Povežite se s nama

Međimurje

FOTO “Muzeologajnica”: na radionicama učili o izumima i najznačajnijim izumiteljima

Objavljeno:

- dana

Muzej Međimurja Čakovec kroz školsku godinu 2018./2019. provodi edukativni projekt „Muzeologajnica“, u okviru kojeg će biti obuhvaćene sve osnovne i srednje škole te vrtićke ustanove kroz niz predavanja i radionica na temu zavičajne povijesti i kulturne baštine Međimurja.

Projekt je zamišljen tako da je svaki mjesec u godini posvećen jednoj temi, ovisno o važnim međunarodnim danima koji se obilježavaju, a opet vezano uz građu u stalnom postavu Muzeja Međimurja Čakovec.

Radionica je realizirana u suradnji s Gimnazijom Josipa Slavenskog Čakovec i profesoricom Melitom Sambolek

A kako se Svjetski dan izumitelja obilježava 9. studenoga, na dan rođenja američke glumice i izumiteljice Hedy Lamarr, cijeli mjesec u čakovečkome Muzeju bio je posvećen izumiteljima i izumima. S obzirom na velik interes učenika, održane su čak tri radionice u suradnji s Gimnazijom Josipa Slavenskog Čakovec. Edukativno-kreativna predavanja i radionice vodila je profesorica fizike Melite Sambolek, kojoj su asistirali njezini učenici. Na radionicama su predstavljeni značajni hrvatski izumitelji Faust Vrančić, Eduard Slavoljub Penkala, Nikola Tesla, Mate Rimac, David Schwarz, Ivan Blaž Lupis, Zlata Bartl, Josip Belušić, Ante Maglica i brojni drugi. Bila je to prilika da polaznici saznaju koji su neki od najvećih svjetskih izuma koji se koriste i danas, a koji su u velikoj mjeri utjecali na život ljudi. Također, profesorica Sambolek ispričala je sve o predmetima, metodama i uređajima koje su izumili hrvatski izumitelji. U kreativnom su dijelu učenici radili otisak prsta, katapult, padobran i struju u obliku iskre pomoću elektrostatskog stroja, koji je privukao posebnu pozornost. Na kraju svake radionice održano je natjecanje u gađanju katapultom, otkrivanju otisaka prsta i bacanju padobrana.

Međimurje

Međimursko izaslanstvo u Austriji: gradić Güssing primjer je kako postići energetsku neovisnost

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Postići energetsku neovisnost i osigurati lokalnoj zajednici dovoljne količine toplinske i električne energije po prihvatljivim cijenama, misao je kojoj se društvo danas okreće više nego ikada. Izuzetno turbulentno stanje na energetskom tržištu natjeralo je nacionalne vlade diljem Europe da sve više pažnje posvete detaljnijem planiranju budućnosti. Također, Europska komisija zatražila je od članica EU-a da ulože dodatne napore u ostvarivanje Europskog zelenog plana i njegovih ciljeva puno prije zacrtanog roka od 2050. godine.

Osim nacionalnih vlada i lokalne vlasti traže energetska rješenja kojima bi se olakšao život stanovnicima i njihovom području. Upravo s tim ciljem su izaslanstva Međimurske županije i Grada Čakovca predvođeni županom Matijom Posavcem i gradonačelnicom Ljerkom Cividini, boravili u službenom posjetu austrijskom gradiću Güssingu. Smješten u južnom dijelu Gradišća, u blizini austrijsko-mađarske granice, grad Güssing je već više d četvrt stoljeća dom Europskog centra za obnovljive izvore energije u kojem se za potrebe tamošnjih kućanstava i industrijskih pogona iz biomase proizvode toplinsku i električnu energiju te etanol i prirodni plin.

O projektu su govorili njegovi voditelji Joachim Hacker i Reinhard Koch, istaknuvši da je Centar pokrenut sredinom 90-ih godina prošlog stoljeća s ciljem stvaranja novih mogućnosti za gospodarski izoliran i osiromašen dio austrijskog Gradišća. S obzirom da je riječ o poljoprivrednom kraju, s velikim šumskim površinama, nastala je ideja da se raspoloživa biomasa iskoristi za proizvodnju zelene energije. Prvi korak učinjen je 1996. godine gradnjom centrale za proizvodnju toplinske energije na biomasu, koja je u to vrijeme bila najveća u Europi. Danas pogon ima više od 30 postrojenja za proizvodnju toplinske energije, biogoriva i bioplina.

– Tvrtka je u vlasništvu tamošnjih jedinica lokalne samouprave koje na taj način izravno utječu na cijenu energije i energenata za svoje korisnike, što se pokazalo izuzetno korisnim upravo u vrijeme aktualne energetske krize – istaknuto je tijekom prezentacije projekta.

Lokalna zajednica sama upravlja cijenama energije

Sustav se i dalje razvija s novim energetskim postrojenjima, poput sunčanih elektrana, pa se u ovom gradu i njegovoj okolici proizvodi dovoljno električne energije za potrebe lokalnog stanovništva. Ništa manje važno za istaknuti je da je sva dobivena energije iz obnovljivih izvora.

Izaslanstvu iz Međimurja posebno je zanimljiv model proizvodnje energije i energenata iz obnovljivih izvora energije koji su osmislili i implementirali u Güssingu, a koji pak lokalnoj zajednici omogućuje upravljanje cijenama energije.

– Međimurje u cjelini je u hrvatskim okvirima prepoznatljivo kao sredina koja je među „najzelenijima“. Veća energetska neovisnost putem proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, logični je korak naprijed, te su iskustva sredina koje su taj put već prošle, izuzetno vrijedna – poručila je međimurska delegacija.

Nastavite čitati

Međimurje

U Čakovcu i ove godine Zimski kamp tehničke kulture: besplatne radionice za osnovnoškolce

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Društvo pedagoga tehničke kulture Međimurske županije s partnerima Radioklubom „Međimurje“, Aeroklubom „Međimurje“ i Foto-kino klubom Ivanovec, organizira 7. zimski kamp tehničke kulture pod nazivom „Učenje tehnike kroz igru“.

Kamp će se održati od ponedjeljka, 20. veljače, do petak, 24. veljače, u prostorima III. osnovne škole Čakovec. Učenike očekuju 11 radionica, a da bi se moglo sudjelovati na njima potrebna je prethodna prijava putem obrasca dostupnih na internetskim stranicama Grada Čakovca.

Za sve učenike od 1. do 8. razreda predviđene su radionice: „Radiokomunikacije“, „Kreativna radionica suradnja s Gospodarskom školom“ i „Zrakoplovno i raketno modelarstvo“. Za učenike nižih razreda održat će se radionica „Modelarstvo kreativna tehnička tvorevina 1.“. Dvije radionice predviđene su za učenike od 3. do 8. razreda: „Strojarstvo i strojarske konstrukcije“ i „Foto video radionica“, dok je preostalih pet radionica predviđeno za učenike viših razreda: „Modelarstvo kreativna tehnička tvorevina 2.“, „Code Club – programiranje robota za početnike“, „3D modeliranje“, „Robotika“ i „Elektronika“.

Svoje radove s radionica učenici mogu ponijeti kući, a sudjelovanje na Zimskom kampu je besplatno.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje