Povežite se s nama

Kultura

Carmina Burana prvi će put ikad biti izvedena u Varaždinu, nastupit će 350 izvođača

Objavljeno:

- dana

Kantata Carla Orffa “Carmina Burana” prvi će put ikad biti izvedena u Varaždinu i to u subotu, 14. rujna, na otvorenom uz Arenu Varaždin.

Koncert počinje u 21 sat.

Ovo je veliki zajednički projekt u kojem sudjeluju Koncertni ured Varaždin, Glazbena škola u Varaždinu, Konzervatorij za glazbu i balet iz Maribora i zbor Chorus angelicus. Naziv projekta, čiji je dio i kantata, je “Drava nas spaja”.

Organizatori su danas najavili prekrasni koncert na kojem će sudjelovati ukupno 350 izvođača, za koji se vježbalo tijekom ljeta, u dvije države. Također, sve bi trebao pratiti zanimljiv svjetlosni šou.

Dirigenti će biti Dada Ruža u Varaždinu i Slavko Magdić u Mariboru, a solisti su Ivana Lazar (sopran), Armando Puklavec (bariton) i Danilo Kostevšek (tenor).

Pokrovitelji ovog velikog glazbenog događaja su Grad Varaždin, Varaždinska županija i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, koji su dali i financijsku potporu projektu. Na ideju koncerta na otvorenom došlo se kada se razmišljalo kako na najbolji način Varaždin uvesti u ovogodišnji program Varaždinskih baroknih večeri, istaknuo je Raymond Rojnik, ravnatelj Koncertnog ureda Varaždina.

– Ovo je jedan od najvećih projekata u povijesti Glazbene škole u Varaždinu i drago mi je da drugu godinu zaredom imamo prekrasne međunarodne projekte. Carmina Burana jedno je od najizvođenijih djela u povijesti glazbe, a nikada nije izvedena u Varaždinu. Naši mladi od ovoga će imati najviše koristi i nisu oklijevali da vježbaju tijekom ljetnih praznika – istaknuo je Davor Matačić, ravnatelj Glazbene škole.

Kako se radi o zahtjevnoj produkciji na otvorenom postavit će se bina veća od 400 metara četvornih, nastupit će 350 izvođača od čega su 180 članovi orkestra, nastupaju četiri zbora, bit će potrebna dva koncertna glasovira.

Gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok istaknuo je obzirom da se kantata izvodi tijekom Dana Varaždinske županije, ona je svojevrstan poklon za “rođendan” Županije.

Župan Radimir Čačić pohvalio je sav trud koji je uložen u projekt te dodao da iako nije neki vjernik molit će se za lijepo vrijeme 14. rujna, na što se gradonačelnik Čehok našalio da bolje da se župan ne moli, ako nema vjere. Čačić pak je dodao da onda bolje da se Čehok moli, jer je on bio, kako je kazao, ministrant.

Ulaz u Varaždinu se ne naplaćuje.

Ista će produkcija biti postavljena i u Mariboru, 16. rujna, u Slovenskom narodnom gledališču.

Kultura

Noć knjige 23. travnja i u Knjižnici i čitaonici Grada Preloga

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak, 23. travnja, održat će se jubilarna, deseta Noć knjige.

Povod ovoj manifestaciji su Svjetski dan knjige i autorskih prava (na isti dan) te Dan hrvatske knjige (22. travnja), a ovaj put njezin je okvir Godina čitanja, proglašena odlukom Vlade RH. U nastojanju da odgovore na aktualni trenutak, organizatori Noći knjige odlučili su je ove godine tematski posvetiti ljekovitoj moći knjiga u razdobljima društvenih i intimnih kriza.

Knjižnica i čitaonica Grada Preloga i ove godine organizira manifestaciju Noć knjige. S posebnim veseljem predstavljaju ovogodišnji program koji realiziraju s ICARUS-om Hrvatska. Pozivaju se svi zainteresirani da se pridruže u proslavi, a zauzvrat možete pronaći teme i aktivnosti koji bi mogle biti korisne za sve ustanove i zanimanja.

Program, koji će se održati u Multimedijalnoj dvorani Muzeja “Croata insulanus” Grada Preloga, započet će u 18 sati. Izložbu “Priče iz arhiva” otvorit će predsjednica ICARUS-a Hrvatska, dr. sc. Vlatka Lemić. Članica ICARUS-a dr. sc. Tamara Štefanac predstavit će priručnik za razvoj publike u projektu CHEARCH, a glazbena gošća večeri je Lea Šprajc.

S obzirom na epidemiološke mjere, broj gostiju u dvorani je ograničen, a potvrda dolaska je obavezna. Prijaviti se možete putem poveznice na obrazac.

Nastavite čitati

Kultura

Ne propustite izložbu “Veliki Tabor u 20. stoljeću” u Dvoru Trakošćan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Galeriji Dvora Trakošćan u četvrtak, 15. travnja, otvorena je izložba „Veliki Tabor u 20. stoljeću“ autorice Renate Dečman.

Riječ je gostujućoj izložbi Dvora Veliki Tabor koja će se u Dvoru Trakošćan moći razgledati do 15. lipnja ove godine.

Okupljenim uzvanicima par su prigodnih riječi uputili ravnatelj Dvora Trakošćan, Adam Pintarić, ravnatelj Muzeja Hrvatskog zagorja, Jurica Sabol, te voditeljica Dvora Veliki Tabor, Nadica Jagarčec.

Potom se posjetiteljima obratila autorica izložbe, kustosica Renata Dečman koja je predstavila izložbu i objasnila što joj je bila motivacija da 2018. godine, kada je izložba bila priređena u Velikom Taboru, kao temu odabere upravo razdoblje 20. stoljeća. Dečman je prisutne upoznala s poviješću Velikog Tabora, njegovom raznolikom namjenom i vlasnicima te brojnim događanjima koja su se u dvorcu odvijala tijekom 20. stoljeća.

Gostima je predstavila muzejske eksponate koji se mogu razgledati, a posebno je istaknula neke od najzanimljivijih: maketu Velikog Tabora iz 1915. izrađenu u dvorcu u vrijeme kada je služio kao zatvor, te razglednice s prikazom časnih sestara ispred Velikog Tabora i djecom na galerijama dvora kojima je dokumentirao razdoblje Drugoga svjetskog rata kada je u Taboru bila smještena ratna siročad. Svakako su vrlo posebne i fotografije s partizanima u podnožju Velikog Tabora, te fotografije Josipa Broza Tita i Jovanke koji su posjetili dvorac 1968. godine.

Posjetitelji izložbe imali su priliku razgledati sveukupno 88 eksponata – brojne fotografije i razglednice, slike Otona Ivekovića, knjige, časopise, predmete iz Etnografske zbirke Dvora Veliki Tabor koje je prikupio Josip Štimac, kao i druge predmete koji svjedoče o životu u Velikom Taboru u tome razdoblju. Prikazan je i insert filma Seljačka buna 1573. poznatog redatelja i scenarista Vatroslava Mimice, snimljen u Velikom Taboru 1975. godine.

Nastavite čitati