Povežite se s nama

Međimurje

Centar dr. Rudolfa Steinera u Berlinu: na „Zelenom tjednu“ o klimi i održivosti

Objavljeno:

- dana

Održivost, očuvanje prirodnih resursa i ekološki prihvatljive metode proizvodnje, bile su glavne teme na „Zelenom tjednu“ – vodećem svjetskom sajmu poljoprivrede, prehrambene industrije i vrtlarstva. Riječ je o 85. izdanju popularnog sajma koji se od 17. do 26. siječnja održava u Berlinu, čija je zemlja partner bila Hrvatska.

– Nastup na ovakvom sajmu pomaže nam da svoje djelovanje i poznanstva širimo i van granice Hrvatske, da promoviramo Centar dr. Rudolfa Steinera te privučemo zainteresirane u naše Međimurje kojim se izuzetno ponosimo – istaknula je Dijana Posavec, ravnateljica Centra.

O važnosti ovoga Sajma koji okuplja proizvođače, stručnjake i posjetitelje iz svih krajeva svijeta najbolje govore impresivne brojke: 61 država sudionica, 1800 izlagača, 100.000 proizvoda iz cijeloga svijeta, 400.000 posjetitelja, 118.200 metara kvadratnih izložbenog prostora…

Predstavljeno djelovanje Centra

Na sajmu je sudjelovao i Centar dr. Rudolfa Steinera kao nacionalni centar za biodinamičku poljoprivrednu proizvodnju. Djelovanje Centra predstavljeno je kao jedna od budućih okosnica razvoja zajedničke poljoprivredne politike na razini Europske unije, a to je održiva poljoprivreda koja ne degenerira tlo i prijateljski se odnosi prema okolišu, flori i fauni, proizvodeći pri tom visoko kvalitetnu hranu za potrošače.

– Nikada prije rasprava o klimi nije igrala tako veliku ulogu na „Zelenom tjednu“. Uz brojne prikaze na ovu temu, ona odražava zahtjev društva za održivošću, očuvanjem prirodnih resursa i ekološki prihvatljivim proizvodnim metodama. Ovogodišnji Sajam otkrio je koja rješenja i odgovore prehrambena i poljoprivredna industrija spremaju za ove izazove – istaknuo je Christian Göke, izvršni direktor berlinskoga Sajma.

Sajam je službeno otvorila njemačka ministrica poljoprivrede Julija Klöckner, a u ime Republike Hrvatske prisustvovali su mu predsjednik Vlade Andrej Plenković, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović i veleposlanik Hrvatske u Njemačkoj Gordan Bakota.

Međimurje

Mimohod maturanata u Čakovcu u petak, a na red će paziti i roditeljske ophodnje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U četvrtak, 16. svibnja u predvorju sportske dvorane Graditeljske škole Čakovec s početkom u 13 sati održana je konferencija za medije na kojoj su predstavljene aktivnosti povodom ovogodišnje “Coolijade”.

Sudjelovali su pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Međimurske županije Nives Kolarić Strah, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Čakovca David Vugrinec, ravnatelj Graditeljske škole Čakovec Damir Srnec, ravnateljica Ekonomske i trgovačke škole Čakovec Bosiljka Vinković – Kukolić, ravnatelj Srednje škole Prelog Tomislav Gregur, pedagoginja Graditeljske škole Čakovec Anja Zadravec Jančikić, načelnik Policijske uprave međimurske Ivan Sokač i policijski službenik za poslove temeljne policije u Službi za javni red i sigurnost Policijske uprave međimurske Mladen Zadravec.

Ove godine završne svečanosti povodom proslave Dana maturanata odvijat će se u razdoblju od 20. do 24. svibnja, od ponedjeljka do petka. Ujedno, u petak, 24. svibnja, s početkom u 15 sati održat će se završni mimohod maturanata. Ovogodišnja trasa kretanja započinje u Ulici Vladimira Nazora kod Ekonomske i Trgovačke škole te se potom povorka maturanata nastavlja kretati Ulicom Otokara Keršovanija, Trgom Eugena Kvaternika, pješačkom zonom Ulice kralja Tomislava te Trgom Republike, a zatim Zrinsko-frankopanskom i Vukovarskom ulicom te završava kod SRC-a “Mladost” u Športskoj ulici. Odmah nakon mimohoda na terenima SRC-a održat će se završna svečanost maturanata, a u slučaju lošeg vremena proslava seli u sportsku dvoranu Graditeljske škole Čakovec.

Kao i prethodnih godina, završne svečanosti maturanata imat će i natjecateljski karakter kroz biranje najmaturanta/najmaturantice i najoriginalnijeg razreda, a sve u cilju poticanja maturanata na odgovorna i društveno poželjno ponašanja. Proglašenje ovogodišnjih pobjednika održat će se na završnoj svečanosti maturanata u petak, 24. svibnja.

Načelnik Sokač istaknuo je kako prošle godine tijekom Dana maturanata nisu zabilježeni značajniji sigurnosni incidenti. Osnovni cilj nazočnosti policijskih službenika na proslavama maturanata, svakako je smanjiti sve moguće rizike koji dovode do neželjenog ponašanja, odnosno narušavanja javnog reda i mira te naravno oštećenja tuđe imovine ili prekomjerne konzumacije alkoholnih pića. Na kraju je dodao kako mladi imaju pravo proslaviti završetak srednjoškolskog obrazovanja, a policiji nije u interesu da to sprječava, već da ih pravilno usmjeri, odnosno da “Coolijada” prođe bez neželjenih ekscesa i posljedica.

Policijski službenik za poslove temeljne policije Mladen Zadravec, upoznao je prisutne novinare kako će se i ove godine o sigurnosti maturanata brinuti tzv. “roditeljske ophodnje”. Radi se o ophodnjama sastavljenim od roditelja maturanata i policijskih službenika, a koje će u razdoblju od 20. do 23. svibnja obilaziti okupljanja maturanata. Dodao je, kako su policijski službenici zaduženi za prevenciju, obišli sve srednje škole na području Međimurske županije te pritom održali prigodna predavanja putem kojih su maturantima uputili mnogobrojne savjete s ciljem preveniranja neželjenih ponašanja.

Na kraju konferencije ravnatelj Srnec poetski se osvrnuo na ovogodišnji finale okupljanja maturanata na SRC-u “Mladost”, pa je rekao: “U petak čakovečki sportsko rekreacijski centar bit će SRCE MLADOSTI”.

Također, u cilju zaštite sigurnosti svih sudionika završne svečanosti Dana maturanata u petak, 24. svibnja, od 13 do 20 sati za sav javni promet, osim dostave, biti zatvoren dio Športske ulice u Čakovcu, točnije od raskrižja s Vukovarskom ulicom do parkirališta kod Tehničke škole Čakovec.

Nastavite čitati

Međimurje

Mursko Središće: podijeljene besplatne članske iskaznice za knjižnicu vrtićarima i prvašićima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na Međunarodni dan obitelji, 15. svibnja, djeci vrtićke dobi te učenicima prvog razreda osnovne škole podijeljene su besplatne članske iskaznice za Gradsku knjižnicu i čitaonicu Mursko Središće koje je osigurao Grad Mursko Središće.

Cilj je ove geste potaknuti čitalačku aktivnost kod najmlađih građana, upoznati ih s knjižnicom kao mjestom na kojem mogu posuđivati knjižnu građu, ali i boraviti, učiti i uroniti u bezbrižan svijet knjiga.

Vjerujemo da će posjet djece i roditelja u Gradsku knjižnicu biti zabavna i redovita aktivnost te molimo da se članske iskaznice koriste za posuđivanje isključivo dječje literature, poručili su iz Grada Mursko Središće.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje