Povežite se s nama

U fokusu

Pao novi prijedlog proračuna: Habušu opet nedostajao jedan vijećnički glas

Objavljeno:

- dana

ISTI SCENARIJ KAO U PROSINCU

Pao je novi prijedlog proračuna Grada Varaždina za 2017.! Varaždinskom gradonačelniku Goranu Habušu nedostajao je opet jedan vijećnički glas.

Na današnjoj sjednici bilo je prisutno 20 od 25 vijećnika, a da proračun prođe bila je potrebna većina, 13 glasova.

Habuš dobio 12 ruku u zraku

Međutim, to se nije dogodilo. Za proračun je glasalo 12 vijećnika, a osam ih je bilo protiv. Proračun je podržalo troje HNS-ovih vijećnika, dvoje SDP-ovih, HSU-ova Katica Darabuš, dvoje laburista, nezavisni Dražen Vincek i Danijela Benkus i Zdravko Golub te HSS-ov Mladen Hižak.

Protiv su bili Zlatan Avar, Stjepan Cepanec, HDZ-ovi Saša Crnčić, Otilija Cvetko, HRAST-ov Ladislav Ilčić, Natalija Martinčević (reformisti) te HSLS-ovi Željko Bunić i Miodrag Pap.

– Žao mi je da proračun ponovno nije prihvaćen. Osjećao sam odgovornost da još jednom pokušam i ovdje slušao bedastoće vijećnika. Bilo je jasno da se ide osobno, a ne razumom i jedino što mogu reći je šteta. Mislim da dolazak povjerenika nije nešto što gradu treba, znamo da će to značiti privremeno financiranje i mislim da smo izgubili šest mjeseci – rekao je gradonačelnik Goran Habuš.

Ovo je ujedno bila i posljednja sjednica Gradskog vijeća u ovom sazivu, a u Varaždin stiže povjerenik.

– Ja ostajem tu do 1. travnja u svakom slučaju, a nakon toga se potpuno povlačim iz političkog života – rekao je Habuš.  

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA

U fokusu

Proglašena prirodna nepogoda od potresa za područja Lepoglave, V. Toplica i Bednje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Varaždinske županije Radimir Čačić je jučer, 20. siječnja, proglasio prirodnu nepogodu od potresa na području gradova Lepoglava i Varaždinske Toplice te na području Općine Bednja.

Uzastopni potresi su krajem 2020. i početkom 2021. godine na navedenom području uzrokovali materijalne štete na stambenim, gospodarskim, sakralnim i kulturnim objektima. Prema preliminarnoj procjeni gradskih i općinskih povjerenstava, šteta iznosi 18,9 milijuna kuna.

Prirodna nepogoda proglašava se temeljem Zakona o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda ako je vrijednost ukupne izravne štete najmanje 20 posto vrijednosti izvornih prihoda jedinice lokalne samouprave za prethodnu godinu ili ako je prirod (rod) umanjen najmanje 30 posto prethodnog godišnjeg prosjeka na području jedinice lokalne samouprave ili ako je nepogoda umanjila vrijednost imovine na području jedinice lokalne samouprave najmanje 30 posto.

Gradska i općinska povjerenstva za procjenu šteta od prirodnih nepogoda sada imaju obavezu u zakonskom roku od 50 dana od dana proglašenja prirodne nepogodne upisati konačnu procjenu šteta u Registar šteta te je dostaviti Županijskom povjerenstvu. Županijsko povjerenstvo će konačne procjene dostaviti Državnom povjerenstvu za procjenu šteta od prirodnih nepogoda sa zahtjevom za dodjelu pomoći ublažavanja i uklanjanja posljedica od potresa.

Nastavite čitati

U fokusu

Započeli radovi na izgradnji Spinalnog centra u Varaždinskim Toplicama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U stručnim krugovima potreba za izgradnjom nacionalnog rehabilitacijskog centra za osobe s bolestima i oštećenjima kralježnične moždine (Spinalni centar) postoji već dugi niz godina.

U 2018. godini izrađen je glavni projekt i ishođena građevinska dozvola, a nakon čega su dovršeni postupci nabave te danas svjedočimo izgradnji potpuno novog zdravstvenog objekta u Varaždinskim Toplicama. Trenutna vrijednost projekta iznosi 112 milijuna kuna, od čega je iz ESI fondova povučeno 83 milijuna kuna, iz Ministarstva zdravstva 24 milijuna te je udio vlastitih sredstava 5 milijuna kuna.

Činjenica da se ovaj projekt skoro u potpunosti financira iz fondova Europske unije i Ministarstva zdravstva, dokaz je da je projekt kvalitetan i prijeko potreban za Republiku Hrvatsku.

Izgradnja ovog centra velika je i značajna investicija koja se odvija na području grada Varaždinskih Toplica i koja je u interesu građana Varaždinskih Toplica i Varaždinske županije.

Nastavite čitati