Povežite se s nama

U fokusu

Bolnica u Marofu odlično posluje i želi razlaz od gubitaša – Opće bolnice Varaždin

Objavljeno:

- dana

Razlaz izvjestan

Pomoćnik zdravlja, dr. Denis Kovačić podržava inicijativu bolnice u Novom Marofu o izdvajanju iz Opće bolnice Varaždin.

Kao što je Regionalni tjednik već pisao, na posljednjem sastanku Gradskog vijeća Novog Marofa vijećnici su izglasali prijedlog gradonačelnika Siniše Jenkača da se bolnici vrati  samostalnost, koju je izgubila ulaskom u sanaciju.

Činjenica je da bolnica, kao jedna od vrlo rijetkih u Hrvatskoj posluje pozitivno, ali da zarađeni novac odlazi u zajedničku blagajnu gubitaša Opće bolnice Varaždin.

Budući da je sanacija – koja je bila razlog spajanja – završena , u Novom Marofu više ne vide potrebu ostanka u simbiozi.

Dožupan i doministar

Robert Vugrin, dožupan Varaždinske županije ipak podržava ideju o zajedništvu dvije bolnice zbog, kako je rekao, stava Vlade o funkcionalnom spajanju bolnica

– Kao Županija podupiremo stav Vlade i Ministarstva o funkcionalnom spajanju bolnica zbog racionalizacije troškova . Ali, ako Ministarstvo donese odluku o izdvajanju Županija će to podržati – rekao je dožupan na svečanom otvaranju radova dogradnje marofske bolnice, vrijednom 51, 5 milijuna kuna.

Pomoćnik ministra, Denis Kovačić se ne slaže s miješanjem funkcionalnosti bolnica u ovaj konkretan slučaj.

  Priča o spajanju bolnica zbog funkcionalnosti je nije opravdana za bolnicu Novi Marof čiji značaj nadilazi sam grad Novi Marof i Županiju. To je danas bolnica nacionalnog karaktera i definitivno podržavam želju Grada za njezino izdvajanje iz OB Varaždin – zaključio je Denis Kovačić i dodao:

– Od samog početak sam bio protivnik spajanja. Nije bilo potrebe da se jedan, tad mali gubitaš  spaja s jednom sasvim drugom djelatnošću . Kad dođe do tog pitanja zagovarati ću razdvajanje, ali to je moj osobni stav, ne stav Ministarstva – rekao je.

Plaćanje dugova gubitaša

Iako je riječ o važnom potezu, koji su vijećnici blagoslovili, saznaje se da priča još nije došla do Ministarstva zdravlja

Dožupan Robert Vugrin je također spomenuo „uštede koje je marofska bolnica imala zbog postojanja zajedničkih odjela.“.

Gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač uštede ne vidi, ali dobro je zbrojio troškove zajedništva. Ulaganjem od 50 milijuna kuna dodatno je dobila na kvaliteti i vrijednosti. – Bolnica je sanirana i zarađuje, ali svojom zaradom  plaća i gubitak varaždinske. To nije lokalna nego samo jedna od dvije bolnice tog tipa u Hrvatskoj – rekao je Siniša Jenkač.

Što se tiče spajanja bolnica iz ovog ili onog razloga gradonačelnik veli da je Opća bolnica Čakovec prema svemu sličnija varaždinskoj bolnici.

Izvor:
Foto: RT arhiva

U fokusu

Građevinska inspekcija zatvorila je radove na parkiralištu u Trakošćanskoj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Građevinska inspekcija zatvorila je radove na proširenju parkirališta u varaždinskoj Trakošćanskoj ulici.

Podsjetimo, tamo se ruše breze i proširuje se parkirališe od prošlog tjedna. Mnogim građanima se ovo nije svidjelo, iz niza razloga, te su upozorili na nepravilnosti gradsku upravu Varaždina.

FOTO Žena u Trakošćanskoj stala ispred stroja i ne da rušiti zdrava stabla

Gradnja parkirališta bila je i tema aktualnog sata sjednice Gradskog vijeća, održane, 22. veljače. SDP-ov Neven Bosilj tada je pitao ima li Grad sve potrebne dozvole za grdanju, ali konkretan odgovor nije dobio.

Bosilj je objavio da je on prijavio Grad građevinskoj inspekciji, a isto je učinila inicijativa Budimo grad.

Nepravilnosti su uočene i Građevinska inspekcija je zatvorila gradilište, te je postavljen njihov znak upozorenja.

– Još prošli četvrtak 18.2. sam osobno predao prijavu građevinskoj inspekciji zbog sumnje na protuzakonito uništavanje zelene površine u Trakošćanskoj koju je gradska vlast naumila pretvoriti u parking. TEK jučer (23.2.) je gradonačelnik Čehok dao nalog i elektroničkim putem je potpisan glavni projekt i prijava gradilišta. Tek je jučer, 23.2. inspekcija zatvorila gradilište i dala rok da svi nedostaci uklone – napisao je Bosilj.

Gradonačelnik Ivan Čehok potvrdio je zatvaranje gradilišta, rekao je da je Grad predao svu potrebnu dokumentaciju i očekuje vrlo brzo otvaranje gradilišta.

Nastavite čitati

U fokusu

U tijeku radovi na rekonstrukciji Trga Svetog Petra u Petrijancu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Petrijanec

U Općini Petrijanec nastavljaju se velika ulaganja u podizanje razine komunalnih usluga i standarda.

U veljači 2020. godine Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja raspisalo je Javni poziv za sufinanciranje projekata gradova i općina za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva i ujednačavanje komunalnog standarda u 2020. godini. Na temelju tog poziva Općini Petrijanec je u lipnju 2020. godine odobreno sufinanciranje rekonstrukcije Trga Svetog Petra, centra i javnih površina u iznosu od 168.000 kuna.

Predmetnom lokacijom danas prolazi nerazvrstana prometnica, s koje je moguć prilaz na trg i okolne parcele uz trg. Prometnica trga urediti će se i spojiti sa novouređenom ulicom Butina. Na trg su orijentirane povijesne zgrade: zgrada Stare vijećnice i zgrada stare škole koje su upisane u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. S istočne strane na trg su orijentirane i zgrade vatrogasnog doma DVD-a Petrijanec i društveni dom Petrijanec, dok je sa zapadne strane crkva svetog Petra, a u nastavku se nalazi i zdravstvena i stomatološka ambulanta.

– Ukupna vrijednost investicije je 948.931,25 kuna. Nakon provedenog postupka nabave ugovoren je izvođač, a vrijednost ugovora o izvođenju iznosi 803.506,88 kuna. Glavne aktivnosti koje će se projektom ostvariti su rekonstrukcija postojeće nerazvrstane prometnice, parterno uređenje središnjeg pješačkog trga, izgradnja parkirališta za osobna vozila kod ambulante i uređenje površine parka te opločenje šetnih staza. Ovo je prva faza projekta uređenja trga, a iduće godine krenuti ćemo sa drugom fazom u kojoj ćemo u potpunosti urediti sve popratne površine uz trg, hortikulturno uređenje i prilaz kućama koje se nalaze na trgu – pojasnio je načelnik Općine Željko Posavec te dodao da će uređen Trg biti reprezentativan prostor uređen za mnoge sadržaje na području Općine Petrijanec.

Nastavite čitati