Povežite se s nama

Život i društvo

Čak 64 zlatne medalje za vinogradare sa šireg područja Varaždinskog vinogorja

Objavljeno:

- dana

Ocijenjivanje vina

U organizaciji Udruge vinogradara i voćara Varaždinbreg u Zlatnim goricama na Banjšćini, održano je prikupljanje i ocjenjivanje brojnih vina različitih sorti sa šireg područja Varaždinskog vinogorja.

Interes malih i velikih proizvođača vina, kao i potreba za stručnim ocjenjivanjem eminentnih enologa, bio je velik, te je na ocjenjivanje predano ukupno 343 uzorka vina, od čega su 64 uzorka nagrađena zlatom, 206 srebrom, a 52 uzoraka brončanim odličjem, te su dodijeljena i dva priznanja.

Svečano otvaranje 14. zajedničke izložbe vina „Zlatna kapljica“, koju zajednički organizira 7 udruga vinogradara, biti će održano u subotu, 06. svibnja u 16 sati u Zlatnim goricama, a biti će organiziran i Vinski bal.

Izvor:
Foto: Kneginec.hr

Život i društvo

FOTO U Jurketincu iz asfalta niknula čudesna rajčica koja sada ima više od 40 plodova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Priroda je još jednom pokazala svoju snagu rasta.

Naime, u Jurketincu, u dvorištu Ivice i Dragice Kišić, iz asfalta je niknula rajčica. Biljka je trenutno visoka oko dva metra te ima više od 40 plodova.

– U asfaltu je bila sasvim mala pukotina i ne znam se tamo našlo sjeme paradajza. Inače se bavimo uzgojem flanaca i to nismo nikad doživjeli. Čak smo biljku pokušali isčupati kad je bila mala, ali nije se dala, pa smo ju odlučili ostaviti – objasnio nam je vlasnik Ivica Kišić te dodao je inače iz pukotina u asfaltu rastu prkosi, ali rajčica prvi put.

Obitelj je samo postavila ciglu u koju su zabili štap da se rajčica može penjati.

– Svi koji dođu rado poslikaju našu rajčicu jer još nitko nije vidio da ona raste iz asfalta. Iznenadi ih kao što smo i mi bili iznenađeni na početku. Plodove još nismo probali, ali hoćemo – završio je Kišić.

Vlasnik nam se pohvalio da su prije dvije godine imali plod rajčice sorte volovsko srce koji je težio 1,2 kilograma.

Dragica Kišić i čudesna rajčica

Nastavite čitati

Život i društvo

U Bednji i Varaždinu jutros tek koji stupanj iznad nule

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Mnogi su jutros na sjeveru Hrvatske morali palit grijanje u autu.

Prvi dan jeseni označava se jesenskim ekvinocijem koji je ove godine počeo, jučer, 22. rujna, u 20.21 sati. Rujanska jutra postala su prilično hladna.

Prema podacima DHMZ-a jutros u 7 sati najhladnije je bilo na lokaciji Zavižan, gdje je izmjereno 1.7 °C. U Delnicama su bila 2.3 stupnja. Treće mjesto dijele Bednja, u Varaždinskoj županiji, i Parg-Čabar s 3.1 °C.

U Varaždinu je u 7 sati izmjereno 5.7 °C.

Do kraja ovog tjedna na varaždinskom bi području trebalo ostati sunčano, a dnevne temperature idu 25 °C i to u nedjelju. Ali jutra ostaju hladna, s najvišom temperaturom od 15 °C.

Od ponedjeljka navečer stiže kiša.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje