Povežite se s nama

U fokusu

Bosilj: Da sam ja Uprava Čistoće, smeće bi išlo u Univerzal…

Objavljeno:

- dana

Varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj još uvijek nema rješenje za odlaganje miješanog komunalnog otpada. Slamku spasa trenutno vidi u sastanku s ministrom Tomislavom Ćorićem s kojim se treba susresti u srijedu.

– Razgovarao sam sa županom Anđelkom Stričakom i rekao sam mu da bi bilo dobro da ide sa mnom u Zagreb. Sastanak počinje u 14 sati i ministar je jedina mjerodavna osoba „prema Zakonu i redoslijedu zatvaranja odlagališta otpada“. On određuje na koje odlagalište će pojedina jedinica lokalne samouprave odlagati svoj otpad, a jedino Čistoća i još 15 JLS-e s područja Varaždinske županije to nemaju definirano – rekao je Bosilj nakon radnog sastanka u Domitrovcu.

Dodao je da je Čistoća mogla sklopiti ugovor o odlaganju MKO s Piškornicom jer su dobili kvotu za 3000 tona „kojeg nisu potpisali iz samo njima poznatih razloga“.

Hoćemo li gledati prizore smeća na ulicama diljem županije? Čeka se hitno rješenje ministra Ćorića

– Ta količina bi nam samo tri mjeseca odgodila ovu „priču“ jer se mora trajno riješiti problem i definirati kamo ide varaždinski otpad. Prema planu i dinamici zatvaranja odlagališta on mora ići na deponiju Jerovec. Već sam poduzeo korake u tom smjeru i spremamo im inspekcijsku prijavu jer ne žele preuzimati varaždinski otpad – najavljuje Bosilj.

Slao je, napominje, požurnice gradonačelniku Ivanca, „ali on nije želio potpisati sporazum“.

– Vidjet ćemo kako će se sve to razviti. Nažalost, Varaždin, Toplice i još 13 općina su u situaciji da se prestaje prikupljati crna kanta s MKO, ako ne pronađemo rješenje. Ja još nisam vidio odluku nadležne inspektorice u kojoj je navedeno da preuzimanje tih kanti prestaje s današnjim danom. Uglavnom, pretovarnu stanicu u Poljani Biškupečkoj možemo rasteretiti jedino na način da se MKO odveze u Jerovec – veli gradonačelnik.

Potom je nastavio nabrajati da u Hrvatskoj imamo „antivaksere, protivnike 5G mreže i otpada“, aludirajući na stav Grada Ivanca oko odlaganja varaždinskog otpada na njihovom deponiju.

– Svi se boje tuđeg otpada jer valjda „više smrdi“, a vidjeli ste da imaju dovoljno kapaciteta za odlaganje. Čistoća ima ponudu za preuzimanje crnih kanti od MBO-a i Univerzala. Trebaju vidjeti kako to realizirati, a ne pričati o javnim nabavama. To su već mogli sprovesti i neka izvole voziti tamo – poručio je Bosilj rukovodiocima gradske komunalne tvrtke!

Štoviše, varaždinski gradonačelnik je nedvosmisleno ustvrdio da je on „Uprava Čistoće, kante s MKO vozio bi u Univerzal“.

– Ako Uprava čistoće želi napraviti nešto drugo, sve do Skupštine i dok ne smijenim Upravu s Nadzornim odborom – ja si ne mogu pomoći. Čistoća ima dozvolu za gospodarenje otpadom koja je sada upitna i izgubit će je ako za mjesec dana ne riješi probleme s otpadom. U najgorem slučaju doći će do gašenja firme u kojoj se više od tri mjeseca ni prstom nije mrdnulo da se problem riješi. Taj vrući krumpir je sada došao do nove vlasti i mora se riješiti – zaključio je Neven Bosilj.  

Od utorka, 6. srpnja, varaždinska gradska komunalna tvrtka Čistoća prestaje s odvozom ”crnih kanti” koje sadrže miješani komunalni otpad (MKO). Razlog tome je odluka da se prestane s odvozom i gomilanjem otpada na pretovarnoj stanici u Poljani Biškupečkoj.

Direktor varaždinske Čistoća, Davor Skroza, podsjeća da je odvoz tih kanti na rasporedu svakih 14 dana, te da probleme nitko neće osjetiti ”ako se problem s odvozom riješi u idućih nekoliko dana”.

– Najvažnije je da se u srijedu nađe rješenje na sastanku u resornom ministarstvu na kojem će uz ministra Čorića sudjelovati varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj i župan Anđelko Stričak. Trebamo trajno rješenje za odlaganje MKO, što je zanemarivano niz godina. Potrebno je definirati odlagalište, koje dosad nije određeno u dokumentima Ministarstva. Krivca za problem je uvijek lako tražiti, ali nije dobro ako ne riješimo problem – poručio je Skroza koji u ovom trenutku još nema informaciju o tome hoće li i on prisustvovati spomenutom sastanku u Zagrebu.

Gradonačelnikovu ideju, da se sklopi sporazum s C.I.O.S.-ovim MBO-om u Brezju, direktor Čistoće smatra zakonski upitnom.

– Potrebno je provjeriti s inspekcijskim službama je li to provedivo. Činjenica je da ne možemo problem riješiti ni javnom nabavom sve dok ministarstvo ne odredi na koje odlagalište možemo odvoziti MKO. Primjer vam je Grad Čazma, koji također ne raspisuje javnu nabavu. Za to nema ni potrebe jer je u dinamici odlagališta otpada raspisano da ga mora voziti u Garešnicu. Za Varaždin toga nema i on je diskriminiran jer se ne zna kamo bi trebao voziti otpad. Zato bi trebao raspisivati javnu nabavu i stalno ima probleme – objasnio je Skroza.

Dodao je da Varaždin od 2005. godine ima problem s odlaganjem smeća, te da je Ministarstvo još u studenome 2020. godine naložilo Gradu Ivancu da prihvati varaždinski otpad na aktivnoj deponiji u Jerovcu. No, gradonačelnik Milorad Batinić jedino iz njemu poznatih razloga to ne dozvoljava, niti pak trpi bilo kakve sankcije za opstruiranje naloga Ministarstva.

– U Čistoći je zaposleno čak 125 djelatnika i njihova radna mjesta su ugrožena jer je Inspekcija zaštite okoliša dala rok od 30 dana da se uskladimo sa Zakonom. U njemu decidirano piše da se otpad mora odložiti sukladno planu nakon što je razvrstan. U protivnom, Čistoća će izgubiti dozvolu za gospodarenje otpadom, a onda će njen vlasnik odlučiti kakva će biti sudbina tvrtke i zaposlenih – ističe Davor Skroza.

U fokusu

Medicinska sestra, konobar ili prodavač u Varaždinskoj županiji odmah mogu naći posao

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Krajem ožujka 2024. godine u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Područnom uredu Varaždin evidentirana je 2171 nezaposlena osoba.

U odnosu na prethodni mjesec, broj nezaposlenih je manji za 2,3 % ili za 50 osoba, a u usporedbi s istim mjesecom 2023. godine broj nezaposlenih veći je za 33 osobe odnosno 1,5 %.

Tijekom ožujka evidentirano je 340 novih nezaposlenih osoba. Direktno iz radnog odnosa prijavila se 268 osoba, iz redovnog obrazovanja četiri, a iz neaktivnosti 68 osoba.

Također, tijekom ožujka ove godine prijavljeno je 881 slobodno radno mjesto, što je za 2,9 % više nego u proteklom mjesecu te 7,2 % manje nego u istom mjesecu prošle godine (ožujak 2023).

Tijekom ožujka, iz evidencije nezaposlenih osoba PU Varaždin zaposleno je ukupno 268 osoba na temelju radnog odnosa. To je 14,6 % manje nego u prethodnom mjesecu.

Najtraženija zanimanja tijekom ožujka 2024. godine bila su medicinska sestra/medicinski tehničar opće njege (tražila su se 52 radnika), konobar/konobarica (45), prodavač/prodavačica (41), radnik / radnica na proizvodnoj liniji (32) i čistač/čistačica (31).

Stopa nezaposlenosti prema administrativnim izvorima za Varaždinsku je županiju u ožujku iznosila 3.

Nastavite čitati

U fokusu

Birališta su otvorena, glasa se preferencijalno, evo kako izgleda važeći, a kako nevažeći listić

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas u 7 sati otvorena su birališta i glasovati možete na svojim biračkim mjestima sve do 19 sati.

Gong je objavio kako izgledaju važeći, a kako nevažeći listići.

-Na ovim izborima biramo preferencijalno, to znači da uz glas za listu koju simpatiziramo možemo dodatno zaokružiti još jednog kandidata ili kandidatkinju s te liste. Preferencijalni glas je važan jer njime možemo favorizirati određenog kandidata ili kandidatkinju s kandidacijske liste, za koje smatramo da su to zaslužili svojim djelovanjem. Njime izražavamo želju da nas zastupa onaj kandidat ili kandidatkinja s liste kojeg osobno preferiramo, a ne redom oni koje je stranačko vodstvo odredilo – objašnjavaju u Gongu.

Kakvi se listići priznaju kao važeći, a koji se smatraju nevažećima, pogledajte u nastavku:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje