Povežite se s nama

Život i društvo

Bruno Hranić na Samitu europskih gradova i regija u Bukureštu

Bruno Hranić

Objavljeno:

- dana

Na 8. Samitu europskih gradova i regija u Bukureštu, koji se održao 14. i 15. ožujka, okupilo se oko 500 nacionalnih, regionalnih i lokalnih vođa iz svih djelova Europe s ciljem daljnje rasprave o budućnosti Europske unije i njezinih građana.

Na samitu je sudjelovao Bruno Hranić, član predsjedništva Europskog odbora regija i načelnik Općine Vidovec.

– To je veoma važna tema za svakog od nas posebice sada kada su pred nama novi europski izbori. Stoga nije ni čudno što je na ovom samitu usvojena i deklaracija o budućnosti Europe prigodnog naziva “Izgradnja EU-a od temelja s našim regijama i gradovima”, koja ima poseban naglasak na općine, gradove i regije kao dionike ključne za budućnost Europe, demokraciju i vraćanje povjerenja naših građana“ – rekao je Hranić.

Načelnik Vidovca istaknuo je važnost regija u Europskoj uniji.

– Europa treba općine, gradove i regije isto toliko koliko i oni trebaju Europu. Lokalne i regionalne vlasti ključan su element svake demokracije. Višerazinsko upravljanje je važno za osiguranje aktivnog i jednakog sudjelovanja za sve, posebice u pogledu stvaranja povjerenja građana. Svjesni smo da veza između EU i građana treba biti ponovno uspostavljena stoga je važno da radimo na podizanju svijesti među svim građanima, posebice među mladima te da u njih usadimo osjećaj za europski identitet. To možemo učiniti kroz edukaciju, kulturu i razvoj politika za mlade. Lokalne i reginalne vlasti također imaju važnu ulogu u postavljanju i postizanju ciljeva za održivu Europu. Tu se prvenstveno misli na smanjenje stope ugljika, slobodno tržište i socijalnu pravdu. Međutim ekonomske, socijalne i teritorijalne razlike i dalje ostaju veliki izazov za budućnost EU-a. Kohezijska politika je dokazala svoju dodanu vrijednost za EU i zbog toga treba biti očuvana i nakon 2020. godine. Europski odbor regija veliki je zagovornik očuvanja kohezijske politike i protivi se prijedlogu Europske komisije da se u sljedećem sedmogodišnjem proračunu smanje sredstva namijenjena ravnomjernom razvoju regija – objasnio je Hranić.

Hranić je nakon samita, 16. ožujka, sudjelovao i na samitu EPP grupe Europskog odbora regija. Posebno oduševljenje nazočnih izazvao je dolazak Manfreda Webera, vodećeg kandidata EPP-a za europske izbore.

Život i društvo

U Hrvatskoj uz POS i subvencije svoj je dom u 2021. godini osiguralo 4658 mladih obitelji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kroz Program društveno poticane stanogradnje POS i mjeru subvencioniranja stambenih kredita za mlade, svoj je dom u 2021. godini osiguralo 4658 mladih obitelji, objavilo je Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Izgradnja stanova po programu POS-a već je davno prepoznat program stambenog zbrinjavanja mladih obitelji, koje za manju cijenu kvadrata od tržišne, dobivaju sigurnost i kvalitetu gradnje doma.

U 2021. godini izgrađeno je 30 POS-ovih stanova (6 u Općini Cestica i 24 u Gradu Belišću) ukupne investicijske vrijednosti 18,3 milijuna kuna. Istovremeno, započela je gradnja 403 stana na sedam lokacija: Šibenik (127), Zadar (100), Baška (13), Umag (84), Rovinj (24), Sveti Filip i Jakov (24) i Kutina (27). Osim navedenih lokacija, APN je tijekom prosinca 2021. godine sklopio Ugovore o građenju za građevinu u Solinu (17 stanova) i građevinu u Prelogu (20 stanova) te su ishođene lokacijske dozvole za višestambene zgrade na lokacijama u Osijeku (203 stana) i Gradu Zagrebu, lokacija Blato (152 stana).

Ukupna investicijska vrijednost stanova u izgradnji iznosi oko 203 milijuna kuna a za što je Republika Hrvatska putem poticajnih sredstava osigurala oko 51 milijuna kuna.

Do sada je kroz POS program izgrađeno preko 8200 stanova a kontinuirano se priprema izgradnja novih, ovisno o potrebama gradova i općina, s čijim smo predstavnicima u stalnoj komunikaciji.

Krediti

Subvencioniranje stambenih kredita je program stambenog zbrinjavanja u sklopu kojeg država, odnosno Ministarstvo te APN, pomažu pri otplati dijela stambenog kredita pri kupnji stana ili kuće, odnosno pri otplati kredita za izgradnju kuće u trajanju od najmanje pet godina. Program se uspješno provodi od 2017. godine a pozivi za građane raspisuju se jednom godišnje, iznimno 2020. godine kada su objavljena dva poziva. Izmjenama Zakona krajem 2020. godine omogućeno je provođenje ove mjere do 31. prosinca 2023. godine.

Na posljednji poziv koji je proveden u razdoblju od 29. ožujka 2021. do 14. svibnja 2021. godine zaprimljeno je najviše zahtjeva dosad, te je odobreno 4628 subvencija.

Od početka primjene ove mjere, odnosno od rujna 2017. godine do danas, odobreno je ukupno 22.022 subvencija, a država je za subvencije dosad uplatila više od 473 milijuna kuna.

Nastavite čitati

Život i društvo

Hrvatska: 10.500 novih slučajeva zaraze koronavirusom i 59 umrlih

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona, koronavirus, covid, ilustracija

U posljednja 24 sata zabilježeno je 10.500 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 67.376, objavio je 27. siječnja nacionalni Stožer.

Ovo su podaci za PCR testiranje.

Među njima je 2006 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 185 pacijenata.

Preminulo je 59 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 909.674 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 13.625 preminulo, ukupno su se oporavile 828.673 osoba od toga 9092 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 44.766 osoba.

Do danas su ukupno testirane 4.175.854 osobe, od toga 20.798 u posljednja 24 sata.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje