Povežite se s nama

U fokusu

“Natalija Martinčević sama je odlučila”

Objavljeno:

- dana

HNS o sudbini varaždinske dogradonačelnice

Varaždinska dogradonačelnica i saborska zastupnica Natalija Martinčević na prvoj će sljedećoj sjednici središnjice HNS-a biti izbačena iz stranke. Tako se barem može zaključiti prema izjavama varaždinskog župana Predraga Štromara na današnjem brifingu za novinare.

Za takav potez navodno je kriva tiskovna konferencija koju je Martinčević održala jučer na vlastitu inicijativu. Tema konferencije uopće nije bio HNS već njezina osobna postignuća, pa se spekulira da je riječ samo o dobrom izgovoru stranačkih čelnika da se riješe dogradonačelnice koja je nedavno javno iskazala podršku bivšem predsjedniku narodnjaka Radimiru Čačiću.

–  Natalija Martinčević svojim je potezom očigledno sama donijela odluku i odabrala svoj put –  rekao je Štromar i naglasio: – O stavovima i razmišljanjima Natalije Martinčević dovoljno govori činjenica da na spomenutoj konferenciji nije bilo niti jednog stranačkog obilježja, a stranku je spomenula svega dva puta.

Na pitanje nije li izbacivanje predrastičan potez u odnosu na “grijeh”, Štromar je rekao: – Liberalni smo, ali zna se stranački kodeks.

Osim o statusu članstva Natalije Martinčević, u HNS-u se raspravljalo i o stranačkoj budućnosti Zlatka Koračevića i gradonačelnika Novog Marofa, Darka Hrenića. Njih su dvojica također iskazala podršku bivšem prvom potpredsjedniku Vlade. No dok Koračevića najvjerojatnije čeka sudbina dogradonačelnice, Darko Hrenić će ostati u stranci. Kao razlog dvostrukim kriterijima, Štromar je naveo činjenicu da je Hrenić došao na razgovor u stranku dok se drugo dvoje nije pojavilo s, kako kaže župan – lažnim izgovorima. – Nitko ne okreće leđa njima, oni okreću leđa stranci – istaknuto je.

 

“U HNS-u nema raskola i nadalje smo najjača stranka sjeverozapadne Hrvatske”, u nekoliko je navrata istaknuo Štromar. –  Članovi nas ne napuštaju, ali istina je da ćemo sami morati napraviti reviziju stranke – kazao je župan.

 

Budući da su stranačka previranja u narodnjacima izazvala izbacivanje Radimira Čačića, logično je za pretpostaviti da će Martinčević i Koračević izbacivanjem iz stranke platiti cijenu podrške bivšemu šefu. Uostalom, župan Štromar je i započeo brifing osvrćući se na Čačića. – Radimir Čačić je bio iznimno jak član i nismo sretni zbog aktualne situacije. No u zadnje je vrijeme napravio zaista puno nereda u HNS-u i nastojao je sudjelovati u kadroviranju. No i bez njega ćemo ostati najjača županijska stranka – istaknuo je Štromar te rekao kako, bez obzira na ishod situacije, neće od Natalije Martinčević tražiti povrat saborskog mandata.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Zagorje-Tehnobeton je varaždinska tvrtka koja je lani ostvarila najveću dobit

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema broju obrađenih godišnjih financijskih izvještaja, u Varaždinu, sjedištu Varaždinske županije, u 2020. godini poslovao je 2176 poduzetnika s 21.003 zaposlenih, što je povećanje broja zaposlenih za 1,5 % u odnosu na 2019. godinu, objavila je FINA.

Znači, FINA je napravila pregled podataka tvrtki koji imaju sjedište baš u Varaždinu.

U 2020. godini, poduzetnici Varaždina iskazali su pad ukupnih prihoda od 1,2 % i ukupnih rashoda od 1,9 % u odnosu na 2019. godinu. S ostvarenih 14,9 milijardi kuna prihoda u 2020. godini, udio poduzetnika Varaždina u ukupnim prihodima županije bio je 54,2 % (27,5 milijardi kuna).

Poduzetnici sa sjedištem u Varaždinu iskazali su pozitivan konsolidirani financijski rezultat u 2020. godini, u iznosu od 571,7 milijuna kuna, što je 19 % više u odnosu na ostvarenu neto dobit u 2019. godini.

Udio poduzetnika sa sjedištem u Varaždinu u 2020. godini u broju poduzetnika Varaždinske županije bio je 50,9 %, u broju zaposlenih 49,7%, u ukupnim prihodima 54,2%, u ukupnim rashodima 54,6%, u dobiti razdoblja 45,8% i u gubitku razdoblja 46,8%.

U razdoblju od 2008. do 2014. godine (iznimka je 2011. godina) iskazan je pad ukupnih prihoda poduzetnika Varaždina, a u razdoblju od 2015. do 2019. godine ukupni prihodi su rasli, s tim da u 2019. godini (15,2 milijarde kuna) još nije dostignuta razina ukupnih prihoda ostvarenih 2008. godine (17 milijardi kuna). U 2020. godini ostvareno je 14,9 milijardi kuna ukupnih prihoda.

Među poduzetnicima sa sjedištem u Varaždinu, na prvom mjestu po visini ostvarenih ukupnih prihoda u 2020. godini, bila je VINDIJA d.d. s 3 milijarde kuna. Društvo je sa 1128 zaposlenih ostvarilo 19,9 % ukupnih prihoda svih poduzetnika grada Varaždina.

Druga po visini prihoda bila je KOKA d.d. s 1,3 milijarde kuna, koja je ostvarila 8,6 % ukupnih prihoda svih poduzetnika Varaždina.

U 2020. godini, najveću dobit razdoblja od 59,3 milijuna kuna ostvarilo je društvo ZAGORJE-TEHNOBETON d.d. s 236 zaposlenih (udio od 8,4% u dobiti razdoblja poduzetnika u Varaždinu).

Nastavite čitati

U fokusu

Ravnatelj OB Varaždin Poljak: pada broj hospitaliziranih pacijenata, ali i zaraženih djelatnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Općoj bolnici Varaždin sve je bolja epidemiološka situacija. Zahvaljujući padu broja hospitaliziranih covid pacijenata u proteklih tjedan dana, ali i pomoći iz Ministarstva zdravstva, postojeći zdravstveni kadar u varaždinskoj bolnici bit će rasterećen, javljaju iz Opće bolnice Varaždin.

Naime, kako je pojasnio ravnatelj varaždinske Opće bolnice Damir Poljak, broj hospitaliziranih pacijenata pozitivnih na koronavirus u proteklih je tjedan dana smanjen s 252, na njih 206, a zahvaljujući mobilizaciji Ministarstva zdravstva u ponedjeljak će u ispomoć stići 10 medicinskih sestara kako bi se postojeći zdravstveni kadar rasteretio.

Ravnatelj Poljak naglasio je kako je od 206 hospitaliziranih pacijenata, njih 18 na respiratoru, a u posljednja 24 sata je nažalost preminulo sedam covid pozitivnih pacijenata čijim je obiteljima izrazio iskrenu sućut.  

– Iako u Varaždinskoj županiji još uvijek bilježimo relativno visoke brojke novozaraženih, varaždinska bolnica je u posljednjih tjedan dana bilježila pad broja hospitaliziranih. Uglavnom se hospitaliziraju pacijenti sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom – rekao je ravnatelj Poljak.

Uz sve bolju epidemiološku situaciju vezanu uz broj hospitaliziranih pacijenata, Opća bolnica Varaždin bilježi i pad broja zaraženih djelatnika. Najveći broj djelatnika izvan pogona bio je 65, dok ih je trenutno 39 koji su u samoizolaciji ili su covid pozitivni.

-Trenutno imamo preko 80 posto cijepljenih zdravstvenih djelatnika. Na tjednoj bazi se, svakih 48 sati testira 87 djelatnika – kazao je Poljak dodavši kako bolnica ima dovoljno smještajnih kapaciteta, a hladni pogon i dalje funkcionira.

Idući tjedan trebao bi započeti i pilot projekt Ministarstva zdravstva u sklopu kojeg će se testirati i zdravstveni djelatnici koji su cijepljeni, a iako Opća bolnica Varaždin još uvijek nije dobila službenu obavijest, ravnatelj Poljak naglasio je kako su spremni uključiti se u projekt te ga sukladno preporukama i kvalitetno odraditi.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje