Povežite se s nama

Međimurje

FOTO “Muzeologajnica”: na radionicama učili o izumima i najznačajnijim izumiteljima

Objavljeno:

- dana

Muzej Međimurja Čakovec kroz školsku godinu 2018./2019. provodi edukativni projekt „Muzeologajnica“, u okviru kojeg će biti obuhvaćene sve osnovne i srednje škole te vrtićke ustanove kroz niz predavanja i radionica na temu zavičajne povijesti i kulturne baštine Međimurja.

Projekt je zamišljen tako da je svaki mjesec u godini posvećen jednoj temi, ovisno o važnim međunarodnim danima koji se obilježavaju, a opet vezano uz građu u stalnom postavu Muzeja Međimurja Čakovec.

Radionica je realizirana u suradnji s Gimnazijom Josipa Slavenskog Čakovec i profesoricom Melitom Sambolek

A kako se Svjetski dan izumitelja obilježava 9. studenoga, na dan rođenja američke glumice i izumiteljice Hedy Lamarr, cijeli mjesec u čakovečkome Muzeju bio je posvećen izumiteljima i izumima. S obzirom na velik interes učenika, održane su čak tri radionice u suradnji s Gimnazijom Josipa Slavenskog Čakovec. Edukativno-kreativna predavanja i radionice vodila je profesorica fizike Melite Sambolek, kojoj su asistirali njezini učenici. Na radionicama su predstavljeni značajni hrvatski izumitelji Faust Vrančić, Eduard Slavoljub Penkala, Nikola Tesla, Mate Rimac, David Schwarz, Ivan Blaž Lupis, Zlata Bartl, Josip Belušić, Ante Maglica i brojni drugi. Bila je to prilika da polaznici saznaju koji su neki od najvećih svjetskih izuma koji se koriste i danas, a koji su u velikoj mjeri utjecali na život ljudi. Također, profesorica Sambolek ispričala je sve o predmetima, metodama i uređajima koje su izumili hrvatski izumitelji. U kreativnom su dijelu učenici radili otisak prsta, katapult, padobran i struju u obliku iskre pomoću elektrostatskog stroja, koji je privukao posebnu pozornost. Na kraju svake radionice održano je natjecanje u gađanju katapultom, otkrivanju otisaka prsta i bacanju padobrana.

Međimurje

DOSTI provodi radionice upoznavanja i očuvanja narodnih plesova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu projekta „Centar raDOSTI“ u Centru za kulturu „Rudar“ Mursko Središće održavaju se radionice upoznavanja i očuvanja narodnih plesova koje se provode pod vodstvom Tihomira Benčića, suradnika za izvođenje aktivnosti u partnerskoj organizaciji KUD-a „Mura“.

Projekt, odnosno radionice financirane su iz Europskog socijalnog fonda, a provodi ga Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije u partnerstvu s Gradom Murskim Središćem, Udrugom za sindrom Down Međimurske županije, Maticom umirovljenika Međimurske županije – Podružnicom umirovljenika Mursko Središće, KUD-om „Mura“ Mursko Središće, Udrugom „Serjojnske mame i bebe“ te suradnicima; Gradskim puhačkim orkestrom Mursko Središće i Društvom „Naša djeca“ Mursko Središće. Uz usvajanje koraka plesova, polaznici radionica intenzivno vježbaju i pjevanje.

Radom na prvom spletu „Zaigrajte meni“ usvojene su osnove plesova čardaš i čip čardaš, u Međimurju najčešćeg oblika plesa.

Drugi splet „Z Andrašecom v Dekanovcu“ prikaz je plesova karakterističnih za mikrolokaciju koju je plesno oblikovao kantor, pjesnik i narodni koreograf Florijan Andrašec, a splet je posvećen njemu.

Treći splet „Deca, moja deca“ sastavljen je od plesova koji se najčešće izvode, prepoznatljivi su te sadrže elemente čardaša i zibenšrita.

Nastavite čitati

Međimurje

CZK “Rudar”: za vikend “Encanto” i “Matrix: Uskrsnuća”, ima ulaznica i za Kerekesh Teatar

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Centru za kulturu „Rudar“ u Murskom Središću od ovog vikenda ponovo kreće prikazivanje filmova i to u dva termina.

U 17 sati u subotu i nedjelju prikazuje se animirani sinkronizirani film za djecu „Encanto – naš čarobni svijet”, a u 20 sati bit će “Matrix Uskrsnuća”, također i u subotu i nedjelju. Cijena ulaznice je 25 kuna, s tim da djeca, srednjoškolci, studenti i umirovljenici uživaju poseban popust i plaćaju samo 15 kuna.

Moguća je i kupnja obiteljske ulaznice po 60 kuna. Također je ostalo je još ulaznica za predstavu Kerekesh Teatra „Susjedi“, koja je na rasporedu 12.veljače. Grad kao poklon za Valentinovo sufinancira predstavu i cijena je 25 kuna.

Blagajna radi svakog petka od 14 do 18 sati i sat vremena prije početka programa.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje