Povežite se s nama

U fokusu

Znamo, ali ne želimo vam reći koliko će koštati uvođenje treće kante

Objavljeno:

- dana

NOVOOSNOVANA TVRTKA ČISTOĆA

Ovog mjeseca na adrese Varaždinaca stići će računi za smeće novoosnovane tvrtke Čistoća. Ova tvrtka zapravo nije neka nova, ona je do sada postojala u sklopu Varkoma, no zbog novog Zakona o vodama koji ne dopušta da se tvrtka koja se bavi vodoopskrbom bavi i smećem – Čistoća se morala osnovati. Iako se u Varaždinu već više od 10 godina govori o uvođenju kante za zeleni otpad, to će se dogoditi u listopadu, a čelnici Čistoće ne žele otkriti koliko će koštati kamioni, kante i logistika tog uvođenja.

– Da li je dobro što smo sada izdvojeni ili nije, ne znamo. To će pokazati vrijeme – rekli su danas na press-konferenciji predstavljajući rad nove tvrtke predsjednik Nadzornog odbora Čistoće Miljenko Ernoić te direktor Davor Skroza.

Ne treba potpisati nove ugovore s građanima

Ugovore s građanima, tvrde, ne moraju potpisivati ukoliko to građani neće tražiti, a za račune koji će stizati tvrde da će na lipu biti isti kao i oni koje je do sada za te usluge slao Varkom.

Jednočlano domaćinstvo do sada je plaćalo Varkomu za uslugu “gospodarenje komunalnim otpadom” 36,50 kuna bez PDV-a, a sada će plaćati Čistoći za uslugu “skupljanje” 28,50 kuna te za uslugu “zbrinjavanje” 8 kuna bez PDV-a – objasnio je Skroza.

Za sada je treća kanta “zec u šumi”

Povećanja bi moglo biti kada Varaždinci konačno dobiju treću kantu za zeleni otpad čije se uvođenje najavljuje već deset godina, a sada je razvrstavanje otpada na miješani i biootpad na mjestu nastanka regulirano i zakonom.

– U to zašto se kanta za zeleni otpad nije uvela još 2002. i 2003. godine ne bih htio ulaziti. Da se to i dogodilo, danas bi bilo puno manje problema – rekao je Skroza.

U Čistoći predviđaju da će se kanta uvesti u listopadu ove godine, ali ne žele reći koliko će koštati kamioni, kante i kako će uopće provesti tu svu silnu logistiku, pa ni koliko će to koštati.

– Zec je u šumi. Znamo koliko će sve koštati, ali ne želimo reći dok se ne provede javna nabava i do trenuntka kada Fond za energetsku učinkovitost ne odobri projekt i njegovo sufinanciranje. Tada ćemo sve reći – tajnovit je Ernoić.

Hoće li i to Varaždinci platiti?

I u ovom slučaju Fond će sufinancirati projekt koji po Zakonu mora provesti Čistoća, tj. jedinica lokalne samouprave – Grad Varaždin. Gdje će Grad naći novac za ovaj projekt koji sigurno nije jeftin – nije poznato. Za pretpostaviti je da će ga Varaždinci platiti iz svog džepa, baš kao i posao zbrinjavanja bala za koji su čelnici Čistoće rekli da neće biti njihova obaveza. Još jučer je objavljen međunarodni natječaj za zbrinjavanje bala koji Fond sufinacira s 40 % dok ostalih 60 % od posla teškog 100 milijuna kuna mora platiti Grad.
Kako će se to platiti, još nije poznato.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Iz Vindije jasni: Nemamo namjeru prodavati dionice Koke

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas smo pisali o tome da Koku želi preuzeti Enver Moralić, preko svoje tvrtke Kutjevo.

Varaždinsku Koku želi kupiti poduzetnik preko svoje tvrtke Kutjevo

Zagrebačkoj je burzi Vindija danas, 8. prosinca, poslala stav vezano na dionice Koke. Potpisuje ga Nenad Klepač, Predsjednik Uprave Vindije.

– Ovim putem želimo informirati Upravu Koke, ostale dioničare i sve zainteresirane strane da Vindija d.d. kao većinski vlasnik, i s današnjim danom imatelj 96,36 % ukupno izdanih dionica, nema nikakvu namjere niti sada niti u narednom razdoblju prodavati bilo koji dio svojih dionica Koke. Naime, Koka je integralni dio poslovanja Vindija Grupe i jedna je od naših ključnih članica. Kao takva je dio naše poslovne strategije te zajedno s mliječnim poslovanjem čini cjelinu našeg poslovanja u prehrambenoj industriji te prisutnosti na tržištu RH, regije i ostalog izvoza – piše u dopisu Vindije.

Nastavite čitati

U fokusu

Čačić će savjetovati kako obnoviti Zagreb, Fond će voditi žena s njegove liste

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iako je Damir Vanđelić koji je podnio ostavku, trebao ostati na čelu Fonda za obnovu obnovu do sredine mjeseca, a ministar graditeljstva Darko Horvat je najavio da će pregovarati da ostane do kraja godine, Vanđelić će danas biti maknut, piše 24.sata.

Sazvana je, naime, sjednica Upravnog vijeća Fonda kojem je na čelu Horvat, a nova, privremena ravnateljica će biti Snežana Penović.

Snežana Penović je kadar bivšeg varaždinskog župana i predsjednika Reformista Radimira Čačića.

Prema informacijama 24.sata, Čačić bi također trebao imati neku vrstu savjetodavne uloge u Fondu za obnovu.

Penović je bila zaposlenica Ministarstva graditeljstva, a premještena je u Fond kada je on osnovan. Trenutačno je direktorica stručne službe zadužena za praćenje obnove. Snežana Penović je bila i sa suprugom Leom na listi Reformista na lanjskim izborima u 10. izbornoj jedinici. Listi je povjerenje dalo 0,15 posto birača ili njih 299. Penović je osvojila 9 glasova, a suprug 8 glasova.

Leo Penović je bio za vrijeme Vlade Zorana Milanovića i koordinator projekta “Zagreb na Savi” dok je ministar gospodarstva bio Radimir Čačić.

Za novog ravnatelja Fonda će biti raspisan natječaj. Dosad nije izabran zamjenik ravnatelju koji bi onda po svojoj funkciji preuzeo Fond nakon što je Vanđelić dao ostavku. Tri puta je natječaj poništen.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje