Povežite se s nama

Međimurje

Čak 110 manifestacija u 22 dana diljem Međimurja

Objavljeno:

- dana

REKORD DANA ŽUPANIJE

Ovogodišnje obilježavanje Dana Međimurske županije zahvaljujući novom konceptu donosi 110 manifestacija koje će se u 22 dana, od 18. travnja do 9. svibnja, odvijati diljem Međimurja.

Naime, Županija je putem javnog poziva svim Međimurkama i Međimurcima dala priliku da se u osmišljavanje programa uključe svojim idejama, ambicijama i kreativnošću.
 – Uključili smo svaki dio našeg Međimurja, sve općine i gradove, udruge, KUD-ove, mlade, klubove… Zahvaljujem i čestitam svim suorganizatorima i sudionicima manifestacije, kojih će biti više od 10 tisuća – naglasio je međimurski župan Matija Posavec prilikom predstavljanja manifestacije u sklopu koje će se ujedno obilježiti 6. Spomendan na Zrinske i Frankopane. Dosad najbogatiji Dani Županije otvoreni su u utorak izložbom fotografija posvećenih Zrinskoj gardi, a zaključuju se 9. svibnja Danom Europe. Osmišljen je i novi vizual manifestacije, a njezin doseg zasigurno će u značajnoj mjeri doprinijeti promociji gospodarstva, tradicije i turizma kraja između Drave i Mure.

– Ova najveća obljetnice za sve nas Međimurce i ove će se godine održati uz visoko pokroviteljstvo Hrvatskoga sabora i njegovog predsjednika – rekao je Posavec i naglasio da je konferencija za medije s razlogom održana u palači Zrinskih. Pojasnio je da je lokacija odabrana s ciljem kako bi se odaslala snažna poruka o nužnosti očuvanja ovoga kompleksa, uz poruku da smo Županija Zrinskih i grad Zrinskih. Proslava će kulminirati 28. travnja svečanom sjednicom Skupštine Međimurske županije uz dodjelu najveće nagrade – Zrinski, za postignuća zaslužnima, te one za životno djelo. Inače, na zatvaranju Dana Županije u nedjelju, 7. svibnja, građane i posjetitelje uz besplatnu degustaciju vina očekuje i spektakularni vatromet!

Izvor:
Foto:

Međimurje

FOTO Cividini uručila certifikate 48-ero prodavača na čakovečkoj tržnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nedavno obnovljena čakovečka Gradska tržnica certificirana je seljačka tržnica, što znači da na njoj proizvode mogu prodavati i lokalni proizvođači.

Da je uistinu riječ o domaćim proizvodima, jamči certifikat koji se prodavačima dodjeljuje svake godine. Za 2021. certificiranje je provedeno u lipnju, dobilo ih je 48 proizvođača, a ove subote, 24. srpnja, uručila ih je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.

Prilikom uručivanja certifikata, gradonačelnica Cividini rekla je da se trendovi i briga za zdravlje građana s kupnje povrća i voća u supermarketima ponovno okreću prema domaćim, lokalno uzgojenim proizvodima.

– Stoga je važno da je roba koja se prodaje na Gradskoj tržnici uistinu proizvedena na našim seljačkim gospodarstvima. Upravo certificiranje svima nama potvrđuje da je ono što kupimo kod prodavača, plod rada i truda naših poljoprivrednika. Važno je i to što kupnjom takvih proizvoda pomažemo i našim seljacima te tako pridonosimo očuvanju domaće poljoprivrede koja se teško nosi s konkurencijom velikih trgovačkih lanaca – istaknula je Cividini.

„Proizvodi hrvatskog seljaka“

U pratnji gradonačelnice prilikom podjele certifikata bio je i direktor Gradskog komunalnog poduzeća ČAKOM Ivica Perhoč koji je rekao da se certificiranje provodi od 2012. godine, u skladu s pravilima Udruge hrvatskih tržnica.

Dodijeljenim certifikatom, obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo ostvaruje pravo uporabe oznake „Proizvodi hrvatskog seljaka“, koja je namijenjena označavanju poljoprivrednih proizvoda i prerađevina standardne kvalitete proizvedenih na području Hrvatske koji se izravno prodaju na tržnicama.

Svrha certifikacije je olakšati proizvođačima hrane izravnu prodaju svojih proizvoda potrošačima uz jamstvo porijekla proizvoda.

Prve godine bilo je certificirano 36 proizvođača, dok ih danas na čakovečkom placu ima 48.

Riječ je obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima iz Međimurja i okolnih županija koji prodaju na čakovečkoj tržnici.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Članovi DOSTI-ja i ove godine uživali na ljetovanju u Rijeci

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije i ove je godine organiziralo tradicionalno ljetovanje u Rijeci za svoje članove.

Dvanaestero članova i članica na moru je provelo pet dana u razdoblju od 10. do 15 srpnja, odnosno 10 dana u razdoblju od 15. do 24. srpnja, ovisno o terminu koji su odabrali.

Smještaj je bio osiguran u učeničkom domu „Podmurvice“.

Na ljetovanje u Rijeku tradicionalno se odlazi već nekoliko godina zbog prilagođene plaže u uvali Kostanj, na kojoj članovi bezbrižno mogu uživati u kupanju, sunčanju i druženju.

Plaža Kostanj danas je jedna od najopremljenijih plaža za ugodno ljetovanje osoba s invaliditetom.

Prostorno rješenje omogućava osobama s invaliditetom svih uzrasta jednostavno kretanje i funkcionalno korištenje cijelog prostora za kupanje, rehabilitaciju i odmor.

– I ove godine članovi su se vratili puni pozitivnih dojmova, odmoreni i vedri, što dokazuje da more ima pozitivno djelovanje na svakog pojedinca. More mnogima služi kao rehabilitacija, odmor, opuštanje od svakodnevice i prilika za druženje s ostalim članovima Društva, tako da se svakako željno iščekuje odlazak u Rijeku i iduće godine – rekli su iz DOSTI-ja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!