Povežite se s nama

Međimurje

Čakovec slavi Dan grada

Objavljeno:

- dana

Čakovec će Dan grada obilježiti petodnevnom proslavom od 25. do 29. svibnja. Na programu će se naći ponešto za svaki ukus, dob ili spol.

Za građane će najzanimljivija biti subota, 28. svibnja kad programi traju od ranog jutra do kasne večeri: roštiljat će se uz jezero te dan završiti koncertom grupe “Pavel”. Nedjelja, na sam dan grada, obiluje sportskim događajima, a program završava Izložbom mađarskih utvrda u 16. stoljeću u Muzeju Međimurja Čakovec. Na programu je i 3. izložba cvijeća te prvi Festival jagoda na kojemu će nastupiti proizvođači iz cijele Hrvatske. Svečana sjednica Gradskog vijeća je u petak, 27. svibnja.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Uskoro velika vježba evakuacije i spašavanja na skeli Fusek

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vježba evakuacije i spašavanja na skeli Fusek – POPLAVA 2024. održat će se 5. listopada na području Grada Mursko Središće.

U subotu, 5. listopada, u 10 sati dolazi do zaustavljanja skele na rijeci Muri na lokaciji „Fusek“ zbog puknuća čeličnog užeta. Skelar o tom događaju obavještava Službu civilne zaštite Čakovec – Centar 112 i zaustavlja skelu bacanjem sidra u rijeku Muru.

Centar 112 obavještava – uzbunjuje operativne snage sustava civilne zaštite i žurne službe.
Na „skeli Fusek“ se u trenutku zaustavljanja na rijeci Muri nalazi se nekoliko osoba. Prilikom puknuća čeličnog užeta dolazi do ozlijede glave jedne osobe.

Na lokaciju „Fusek“ dolaze djelatnici Ministarstva unutarnjih poslova – Policijska postaja Mursko Središće, Vatrogasci DVD-a Mursko Središće koji skelu osiguravaju čeličnim užetom, vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Čakovec, Hrvatska gorska služba spašavanja stanica Čakovec, Zavod za hitnu medicinu – Ispostava Mursko Središće i Gradsko društvo crvenog križa Čakovec.

Pripadnici HGSS-a – Stanica Čakovec uz pomoć vatrogasaca DVD-a Mursko Središće vrše evakuaciju osoba, ronioci Javne vatrogasne postrojbe Čakovec osiguravaju evakuaciju.

Prilikom evakuacije dolazi do pada jedne osobe u vodu te je ronioci JVP Čakovec izvlače i dopremaju do desne obale rijeke Mure i predaju djelatnicima ZZHMMŽ – Ispostava Mursko Središće.
Medicinsku trijažu evakuiranih osobe vrše djelatnici Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije – ispostava Mursko Središće. Lakše ozlijeđene zbrinjavaju pripadnici GDCK Čakovec a teže ozlijeđenu osobu vozilo HMS odvozi na zbrinjavanje u Opću bolnicu Čakovec.
Pripadnici vatrogasne postrojbe dovlače skelu čeličnim užetom /vitlom/ do desne obale Mure – „pristanište“ skele na lokaciji „Fusek“.

Nastavite čitati

Međimurje

Međimurju ide turistički Oscar 2024.  – “Zlatna jabuka”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Međimurska županija ovogodišnji je dobitnik renomirane nagrade u turizmu  „Zlatna jabuka“, “La Pomme d’Or”, a svečanost dodjele održana je u Atriju staroga grada Čakovec u petak, 27. rujna. 

Dobiti ovog, kako ga nazivaju – Oscara u turizmu, nije lako, konkurencija je globalna pa je Zlatna jabuka potvrda prepoznatljivosti Međimurja kao destinacije koja objedinjuje sve veće zahtjeve modernog turista. Danas to, između ostalog, podrazumijeva zeleni i održivi turizam, bez kojega destinacija neće ni ući u konkurenciju, ali potrebno je zadovoljiti i cijeli niz drugih faktora koji će uvjeriti međunarodnu federaciju novinara i putopisaca Fédération Internationale des Journalistes et Ecrivains du Tourisme (FIJET), koja dodjeljuje nagradu, da grad ili regija prednjače pred konkurencijom i zaslužuju biti uvršteni na prestižnu listu dobitnika.

FIJET je najstarije svjetsko udruženje ovog tipa, sjedište mu je u Parizu, ima 650 članova iz 30 zemalja koji Zlatnu jabuku dodjeljuju od 1970. godine.  U Hrvatskoj su dosad nagrađeni Dubrovnik (1996. i 2015.), Split  (2005.), Vučedol, Ilok i Vukovar (2011.) te Opatija i Rovinj 2013. godine.

Imati Zlatnu jabuku u svojoj košari nagrada, uz prestiž donosi i obavezu nastaviti istim smjerom i razvijati destinaciju. Direktor Turističke zajednice međimurske županije, Rudi Grula, svjestan je izazova. – Jedno je to u nizu priznanja koje Međimurje dobiva u razvoju održivog turizma, a posebno je značajno jer dolazi od tako ugledne globalne organizacije turističkih novinara i naravno da nastavljamo naporno raditi na  još boljoj kvaliteti našeg turističkog proizvoda i ukupnoj kvaliteti života međimurske lokalne zajednice – ističe.

Međimurcima je  nagradu, što je presedan, osobno uručio predsjednik FIJET-a, Tijani Haddad iz Tunisa

– Nagradu dodjeljujemo za očuvanje i unapređivanje povijesno – kulturne baštine te tradicije u funkciji turizma, a da bi ju dobila, destinacija mora biti i održiva, što nije lako postići jer kriteriji za to su vrlo rigidni. Međimurje zasluženo dobiva Zlatnu jabuku – rekao je predsjednik FIJET-a,

Nagrada FIJET-a posljednja je u nizu koju je Međimurska županija dobila ove, 2024., zlatne godine međimurskog turizma. Između ostalih je nagrada, Međimurje proglašeno Najboljom destinacijom kontinentalnog turizma 2024. i dobitnik je nagrade “Simply the best”.

Međimurski župan Matija Posavec kaže da je Zlatna jabuka važna jer ju dodjeljuju turistički  novinari iz brojnih zemalja koji su obišli cijeli svijet i nisu pristrani. – Nagrada Međimurju pokazuje da turizam nisu samo sunce i more, nego povijest, gastronomija, kultura, prirodne ljepote…Sve to i pokušavamo povezati u jedan brend, proizvod, zaokružujući cijelu regiju, zelenu oazu u srcu Europe – zaključio je međimurski župan. 

Međimurcima nagrada laska, ali sve koji prate događanja u domaćem turizmu, kao i desetine tisuća turista koji su lani ostvarili 221.103 noćenja – ona ne čudi. Činjenica je da Međimurska županija ulaže znatne napore i sredstva kako bi Međimurje svrstala ne samo na domaću i europsku, nego i na svjetsku turističku kartu. Uostalom, prva je to hrvatska destinacija s Green Destination oznakom što je dokaz uspješnog provođenja zelene tranzicije, a čak 13 su međimurskih turističkih objekata nositelji prvih Good Travel certifikata u Hrvatskoj koji jamče visoki standard s fokusom na očuvanje okoliša. Okretanje green poslovnoj strategiji izuzima Međimurje iz hrvatskih okvira i kao regiju ga svrstava uz najosvještenije na svijetu kao što su Kostarika, Azori, Palau-Malezija, Galapagos i Slovenija.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje