Povežite se s nama

U fokusu

Božena Kapitarić: Rasplakat ću se i primiti pacijente za ruku, bilo to profesionalno ili ne

Objavljeno:

- dana

VINIČANKA NAJSESTRA HRVATSKE

Nakon što je 2012. godine osvojila nagradu struke dobivši titulu “Sestre godine”, Božena Kapitarić, medicinska sestra Županijske bolnice Čakovec, prošloga je tjedna dobila i priznanje pacijenata koji su je proglasili “Najsestrom za 2016”.

“Obje nagrade puno znače u karijeri, ali kad dobijete priznanje od pacijenata to znači da dobro radite svoj posao”, kazala nam je sestra Božena s kojom smo razgovarali u čakovečkoj bolnici gdje posljednjih desetak godina radi kao glavna medicinska sestra centralne dnevne bolnice. Ono što ona radi više je od pukog posla jer ponajviše radi s onkološkim bolesnicima koji dolaze na kemoterapiju. No, njezini pacijenti od nje i članova njezina tima očekuju puno više od apliciranja terapije.

“U svom poslu i odnosu prema pacijentima ja ću se i rasplakati i primiti ih za ruku, bilo to profesionalno ili ne. Naši pacijenti očekuju od nas toplu riječ i ljudski pristup i to im puno znači. Neki je dan došla jedna gospođa, rasplakala se i zagrlila me. Je li to profesionalno i što to uopće znači?”, govori ona ističući kako bi i zdravstvenim radnicima ponekad trebala psihološka podrška kako bi se lakše nosili sa stresom i agonijom koje akumuliraju kroz rad i odnos s teško oboljelim pacijentima. 

Priznanje za Najsestru Božena Kapitarić dobila je od Hrvatske udruge pacijenata povodom Svjetskog dana bolesnika koji se obilježava 11. veljače. Ponosno nam pokazuje hrpu pisama koje su poslali pacijenti s područja Čakovca i Varaždina, a u kojima opisuju zašto bi baš ona trebala dobiti titulu Najsestre.

Život posvetila pacijentima

Cijeli je svoj život posvetila svojim pacijentima i njezin posao ne završava odlaskom iz bolnice. Osim što je aktivna u Hrvatskoj udruzi medicinskih sestara (HUMS), članica je i Županijske lige za borbu protiv raka u Čakovcu gdje puno radi sa ženama oboljelim i liječenim od karcinoma dojke. Napisala je dva priručnika za bolesnike u kojima im daje savjete kako se suočiti s dijagnozom karcinoma i kemoterapijom.

S obzirom na njezino bogato iskustvo i educiranost (nakon srednje medicinske škole prvo završila je dodiplomski studij sestrinstva, a potom i diplomirala na stručnom studiju u Zagrebu, onkološko-hematološki modul) često je pozivaju i iz drugih udruga pacijenata da održi razna predavanja i radionice. Tako da je dobro znaju ne samo međimurski nego i pacijenti s varaždinskog područja.

Božena Kapitarić inače je rođena i odrasla u Vinici. Nakon srednje medicinske škole jedno je vrijeme radila u bolnici u Novome Marofu, a zatim dolazi raditi u Čakovec gdje živi i radi posljednjih 25 godina.

Kao članica Lige protiv raka sudjelovala je u pokretanju niza humanitarnih akcija. Već se godinama u Čakovcu organizira manifestacija “Zajedno protiv raka plesom, pjesmom i modnom revijom” na kojoj članice Lige nose modnu reviju pa je niz godina i ona bila manekenka pokazavši da joj ništa nije teško kako bi pomogla pacijentima. Novac prikupljen ovom manifestacijom namijenjen je za rehabilitaciju onkoloških pacijenata pa im je tako omogućeno besplatno plivanje na bazenu svakoga tjedna.

Unatoč mnogim teškim i tužnim trenucima, opisuje i brojne lijepe epizode iz bolnice.

“Ima i zabavnih pacijenata koji su uvijek radosni što vas vide pa su se tako neki šalili i govorili kako su počašćeni što će im terapiju sada dati Najsestra”, priča nam i odmah dodaje kako nije ovdje bitna samo ona kao glavna sestra nego je važno da cijeli tim, s kojim radi, diše na isti način te da su svi humani, empatični i da se van radnoga vremena bave nekim volonterskim i humanitarnim radom. Ona u tome svakako može poslužiti kao dobar primjer.

 

 

 

 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

FOTO Let za život: Teško ozlijeđena pacijentica prevezena helikopterom iz Čakovca u Zagreb

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jučer je u Međimurskoj županiji izveden prvi hitni medicinski let helikopterom iz Čakovca.

-Osoba koja je ozlijeđena u teškoj prometnoj nesreći prebačena je u Zagreb civilnom helikopterskom službom, zbog hitne potrebe za specijaliziranom medicinskom pomoć, a hitni medicinski timovi iz Čakovca i Zagreba koordinirali su aktivnosti kako bi osigurali siguran i brz transport – objavili su iz Međimurske županije.

Podsjetimo da je od 30.ožujka 2024. godine uspostavljana civilna hitna medicinska služba i u Međimurskoj županiji, a jučer je izveden prvi civilni helikopterski prijevoz u Međimurskoj županiji.

Nastavite čitati

U fokusu

Poliklinika MR CENTAR: Najsuvremeniji MR uređaj i jedina privatna ambulanta za liječenje boli u ovom dijelu Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždin je bogatiji za novu polikliniku koja pruža vrhunsku medicinsku skrb uz najsuvremeniju opremu. Novootvorena Poliklinika MR CENTAR nalazi se na adresi Ulica Tina Ujevića 2, 42000 Varaždin, a jedinstvena je jer nudi zaista širok spektar usluga, među kojima je i precizna magnetska dijagnostika.

Uz pomoć snažnog magnetskog polja i radiovalova, MR pregled Philips 3500 uređajem najnovije tehnologije omogućuje liječnicima detaljnu analizu tijela, ozljeda i drugih medicinskih stanja, što rezultira preciznom dijagnozom i planom liječenja.

Uz to, u poliklinici MR CENTAR otvorena je i Ambulanta za liječenje boli, kao prva takva ambulanta u sjeverozapadnoj Hrvatskoj izvan bolničkog sustava.

Poliklinika MR CENTAR  tako pruža usluge specijalista anesteziologije za sigurno i učinkovito ublažavanje boli tijekom kirurških zahvata, dok ambulanta za liječenje boli nudi preglede i terapije za upravljanje kroničnom boli.

Uz to, u ovoj novootvorenoj poliklinici možete obaviti i dijagnostiku, a zatim i liječenje i rehabilitaciju bolesti i ozljeda mišićno-koštanog sustava, te liječenje ozljeda nastalih nesrećama uz ultrazvučne preglede liječnika specijalista.

Također, stručni medicinski kadar ističe kako se ponose i pružanjem vrhunskih dijagnostičkih usluga uz pomoć najmodernije ultrazvučne tehnologije.

Ono što je zasigurno najvažnije, sve preglede možete obaviti bez čekanja. Dovoljno je javiti se i dogovoriti termin. Zdravlje ne može čekati, a stručnom medicinskom kadru u Poliklinici MR CENTAR pacijenti su na prvom mjestu i možete biti sigurni da će vam se maksimalno posvetiti.

Magnetska rezonanca

MR – magnetska rezonanca (MRI – Magnetic Resonance Imaging) je napredna radiološka dijagnostička metoda koja daje detaljan trodimenzionalni prikaz svake strukture i oragana unutar tijela.

Potpuno bezbolna medicinska slikovna pretraga koja uključuje sve organe, kosti, tkiva i krvne žile. MR uređaj koristi magnetsko polje i radio valove. Ne zrači i nema nikakvih nuspojava za pacijente te je iz tog razloga prva metoda izbora kod djece i trudnica.

Anesteziologija i liječenje boli

Ambulanta za anesteziologiju pruža uslugu prijeoperacijskog pregleda pacijenata koji će biti podvrgnuti operativnom liječenju ili izvođenju dijagnostičkih postupaka u anesteziji.

Ambulanta za liječenje boli, kao prva takva ambulanta u sjeverozapadnoj Hrvatskoj izvan bolničkog sustava, pruža usluge liječenja akutne i kronične boli farmakoterapijom te liječenje boli minimalno invazivnim postupcima (¨blokadama¨) pod kontrolom ultrazvuka. Pod pojmom ¨blokada¨ bolnog ramena, kuka, koljena, gležnja ili ¨blokada¨pojedinog perifernog živca, smatra se aplikacija lijeka u blizini živca čime se uspješno liječe navedeni bolni sindromi. Navedeni postupak daje dobre rezultate u liječenju glavobolja koje su rezistentne na farmakološko liječenje.

Navedeni postupci koriste pacijentima sa osteoartitisom zglobova, kod kojih je kontraindiciran operativni zahvat, kojima se želi odgoditi operativni zahvat ili čekaju na ortopedsko liječenje, a trpe jake bolove, a sve sa ciljem poboljšanja kvalitete života. Prema iskustvu pacijenata čak i ako se bol ponovno javi, ona je manja nego prije “blokade˝. Analgetski učinak je u rasponu od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci, ovisno o uzroku boli.

Navedene postupke izvodi specijalistica anesteziologije posebno educirana iz područja liječenja boli (algologije).

Prijeoperacijski pregled

Prijeoperacijski anesteziološki pregled je pregled bolesnika koji će biti podvrgnut nekoj vrsti anestezije.

Obavlja se nakon pregleda kirurga i odluke o operacijskom liječenju ili pregleda liječnika druge specijalnosti za izvođenje dijagnostičko-terapijskih postupaka u kratkotrajnoj intravenskoj anesteziji.

Svrha pregleda je procjena zdravstvene spremnosti za planirani operacijski zahvat prilikom kojeg se utvrđuje perioperacijski rizik.

Pregled obuhvaća uvid u medicinsku dokumentaciju i laboratorijske nalaze, klinički pregled te razgovor kako bi se dobio kompletan uvid u Vaše psihofizičko stanje.

Dijagnostika i liječenje ozlijeda

U Poliklinici MR CENTAR možete obaviti pregled specijalista ortopedije i traumatologije Tina Šinjori, dr. med. Uz dijagnostiku i liječenje sportskih ozljeda, bolnih stanja mišićno koštanog sustava, degenerativnih bolesti sustava za kretanje, sindroma prenaprezanja, obavljaju se i preventivni ultrazvučni pregledi djece u svrhu otkrivanja razvojnog poremećaja kuka. UZV dječjih kukova metoda je kojom se otkrivaju mogući razvojni poremećaji dječjeg kuka. U potpunosti je bezbolna i neinvazivna, koriste se neionizirajući ultrazvučni valovi. Optimalna dob djeteta za obavljanje navedene pretrage je 6-8 tjedana starosti.

Zdravlje je prioritet i ne može čekati

Zdravlje ne može čekati te je stoga vrlo važno preglede obaviti na vrijeme kako bi se, ukoliko postoji potreba, na vrijeme moglo krenuti s liječenjem. U Poliklinici MR CENTAR vrijeme potrebno od prvog pregleda do postavljanja točne dijagnoze i početka liječenja svodi na minimum. Također, kroz sve procese vodi vas stručni medicinski kadar koji ima jednak pristup prema svim pacijentima.

Pacijenti na prvom mjestu

Trebate li informacije ili savjet? Javite se i dogovorite termin.

Stručan medicinski kadar koji ima jednak pristup prema pacijentima i maksimalno će vam se posvetiti, rado će odgovoriti na sva vaša pitanja i objasniti vam na koji način se pojedini pregled odvija. Također, dat će vam savjete i maksimalno vam se posvetiti tijekom dijagnostike i liječenja.

MR poliklinika nalazi se Ulica Tina Ujevića 2, 42000 Varaždin

mr-poliklinika.hr

[email protected]

+ 385 42 421 922

+ 385 99 3300155

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje