Povežite se s nama

U fokusu

Bunić: S ove govornice pozivam MUP i DORH da reagiraju u vezi projektiranja sportskihterena koje radi Euro Consulting

Objavljeno:

- dana

AKTUALNI SAT

Tomislav Saucha, bivši predstojnik Ureda predsjednika Vlade, od petka navečer je u pritvoru zbog optužbi da je lažiranim putnim nalozima utajio oko pola milijuna kuna. Reagirao je DORH i saborski zastupnik je uhićen.

Istovremeno, i u Varaždinu niču primjeri korupcije i oštećenja proračuna, ne znam otkud bih počeo. Jedan od njih je primjer izrade projekata za adaptaciju sportskih terena u Jalkovcu, Gojancu, Gornjem i Donjem Kućanu kojim upravljaju lokalni klubovi. Problematično je što taj posao nije povjeren Razvojnog agneciji sjever – DAN, niti Tehnološkom parku, koji imaju stručnjake, već HNS-ovoj konzilijali koji će za taj posao dobiti nevjerojatnih 770.000 kuna. Za četiri projekta, copy paste projekta, a vrijednost svakog ako je 10.000 kuna, pri čemu im je 50 posto novaca, oko 300.000 kuna, već isplaćeno. Mene zanima zašto posao nije povjeren Agenciji za sjever – DAN? – pitao je vijećnik HSLS-a Željko Bunić na današnjoj sjednici aktualnog sata varaždinskog Gradskog vijeća.

Izigrava se javna nabava

Dodao je kako se u medijima moglo pročitati kako je Grad Varaždin odgovorio da Agencija za sjever – DAN nema kapaciteta za izradu tih projekata, a da je direktor Agencije Miljenko Ernoić odgovorio da ih nitko ništa nije pitao.

– Dostavljena mi je inkriminirajuća dokumentacija, kako se izigrava javna nabava i kako je posao dobila tvrtka Euro Consulting. S ove govornice pozvat ću MUP i DORH da reagiraju u vezi tog slučaja – rekao je Bunić te se pitao je li isto bilo i u slučaju bolnice.

– Ernoić mi je rekao da ne stigne odraditi i vrtiće i sportske terene – rekao je Habuš

Gradonačelnik Goran Habuš je poručio da su javnu nabavu provela tijela udruga, dok je Zajednica sportskih udruga grada Varaždina  sve to nadzirala.

– Sad jedino što možemo je ići na moju riječ protiv riječi ravnatelja Agencije Miljenka Ernoića. Kad smo odlučili da ćemo ići na natječaj, za dva vrtića i sportske terene, čiji je prvi rok za prijavu bio 12. prosinac, pozvao sam Ernoića i pitao ga: Miljenko, stigne li tvoja Agencija uz sav posao koji radi za Grad Varaždin i Koprivnicu, odraditi i ovih šest projekata, na što mi je rekao ne. Pitao sam ga: Želiš li raditi vrtiće ili sportske objekte? Rekao mi je vrtiće – rekao je Habuš.

– Više vjerujem Ernoiću, nego bilo kome u gradskoj upravi. Predlažem da osnujemo povjerenstvo. Bit ćete neugodno iznenađeni onim što nađete – poručio je gradonačelniku Bunić.  

Izvor:
Foto:

U fokusu

HBOR projekte u Varaždinskoj županiji podržao s oko 373 milijuna eura  

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Novi Marof i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) bili su u četvrtak, 22. veljače, u prostoru Kulturnog centra Ivan Rabuzin, domaćini radionica u okviru kojih su prezentirane mogućnosti financiranja kapitalnih projekata jedinica lokalne samouprave tijekom 2024. godine.

Na radionici je bilo govora i o mogućnostima financiranja poslovnih subjekata, s naglaskom na financiranje uz snižene troškove kreditnog zaduženja.

Stručni tim HBOR-a predstavio je jamstva Banke iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO) za financiranje investicija komunalnih društava, a okupljenima je prezentirana i mogućnost subvencioniranja kamatne stope iz fonda NPOO-a. HBOR je u 30 godina poslovanja financirao više od 69.000 projekata u iznosu od gotovo 30 milijardi eura, a velik dio njih upravo na području Varaždinske županije.

– Samo unutar posljednjih deset godina HBOR je na području Varaždinske županije podržao gotovo 1000 projekata u vrijednosti od oko 373 milijuna eura. Smatram da smo dobro krenuli, ali i da trebamo nastaviti još boljim i jačim tempom – u uvodu je poručila Suzana Laušin-Katanec, direktorica Sektora kreditiranja HBOR-a, dodavši da Banka ima itekako što za ponuditi posebno u vremenima viših kamatnih stopa.

– Upravo je HBOR institucija koja će pomoći u pronalasku rješenja za povoljnije financiranje. Naime, jedinicama lokalne, područne i regionalne samouprave na raspolaganju su redovni kreditni programi HBOR-a za financiranje prihvatljivih i neprihvatljivih troškova EU projekata s rokovima otplate do 15 godina, ali i program Investicije javnog sektora. Zatim, NPOO financijski instrumenti, a od 2024. godine i financijski instrumenti u okviru Integriranog teritorijalnog programa 2021.-2027. – poručila je Laušin-Katanec.

Prezentiran je i model izdavanja jamstva za kredite u okviru NPOO-a.

– Cilj NPOO mjera HBOR-a je potaknuti nove investicije privatnog i javnog sektora u zelenu i digitalnu tranziciju, ali i omogućiti podršku „običnim” projektima jačanja konkurentnosti – rekao je koordinator područnih ureda HBOR-a Tomislav Marković, dodavši da u ciljeve spada i horizontalni pristup mjerama bez ograničenja u veličinama poduzetnika i sektorima.

Proces izdavanja jamstva odvija se u nekoliko koraka, a započinje zahtjevom komunalnog društva u vlasništvu jedinice lokalne samouprave za odobrenjem investicijskog kredita HBOR-u, nekoj od banaka ili leasing društava. Sva daljnja komunikacija odvija se između financijskih kuća i HBOR-a.

– Kamatnu stopu je moguće subvencionirati do maksimalno 75 posto iznosa, ovisno o vrsti ulaganja i propisima o državnim potporama iz financijskih instrumenata Fonda subvencija iz NPOO-a – dodaje Marković.

A da su ovakve radionice itekako korisne i potrebne, potvrdio je gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač.

– Europska unija trenutno je u situaciji da kamate rastu jer Europska središnja banka na taj način usporava inflaciju. Imali smo krasan period vrlo niskih kamata koje su bile, kažimo to tako, komercijalne kamate u bankama od 1,5 do 2 posto. Sada se to mijenja, ali vjerujem da HBOR ima odgovore i može ponuditi ono što ne mogu komercijalne banke – mišljenja je Jenkač.

Gradonačelnik Novog Marofa pohvalio je i novu praksu HBOR-a koja se u potpunosti otvara prema krajnjim korisnicima.

– Do prije desetak godina do HBOR-a se teško dolazilo, a ako ste u tome i uspjeli, zahtjevi su se sporo rješavali i zapravo ste bili primorani rješenje tražiti putem komercijalnih banaka. U međuvremenu su se neke stvari ipak promijenile, a ovakva okupljanja i želja HBOR-a da postane pristupačan nama na najnižoj razini lokalne samouprave, dokaz su njihove proaktivnosti i promjena u poslovnoj politici. Vjerujem da smo svi dobili mnoštvo informacija o programima i kreditnim linijama, ali i o načinima ostvarivanja povoljnijih uvjeta za financiranje velikih projekata koji će u konačnici služiti našim građanima i podići kvalitetu njihova života – zaključio je gradonačelnik Jenkač.

Nastavite čitati

U fokusu

Za branje visibaba i ostalih proljetnica propisane su drakonske kazne

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

visibaba

Potrebno je dopuštenje Ministarstva, kazne za fizičke osobe kreću se od 900 do 4000 eura, za pravne je to od 3000 do više od 26.500 eura, a istim će se iznosima kažnjavati i berači visibaba, ljubica.

Visibabe, jaglaci, šafrani, proljetni drijemovci, znani i kao zvončići samo su neki od prvih vjesnika proljeća koji su posljednjih dana, dolaskom viših temperatura, prošarali livade. Kako bi svoje domove ispunili njihovim opojnim mirisima i ukrasili stolove volimo ih brati čim počnu nicati, no iz županijske Javne ustanove Zeleni prsten stiglo je upozorenje o kaznama za berače, piše Večernji list.

Za prijestupnike su tako propisane novčane kazne u iznosu nešto većem od 3.318,10 eura, a mogu se popesti čak i do 26.544,56 eura za pravnu osobu, dok će se fizičke osobe kažnjavati iznosima od 929,10 do 3.981,68 eura.

Istim će se iznosima kažnjavati i branje proljetnica poput visibaba, ljubice, pasjeg zuba ili drijemovca, ukoliko se prije, također ne ishodi dopuštenje Ministarstva, a na što je, podsjetimo, Državni inspektorat upozoravao i prijašnjih godina.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje