Povežite se s nama

U fokusu

Čačić: 11 bolnica dobilo više od 600 milijuna kuna, a varaždinska bolnica – 0 kuna

Objavljeno:

- dana

(NE)POVLAČENJE EU NOVCA

Bolnice u Zaboku, Slavonskom Brodu, Virovitici i još osam hrvatskih bolnica su za svoje projekte poboljšanja isplativosti i pristupa dnevnim bolnicama i dnevnim kirurgijama prošli tjedan dobile 673 milijuna kuna bespovratnih sredstava, od čega 573 iz EU fondova, a ostatak iz Ministarstva zdravstva.

Opća bolnica Varaždin istovremeno nije dobila niti jednu kunu, istaknuo je Radimir Čačić, predsjednik Reformista na današnjoj konferenciji za novinare.

– Župan Štromar i njegov zamjenik Kišić se bave protuzakonitom smjenom ravnateljice dr. Sanje Zember, koja se zajedno sa svojim timom uspjela izboriti da dva projekta varaždinske bolnice dobiju status prihvatljivog projekta. Umjesto da se župan i njegov zamjenik pobrinu za to da se projekt dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije dovrši, da bude spreman i da se za njega povuče 20 milijuna kuna, oni se bave smjenom. Novac će se i dalje dodjeljivati, a varaždinska bolnica zahvaljujući smijenjenoj ravnateljici može dobiti 50 milijuna kuna za objedinjeni hitni prijem. To je ogroman novac, pa javno pozivam Štromara i Kišića da kažu rok u kojem će projekt biti dovršen i  tko je za to odgovoran – pozvao je Čačić.

“Svaka budala zna trošiti javni novac”

Naveo je da se Varaždinska županija prošli tjedan ponovno dokazala kao nesposobna i kad je u pitanju korištenje bespovratnog novca iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

– Primorsko-goranska županija je, prema podacima koje je objavila Vlada, zatražila i dobila 145,5 milijuna kuna, Istarska 62,7 milijuna kuna,  a Varaždinska županija svega 6,18 milijuna kuna, što je tri puta manje čak i od Međimurske županije. Iz toga proizlazi da je Varaždinska županija 70 posto veća od Međimurske, ali i pet puta nesposobnija – istaknuo je Čačić.

Istaknuo je da „svaka budala zna trošiti javni novac“.

– Samo pametni i sposobni su u stanju pripremiti projekte i dobiti EU novac. Stoga javno pozivam dvojac Štromar – Kišić da iznesu koji projekti se pripremaju, posebno zato što su se u tjednu kad su se dodjeljivala bespovratna sredstva oni slikali kraj četiri nova vozila Zavoda za hitnu medicinu, koja su vrijedna 1,8 milijuna kuna, a plaćena su iz proračuna koji pune građani, porezni obveznici – zaključio je predsjednik Reformista.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

U Lepoglavi razočarani HDZ-ovci na izbore izlaze s nezavisnim listama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz poruku “ZAJEDNO za naš grad”, 17. je travnja u Lepoglavi svoju kandidaturu, kao nezavisni kandidat, za gradonačelnika Grada Lepoglave istaknuo Robert Maček.

Riječ je o osobi koja je svoju političku karijeru gradila u HDZ-u, obnašajući u tom periodu dužnosti predsjednika Gradskog vijeća Grada Lepoglave te gradskog i županijskog vijećnika. Nakon unutarstranačkih promjena odlučio se za samostalan politički put, na kojem će, kako ističe, svojim angažmanom i djelovanjem i dalje pridonositi boljitku i razvoju Grada Lepoglave.

– Želim da Grad Lepoglava bude sredina koja će građanima pružati sve uvjete potrebne za ugodan i kvalitetan život. Svojim iskustvom, angažmanom, djelovanjem i, što je izuzetno važno, u zajedništvu s građanima, to mogu i ostvariti – objasnio je Robert Maček razloge svoje kandidature.

Predstavljajući svoju kandidaturu, istaknuo je da je ona nastavak, odnosno nadogradnja svega što je tokom svog prethodnog političkog djelovanja radio za dobrobit Grada Lepoglave i njenih građana. Daljnje rješavanje infrastrukturne problematike, prije svega vodoopskrbe i elektroopskrbe, važna je odrednica tog programa, kojim se, kad je komunalna infrastruktura u pitanju, najavljuje i nastavak cestogradnje. U planu je i plinofikacija gradskih područja koja nemaju opskrbu plinom.

Nastavite čitati

U fokusu

Liga za Varaždin: Ukidanje prireza je uvjet za sastavljanje gradske većine! I točka.

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Liga za Varaždin izlazi na predstojeće lokalne izbore i najavljuje potpuno ukidanje prireza u Gradu Varaždinu.

PRIREZ U VARAŽDINU = NULA KUNA

— Ili ćemo samostalno sastavljati gradsku većinu ili ćemo onome koji će ju sastavljati našu podršku uvjetovati potpunim ukidanjem prireza. I točka — rekao je prvi čovjek Lige za Varaždin, gospodarstvenik Davor Patafta.

Objasnio je i zašto:

— Aktivacija trenutno neaktivne imovine Grada Varaždina, koja otprilike vrijedi tri milijarde kuna, godišnje može nositi prihod od jednog cijelog proračuna. Zašto da onda građani plaćaju prirez? Nekome to svake godine može biti novi televizor, a nekome jednom godišnje nova investicija.

U gradu s prosječno najnižim plaćama, a onda i mirovinama, prirezom se građanima dodatno izbija iz džepova još najmanje dva milijuna eura. Sramotno i točka.

Nastavite čitati