Povežite se s nama

U fokusu

U EU treba artikulirati hrvatske nacionalne interese

Objavljeno:

- dana

Europarlamentarac HDZ-a Ivo Stier u Varaždinu

Eurozastupnik HDZ-a Ivo Stier posjetio je danas Varaždinsku županiju. U posjetu koji je trajao cjelo prije podne obišao je općinu Kneginec Gornji, FOI, Varaždinsku biskupiju, centar Tomislav Špoljar i Udrugu branitelja i veterana domovinskog rata.

Stier smatra kako je kontakt s ljudima jedan od najbitnijih zadataka političara – Kritike, sugestije i prijedlozi uvijek su dobrodošli, kazao je i nastavio – Možemo se sada prepucavati tko je više zgriješio u prošlosti, ali bitnije je okrenuti se budućnosti. Poseban naglasak moramo staviti na proizvodnju, jer nema zemlje u povijesti čovječanstva koja je bez proizvodnje izašla iz recesije, kazao je.

Navodni sukobi sa vodstvom stranke

Više od samog obilaska županije, novinare je zanimao Stierov komentar na tekst objavljen u dnevnim novinama o njegovih “sedam smrtnih grijeha”, između kojih i navodni mimostranački dogovori sa Željkom Markić i Ivom Josipovićem. Također mu se spočitava i kako, od kada je u Europarlamentu, nije uspio dogovoriti niti jedan sastanak sa zastupnicima i vodstvom HDZ-a. – Tomislav Karamarko javno se izjasnio da je zadovoljan s mojim radom. To je za mene relevantna izjava. Što se tiče ovih “visokih izvora” očigledno je da žele demantirati predsjednika Karamarka te time potkopavati kako njegov, tako i stranački ugled. Pozivam te visoke izvore da izađu iz mraka i kukavičluka  na svjetlost dana. Vrlo precizno i rezolutno ću im odgovoriti na sve napade, kazao je Stier. Na pitanje o komunikaciji između njega i šefa stranke, odgovorio je da odlično surađuju.

Varaždin – nositelj ICT sektora

Uz ostalo Stier je iozjavio da Varaždin može biti nositelj ICT sektora – Izuzetno je važno pozicioniranje Hrvatske. To je sektor koji bilježi rast od osam posto godišnje, usred krize. Grana koja otvara najviše radnih mjesta i to je upravo budućnost nove ekonomije. Za nekoliko godina će se 50 posto svih transakcija obavljati preko interneta. Moramo biti  spremni. Ljude imamo, moramo više ulagati u infrastrukturu, ali za to postoje i europski programi koje možemo koristiti. Ako ulažemo u digitalnu ekonomiju Hrvatska može biti i te kako uspješna priča u Europi.

Predsjednik županijskog HDZ-a, Anđelko Stričak naglasio je kako su baš njihovi europarlamentarci najaktivniji – Nakon što smo doveli Hrvatsku u Uniju, aktualnoj koaliciji pripalo je otvaranje šampanjca i uspjeli su nas sa svima posvađati, istaknuo je Stričak – Kad ste vidjeli europarlamentarce ostalih stranaka u obilasku zemlje? Pojaviti će se u svibnju – neposredno prije izbora. 

 

 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Zagorje-Tehnobeton je varaždinska tvrtka koja je lani ostvarila najveću dobit

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema broju obrađenih godišnjih financijskih izvještaja, u Varaždinu, sjedištu Varaždinske županije, u 2020. godini poslovao je 2176 poduzetnika s 21.003 zaposlenih, što je povećanje broja zaposlenih za 1,5 % u odnosu na 2019. godinu, objavila je FINA.

Znači, FINA je napravila pregled podataka tvrtki koji imaju sjedište baš u Varaždinu.

U 2020. godini, poduzetnici Varaždina iskazali su pad ukupnih prihoda od 1,2 % i ukupnih rashoda od 1,9 % u odnosu na 2019. godinu. S ostvarenih 14,9 milijardi kuna prihoda u 2020. godini, udio poduzetnika Varaždina u ukupnim prihodima županije bio je 54,2 % (27,5 milijardi kuna).

Poduzetnici sa sjedištem u Varaždinu iskazali su pozitivan konsolidirani financijski rezultat u 2020. godini, u iznosu od 571,7 milijuna kuna, što je 19 % više u odnosu na ostvarenu neto dobit u 2019. godini.

Udio poduzetnika sa sjedištem u Varaždinu u 2020. godini u broju poduzetnika Varaždinske županije bio je 50,9 %, u broju zaposlenih 49,7%, u ukupnim prihodima 54,2%, u ukupnim rashodima 54,6%, u dobiti razdoblja 45,8% i u gubitku razdoblja 46,8%.

U razdoblju od 2008. do 2014. godine (iznimka je 2011. godina) iskazan je pad ukupnih prihoda poduzetnika Varaždina, a u razdoblju od 2015. do 2019. godine ukupni prihodi su rasli, s tim da u 2019. godini (15,2 milijarde kuna) još nije dostignuta razina ukupnih prihoda ostvarenih 2008. godine (17 milijardi kuna). U 2020. godini ostvareno je 14,9 milijardi kuna ukupnih prihoda.

Među poduzetnicima sa sjedištem u Varaždinu, na prvom mjestu po visini ostvarenih ukupnih prihoda u 2020. godini, bila je VINDIJA d.d. s 3 milijarde kuna. Društvo je sa 1128 zaposlenih ostvarilo 19,9 % ukupnih prihoda svih poduzetnika grada Varaždina.

Druga po visini prihoda bila je KOKA d.d. s 1,3 milijarde kuna, koja je ostvarila 8,6 % ukupnih prihoda svih poduzetnika Varaždina.

U 2020. godini, najveću dobit razdoblja od 59,3 milijuna kuna ostvarilo je društvo ZAGORJE-TEHNOBETON d.d. s 236 zaposlenih (udio od 8,4% u dobiti razdoblja poduzetnika u Varaždinu).

Nastavite čitati

U fokusu

Ravnatelj OB Varaždin Poljak: pada broj hospitaliziranih pacijenata, ali i zaraženih djelatnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Općoj bolnici Varaždin sve je bolja epidemiološka situacija. Zahvaljujući padu broja hospitaliziranih covid pacijenata u proteklih tjedan dana, ali i pomoći iz Ministarstva zdravstva, postojeći zdravstveni kadar u varaždinskoj bolnici bit će rasterećen, javljaju iz Opće bolnice Varaždin.

Naime, kako je pojasnio ravnatelj varaždinske Opće bolnice Damir Poljak, broj hospitaliziranih pacijenata pozitivnih na koronavirus u proteklih je tjedan dana smanjen s 252, na njih 206, a zahvaljujući mobilizaciji Ministarstva zdravstva u ponedjeljak će u ispomoć stići 10 medicinskih sestara kako bi se postojeći zdravstveni kadar rasteretio.

Ravnatelj Poljak naglasio je kako je od 206 hospitaliziranih pacijenata, njih 18 na respiratoru, a u posljednja 24 sata je nažalost preminulo sedam covid pozitivnih pacijenata čijim je obiteljima izrazio iskrenu sućut.  

– Iako u Varaždinskoj županiji još uvijek bilježimo relativno visoke brojke novozaraženih, varaždinska bolnica je u posljednjih tjedan dana bilježila pad broja hospitaliziranih. Uglavnom se hospitaliziraju pacijenti sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom – rekao je ravnatelj Poljak.

Uz sve bolju epidemiološku situaciju vezanu uz broj hospitaliziranih pacijenata, Opća bolnica Varaždin bilježi i pad broja zaraženih djelatnika. Najveći broj djelatnika izvan pogona bio je 65, dok ih je trenutno 39 koji su u samoizolaciji ili su covid pozitivni.

-Trenutno imamo preko 80 posto cijepljenih zdravstvenih djelatnika. Na tjednoj bazi se, svakih 48 sati testira 87 djelatnika – kazao je Poljak dodavši kako bolnica ima dovoljno smještajnih kapaciteta, a hladni pogon i dalje funkcionira.

Idući tjedan trebao bi započeti i pilot projekt Ministarstva zdravstva u sklopu kojeg će se testirati i zdravstveni djelatnici koji su cijepljeni, a iako Opća bolnica Varaždin još uvijek nije dobila službenu obavijest, ravnatelj Poljak naglasio je kako su spremni uključiti se u projekt te ga sukladno preporukama i kvalitetno odraditi.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje