Povežite se s nama

U fokusu

Bolnica u Marofu odlično posluje i želi razlaz od gubitaša – Opće bolnice Varaždin

Objavljeno:

- dana

Razlaz izvjestan

Pomoćnik zdravlja, dr. Denis Kovačić podržava inicijativu bolnice u Novom Marofu o izdvajanju iz Opće bolnice Varaždin.

Kao što je Regionalni tjednik već pisao, na posljednjem sastanku Gradskog vijeća Novog Marofa vijećnici su izglasali prijedlog gradonačelnika Siniše Jenkača da se bolnici vrati  samostalnost, koju je izgubila ulaskom u sanaciju.

Činjenica je da bolnica, kao jedna od vrlo rijetkih u Hrvatskoj posluje pozitivno, ali da zarađeni novac odlazi u zajedničku blagajnu gubitaša Opće bolnice Varaždin.

Budući da je sanacija – koja je bila razlog spajanja – završena , u Novom Marofu više ne vide potrebu ostanka u simbiozi.

Dožupan i doministar

Robert Vugrin, dožupan Varaždinske županije ipak podržava ideju o zajedništvu dvije bolnice zbog, kako je rekao, stava Vlade o funkcionalnom spajanju bolnica

– Kao Županija podupiremo stav Vlade i Ministarstva o funkcionalnom spajanju bolnica zbog racionalizacije troškova . Ali, ako Ministarstvo donese odluku o izdvajanju Županija će to podržati – rekao je dožupan na svečanom otvaranju radova dogradnje marofske bolnice, vrijednom 51, 5 milijuna kuna.

Pomoćnik ministra, Denis Kovačić se ne slaže s miješanjem funkcionalnosti bolnica u ovaj konkretan slučaj.

  Priča o spajanju bolnica zbog funkcionalnosti je nije opravdana za bolnicu Novi Marof čiji značaj nadilazi sam grad Novi Marof i Županiju. To je danas bolnica nacionalnog karaktera i definitivno podržavam želju Grada za njezino izdvajanje iz OB Varaždin – zaključio je Denis Kovačić i dodao:

– Od samog početak sam bio protivnik spajanja. Nije bilo potrebe da se jedan, tad mali gubitaš  spaja s jednom sasvim drugom djelatnošću . Kad dođe do tog pitanja zagovarati ću razdvajanje, ali to je moj osobni stav, ne stav Ministarstva – rekao je.

Plaćanje dugova gubitaša

Iako je riječ o važnom potezu, koji su vijećnici blagoslovili, saznaje se da priča još nije došla do Ministarstva zdravlja

Dožupan Robert Vugrin je također spomenuo „uštede koje je marofska bolnica imala zbog postojanja zajedničkih odjela.“.

Gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač uštede ne vidi, ali dobro je zbrojio troškove zajedništva. Ulaganjem od 50 milijuna kuna dodatno je dobila na kvaliteti i vrijednosti. – Bolnica je sanirana i zarađuje, ali svojom zaradom  plaća i gubitak varaždinske. To nije lokalna nego samo jedna od dvije bolnice tog tipa u Hrvatskoj – rekao je Siniša Jenkač.

Što se tiče spajanja bolnica iz ovog ili onog razloga gradonačelnik veli da je Opća bolnica Čakovec prema svemu sličnija varaždinskoj bolnici.

Izvor:
Foto: RT arhiva

U fokusu

Vlada prihvatila amandmane pa Sveučilištu Sjever za dogradnju odobreno dodatnih 2,5 milijuna eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

sveučilište sjever

Saborski zastupnik Damir Habijan u Hrvatskom saboru je podnio amandman na Prijedlog državnog proračuna za 2024. godinu kojim se redovna aktivnost Sveučilišta Sjever, u okviru razdjela Ministarstva znanosti i obrazovanja, povećava za 2,5 milijuna eura.

Vlada Republike Hrvatske u utorak, 28. studenoga, prihvatila je 11 amandmana od ukupno 468,

Ova sredstva Sveučilište Sjever će iskoristiti rekonstrukciju i dogradnju nekretnina koja su im darovana za nastavno istraživačke djelatnosti u sklopu bivše vojarne u Varaždinu.

Habijan je iskazao zadovoljstvo što je Vlada Republike Hrvatske prepoznala Sveučilište Sjever kao instituciju koja obrazuje brzo zaposliv kadar koji je tražen na tržištu rada.

– Ova financijska podrška bit će zasigurno novi zamah i Sveučilištu Sjever u proširenju njihovih kapaciteta i razvoju Varaždina kao sveučilišnog grada. Ovo je još jedna važna investicija naše Vlade u Varaždin i Sjever Hrvatske – rekao je Damir Habijan.

Nastavite čitati

U fokusu

S 20 ruku “za” izglasan je proračun Varaždinske županije za 2024. godinu vrijedan 174 milijuna eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ivan Agnezović

Na današnjoj Skupštini Varaždinske županije izglasan je Prijedlog proračuna Varaždinske županije za 2024. godinu i projekcije za 2025. i 2026. godinu.

Vijećnici su podržali proračun s 20 glasova za i 11 protiv. Protiv su bili vijećnici SDP-a, Reformisti i dio nezavisnih vijećnika koje predvodi Tomislav Paljak.

Konsolidirani proračun Varaždinske županije za 2024. iznosi 174 milijuna eura. To je prijedlog proračuna bez Opće bolnice Varaždin, čija osnivačka prva od 1. siječnja preuzima država, ali s još ukupno 56 korisnika.

– Proračun za 2024. pokazuje da je ovo mandat rezultata i uspjeha. O tome najbolje govori podatak je u ovom trenutku realiziranih, u provedbi ili pripremi više od 65 projekata vrijednih 355,4 milijuna eura. U 2022. godini bili smo iznimno uspješni u privlačenju EU sredstva, drugi u Hrvatskoj. Glavni županijski proračun je četvrtina proračuna i iznosi 46 milijuna eura. Bespovratna EU sredstva planirana su na 8 % i na razini su 2023. godine. Ova je godina bila povijesna za žuapanijsko zdravstvo. Najveći dio proračuna za 2024. godinu odnosi se na obrazovanje i zdravstvo – prilikom predstavljanja pojasnio je župan Anđelko Stričak, ali ulagat će se i u sva druga područja.

U proračunu je navedena i mogućnost kupnje dvorca Bela, rekao je župan, dodavši da dolina u kojoj je smješten nema nikakvu infrastrukturu. Ako će biti povoljna cijena planiramo kupiti dvorac Bela i pokrenuti razvoj cijele doline, jasan je bio Stričak.

– Svi projekti koje planiramo imaju za cilj podizanje kvalitete života građana – završio je varaždinski župan.

Prije glasanja o proračunu se vodila žustra višesatna rasprava. SDP je vladajućoj stranci predbacio što nisu njihove projekte uvrstili u proračun te povećanje rashoda za plaće županijskih zaposlenika. Reformisti smatraju da župan Stričak nema nikakve projekte, predbacuju mu pad županijskog proračuna u narednim godinama i to što za projekte ne privlači sredstva EU fondova.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje