Povežite se s nama

Život i društvo

Broj ovisnika ubrzano raste u pandemiji koronavirusa

Objavljeno:

- dana

Povodom mjeseca borbe protiv ovisnosti Klinika za psihijatriju Vrapče i Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba organizirali su okrugli stol o prevenciji i liječenju ovisnosti u vrijeme COVID-a 19.

Iako su predviđanja bila da će se konzumacija opijata smanjiti u vrijeme prvog zatvaranja, stanje na terenu je pokazalo upravo suprotno. Najveći porast uzrokovan je ovisnicima o kokainu i amfetaminima, ali bilježi se i rast konzumenata o sintetskim kanabioidima čiji su stvarni učinci nepredvidivi, a nerijetko i opasni po život.

– Kada smo uspoređivali broj ovisnika koji se prijavio u psihijatrijsku bolnicu Vrapče ove godine tijekom srpnja i kolovoza, sa istim razdobljem prethodne godine, možemo zaključiti kako je riječ o porastu od 25 do 30 posto. Također, tendencija većeg broja prijavljenih ovisnika u kliniku nastavila se i nakon ljeta, uslijed otvaranje barova i noćnih klubova te brojnih zabava po obali. Kako svi, tako smo se i mi morali prilagoditi novom načinu komuniciranja s našim pacijentima pa smo samo one najteže oblike hospitalizirali, a s ostalima smo komunicirali online, telemedicinom. Pokrenuli smo i online program A+ namijenjen pacijentima u apstinenciji kao podršku u vrijeme pandemije – naglasio je dr.sc. Ivan Ćelić, pročelnik Zavoda za dualne poremećaje Klinike za psihijatriju Vrapče.

S ovisnošću se susreću i mlade generacije koje su do sada imale priliku pomoć zatražiti u Centru za zdravlje mladih Grada Zagreba, no prilikom prvog zatvaranja i obustave gradskog prometa, mladim ljudima je onemogućen dolazak u centar.

– Zbog pandemije smo počeli razvijati različite programe za online komunikaciju pa iako je broj fizičkih dolazak u centar pao, povećao se broj online kontakata. U kratkom roku smo prebacili naša savjetovanja online i pripremili priručnik „Radi na sebi“ koji se može pronaći na stranicama Grada Zagreba u cilju prevencije ovisnosti kod mladih ljudi. Ono što vidimo kao izazov kod ovog drugog zatvaranja jest kako spriječiti da dio stabilnih ovisnika ne poklekne i ponovno počne konzumirati droge – istaknula je Mirjana Orban, dr. med., voditeljica Službe za mentalno zdravlje Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“

U gradu Zagrebu se već deset godina prate urinarni biomarkeri otpadnih voda iz kojih je vidljiv značajan porast konzumacije određenih vrsta droga u glavnom gradu.

– Kada uspoređujemo 2019. godinu s 2009. godinom koju uzimamo kao referentnu za ispitivane vrijednost, srednji dnevni protoci biomarkera kokakina su viši 5,4 puta, kanabisa 7,6 puta, MDMA 14 puta, a amfetamina za čak 50 puta. Potrošnja kanabisa i i kokaina okarakterizirana je jasnim rastućim trendom tijekom gotovo cijelog vremena istraživanja, posebice tijekom zadnjih nekoliko godina, dok se potrošnja sintetičkih stimulativnih droga stabilizirala – izjavila je Ivana Portolan Pajić, dr. med., zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba.

Na okruglom stolu raspravljalo se, uz ovisnosti o drogama, o ovisnosti o alkoholizmu, klađenju i kockanju kao vrlo važnim temama.

– Vanjski uvjetovane krize, poput korona krize, samo dodatno povećavaju unutrašnje krize u ljudima. Kako se raspada društvo, raspadaju se i ovisnosti, a svaka mentalna ovisnost je razlog unutarnje krize. Iako su se kasina i kladionice fizički zatvorili, oni djeluju online stoga su ovisniku o kocki i klađenju itekako dostupni. Strah povećava unutarnju potrebu za užitkom pa tako ovisnik u vrijeme ove krize još lakše poseže za svojom drogom, u ovom kontekstu kockom – izjavio je dr.sc. Luka Maršić, prof. antropologije, Klinika za psihijatriju KBC Sestre milosrdnice Zagreb.

Ovisnost o alkoholizmu je najčešća ovisnost u mnogim društvima pa tako i u Hrvatskoj koja broji preko 200.000 liječenih alkoholičara.

Poruka svih sudionika okruglog stola je kako niti jedna ovisnost nije rješenje problema te da bez obzira na situaciju u kojoj se nalazimo uvijek postoji drugi način. Potražiti psihološku pomoć u izazovnim vremenima u kojima se trenutno nalazimo jest najbolje prevencija potencijalnih ovisnosti.

Život i društvo

Ivan Čehok se na plakatima izrazito pomladio

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Novi izbori, nova kampanja i već dobro poznata lica. Osim međusobnih prepucavanja kandidata, neizostavni dio kampanje su i plakati.

Varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok na svojim se plakatima pomladio. Je li cijela kampanja vjerodostojna kao i fotografije na plakatima, procijenite sam.

Nastavite čitati

Život i društvo

Bučina ulja OPG-ova Kurtek, Vidaček i Kolenko dobila zlatne medalje u Bruxellesu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinsko bučino ulje je na prestižnom, 60. po redu, svjetskom natjecanju u kvaliteti prehrambenih proizvoda Monde Selection u Bruxellesu osvojilo čak tri zlatne medalje za kvalitetu.

Zlata su osvojili OPG Kurtek iz Šemovca, OPG Vidaček iz Seljanca i OPG Kolenko iz Nedeljanca.

Za svoje proizvode dobili su niz pohvala od članova Ocjenjivačke komisije koju čine vrhunski stručnjaci – kuhari s Michelinovim zvjezdicama, članovi francuske kulinarske akademije “Académie culinaire de France”, članovi Euro-Toque zajednice kuhara i drugih prestižnih organizacija.  

– Želimo se pohvaliti ovim uspjehom koje se može usporediti s dobivanjem Michelinove zvjezdice. U prvi plan dolazi kvaliteta proizvoda našeg bučinog ulja. Ocjenjivanje je provedeno prema 25 kategorija, a kod varaždinskog bučinog ulja senzorika, miris i okus iskaču, a komisija je dala odlične ocjene za dizajn pakiranja, koje je unikatno – istakao je Dragutin Vincek, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Varaždinske županije.

U Varaždinskoj županiji vrlo su ponosni na zlatne medalje, a župan Čačić je istaknuo da se niti jedna druga europska regija ne može pohvaliti takvim uspjehom. Čestitao je nagrađenima i predao im diplome.

Vladimir Kurtek i njegova obitelj već se 15 godina bave poljoprivredom i obrađuju više od 35 ha poljoprivrednog zemljišta. U posljednje tri godine udvostručili su površine na kojima uzgajaju tikvu te ih sada imaju posađene na 10 ha.

– To je mirisno ulje prženih sjemenki buče ljupke arome lješnjaka – napisala je komisija o ulju OPG-a Kurtek.

Branko Vidaček i njegova supruga se na svojem OPG-u u Seljancu uzgojem tikvi i proizvodnjom bučinog ulja bave već 20-ak godina.

– Naš cilj je maksimalna kvaliteta bučinog ulja, a nju kupci već godinama prepoznaju. Zbog toga smo iznimno ponosni što su tu kvalitetu sada prepoznali i svjetski stručnjaci. Vjerujemo da će to dodatno potaknuti potražnju za našim vrhunskim bučinim uljem, čiju proizvodnju posljednjih godina povećavamo – istaknuo je Vidaček.

I Stjepan Kolenko iz Nedeljanca se poljoprivredom bavi više od 20 godina.

– Obrađujemo 3,5 hektara poljoprivrednog zemljišta, od čega se na tikve odnosi 2,5 hektara. Sretni smo što smo nakon dva desetljeća bavljenja poljoprivredom primili zlatnu medalju na prestižnoj izložbi Monde Selection, to nam puno znači i daje nam još veću motivaciju za dalje – naveo je Kolenko. 

Dobitnici su se zahvalili Varaždinskoj županiji na pomoći i istakli da se njihovo bučino ulje odlično prodaje, nešto slabije zbog koronakrize, ali najvažnije je održati visoku kvalitetu.

Nastavite čitati