Povežite se s nama

Aktualno o koronavirusu

Bosilj o sutrašnjem cijepljenju: „Puno osoba odbija AstraZenecu, svaki treći pristaje na poziv“

Ivan Agnezović

Objavljeno:

- dana

U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježeno je 133 novih slučajeva zaraze koronavirusom, izvijestio je načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin na današnjoj konferenciji za medije.

<< U Varaždinskoj županiji 133 nova slučaja zaraze koronom, 12 pacijenata je na respiratoru<<

Ujedno je objasnio da je preporuka da sve odgojno-obrazovne ustanove sljedeći tjedan, od ponedjeljka, 12. travnja, prijeđu na online način rada – za sve više razrede osnovnih škola i sve učenike srednjih škola, sa izuzetkom završnih razreda srednjih škola.

Osvrnuo se i na najavljeno sutrašnje cijepljenje u dvorani Gospodarske škole u Varaždinu.

– Unatoč najavama da bi na tjednoj bazi trebali dobivati oko 5000 doza cjepiva, danas je četvrtak i dobili smo u ovome tjednu samo 1400 doza. Tako da taj plan ne ide. Ali, proteklog tjedna dobili smo 7000 doza, stoga smo krenuli u organizaciju punkta u dvorani u Gospodarskoj školi u Varaždinu. Ne bih ovo nazvao masovnim procjepljivanjem, već dodatnu organizaciju koju liječnici obiteljske medicine ne mogu apsorbirati – izvijestio je Vugrin.

Punkt se otvara u petak u 8 sati, a cilj je da se procijepi najmanje 1000 građana ove županije. Primit će isključivo cjepivo AstraZenece.

– Liječnici obiteljske medicine dosad su dobili i primijenili 13.000 doza cjepiva, od kojih 50 % AstraZenece, 25 % Pfizera i 25 % Moderne. Želim napomenuti da se sutra cijepe isključivo osobe koje su pozvane na cijepljenje, nije riječ o otvorenom punktu – naglasio je Vugrin, dodavši da će ulica koja vodi prema Gospodarskoj školi u Varaždinu biti zatvorena za promet.

Građanima je na raspolaganju 300 slobodnih mjesta u garaži obližnjeg trgovačkog centra (Konzum), bez naknade.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije Marin Bosilj građanima je uputio nekoliko poruka, navodeći da krenu s što većim prijavljivanjem na platformu cijepise.zdravlje.hr, jer je platforma za Varaždinsku županiju „jako slabo popunjena“.

– Za sutrašnje cijepljenje pozivali smo putem liječnika obiteljske medicine, a riječ je o osobama starijima od 65 godina. Nadamo se da će odaziv biti dobar. Prema informacijama, puno osoba odbija cijepljenje AstraZenecom i gotovo svaki treće pristaje na poziv. Ne možemo predvidjeti točan odaziv, no svi resursi u dvorani pripremljeni su za više od 1100 osoba – naglasio je Bosilj.

Osvrnuo se i na organizaciju ovog cijepljenja, s obzirom na to da se u medijima pojavila informacija o slanju više „zbunjujućih“ mailova liječnicima obiteljske medicine od strane Zavoda.

– Riječ je o tome da je prva kalkulacija bila da će se cijepiti 644 osoba, a u međuvremenu smo osigurali dodatne količine cjepiva i dodatne zdravstvene radnike. Htjeli smo pomoći liječnicima obiteljske medicine da se liste skrate i da nam oni dostave popis pacijenata. Prvi mail je bio poslan za 644 osoba, drugi da obustave pozivanje jer će dobiti tablicu s novim terminima da bi mogli povećati količine, nakon čega su liječnici to proslijedili novinarima, da su mailovi „zbunjujući“. A ja ne vidim što je tu zbunjujuće jer je došlo do povećavanja brojke i vjerujte mi, ako će biti dovoljno cjepiva na raspolaganju, osigurat ćemo sve resurse da cjepivo pravovremeno utrošimo – pojasnio je Boslij.

Dodajmo da je putem platforme cijepise.zdravlje.hr prijavljeno 2600 pacijenata iz Varaždinske županije, svega 260 starijih od 65 godina.

Aktualno o koronavirusu

U Ivancu se u dvorani cijepi 850 građana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Grad Ivanec/Facebook

U sportskoj dvorani Osnovne škole u Ivancu danas, 22. travnja, se provodi prvo masovno cijepljenje protiv COVIDA-19 na ivanečkom području.

Na cijepljenje je pozvano 850 starijih i drugih građana koji boluju od težih kroničnih bolesti, prema narudžbama njihovih obiteljskih liječnika iz ambulanti šireg ivanečkog područja.

– Nakon što su u jutarnjim satima zabilježene manje gužve, jer pojedini pozvani građani nisu poštivali satnicu cijepljenja nego su došli puno ranije nego što su bili naručeni, u međuvremenu je, doznajemo od ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije Marina Bosilja, cijepljenje ušlo u normalni ritam te sada teče uobičajenim tokom – objavio je Grad Ivanec na svome Facebooku.

Nastavite čitati

Aktualno o koronavirusu

U Hrvatskoj u zadnja 24 sata 2885 novooboljelih od COVID-a 19, preminulo je 46 osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U posljednja 24 sata zabilježeno je 2885 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 16.116, priopćio je 22. travnja Nacionalni stožer civilne zaštite.

Među njima je 2229 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 226 pacijenata.

Preminulo je 46 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 316.308 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 6738 preminulo, ukupno su se oporavile 293.454 osobe, od toga 2103 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 33.940 osoba.

Do danas su ukupno testirane 1.734.234 osobe, od toga 10.537 u posljednja 24 sata.

Zaključno s 21. travnja, utrošeno je 726.315 doza, a cijepljene su 578.273 osobe.

Prvom dozom cijepljeno je 427.919 osoba, dok su drugom dozom cijepljene 148.042 osobe. Za 2312 osoba nema podataka kojom dozom su cijepljenje.

Nastavite čitati