Povežite se s nama

U fokusu

Bolnica u Marofu odlično posluje i želi razlaz od gubitaša – Opće bolnice Varaždin

Objavljeno:

- dana

Razlaz izvjestan

Pomoćnik zdravlja, dr. Denis Kovačić podržava inicijativu bolnice u Novom Marofu o izdvajanju iz Opće bolnice Varaždin.

Kao što je Regionalni tjednik već pisao, na posljednjem sastanku Gradskog vijeća Novog Marofa vijećnici su izglasali prijedlog gradonačelnika Siniše Jenkača da se bolnici vrati  samostalnost, koju je izgubila ulaskom u sanaciju.

Činjenica je da bolnica, kao jedna od vrlo rijetkih u Hrvatskoj posluje pozitivno, ali da zarađeni novac odlazi u zajedničku blagajnu gubitaša Opće bolnice Varaždin.

Budući da je sanacija – koja je bila razlog spajanja – završena , u Novom Marofu više ne vide potrebu ostanka u simbiozi.

Dožupan i doministar

Robert Vugrin, dožupan Varaždinske županije ipak podržava ideju o zajedništvu dvije bolnice zbog, kako je rekao, stava Vlade o funkcionalnom spajanju bolnica

– Kao Županija podupiremo stav Vlade i Ministarstva o funkcionalnom spajanju bolnica zbog racionalizacije troškova . Ali, ako Ministarstvo donese odluku o izdvajanju Županija će to podržati – rekao je dožupan na svečanom otvaranju radova dogradnje marofske bolnice, vrijednom 51, 5 milijuna kuna.

Pomoćnik ministra, Denis Kovačić se ne slaže s miješanjem funkcionalnosti bolnica u ovaj konkretan slučaj.

  Priča o spajanju bolnica zbog funkcionalnosti je nije opravdana za bolnicu Novi Marof čiji značaj nadilazi sam grad Novi Marof i Županiju. To je danas bolnica nacionalnog karaktera i definitivno podržavam želju Grada za njezino izdvajanje iz OB Varaždin – zaključio je Denis Kovačić i dodao:

– Od samog početak sam bio protivnik spajanja. Nije bilo potrebe da se jedan, tad mali gubitaš  spaja s jednom sasvim drugom djelatnošću . Kad dođe do tog pitanja zagovarati ću razdvajanje, ali to je moj osobni stav, ne stav Ministarstva – rekao je.

Plaćanje dugova gubitaša

Iako je riječ o važnom potezu, koji su vijećnici blagoslovili, saznaje se da priča još nije došla do Ministarstva zdravlja

Dožupan Robert Vugrin je također spomenuo „uštede koje je marofska bolnica imala zbog postojanja zajedničkih odjela.“.

Gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač uštede ne vidi, ali dobro je zbrojio troškove zajedništva. Ulaganjem od 50 milijuna kuna dodatno je dobila na kvaliteti i vrijednosti. – Bolnica je sanirana i zarađuje, ali svojom zaradom  plaća i gubitak varaždinske. To nije lokalna nego samo jedna od dvije bolnice tog tipa u Hrvatskoj – rekao je Siniša Jenkač.

Što se tiče spajanja bolnica iz ovog ili onog razloga gradonačelnik veli da je Opća bolnica Čakovec prema svemu sličnija varaždinskoj bolnici.

Izvor:
Foto: RT arhiva

U fokusu

Odluka Vlade: još dva tjedna cijene goriva neće rasti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas je, 4. srpnja, na telefonskoj sjednici Vlade donesena Uredba o utvrđivanju najviših maloprodajnih i veleprodajnih cijena naftnih derivata, te Uredba o izmjeni Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju, kojima režim određivanja najviših maloprodajnih cijene naftnih derivata ostaje isti kao i prethodnih 14 dana.

U tom kontekstu i dosadašnje smanjenje trošarina na naftne derivate produljuje se za još 14 dana. Uz sve poduzete mjere, cilj Vlade je očuvati standard građana, sigurnost opskrbe energenata, a ujedno i prihode za vrijeme turističke sezone, ističu iz Vlade.

Veleprodajne cijene se fiksiraju tako da sa svim javnim davanjima ne mogu iznositi više od krajnje maloprodajne cijene propisane Uredbom za maloprodajna mjesta izvan autocesta. Navedenom izmjenom dodatno će se zaštititi male distributere naftnih proizvoda.

Ovaj režim primjenjivat će se sljedećih 14 dana.

Evo kakve cijene ostaju:

Nastavite čitati

U fokusu

Kaznena prijava protiv pilota zločinačke JNA koji su raketirali Koprivnicu, a prije toga Varaždin i Čakovec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) podnijela je Državnom odvjetništvu RH kaznenu prijavu protiv N.N. počinitelja, odnosno pilota zločinačke JNA, koji su 7. listopada 1991. sa dva aviona (po promatračima) tipa „Jastreb“ oko 15,45 sati raketirali Koprivnicu, koja se nije nalazila u borbenoj, ratnoj zoni.

Cilj ovog zločinačkog napada bila je vojarna, koju su pripadnici JNA 30. rujna 1991. bez ispaljenog metka prepustili Hrvatskoj vojsci, u kojoj se tom prigodom nalazilo i zapovjedništvo i  nekoliko stotina vojnika slavne 117. Koprivničko-križevačke brigade.

>>Varaždin: ratnom pilotu Danijelu Boroviću svečano uručeno priznanje “Junak Domovinskog rata“

Međutim, sa avionima su napali   i područja oko vojarne nastanjene civilnim stanovništvom.

Tom prigodom smrtno je stradao David Piskor (izvan kruga vojarne), a nekoliko branitelja je ranjeno. Učinjena je i relativno velika materijalna šteta. Sve je moglo i mnogo teže završiti da pravovremeno i učinkovito nije svoj obol dala protuzračna obrana.

Važno je također istaknuti da su nakon Koprivnice ti ili drugi zločinački avioni raketirali i područje Čakovca i Varaždina, koji se također nisu nalazili u tzv. ratnoj zoni!

– U Beogradu su podigli optužnicu protiv četvorice hrvatskih ratnih pilota za navodne ratne zločine iz 1995. Oni očito znaju  tko je sve letio i činio ratne zločine na području Republike Hrvatske, pa će se stoga pretpostavljamo iznimno brzo sjetiti i optužiti  srpske, odnosno jugoslavenske ratne zločince koji su i u zrakoplovima ubijali i nanosili veliku štetu hrvatskom narodu, koji u to vrijeme nije imao ni osnovnog naoružanja, a kamoli ratne zrakoplove. Tm prije što je zločin-zločin. Nu, ako nije ratni zločin to što se 7. listopada 1991. dogodilo u Koprivnici, onda što je? – zapitao se Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje