Povežite se s nama

Međimurje

Briljirali na svjetskoj praizvedbi razigranog mjuzikla “Glazba srca mog”!

Objavljeno:

- dana

Mjeseci uspješnog balansiranja između brojnih školskih obveza i čestih proba itekako su se isplatili, jer su učenici Glazbene škole u Varaždinu briljirali na svjetskoj praizvedbi mjuzikla „Glazba srca mog“ u varaždinskom HNK-u. Četrdesetak učenika pokazalo je glazbeni talent u izvedbi mjuzikla koji je poznati hrvatski dirigent i skladatelj Ivan Josip Skender poklonio školi za 190. obljetnicu.

– Bila mi je čast napraviti mjuzikl za svoju školu i za Varaždin. Već i na audicijama smo zaključili da se radi o ogromnom broju talentirane djece. Ostao sam zatečen: ovi mladi ljudi su fenomenalni! Mjuzikl je daleko od nečega što bi se moglo nazvati srednjoškolskom produkcijom. Zahvaljujem svima koji su sudjelovali u projektu. Priča je to odrastanja odjevena u glazbu – istaknuo je Ivan Josip Skender.

Kretanje u život

Režiju i dramaturgiju potpisuje Marina Pejnović, koja priznaje da je pred cijelom ekipom bilo puno posla. Srednjoškolcima slavljeničke škole svojim su savjetima pomogli i glumci varaždinskoga HNK-a Barbara Rocco i Robert Plemić te Ivan Čuić iz zagrebačke „Komedije“. Barbara Rocco u ovom je projektu bila angažirana i kao dramska pedagoginja, asistentica redateljice, a glumi i ulogu ravnateljice. Nakon brojnih proba nije krila zadovoljstvo obavljenim pripremama za odličan premijerni nastup. Ponos nije krio ni ravnatelj Glazbene škole Davor Matačić:

– Napravljen je ogroman posao i drago mi je da smo imali prigodu ovom svjetskom praizvedbom pokazati da je hrvatska kulturna scena bogatija za jedan prekrasan mjuzikl. Uza sve obveze koje imaju, svi sudionici puni su energije i zaslužili su nastup u Hrvatskome narodnom kazalištu. Mnogi studenti glazbe ne susreću se s ovakvom prilikom ili se pak imaju prilike okušati u mjuziklu tek kad se profesionalno počnu baviti glazbom, no škola je tu napravila velik iskorak. Okupili smo fantastičan autorski tim!

Dostizanje snova

Među sudionicima prekrasne „glazbene predstave“ našli su se i Međimurci. Sedamnaestogodišnja Rebecca Posavec iz Pribislavca pohađa treći razred Glazbene škole u Varaždinu. U mjuziklu je, kako kaže, utjelovila Dinu, glavnu „zlicu“:

– Za sve nas mjuzikl je počeo audicijom koja je bila podijeljena u tri dijela: pjevački, glumački i koreografski. Dinu, djevojku koju sam glumila, zamislili smo kao samouvjerenu i narcisoidnu, ujedno talentiranu curu koja je ljubomorna na glavnu „dobricu“, Saru. Njezina uloga pripala je mojoj dragoj prijateljici Emi Kovačić. Uloga Sarina dečka Lukasa, u kojeg je i Dina zaljubljena, pripala je Nevenu Stipčiću, a uloga glavnog šminkera njegovu bratu Dorianu. Tematika mjuzikla govori o odrastanju, odgovornosti i dostizanju snova. Vrlo sam sretna što sam bila dijelom ovog velikog projekta. Sklopila sam nova poznanstva, dijelila scenu s divnim osobama i radila sa sjajnim ljudima poput Ivana Josipa Skendera, Stjepana Vugera, Barbare Rocco, redateljice Marine Pejnović, koreografkinje Tamare Curić, glumca Ivana Čuića i ostalih članova osoblja, koji su strahovito puno pomogli. Osobito pak je za ostvarenje ovog projekta zaslužan naš ravnatelj Davor Matačić. Nismo očekivali da će ulaznice na sva prikazivanja biti rasprodane, no mislim da je to, ako uzmemo u obzir količinu našeg rada i kvalitetu mjuzikla, potpuno opravdano.

Maturant Glazbene škole Viktor Novak iz Pušćina uskoro će biti punoljetan, a uspjeh mjuzikla smatra najljepšim rođendanskim poklonom:

– Dobio sam ulogu Robija, Lukasova prijatelja i člana rock benda. U mjuziklu sam svirao gitaru, iako inače sviram klarinet. Probe su bile izrazito naporne, ponekad su trajale i po 12 sati te je bilo potrebno dosta koncentracije da bismo sve riješili. Uloženi trud se isplatio: kazalište je bilo u potpunosti ispunjeno svih pet dana prikazivanja, jedva sam nabavio karte za svoje roditelje! (Smijeh.) Na pozornici je osobito važan dobar odnos s kolegama. Nakon ovog iskustva mnogo mi je jasnije koliko je rada potrebno da bi se napravio dobar mjuzikl – kaže.

Poput obitelji

Uloga Žane pripala je petnaestogodišnjoj Mariji Magdaleni Kočili iz Selnice, učenici prvog razreda Glazbene škole. Smatra da je uloga nešto najbolje što joj se dogodilo:

– U mjuziklu sam završila slučajno! Bilo je učenika koji zbog mnogih obveza nisu uspjeli uskladiti vrijeme pa su odustali. Tako su se oslobodila neka mjesta, a na jedno od njih upala sam ja. Radili smo s redateljicom Marinom Pejnović, koja je prema nama bila izrazito tolerantna. Barbara Rocco nam je puno pomogla s glumom. Glazbene brojeve radili smo s autorom mjuzikla Skenderom i pomoćnim dirigentom Vugerom. Ravnatelj Matačić je također zaslužan za naš uspjeh. Rad s tom profesionalnom ekipom bio je fantastičan, a sudjelovanje u ovom projektu velika čast! Svi koji smo sudjelovali u mjuziklu postali smo u nekoliko mjeseci poput obitelji! Osjećaj kada sa svim ljudima s kojima si se trudio staneš na pozornicu je doista neprocjenjiv. Tek je prošlo nekoliko dana od posljednje izvedbe, a već mi svi nedostaju… Mislim da nitko nije očekivao toliko publike! Nadam se da ću i ubuduće imati prilike sudjelovati u ovakvim projektima, jer se radi o posebnom i nezaboravnom iskustvu!

Međimurje

Postavljen prvi paketomat u Općini Goričan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Goričan je 8. srpnja dobio svoj prvi paketomat, smješten u sklopu buduće tržnice u Goričanu.

Paketomat građani tako mogu nesmetano koristiti za primanje i slanje paketa.

Paketomat je uređaj koji omogućuje preuzimanje paketa na lokacijama koje vama najviše odgovaraju u vrijeme kada vam najviše odgovara. Paketomat će biti dostupan svaki dan, od 0-24, a korisnici će moći preuzimati i  slati svoje pakete u vrijeme kad njima najviše odgovara te vršiti povrat robe kupljene putem e-trgovina.

U vrijeme kad je internetska prodaja jako razvijena, puno puta se može desiti da paketi dolaze na vašu kućnu adresu, a vas u tom trenutku nema kod kuće, od sad ćete moći vaš paket preusmjeriti u GLS paketomat i pokupiti paket kad Vama odgovara.

Više informacija kako preuzeti paket ili poslati paket možete pronaći na linku: Informacije o paketomatu

Nastavite čitati

Međimurje

U Parku Mladosti u Prelogu otvoren nogometni teren s umjetnom travom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Studio Vipro

U Parku Mladosti u Prelogu 2. srpnja otvoren je novi teren s umjetnom travom.

Teren je otvorio predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Marijan Kustić, a svečanosti u Parku Mladosti nazočili su i saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek, članovi Izvršnog odbora HNS-a Nenad Horvatić i Mato Kljajić, ujedno i predsjednik Zajednice sportskih udruga te mnogi drugi.

Grad Prelog prijavio je projekt pod nazivom „Rekonstrukcija pomoćnog nogometnog igrališta – FAZA I“, na Natječaj za sufinanciranje izgradnje, građevinskog zahvata i opremanja sportskih građevina u 2022. godini, kojeg je provodilo Ministarstvo turizma i sporta. Ovaj se projekt odnosio na izvedbu pripremnih radova za postavljanje igrališta s umjetnom travom, na pomoćnom igralištu Nogometnog kluba Mladost Komet, u Parku Mladosti u Prelogu. Izvođač radova je bila tvrtka Pavlic Asfalt Beton. Nakon izvedbe pripremnih radova, igralište sa umjetnom travom, postavljala je tvrtka tvrtka Maxmar Grupa iz Zagreba, dok je kompletno postavljanje travnjaka financirao Hrvatski nogometni savez.

– Zahvalio bih gradonačelniku i ljudima iz Nogometnog kluba Mladost na ostvarenju ovog projekta koji predstavlja sve ono što zagovaramo već godinama, a to je ulaganje u infrastrukturu, sportske terene, što je ujedno zalog za budućnost, za našu djecu, za buduće reprezentativce – istaknuo je prvi čovjek HNS-a Marijan Kustić.

studio VIPRO

– Zahvaljujem se svima koji su podržali ovaj projekt, koji nije bio jednostavan! Ovaj projekt je nastao zajedničkim radom Grada Preloga, Ministarstva turizma i sporta, Hrvatskog nogometnog saveza našoj djeci da se maknu od pošasti interneta, facebooka, igrica i krenu na zrak zaigrati nogomet te nauče ne samo pobjeđivati nego i izgubiti i tako mentalno ojačaju – rekao je gradonačelnik Kolarek.

Simbolično je igralište otvoreno puštanjem u zrak 111 balona u bojama Nogometnog kluba Mladost Komet, u spomen na 111 godina dugu povijest igranja nogometa u Prelogu. Prvi su igralište isprobali predsjednik HNS – a Marijan Kustić i predsjednik Gradskog vijeća Grada Preloga Đuro Ujlaki, a nakon njih mališani iz Nogometne škole Nogometnog kluba Mladost Komet te njihovi gosti, vršnjaci iz Cirkovljana

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje