip Hajduk u Varaždinskim Toplicama.

Kad je riječ o općinskim organizacijama HDZ-a Varaždinske županije, predsjednici u narednom mandatu bit će Vladimir Kramarić u Bednji, Silvija Mekota u Beretincu, Tomislav Ledinski u Breznici te Marko Fišter u Brezničkom Humu.

Tomislav Lazar vodit će općinsku organizacija HDZ-a u Cestici, Zlatko Kanjir u Donjoj Voći, Goran Kaniški u Gornjem Knegincu, a Josip Križanić u Jalžabetu, dok će u Klenovniku predsjednik biti Martin Pintarić, a u Ljubešćici Nenad Horvatić.

Općinsku organizaciju HDZ-a u Malom Bukovcu vodit će Ivana Šafarek, u Martijancu Dubravko Besek, u Maruševcu Snježana Cerjan te u Petrijancu Mario Kiđemet, dok će predsjednik HDZ-a u Sračincu biti Ivica Rojc, u Svetom Đurđu Ivana Bedeković te u Svetom Iliji Marin Bosilj.

Željko Racanović bit će na čelu HDZ- a u općini Trnovec Bartolovečki, Dražen Đurašin u Velikom Bukovcu, Silvija Zagorec u Vidovcu, Mirjana Jambriško u Vinici te Dragutin Mateković u Visokom.

Nastavite čitati

U fokusu

Šansa poljoprivrednika iz Varaždinske županije je u proizvodima više kvalitete

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na 2. Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva, koji su 15. i 16. listopada održani u Zagrebu, sudjelovali su župan Anđelko Stričak i njegova zamjenica Silvija Zagorec.

Uz strateške smjernice za suočavanje s izazovima u poljoprivredi u narednih 10 godina, novosti o izmjenama u zakonodavstvu, Nacionalni akcijski plan razvoja ekološke poljoprivrede 2023. -2030., na konferenciji je predstavljen i nacionalni sustav označavanja domaćih proizvoda “Dokazana kvaliteta – Hrvatska”.

– Varaždinska županija ima niz zaštićenih poljoprivrednih proizvoda na europskoj i nacionalnoj razini, koji su autohtoni i itekako se ističu svojom kvalitetom. S obzirom da ne raspolažemo velikim poljoprivrednim površinama, budućnost poljoprivrede naše županije je u proizvodima više kvalitete i posebnih karakteristika koji mogu biti itekako konkurentni. Poljoprivrednici iz Hrvatske do 2027. godine iz EU fondova na raspolaganju imaju više od pet milijardi kuna, pri čemu će, primjerice, uskoro biti otvoren natječaj za robotizaciju farmi. Vjerujem da će priliku za povlačenje bespovratnih EU sredstava i daljnji razvoj proizvodnje  iskoristiti i poljoprivrednici iz Varaždinske županije, u čemu imaju našu punu podršku – rekao je župan Stričak.

U Zagrebu se varaždinskim zeljem, zaštićenim na razini Europske unije, predstavio PPP Cafuk.

Na 2. Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva prisustvao je i premijer Andrej Plenković, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, čije Ministarstvo je organiziralo događanje, kao i ministri, stručnjaci i brojni poljoprivrednici.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje