Povežite se s nama

Međimurje

Natječaj za izradu projekta brze pruge: od Čakovca do Zagreba za samo 50 minuta

Objavljeno:

- dana

Pri Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije 3. kolovoza otvoren je poziv za izradu studijske dokumentacije za projekt povezivanja željeznicom unutar funkcionalne regije središnje Hrvatske – Lepoglavska spojnica.

Nadležno tijelo za provedbu ograničenog poziva je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, dok je prihvatljivi prijavitelj HŽ Infrastruktura.

Izrada studijske dokumentacije financira se putem Kohezijskog fonda (Operativni program „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“). Za izradu studijske dokumentacije najviša stopa sufinanciranja iznosi 85 % ukupno prihvatljivih troškova, što je 9.562.500 kuna, dok ostatak treba osigurati prijavitelj.

Županije partneri

Projekt je nastavak uspješne prometne i kohezijske politike Međimurske i partnerskih županija, Varaždinske i Krapinsko-zagorske, u povezivanju sjevera Hrvatske s glavnim gradom Zagrebom brzom prugom. Cilj je skratiti vrijeme putovanja s neprihvatljivih više od tri sata od Čakovca do Zagreba. Time bi se dodatno omogućio veći gospodarski razvoj, povećala dostupnost obrazovnim, kulturnim, sportskim i drugim područjima, povećala kvaliteta života na područjima prolaska pruge te omogućila veća mobilnost stanovništva sjeverne i središnje Hrvatske.

Projekt je službeno započeo još u prvoj polovici 2017. godine uvođenjem spomenute pruge u strateški dokument „Master plan za integrirani prijevoz putnika“ u okviru Projekta razvoja integriranog prijevoza putnika i intermodalnog prijevoza tereta na području sjeverne Hrvatske. Slijedom toga, projekt povezivanja željeznicom i nova trasa željezničke pruge Čakovec – … – Zagreb uvršteni su u konačni tekst Strategije prometnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje od 2017. do 2030. godine.

Nakon toga u Varaždinu je potpisan Sporazum o partnerstvu na Projektu povezivanja željeznicom unutar središnje Hrvatske između Varaždinske, Krapinsko-zagorske i Međimurske županije te HŽ Infrastrukture, kojim je osiguran utjecaj partnera na izradu predstudija koje su prethodile raspisanom pozivu.

Integrirani prijevoz

Sve navedeno poslužilo je kao osnova za daljnje aktivnosti koje će voditi prema samom projektu, koji će biti potrebno uskladiti sa strateškim dokumentom, „Master planom za integrirani prijevoz putnika“ na području sjeverne Hrvatske, te voditi računa o infrastrukturnim zahtjevima za buduću organizaciju integriranog prijevoza putnika na istom području.

Izrada studijske dokumentacije za projekt u nadležnosti je HŽ Infrastrukture. Projekt je prepoznat u Strategiji prometnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje od 2017. do 2030. godine te će poslužiti kao osnova za donošenje odluka o nastavku projekata jačanja kapaciteta željezničkog sektora na području sjeverne i središnje Hrvatske.

Međimurje

FOTO Željeznička postaja u Buzovcu do kraja idućeg mjeseca zablistat će u novom sjaju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Objekt uz željezničku postaju Buzovec u Čakovcu već godinama nije u obliku i funkciji kakav Čakovec zaslužuje.

Stoga je Međimurska županija ishodila suglasnost HŽ-Infrastrukture i odlučila organizirati obnovu vanjskog pročelja objekta čekaonice na ovoj željezničkoj postaji.

U ponedjeljak, 20. ožujka, krenuli su pripremni radovi koje će u okviru nastavnog plana i programa odraditi učenici Graditeljske škole, dok će fasadu s muralima ukrasiti učenici Gospodarske škole te će do kraja idućeg mjeseca željeznička postaja u Buzovcu zablistati u novom sjaju, rekli su iz Županije.

Nastavite čitati

Međimurje

Za zeleni Čakovec: diljem grada zasađeno 139 novih sadnica drveća

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz stvaranje zelenih oaza diljem grada, planiranja novih parkova i površina za provođenje slobodnog vremena, na zelenim površinama Čakovca ukupno je posađeno 139 sadnica različitih vrsta drveća.

Tako će se uskoro zazeleniti tri nove lokacije u gradu čime Čakovec još jednom pokazuje brigu o okolišu, kao nastavak na uspješan primjer nacionalne kampanje sadnje stabala pod nazivom „Zasadi stablo, ne budi panj“.

Uz južnu obilaznicu posađeno je 87 novih sadnica i to 24 komada hrasta lužnjaka, 13 brekinja, 6 japanskih sofora, 10 šećernog javora, sedam žestilja, 23 običnog graba i četiri divlje trešnje. U Sajmišnoj ulici posađeno je 28 sadnica, 16 šećernog javora i 12 žestilja, dok je u Ulici Jurja IV. Zrinskog odrađena sadnja drvoreda. Pritom su sadnice brekinje posađene i na dječjem igralištu u Ulici dr. Rudolfa Horvata, sveukupno njih 24.

Svako stablo učvršćeno je pomoću kolca te je zaštićeno plastičnim štitnikom, a oko svake sadnice formirana je sadna zdjelica ispunjena malčem. Radove je odradila tvrtka Cedrus Forest, koja je ujedno o svom trošku i zamijenila posušena stabla.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje