Povežite se s nama

U fokusu

Čačić: 11 bolnica dobilo više od 600 milijuna kuna, a varaždinska bolnica – 0 kuna

Objavljeno:

- dana

(NE)POVLAČENJE EU NOVCA

Bolnice u Zaboku, Slavonskom Brodu, Virovitici i još osam hrvatskih bolnica su za svoje projekte poboljšanja isplativosti i pristupa dnevnim bolnicama i dnevnim kirurgijama prošli tjedan dobile 673 milijuna kuna bespovratnih sredstava, od čega 573 iz EU fondova, a ostatak iz Ministarstva zdravstva.

Opća bolnica Varaždin istovremeno nije dobila niti jednu kunu, istaknuo je Radimir Čačić, predsjednik Reformista na današnjoj konferenciji za novinare.

– Župan Štromar i njegov zamjenik Kišić se bave protuzakonitom smjenom ravnateljice dr. Sanje Zember, koja se zajedno sa svojim timom uspjela izboriti da dva projekta varaždinske bolnice dobiju status prihvatljivog projekta. Umjesto da se župan i njegov zamjenik pobrinu za to da se projekt dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije dovrši, da bude spreman i da se za njega povuče 20 milijuna kuna, oni se bave smjenom. Novac će se i dalje dodjeljivati, a varaždinska bolnica zahvaljujući smijenjenoj ravnateljici može dobiti 50 milijuna kuna za objedinjeni hitni prijem. To je ogroman novac, pa javno pozivam Štromara i Kišića da kažu rok u kojem će projekt biti dovršen i  tko je za to odgovoran – pozvao je Čačić.

“Svaka budala zna trošiti javni novac”

Naveo je da se Varaždinska županija prošli tjedan ponovno dokazala kao nesposobna i kad je u pitanju korištenje bespovratnog novca iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

– Primorsko-goranska županija je, prema podacima koje je objavila Vlada, zatražila i dobila 145,5 milijuna kuna, Istarska 62,7 milijuna kuna,  a Varaždinska županija svega 6,18 milijuna kuna, što je tri puta manje čak i od Međimurske županije. Iz toga proizlazi da je Varaždinska županija 70 posto veća od Međimurske, ali i pet puta nesposobnija – istaknuo je Čačić.

Istaknuo je da „svaka budala zna trošiti javni novac“.

– Samo pametni i sposobni su u stanju pripremiti projekte i dobiti EU novac. Stoga javno pozivam dvojac Štromar – Kišić da iznesu koji projekti se pripremaju, posebno zato što su se u tjednu kad su se dodjeljivala bespovratna sredstva oni slikali kraj četiri nova vozila Zavoda za hitnu medicinu, koja su vrijedna 1,8 milijuna kuna, a plaćena su iz proračuna koji pune građani, porezni obveznici – zaključio je predsjednik Reformista.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Većina učenika je ispod osnovne razine znanja hrvatskog jezika: ˝To je zbog novih tehnologija˝

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja, komentirao je, među ostalim, rezultate nacionalnog ispita u školama.

Nacionalni ispit iz 2023. pokazao je poražavajući podatak da je u hrvatskom jeziku najviše učenika bilo ispod osnovne razine.

-Djelom je to točno, a to je zato jer se odnosi na pisani zadatak. Zbog suvremenih tehnologija naši učenici se sve lošije pisano izražavaju, ali mi upravo na otme inzistiramo, na učeničkoj pismenosti materinskog jezika. Stvari se neće lako popraviti, na društvenim mrežama učenici, kao i svi mi, komuniciraju skraćenicama i anglizmima – rekao je Filipović u Novom danu na N1 televiziji.

I fizika je imala najgore ocijene.

-To je na državnoj maturi. To je jedan višegodišnji problem jer je ona loše stručno zastupljena u školama zbog tržišta koje je fizičare usmjerilo u neka druga profitabilnija zanimanja. Pitanje je u kojoj je mjeri težina zadataka primjeran usvojenom znanju, a treba uzeti u obzir da je ona izborni predmet i da ju polažu i oni kojima ne polaganje neće donijeti nikakvu štetu, kao što je obveznim predmetima, naveo je.

Filipović kaže da ovi rezultati nemaju nikakav utjecaj na upise u srednje škole, ali da su dobar pokazatelj.

Nastavite čitati

U fokusu

Habijan o radu na izborni dan: Neradni je dan, a oni koji žele radnike na poslu moraju platiti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Već neko vrijeme traju polemike o tome je li dan izbora neradni dan ili poslodavci mogu radnicima naložiti da dođu na posao.

Danas smo pisali o slučaju gdje je poslodavac, odnosno tvrtka iz Ludbrega, svojim radnicima naložila da 17. travnja dođu na posao.

Dan izbora je neradni dan? Očito ne i za radnike jedne poznate ludbreške tvrtke

O toj temi danas se oglasio i ministar gospodarstva Damir Habijan.

Izborni dan je neradni te su poslodavci obvezni osigurati radnicima ostvarivanje njihova biračkog prava, a oni koji na izborni dan 17. travnja budu radili imaju pravo na povećanu plaću za taj dan, izjavio je Damir Habijan.

Habijan naglašava da zakon propisuje da je to neradni dan, a i Državno izborno povjerenstvo je reklo da su poslodavci obvezni radnicima osigurati ostvarivanje njihova biračkog prava.

Dodaje i da zakon propisuje kako radnici koji rade u dane blagdana i neradne dane imaju pravo na povećanu plaću.

Svima treba osigurati izlazak na izbore, a onima koji rade uvećati plaću za taj dan, rekao je Habijan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje