Povežite se s nama

Život i društvo

Bolesti su ove godine bile glavni problem za vinogradare

Objavljeno:

- dana

U većini vinograda na sjeveru Hrvatske završila je berba grožđa ili je pri samome kraju.

O ovogodišnjoj vinogradarskoj godini i berbi razgovarali smo posljednjeg tjedna rujna s Dragutinom Košćakom, predsjednikom Udruge vinogradara i voćara “Pinta” Novi Marof.

– U marofskom kraju berba je u tijeku. Ranije sorte su se brale prošlog tjedna, a ovaj tjedan očekujemo berbu sorta treće dekade; graševine, rajnskog rizlinga, muškata i slično. Godina je za vinogradare počela loše, bilo je puno kiše tijekom svibnja te u lipnju. Bilo je prilično zahtjevno zbog pojava bolesti poput peronospore i pepelnice, a zatim ih je zahvatila i siva plijesan. Zbog svega ovoga trebalo je češće špricati lozu, a to je dovelo i do povećanja troškova. Oni koji su sve uspjeli napraviti na vrijeme mogu biti zadovoljni berbama. Sama količina šećera možda i nije zadovoljavajuća, ali oni koji su pričekali posljednja dva tjedna za berbu mislim da će postići dobar odnos kiselina i šećera – pojasnio je Košćak.

Naš vinogradar se složio da su nabrane količine grožđa ove godine manje, ali rekao je i da su varijacije velike ovisno o lokaciji i bolestima te da su mnogi zadovoljni berbom.

Košćak smatra da je bolest Zlatna žutica vinove loze u stišavanju i ne predstavlja više veliku opasnost u vinogradu.

– Moram reći da nam se sada javlja bolest Eska, koja je čak i pogubnija od Zlatne žutice. Zbog Eske se trs u samo nekoliko dana potpuno posuši te nepovratno propada. Ova bolest je zarazna te se prenosi alatom pa treba biti vrlo oprezan – rekao je Košćak.

Naš sugovornik je pojasnio da je u marofskom kraju broj čokota u opadanju, čemu je pridonijela i Žutica, pa su neki odustali od vinogradarstva. Dodao je da je period stagnacije, ali oni koji su obnovili vinograde nakon bolesti su zadovoljni.

– Mislim da je kod nas tradicija vinogradarstva toliko čvrsta i ukorijenjena da će se održati. Naravno da i kvaliteta vina u našem kraju raste. Radom udruga poput naše i organiziranjem edukacija ostvaren je revolucionarni napredak u kvaliteti vina. Na to moramo biti ponosni. Naša domaća zagorska vina sada spadaju u red vrhunskih vina, a to potvrđuju osvojene medalje na domaćim i internacionalnim izložbama vina – završio je Košćak.

Optimizam

Zanimljive su i županijske brojke o vinima i vinogradarstvu.

– U Vinski registar Republike Hrvatske upisano je oko 1700 proizvođača vina s područja Varaždinske županije, koji godišnje proizvedu oko 1100 tona grožđa. Te brojke dovoljno govore da je veliki broj naših građana zainteresiran za proizvodnju vina, koja u našoj županiji ima višestoljetnu tradiciju. Zanimljivo je da je pradjed vinove loze pronađen na Ivanščici, a prvi zapisi o proizvodnji vina datiraju u davnu 1209. godinu. Danas se u našoj županiji možda proizvodi manje vina nego ranije, ali su vrhunska. Treba podsjetiti da su naši vinari u posljednje četiri godine bili jako uspješni na brojnim natjecanjima, a pogotovo na Decanter natjecanju na kojem su osvojili ukupno 129 medalja. Po njima smo od svih županija druga najuspješnija, iza Istarske, tj. gledamo li samo kontinentalni dio Hrvatske, tih medalja je najviše pripalo našim vinogradarima i vinarima. To znači da su vina s našeg područja sve kvalitetnija i prepoznatljivima – rekao je župan Varaždinske županije Anđelko Stričaak na Županijskoj berbi koja se 16. rujna održala u Vinogradima Ludbreškima na imanju obitelji Stručić.

Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša dr. sc. Dragutin Vincek naveo je tada da se, kao i u svim drugim dijelovima Hrvatske, i u Varaždinskoj županiji proizvodnja vina smanjuje, no zato se povećava njihova kvaliteta.

– Osim bolesti koje se, nažalost, pojavljuju dosta često, razlog tome je i kultura življenja. Mlađe generacije najčešće ne nastavljaju posao svojih roditelja ili baka i djedova. No, razloga za optimizam imamo jer vidimo da ima i potpuno drugačiji primjera, kao što je ovdje kod obitelji Stručić koji su svoju vinariju pokrenuli kao druga generacija vinara – rekao je pročelnik Vincek.

Život i društvo

Crvenom križu Varaždinske županije 1.4 milijuna eura za projekt “Zaželi“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak, 23. veljače, ravnateljica Društva Crvenog križa Varaždinske županije, Sandra Vidaček, potpisala je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u sklopu Projekta “Omogućimo život u vlastitom domu”- ZAŽELI IV faza u iznosu od 1.485.000.00 eura.

Ovim ugovorom, omogućit će se zapošljavanje 30 osoba koje će pružati uslugu potpore i podrške za 180 starijih i osoba s invaliditetom u 3 grada i 6 općina s područja Varaždinske županije.

Partneri u Projektu “Omogućimo život u vlastitom domu”, su Općina Breznica, Općina Breznički Hum, Općina Klenovnik, Općina Gornji Kneginec, Grad Lepoglava, Grad Novi Marof, Općina Sračinec, Općina Visoko i Grad Varaždinske Toplice.

Trajanje projekta je 36 mjeseci od kojih se 33 odnosi na pružanje usluga.

– Radujemo se ponovnom početku projekta, svjesni koliko pružanje usluga bitno utječe na kvalitetu života starijih osoba i osoba s invaliditetom naše županije – ističe ravnateljica Sandra Vidaček.

Nastavite čitati

Život i društvo

U godinu dana više od 290.000 eura za modernizaciju nerazvrstanih cesta u Općini Maruševec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U godinu dana više od 290.000 eura uloženo u modernizaciju nerazvrstanih cesta u Općini Maruševec.

Riječ je o radovima na području svih pet mjesnih odbora u Općini Maruševec na 10 nerazvrstanih cesta i raskrižju u Maruševcu, koje stanovnici svakodnevno koriste, a do sada nisu bile asfaltirane.

Prometnice su uređene u naseljima Brodarovec, Čalinec, Donje Ladanje, Druškovec, Greda i Maruševec.

– U modernizaciju lokalnih prometnica Općina Maruševec u proteklih je 12 mjeseci uložila gotovo 292.000 eura, odnosno skoro 2,2 milijuna kuna, što je iznimno ulaganje u odnosu na ranije godine. Projekti modernizacije prometnica, a samim time i prometne povezanosti te povećanja sigurnosti sudionika u prometu financirani su većim dijelom iz općinskog proračuna, ali i sredstvima Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine – pojasnio je načelnik Općine Maruševec Mario Klapša.

Osim na nerazvrstanim cestama, u proteklih 12 mjeseci izvršeni su radovi i na županijskim cestama na području Općine. U cilju proširenja prometnice i povećanja sigurnosti djece, pješaka i ostalih sudionika u prometu projekt zacjevljenja i uspostave nogostupa na županijskoj cesti Ž2029 u Ulici Vladimira Nazora u Donjem Ladanju, uz dječji vrtić Općina Maruševec, provodila je u suradnji sa Županijskom upravom za ceste Varaždinske županije tijekom 2022. i 2023. godine. Ukupna vrijednost zahvata na navedenoj lokaciji iznosila je 190.460,02 eura, odnosno 1.435.021,04 kuna, dok je izgradnja autobusnog ugibališta i nogostupa u Korenjaku na županijskoj cesti Ž2060 realizirana u visini od 94.546,73 eura, odnosno 712.362,34 kuna.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje