Povežite se s nama

U fokusu

Bosilj: Vlada je shvatila da smo pripremili jedino logično i provedivo rješenje, ovo je pobjeda i potvrda da smo radili ispravno

Objavljeno:

- dana

Nakon što je iz Varaždinske županije stigla potvrda o sufinanciranju sanacije baliranog otpada u Brezju, oglasio se i varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj.

Gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj je nakon sastanka s Davorom Filipovićem, ministrom gospodarstva i održivog razvoja komentirao najavu da će se sredstvima iz državnog proračuna u potpunosti financirati rješenje baliranog otpada u Gospodarskoj zoni Brezje na ulazu u Varaždin.

Ministar Filipović iz Varaždina: Vlada namjerava u 100-postotnom iznosu preuzeti trošak zbrinjavanja bala

-Najavom da će u potpunosti sredstvima iz državnog proračuna financirati rješavanje 18 godina starog problema varaždinskog baliranog otpada, Vlada Republike Hrvatske je konačno shvatila da smo posljednjih godina napravili odličan posao i pripremili rješenje koje je jedino logično i provedivo – istaknuo je Bosilj.

-Cijelo vrijeme otkad smo ostvarili izbornu pobjedu i uhvatili se u koštac s nagomilanim problemima u Varaždinu, inzistirali smo na rješenju baliranog otpada i uvjeravali sve kako smo našli pravi način. Pripremili smo svu potrebnu dokumentaciju, pripremili teren i pritiskali Vladu da nam da suglasnost. Koliko smo dobro odradili posao i pripremili kompletan plan dovoljno govori podatak da je Vlada prihvatila naše rješenje financirati u punom iznosu. Nisu morali mnogo razmišljati, jer da su postupili drugačije i dalje nastavili s opstrukcijama to bi im se višestruko obilo o glavu – kaže Bosilj.

Ističe da je ovo velika pobjeda.

-To je naša velika pobjeda i potvrda kako smo radili potpuno ispravno i zakonito. Sav naš trud se isplatio, a isprazni napadi, prijave i razne opstrukcije ovim činom padaju u vodu. Na početku mandata obećali smo građanima kako ćemo riješiti bale. Osobno sam pozvao na to da se zaboravi na stranačku pripadnost kako bi nam interes građana bio u prvom planu. Svi koji su tada razmišljali drugačije plešući kako su im nalagali dnevnopolitički interesi, napadajući nas i optužujući, sada i sami moraju priznati da su bili u krivu. Stranačka matematika zbrajanja i oduzimanja političkih poena na polju bala trajala je 18 godina – rekao je Bosilj.

-Mi sada na kraju te sage nećemo napraviti tu grešku, već ćemo s istim poštenjem i zalaganjem ustrajno rješavati i druge probleme koji opterećuju Varaždin očekujući druge političke snage i Vladu da se također uključe i prihvate suradnju na dobrobit svih građana kao što su se sada uključili u rješavanje problema bala – zaključio je na kraju Bosilj.

U fokusu

HBOR projekte u Varaždinskoj županiji podržao s oko 373 milijuna eura  

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Novi Marof i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) bili su u četvrtak, 22. veljače, u prostoru Kulturnog centra Ivan Rabuzin, domaćini radionica u okviru kojih su prezentirane mogućnosti financiranja kapitalnih projekata jedinica lokalne samouprave tijekom 2024. godine.

Na radionici je bilo govora i o mogućnostima financiranja poslovnih subjekata, s naglaskom na financiranje uz snižene troškove kreditnog zaduženja.

Stručni tim HBOR-a predstavio je jamstva Banke iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO) za financiranje investicija komunalnih društava, a okupljenima je prezentirana i mogućnost subvencioniranja kamatne stope iz fonda NPOO-a. HBOR je u 30 godina poslovanja financirao više od 69.000 projekata u iznosu od gotovo 30 milijardi eura, a velik dio njih upravo na području Varaždinske županije.

– Samo unutar posljednjih deset godina HBOR je na području Varaždinske županije podržao gotovo 1000 projekata u vrijednosti od oko 373 milijuna eura. Smatram da smo dobro krenuli, ali i da trebamo nastaviti još boljim i jačim tempom – u uvodu je poručila Suzana Laušin-Katanec, direktorica Sektora kreditiranja HBOR-a, dodavši da Banka ima itekako što za ponuditi posebno u vremenima viših kamatnih stopa.

– Upravo je HBOR institucija koja će pomoći u pronalasku rješenja za povoljnije financiranje. Naime, jedinicama lokalne, područne i regionalne samouprave na raspolaganju su redovni kreditni programi HBOR-a za financiranje prihvatljivih i neprihvatljivih troškova EU projekata s rokovima otplate do 15 godina, ali i program Investicije javnog sektora. Zatim, NPOO financijski instrumenti, a od 2024. godine i financijski instrumenti u okviru Integriranog teritorijalnog programa 2021.-2027. – poručila je Laušin-Katanec.

Prezentiran je i model izdavanja jamstva za kredite u okviru NPOO-a.

– Cilj NPOO mjera HBOR-a je potaknuti nove investicije privatnog i javnog sektora u zelenu i digitalnu tranziciju, ali i omogućiti podršku „običnim” projektima jačanja konkurentnosti – rekao je koordinator područnih ureda HBOR-a Tomislav Marković, dodavši da u ciljeve spada i horizontalni pristup mjerama bez ograničenja u veličinama poduzetnika i sektorima.

Proces izdavanja jamstva odvija se u nekoliko koraka, a započinje zahtjevom komunalnog društva u vlasništvu jedinice lokalne samouprave za odobrenjem investicijskog kredita HBOR-u, nekoj od banaka ili leasing društava. Sva daljnja komunikacija odvija se između financijskih kuća i HBOR-a.

– Kamatnu stopu je moguće subvencionirati do maksimalno 75 posto iznosa, ovisno o vrsti ulaganja i propisima o državnim potporama iz financijskih instrumenata Fonda subvencija iz NPOO-a – dodaje Marković.

A da su ovakve radionice itekako korisne i potrebne, potvrdio je gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač.

– Europska unija trenutno je u situaciji da kamate rastu jer Europska središnja banka na taj način usporava inflaciju. Imali smo krasan period vrlo niskih kamata koje su bile, kažimo to tako, komercijalne kamate u bankama od 1,5 do 2 posto. Sada se to mijenja, ali vjerujem da HBOR ima odgovore i može ponuditi ono što ne mogu komercijalne banke – mišljenja je Jenkač.

Gradonačelnik Novog Marofa pohvalio je i novu praksu HBOR-a koja se u potpunosti otvara prema krajnjim korisnicima.

– Do prije desetak godina do HBOR-a se teško dolazilo, a ako ste u tome i uspjeli, zahtjevi su se sporo rješavali i zapravo ste bili primorani rješenje tražiti putem komercijalnih banaka. U međuvremenu su se neke stvari ipak promijenile, a ovakva okupljanja i želja HBOR-a da postane pristupačan nama na najnižoj razini lokalne samouprave, dokaz su njihove proaktivnosti i promjena u poslovnoj politici. Vjerujem da smo svi dobili mnoštvo informacija o programima i kreditnim linijama, ali i o načinima ostvarivanja povoljnijih uvjeta za financiranje velikih projekata koji će u konačnici služiti našim građanima i podići kvalitetu njihova života – zaključio je gradonačelnik Jenkač.

Nastavite čitati

U fokusu

Za branje visibaba i ostalih proljetnica propisane su drakonske kazne

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

visibaba

Potrebno je dopuštenje Ministarstva, kazne za fizičke osobe kreću se od 900 do 4000 eura, za pravne je to od 3000 do više od 26.500 eura, a istim će se iznosima kažnjavati i berači visibaba, ljubica.

Visibabe, jaglaci, šafrani, proljetni drijemovci, znani i kao zvončići samo su neki od prvih vjesnika proljeća koji su posljednjih dana, dolaskom viših temperatura, prošarali livade. Kako bi svoje domove ispunili njihovim opojnim mirisima i ukrasili stolove volimo ih brati čim počnu nicati, no iz županijske Javne ustanove Zeleni prsten stiglo je upozorenje o kaznama za berače, piše Večernji list.

Za prijestupnike su tako propisane novčane kazne u iznosu nešto većem od 3.318,10 eura, a mogu se popesti čak i do 26.544,56 eura za pravnu osobu, dok će se fizičke osobe kažnjavati iznosima od 929,10 do 3.981,68 eura.

Istim će se iznosima kažnjavati i branje proljetnica poput visibaba, ljubice, pasjeg zuba ili drijemovca, ukoliko se prije, također ne ishodi dopuštenje Ministarstva, a na što je, podsjetimo, Državni inspektorat upozoravao i prijašnjih godina.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje