Povežite se s nama

Život i društvo

Brojne povijesne postrojbe uveličale ovogodišnju Čiselsku nedelu v Maruševcu

Objavljeno:

- dana

Kuburaška udruga Maruševec i Općina Maruševec i ove su godine organizacijom prigodnih programa obilježili blagdan Čiselske nedele.

Uz Jurjevo i Rokovo, Čiselska nedela je jedan od najočekivanijih blagdana na području Općine Maruševec. Blagdan Kraljice svete Krunice, odnosno Čiselska nedela, posljednje je veliko proštenje u ovom dijelu godine kojeg građani redovito posjećuju. Bilo je tako i prošlog vikenda.

Čiselska nedela tradicionalno je započela budnicom Kuburaške udruge Maruševec, ujedno i organizatora ove poznate manifestacije. U Maruševec su se ove godine zaputile i povijesne postrojbe te kuburaška društva i udruge iz Varaždinske, Krapinsko-zagorske, Međimurske i Zagrebačke županije.

Tako su svojim prisustvom Čiselsku nedelu v Maruševcu uveličali Husarska garda Varaždinske županije, Zrinska garda Čakovec, Športsko kuburaško društvo “Radobojska kubura” Radoboj, Kuburaško društvo “Glasna kubura” Kamenica, Viteško društvo Svetog križa – Lobor, Društva ročnih možnaristov Rogatec (Republika Slovenija), Kuburaško društvo „Prva kubura Višnjica“, Kuburaško društvo “Taborska kubura” Hum na Sutli, Kuburaška udruga Cigrovec, Kuburaško društvo “Tri kralja” Jakovlje, Kuburaško društvo “Ban Toma Erdedy” Kačkovec, Kuburaško društvo ”Ban Josip Jelačić” Zaprešić, Vinagorska kubura Vinagora, Kuburaško društvo “Sveti Leonard” Pregrada te naravno domaćini Kuburaška udruga Maruševec.

Manifestaciji je prisustvovao te je svojim dolaskom podržao župan Varaždinske županije Anđelko Stričak kojemu su povijesne postrojbe, udruge i društva postrojene kod Župne crkve svetog Jurja predale prijavak u pratnji zapovjednika KUM-a Vladimira Podbojca te uz prisustvo načelnika Općine Maruševec Marija Klapše i predsjednika Općinskog vijeća Damira Šprema.

Uslijedio je mimohod do crkve gdje je održano misno slavlje koje je predvodio Nikola Tomašević, pastoralni pomoćnik u Župi Maruševec uz župnika Župe Maruševec Krunoslava Milovca i Valenta Posavca, dekana ivanečkog dekanata i kanonika Zbornog kaptola.

U sklopu programa Čiselske nedele održan je i 12. Sajam v Maruševcu koji je i ove godine omogućio predstavljanje proizvoda i aktivnosti vrijednih poljoprivrednika i članova udruga sa šireg maruševečkog područja posjetiteljima manifestacije.

Na Sajmu su se mogla kušati tradicijska jela, slastice, prirodni likeri, sokovi i proizvodi, kupiti unikatni ručni radovi, razgledati domaće životinje, a građani su se mogli upoznati i sa gljivarskim svijetom. Iza izlagačkih štandova Turističke zajednice Sjever Zagorja koja obuhvaća i Općinu Maruševec, posjetiteljima su se predstavili KUD “Klaruš” Maruševec, Udruga žena ”Maruša” Maruševec, Učenička zadruga Osnovne škole Gustav Krklec Maruševec, DVD Maruševec, Božica Varga iz Čalinca, OPG Špoljar iz Čalinca, Sanja Martinčević iz Čalinca, Udruga žena Jurketinec, Katica Fogec iz Jurketinca, Udruga žena Vidovec, Maja Ferenčak iz Ledinca, Udruga “Ivanečko sunce” Ivanec, Božena Carević iz Ivanca, Društvo uzgajatelja malih životinja “Fauna” Ivanec te Čakovečko gljivarsko društvo Smrčak.

Načelnik Općine Maruševec Mario Klapša istaknuo je prilikom obilaska štandova kako je zadatak Općine Maruševec očuvanje njezine tradicije i svih njenih vrijednosti.

Čuvanjem naše tradicije i baštine pokazujemo koliko i zašto volimo Općinu Maruševec i Varaždinsku županiju, koliko ih poštujemo i zašto se njima možemo ponositi. Velik broj izlagača, povijesnih postrojbi, udruga, društava iz naše ali i susjednih županija i Republike Slovenije dokaz su vrijednosti i veličine ove manifestacije koju brižno čuva i njeguje Kuburaška udruga Maruševec čijim članovima i članicama čestitam na organizaciji događanja svih ovih godinanaglasio je Klapša te zahvalio svim izlagačima na dolasku i sudjelovanju.

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak kazao je kako je Čiselska nedela zaista lijepa manifestacija kojoj je cilj prikazati kako su se to nekada naši roditelji, bake i djedovi družili i veselili, čime su se bavili, što i kako radili.

Kada danas pogledamo broj tih starih obrta i zanata, nažalost ih možemo nabrojati na prste jedne ruke. Međutim, danas postoje udruge u kojima zaljubljenici u našu tradiciju, običaje i povijest to baštine i njeguju. Zahvaljujući njima, povijesnim postrojbama, od kuburaša do husara, članovima KUD-a Klaruš zaista smo osjetili taj dašak povijesti i bogatstvo kako maruševečkog kraja, tako i Varaždinske županije – rekao je župan Stričak zahvalivši se Općini Maruševec, KUD-u Klaruš i Kuburaškoj udruzi Maruševec što su i ove godine kroz manifestaciju „Čiselka nedela“ oživjeli proštenje kako je ono nekad bilo.

Kulturno-umjetnički program održale su članice i članovi KUD-a Klaruš nakon kojeg su uslijedila pucanja iz kubura i topova koje su pratili brojni posjetitelji i gosti maruševečkih čiselskih događanja, među kojima i Martin Mikolič, načelnik pobratimljene Općine Rogatec iz Slovenije te izaslanik načelnika Općine Nijemci iz Vukovarsko-srijemske županije Trpimir Žderić.

Sunčani dani te raznoliki sportski, glazbeni, kulturni i vjerski programi proteklog su vikenda u Maruševcu za svakoga ponudili nešto novo i zanimljivo. Naime, u subotu uoči Čiselske nedele u Donjem Ladanju odigran je derbi sedmog kola 3. ŽNL skupine Varaždin između ŠNK Rudar 47 i Udarnika 32, kao i utakmica između NK Omladinca i NK Vratna u Jurketincu, dok su u večernjim satima u Maruševcu koncert održali popularni Mejaši i Repeat band.

Život i društvo

Hrvatsko-američki redatelj N. Knez nastavlja snimati dokumentarce o braniteljima sa sjevera Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatsko – američki redatelj Nikola Knez svako malo javlja se s nekim novim dokumentarnim filmom, pretežno o stvaranju hrvatske države, odnosno hrvatskim braniteljima.

Riječ je o vrhunskom redatelju, koji je dosad na raznim međunarodnim filmskim festivalima osvojio oko 70 nagrada i priznanja, a ono što je ipak najvažnije je činjenica da svojim dokumentarnim filmovima prenosi istinu i ljepote Hrvatske.

Podsjećamo, u Americi ima svoju filmsku tvrtku „iFilms LLC“, a lani je snimio i dokumentarni film o Mladenu Pavkoviću, varaždinskom novinaru i publicisti, te hrvatskom branitelju i predsjedniku Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.).

Ovih dana završio je još jedan svoj film. Ovog puta o hrvatskim braniteljima iz Legrada! Naime, u ovom je mjestu jedno vrijeme proveo i svoje djetinjstvo, a potom je otišao u Texas, gdje i danas živi i radi, i gdje je osnovao Hrvatski filmski institut.

Dokumentarni film „Hrvatski branitelji iz Legrada“, u trajanju od 40 minuta, može se pogledati na Youtubeu.

– Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.) sklopila je Sporazum s Općinom Legrad o izgradnji spomenika hrvatskim braniteljima u gradskom parku u Legradu, pa će sa svečanim otvorenjem spomenika biti prikazan i Knezov film – naveo je u priopćenju Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91.

Nastavite čitati

Život i društvo

“Simply the best” nagrada za Dane vrganja u Paki i Udrugu žena Vidovec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Simply the best je godišnja nagrada koju za inovativnost i kreativnost u turizmu dodjeljuju Udruga hrvatskih putničkih agencija, poslovno turistička burza PUT i magazin Way to Croatia.

Ove nahrade ove su godine stigle i u Varaždinsku županiju.

Dani vrganja i crnog tartufa u Paki osvojili su godišnju turističku nagradu za kvalitetu i kreativnost manifestacije jer svojim raznolikim sadržajima i specifičnom gastro-ponudom obogaćuju atraktivnost turističke ponude destinacije.

Nagradu su dobili u kategoriji “Manifestacije”, podkategorija hrane i pića.

Turističkoj zajednici Grada Novoga Marofa je nagradu u kategoriji manifestacija u Biogradu dodijelila Udruga hrvatskih putničkih agencija i turistički časopis Way to Croatia.

Nagrađena je i Udruga žena Vidovec iz Vidovca u kategoriji udruga. Nagrada je dodijeljena za čuvanje baštine te za gastro i druge ativnosti kojima se promovira lokalna zajednica.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje