Povežite se s nama

U fokusu

Bunić: S ove govornice pozivam MUP i DORH da reagiraju u vezi projektiranja sportskihterena koje radi Euro Consulting

Objavljeno:

- dana

AKTUALNI SAT

Tomislav Saucha, bivši predstojnik Ureda predsjednika Vlade, od petka navečer je u pritvoru zbog optužbi da je lažiranim putnim nalozima utajio oko pola milijuna kuna. Reagirao je DORH i saborski zastupnik je uhićen.

Istovremeno, i u Varaždinu niču primjeri korupcije i oštećenja proračuna, ne znam otkud bih počeo. Jedan od njih je primjer izrade projekata za adaptaciju sportskih terena u Jalkovcu, Gojancu, Gornjem i Donjem Kućanu kojim upravljaju lokalni klubovi. Problematično je što taj posao nije povjeren Razvojnog agneciji sjever – DAN, niti Tehnološkom parku, koji imaju stručnjake, već HNS-ovoj konzilijali koji će za taj posao dobiti nevjerojatnih 770.000 kuna. Za četiri projekta, copy paste projekta, a vrijednost svakog ako je 10.000 kuna, pri čemu im je 50 posto novaca, oko 300.000 kuna, već isplaćeno. Mene zanima zašto posao nije povjeren Agenciji za sjever – DAN? – pitao je vijećnik HSLS-a Željko Bunić na današnjoj sjednici aktualnog sata varaždinskog Gradskog vijeća.

Izigrava se javna nabava

Dodao je kako se u medijima moglo pročitati kako je Grad Varaždin odgovorio da Agencija za sjever – DAN nema kapaciteta za izradu tih projekata, a da je direktor Agencije Miljenko Ernoić odgovorio da ih nitko ništa nije pitao.

– Dostavljena mi je inkriminirajuća dokumentacija, kako se izigrava javna nabava i kako je posao dobila tvrtka Euro Consulting. S ove govornice pozvat ću MUP i DORH da reagiraju u vezi tog slučaja – rekao je Bunić te se pitao je li isto bilo i u slučaju bolnice.

– Ernoić mi je rekao da ne stigne odraditi i vrtiće i sportske terene – rekao je Habuš

Gradonačelnik Goran Habuš je poručio da su javnu nabavu provela tijela udruga, dok je Zajednica sportskih udruga grada Varaždina  sve to nadzirala.

– Sad jedino što možemo je ići na moju riječ protiv riječi ravnatelja Agencije Miljenka Ernoića. Kad smo odlučili da ćemo ići na natječaj, za dva vrtića i sportske terene, čiji je prvi rok za prijavu bio 12. prosinac, pozvao sam Ernoića i pitao ga: Miljenko, stigne li tvoja Agencija uz sav posao koji radi za Grad Varaždin i Koprivnicu, odraditi i ovih šest projekata, na što mi je rekao ne. Pitao sam ga: Želiš li raditi vrtiće ili sportske objekte? Rekao mi je vrtiće – rekao je Habuš.

– Više vjerujem Ernoiću, nego bilo kome u gradskoj upravi. Predlažem da osnujemo povjerenstvo. Bit ćete neugodno iznenađeni onim što nađete – poručio je gradonačelniku Bunić.  

Izvor:
Foto:

U fokusu

Od idućeg tjedna postupno otvaranje škola? Odluka će se donositi na lokalnoj razini

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

nastava

Prema pisanju Jutarnjeg lista, na jučerašnjem sastanku ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa s epidemiolozima dogovoreno jest da je situacija u učeničkoj populaciji u ovom trenutku dovoljno povoljna da bi se od idućeg tjedna postupno moglo ići u otvaranje škola.

U Ministarstvu su kazali da je dogovor da će županije, kao što je to bilo i dosad, donositi odluke na lokalnoj razini, u konzultaciji s lokalnim stožerima, ravnateljima škola i Ministarstvom obrazovanja.

Stoga će župani tijekom ovoga tjedna organizirati sastanke s lokalnim stožerima i epidemiolozima, a nakon toga će donijeti odluke o daljnjim oblicima nastave.

Više župana za Jutarnji list potvrdilo je da smatraju da su, zbog povoljne epidemiološke situacije, skloni otvoriti svoje osnovne i srednje škole već idući tjedan, za što se zalažu i ravnatelji škola.

Nastavite čitati

U fokusu

Zatvorenici u Lepoglavi godišnje pojedu tonu čokoladnog namaza i 82.000 jaja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kaznionica u Lepoglavi jedan je od najstrožih zatvora u Hrvatskoj, a tamo boravi oko 500 zatvorenika.

Ovo je ogroman “pogon”, kojeg treba konstantno opskrbljivati namirnicama. Što se sve nabavlja i po kojoj cijeni može se vidjeti u podacima o javnoj nabavi.

Neki od tih podataka su vrlo zanimljivi.

Tako smo naišli na podatke za “Opskrbu čokoladom, kakaom, čajevima, voćnim sokovima u 2021.”, a ukupno se za ovaj mali dio prehrane planira potrošiti 87.500 kuna.

U planu je kupnja 1000 komada čokolade 80 do 100 grama, 100 komada čokolade bez šećera te još 1800 komada manjih čokoladnih dijetnih pločica s punjenjem.

U zatvoru u Lepoglavi se godišnje pojede jedna tona čokoladnog namaza.

Također, kupit će se i 3000 komada keksa s nugatom, u pakiranjima između 90 do 100 grama.

Naišli smo i na podatak da troškovnik za kupnju jaja za Kaznionicu i njihov komercijalni restoran. Tijekom tekuće godine trebalo bi na jaja biti potrošeno 55.000 kuna. A plan je da se kupi 82.000 jaja, od toga 32.000 iz njihove vlastite djelatnosti.

Nastavite čitati