Povežite se s nama

Život i društvo

Budite spremni, što prije prijavite projekte

Objavljeno:

- dana

OTVORENO

Velika su očekivanja od ulaganja u poljoprivredu i ruralni razvoj do 2020. godine.

S obzirom na aktualnu političku situaciju u Hrvatskoj, često su postavljana pitanja što je s korištenjem sredstava iz EU fondova, objavljivanjem natječaja te mogućnošću gubitka EU sredstava, što je bio i glavni povod za susret s Krunoslavom Lukačićem, direktorom Agencije za razvoj Varaždinske županije. S njim smo razgovarali o skorom otvaranju dugoočekivanih natječaja iz Programa ruralnog razvoja i mogućnostima koje će biti na raspolaganju jedinicama lokalne samouprave, kao i drugim novinama na području privlačenja sredstava iz EU.

Napokon odluka

Situacija oko raspisivanja dugo najavljivanih natječaja nikad nije bila neizvjesnija.
Točno. Međutim, u petak je službeno objavljeno da će 22. kolovoza biti objavljen natječaj za tip operacije 7.2.1. Programa ruralnog razvoja za razdoblje 2014. – 2020. Već je bilo nekoliko najava otvaranja natječaja za Mjeru 07 – Temeljne usluge i obnova sela, koja je najzanimljivija općinama i gradovima. Ipak je donesena dobra odluka i ti natječaji će napokon biti otvoreni. Osim toga, početkom kolovoza objavljen je i novi Pravilnik o provedbi Mjere 07 iz Programa ruralnog razvoja.
To nije jedina dobra vijest.

 

AZRA priprema novi ciklus edukacija za pripremu i provedbu EU projekata

Nakon što je u svibnju 2015. godine zatvoren natječaj u sklopu Podmjere 7.1. Programa ruralnog razvoja, namijenjenog za sastavljanje i ažuriranje planova za razvoj jedinica lokalne samouprave, Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju donijela je konačne odluke za sve jedinice lokalne samouprave (JLS) o dodjeli sredstava za spomenute projekte. To je posebno važno za sve općine i gradove koji imaju do 10.000 stanovnika, a kojima će se sufinancirati do 100 % ukupno prihvatljivih troškova, od 5.000 do 70.000 eura za sastavljanje i ažuriranje planova za razvoj jedinica lokalne samouprave iz Programa ruralnog razvoja. Konkretno, riječ je o osam jedinica lokalne samouprave s područja Varaždinske županije.

Uspješna priprema

Kakav je bio interes za taj natječaj? Koliko su uspješne općine i gradovi s područja Varaždinske županije?
U sklopu natječaja odobrena su sredstva za ukupno 240 jedinica lokalne samouprave s područja RH u iznosu potpore od 20.993.191,59 kuna, dok je AZRA za općine i gradove s područja Varaždinske županije prijavila ukupno 9 projekata, od kojih je odobreno 8 projekata, ukupne vrijednosti 575.000 kuna. Također, prijavljeni su i projekti izrade strategija razvoja i za 9 gradova i općina izvan područja Varaždinske županije, od kojih je odobreno njih 7, vrijednosti 512.750 kuna. S obzirom na to da su prihvatljivi troškovi za izradu ili izmjenu strategija, prostornog plana uređenja ili strateških planova razvoja pojedinih gospodarskih sektora bili od datuma prijave na natječaj, važno je spomenuti da je većina njih pred samim završetkom te se ujesen mogu očekivati prve isplate, a AZRA, osim što je pružala stručnu podršku, radi i na izradi spomenutih strategija, koje su temelj za daljnju prijavu na sve EU natječaje.

 

Za Mjeru 07 općinama i gradovima je na raspolaganju oko 266 milijuna eura

AZRA je nedavno prijavila još jedan projekt u sklopu Poziva za iskaz interesa Regionalnim koordinatorima.
Riječ je o projektu vrijednosti 1,42 milijuna kuna, koji je i odobren te je pred potpisivanjem ugovora. Njime će se kroz informativno-edukativne aktivnosti ojačati mreža podrške i profesionalni kapaciteti zaposlenika javnopravnih tijela s područja Varaždinske županije za pripremu i provedbu projekata, a kroz savjetodavnu potporu AZRA-e, kao regionalnoga koordinatora. Također, unaprijedit će se i kapaciteti djelatnika AZRA-e kroz sudjelovanje u aktivnostima stručnog osposobljavanja i usavršavanja na temu ESI fondova s ciljem povećanja apsorpcijske sposobnosti potencijalnih korisnika sredstava iz fondova Europske unije. Isto tako, potaknuti dobrim odazivom i uspješnim rezultatima, AZRA priprema, u suradnji s Gospodarskom školom i Varaždinskom županijom, novi ciklus edukacija za pripremu i provedbu EU projekata te se nadamo da će se i na taj način povećati kompetencije, vještine i znanja potencijalnih korisnika EU sredstava, a detaljnije o početku provedbe edukacije će svi zainteresirani biti obaviješteni putem medija i web-stranice AZRA-e.

Kakva su očekivanja od Mjere 07 za JLS-e i kakva je pripremljenost naših općina i gradova?
AZRA je posebno aktivno bila angažirana na predstavljanju mogućnosti za prijavu projekata iz Programa ruralnog razvoja svim jedinica lokalne samouprave s obzirom na to da su ti projekti posebno važni općinama i gradovima. JLS-i s područja Varaždinske županije već se duže vrijeme pripremaju za raspisivanje tih natječaja te većina njih u potpunosti ima spremnu projektnu dokumentaciju za projekte usmjerene na razvoj ruralnih područja i temeljne usluge i obnovu sela te samo čekamo objavu natječaja.
Za Mjeru 7. Temeljne usluge i obnova sela, koja je namijenjena jedinicama lokalne samouprave, od ukupno raspoloživog iznosa do 2020. iz Programa ruralnog razvoja otpada tek nešto više od 11 %, odnosno na raspolaganju je oko 266 milijuna eura. Uzmemo li u obzir činjenicu da je u Republici Hrvatskoj ustrojeno ukupno 555 jedinica lokalne samouprave, i to 428 općina i 127 gradova, te pretpostavimo da će svaki JLS na svom području prijaviti minimalno jedan projekt za financiranje iz EU fondova, a znamo da je maksimalni iznos definiran Pravilnikom o provedbi Mjere 07 – prema kojem prijavitelj može ostvariti milijun eura – dolazimo do zaključka da nema dovoljno sredstava iz navedenog Programa za sve JLS-e u RH. One općine i gradovi s kojima komuniciramo na dnevnoj bazi su upućeni u sve to te su dobro pripremljeni, dok ovim putem pozivam i one jedinice lokalne samouprave s područja Varaždinske županije koje možda ne koriste toliko usluge AZRA-e da prijave svoje projekte u prvom raspisu natječaja, uzimajući u obzir ključan faktor, a to su ograničena sredstva, da bi vjerojatnost dodjele sredstava bila veća. Za svu pomoć im stojimo na raspolaganju.

 

Za pomoć nam se mogu obratiti općine i gradovi, poduzetnici, udruge  i svi ostali subjekti 

A termini raspisivanja natječaja?
Stvari se napokon pokreću. Od prvotnog plana objave natječaja Ministarstva poljoprivrede, prema kojem je planirano raspisivanje natječaja za JLS-e bilo za lipanj, srpanj i kolovoz 2016., prošlog tjedna je službeno najavljeno da je raspisivanje natječaja za tip operacije 7.2.1. predviđeno za 22. kolovoza. Također, iako je bila neizvjesna i situacija za mjeru 4.1. i izdavanje odluka za financiranje, počele su dolaziti privremene odluke, a mi i dalje savjetujemo i pripremamo korisnike za nove natječaje za podmjere 4.1. i 4.2. te očekujemo objavu novog pravilnika. Istovremeno, u tijeku je i isplata sredstava za jedan projekt iz mjera ruralnog razvoja, za preradu poljoprivrednih proizvoda. Iz Programa ruralnog razvoja trenutno su tek objavljeni natječaji za Mjeru M08 „Ulaganja u razvoj šumskih područja i poboljšanje održivosti šuma“, Podmjera 8.6. „Potpora za ulaganja u šumarske tehnologije te u preradu, mobilizaciju i marketing šumskih proizvoda“.

Očekivanja

O kakvim se konkretno projektima za jedinice lokalne samouprave radi? 
Kao što sam naveo, krajem kolovoza će prvo biti raspisan natječaj za tip operacije 7.2.1. „Ulaganja u građenje javnih sustava za vodoopskrbu, odvodnju, pročišćavanje otpadnih voda“, podmjere 7.2. „Ulaganja u izradu, poboljšanje ili proširenje svih vrsta male infrastrukture, uključujući ulaganja u obnovljive izvore energije i uštedu energije“. Zahtjeve za potporu bit će moguće podnositi u AGRONET-u od 5. rujna do 5. listopada. Prihvatljivi korisnici u tipu operacije 7.2.1 su javni isporučitelji vodnih usluga javne vodoopskrbe ili javne odvodnje. Prihvatljiv projekt/operacija je građenje i/ili opremanje javnog sustava za vodoopskrbu i/ili odvodnju i/ili pročišćavanje otpadnih voda. Najniži iznos javne potpore po projektu iznosi 30.000 eura u protuvrijednosti u kunama. Najviši iznos vrijednosti projekta/operacije za koji se može podnijeti Zahtjev za potporu iznosi 1.250.000 eura, a najviši iznos javne potpore po projektu iznosi 1.000.000 eura u protuvrijednosti u kunama.

Potom se očekuje raspisivanje natječaja u okviru operacije 7.4.1. – Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu. Općine i gradovi će moći prijaviti projekte izgradnje, rekonstrukcije ili pak opremanja dječjih vrtića, društvenih i vatrogasnih domova, kulturnih centara, sportskih građevina, biciklističkih i pješačkih staza, tržnica, groblja i ostale društvene infrastrukture.

 

Očekuje se i raspisivanje natječaja za nerazvrstane ceste u okviru operacije 7.2.2. (izgradnja ili rekonstrukcija), koje će općine i gradovi također moći prijaviti.Koji od aktualnih natječaja biste izdvojili, posebno za poduzetnike?
Treba spomenuti da, osim angažiranja u pružanju podrške i pomoći JL(R)S-ima, dosta radimo i s poduzetnicima, pri čemu mislim na konkretno pružanje pomoći, od savjetovanja, edukacije, pripreme i provedbe projekata, pružanja tehničke pomoći, izrade poslovnih planova, izrada feasibility studija, izrada studija izvodljivosti s uključenom analizom troškova i koristi, do pripreme dokumentacije zahtjeva za garanciju ili kredit HAMAG-a, HBOR-a te komercijalnih banaka. Poduzetnici nam se s povjerenjem javljaju za pomoć, jer preuzimamo odgovornost za prijavu njihova projekta i vođenje kroz cjelokupni projekt. Kako bismo svim zainteresiranim poduzetnicima i potencijalnim investitorima predstavili mogućnosti ulaganja u Varaždinskoj županiji, AZRA radi i na izradi kataloga poslovnih zona s mogućnostima i prednostima koje nude.
Od natječaja, svakako treba izdvojiti da je otvoren „E-impuls 2016.“, u sklopu kojeg je mikro i malim poduzećima na raspolaganju 250.000.000 kuna za razdoblje 2014. – 2020. za poticanje investicija u početna ulaganja povezana s osnivanjem nove poslovne jedinice ili proširenjem kapaciteta postojeće poslovne jedinice u sektorima proizvodnje i proizvodnih usluga. Iznosi pojedinačnih potpora male vrijednosti kretat će se od 30.000 do 300.000 kuna uz maksimalan intenzitet potpore od 65 % bespovratnih sredstava za mala poduzeća te 85 % za mikro poduzeća.

Javite se AZRA-i!

To nisu jedini natječaji.
Trenutno su i dalje aktualna dva natječaja za MSP-e, otvorena do kraja 2016., od kojih je jedan usmjeren na podršku razvoju MSP u turizmu povećanjem kvalitete i dodatne ponude hotela, namijenjen pravnim ili fizičkim osobama koje su mikro, malo ili srednje poduzeće, za koji je iz Europskog fonda za regionalni razvoj osigurano 304.000.000 kuna. Drugi natječaj odnosi se na Kompetentnost i razvoj MSP s ciljem jačanja regionalne konkurentnosti kroz razvoj malog i srednjeg poduzetništva te razvoj novih kompetencija i stvaranje novih radnih mjesta, na koji su prihvatljivi mali i srednji poduzetnici te obrtnici, za koji je iz Europskog fonda za regionalni razvoj osigurano 867.000.000 kuna za razdoblje 2014. – 2020. Otvoren je i natječaj Poticanje društvenog poduzetništva, kroz koji se želi unaprijediti znanja i vještine zaposlenika postojećih i novih društvenih poduzeća te poticati razvoj njihova poslovanja, a isto tako je otvoren i natječaj Inovacije novoosnovanih MSP-a.

Ti natječaji su otvoreni, a vi ste i ove godine pomogli Varaždinskoj županiji da preda svoje projekte. 
Varaždinska županija je, još jednom uspješno uz pomoć AZRA-e, upravo predala projekte na natječaje Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama, za ukupno 46 učenika, vrijednosti gotovo 2 milijuna kuna, dok je na natječaj za udruge koje pružaju usluge pomoćnika u nastavi učenicima s teškoćama u razvoju prijavljen projekt koji bi trebao osigurati pomoćnike za dodatnih 10 učenika, vrijednosti oko 385.000 kuna. 

Od novijih natječaja, nama zanimljivi su nedavno otvoreni natječaji u području zdravstva koji se odnose na ulaganja u primarnu zdravstvenu zaštitu radi bolje dostupnosti u udaljenim i depriviranim područjima, ulaganje u hitnu zdravstvenu zaštitu te poboljšanje isplativosti i pristupa dnevnim bolnicama i dnevnim kirurgijama, na koje su prihvatljivi prijavitelji i Varaždinska županija te Opća bolnica Varaždin. Još je otvoren i javni poziv temeljem Programa razvoja javne turističke infrastrukture u 2016. namijenjen JL(R)S-ima za aktivnosti usmjerene na plaže, centre za posjetitelje ili interpretacijske centre te javnu cikloturističku infrastrukturu.

Puno je mogućnosti za različite prijavitelje.
Tako je, a nadamo se i skorom otvaranju novih natječaja. Stoga još jednom pozivamo jedinice lokalne samouprave, poduzetnike, udruge i ostale pravne i fizičke subjekte da nam se obrate za pomoć i da pripremaju svoje projektne ideje i iskoriste mogućnosti koje su im na raspolaganju za poboljšanje njihova poslovanja, razvijanja usluga i konkurentnosti te zapošljavanja.

Dobra suradnja s općinama i gradovima

Kakva je suradnja AZRA-e te općina i gradova s područja Varaždinske županije?
AZRA kontinuirano, od samog osnivanja, uspješno surađuje sa svim jedinica lokalne samouprave, a to je vidljivo i kroz zajedničke projekte koje smo provodili za općine i gradove, kroz partnerstvo u projektima ili pružanje tehničke pomoći. 
Pružamo našim općinama i gradovima, kao i Varaždinskoj županiji, sve potrebne informacije o natječajima, mogućnostima prijava te im pružamo cjelokupnu pomoć od prijave projekta do završne faze. Isto tako, osim savjetovanja i podrške, pružamo edukaciju za sve JLS-e, te smo tako i u sklopu različitih nacionalnih i EU projekata provodili edukacije za predstavnike JLS-a u području pripreme i provedbe EU projekata, strateškog planiranja, mogućnosti korištenja EU fondova za razdoblje 2014. – 2020., kao i za financijsko upravljanje u kontekstu projekata. Odradili smo niz edukacija. 
Nažalost, iako su pravovremeno obaviješteni, dosta općina i gradova se ne odaziva na te edukacije, što je možda i zbog smanjenih ljudskih kapaciteta ili jednostavno zbog nedostatka vremena. 

No, nitko ne može reći da ne informiramo sve naše općine i gradove ili da im ne pružamo potrebne informacije i pomoć, a po nekoliko puta ih i obilazimo i direktno komuniciramo s njima, kao i s Varaždinskom županijom. 
Međutim, na svakom JLS-u je odluka hoće li za neki projekt angažirati županijsku razvojnu agenciju ili privatne konzultante. 
Također, sve jedinice lokalne samouprave su uključene i u aktivnosti izrade Županijske razvojne strategije kroz članstvo u Partnerskom vijeću i sudjelovanjem na tematskim radnim skupinama, no o njima ovisi hoće li će se i koliko aktivno uključiti.

EU NATJEČAJI

Raspisivanje natječaja za tip operacije 7.2.1. „Ulaganja u građenje javnih sustava za vodoopskrbu, odvodnju, pročišćavanje otpadnih voda“, podmjere 7.2. „Ulaganja u izradu, poboljšanje ili proširenje svih vrsta male infrastrukture, uključujući ulaganja u obnovljive izvore energije i uštedu energije“, predviđeno je za 22. kolovoza. Zahtjeve za potporu bit moguće podnositi u AGRONET-u od 5. rujna do 5. listopada.

Očekuje se i raspisivanje natječaja u okviru operacije 7.4.1. Općine i gradovi će moći prijaviti projekte izgradnje, rekonstrukcije ili pak opremanja dječjih vrtića, društvenih i vatrogasnih domova, kulturnih centara, sportskih građevina, biciklističkih i pješačkih staza, tržnica, groblja i ostale društvene infrastrukture.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Učenici iz Varaždinske županije sudjelovali na državnom LiDraNo-u

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Vinkovcima okupili su se LiDraNovci, ljubitelji lijepe hrvatske riječi, literarnog, novinarskog, dramskog i radijskog stvaralaštva iz cijele Hrvatske.

Državni LiDraNo za osnovnoškolce trajao je od 22. do 24. travnja, a Varaždinska županija imala je svoje predstavnike u svim izrazima. Iva Farkaš iz I. osnovne škole Varaždin i Vid Brajković iz OŠ Petrijanec, predstavili su svoje uratke na okruglom stolu za literarne radove.

Njihove su mentorice Marija Hublin i Željka Rabuzin. U kategoriji dramskog stvaralaštva svoj su pojedinačni scenski nastup izvele Ema Štrlek iz OŠ Vidovec i Tonka Tkalec iz II. osnovne škole Varaždin. Do državne razine smotre pratile su ih i usmjeravale mentorice Kristinka Štefan i Maja Šmic.

U novinarskom izrazu imali smo najviše predstavnika. Poziv na državni LiDraNo svojim je samostalnim novinarskim radom izborio Aleksandar Fic iz OŠ Novi Marof sa svojom mentoricom Sunčicom Križan Kadi. Varaždinska županija imala je čak 2 školska lista na državnoj razini, to su Klen iz OŠ Klenovnik te Šemica iz OŠ Šemovec, a redakcije su u Vinkovcima predstavljale urednice Marta Rogina i Nina Ajhler sa svojim mentoricama, Marijom Konjević i Valentinom Barulek Boltižar.

U kategoriji radijskog stvaralaštva emisijom Utapanje županiju su predstavljali David Telebar i Ante Kovačić iz OŠ Petrijanec, njihova je mentorica Željka Rabuzin. Učenici iz naše županije na svim su okruglim stolovima pohvaljeni od strane državnih povjerenstava koja čine eminentni stručnjaci i umjetnici iz područja stvaralaštva koje procjenjuju i vrednuju na ovoj razini smotre, koja sve do završnice ima natjecateljski karakter.

Učenici su potaknuti na daljnje stvaranje jer se iz njihovih uradaka iščitava visoka motiviranost i kreativnost, a to je ono, što uz, naravno, ljubav prema hrvatskome jeziku, svaki LiDraNovac mora imati. Za svoj rad priznanje i zahvalu primile su i njihove mentorice kojima se na zatvaranju smotre upravo riječju hvala, obratila glavna tajnica smotre LiDraNo i viša savjetnica iz Agencije za odgoj i obrazovanje, dr. sc. Marijana Češi.

Učenici su imali priliku predstaviti se u jednoj od najljepših knjižnica Hrvatske, nastupati u Kazalištu Joze Ivakića, prošetati starom jezgrom i kušati slavonske slastice. Kad požele se ravnice, neki će se od njih sigurno vratiti u Vinkovce jer široka je duša slavonska u gradu Josipa Runjanina, Ivana i Josipa Kozarca, bana Šokčevića i mnogih drugih poznatih Vinkovčana.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO U općini Cestica mraz “obrao“ vinograde, spas se traži s prihranom mladica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Niske temperature i mraz koji je posljednjeg vikenda, u noći sa subote na nedjelju i s nedjelje na ponedjeljak, 21. i 22. travnja, zahvatio područje općine Cestica učinio je velike štete u voćnjacima i vinogradima te povrtlarskim kulturama.

>>FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Prema riječima Marijana Županića, predsjednika Udruge vinogradara i podrumara Sveti Martin Cestica, podaci o nastalim štetama su još uvijek prikupljaju, a  najviše su stradali vinogradi na nižim nadmorskim visinama.

Nažalost, na pojedinim lokacijama cestičkog vinogradarskog područja od mraza stradali su kompletni vinogradi. Preporuka je prihraniti mladice koje su djelomično zahvaćene mrazom aminokiselinama, a osušene maknuti da se formiraju novi izbojci.

Kako to izgleda na terenu pšogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje