Povežite se s nama

Međimurje

Centar za posjetitelje „Med dvemi vodami“ sredinom travnja otvara svoja vrata

Objavljeno:

- dana

Sredinom travnja svoja vrata otvorit će Centar za posjetitelje u Križovcu koji će, zahvaljujući projektu „Med dvemi vodami“, postati središte promicanja posebitosti prirodnih vrijednosti Međimurja.

Župan Međimurske županije Matija Posavec, zamjenica ravnateljice Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA Ana Kralj i ravnatelj „Međimurske prirode“ – Javne ustanove za zaštitu prirode Siniša Golub obišli su radove rekonstrukcije i izgradnje koji su pri samom završetku.

Projekt „Med dvemi vodami“ vrijedan je više od 12 milijuna kuna te povezuje tri projektne aktivnosti – Centar za posjetitelje „Med dvemi vodami“ u Križovcu, Edukacijsko-interpretacijski centar „Marulov grunt“ u Frkanovcu te Eko-turističke poučne pješačke i biciklističke staze „Svetomartinska Mura“ na području Općine Sveti Martin na Muri.

– Projektom će se unaprijediti turistička infrastruktura, ali ono što je najvažnije, nastat će lokacije na kojima će posjetitelji moći naučiti o važnosti i bogatstvu međimurske prirode. Centar za posjetitelje „Med dvemi vodami“ u Križovcu predstavlja ključnu točku na samom ulazu u Regionalni park Mura-Drava koja će u obliku prirodoslovnog muzeja informirati posjetitelje o posebitostima prirodnih vrijednosti našeg kraja – podsjetio je ravnatelj „Međimurske prirode“ – Javne ustanove za zaštitu prirode Siniša Golub.

Turističko-informativna točka

Građevinskim i zanatskim radovima obuhvaćene su rekonstrukcije vanjskog i unutrašnjeg dijela zgrade te okućnice, a Centar za posjetitelje imat će dvije galerije sa stalnim interpretacijskim postavom, prostor suvenirnice, brvnaru „Moj hrast Adam“ i tematsko dječje igralište „Rječica“.

– Četvrtina Međimurja nalazi se u području Regionalnoga parka Mura-Drava koji obuhvaća prekrasne zaštićene prirodne krajolike i područje ekološke mreže. Ulaganjem u posjetiteljsku infrastrukturu želimo unaprijediti sustav upravljanja našom prirodnom baštinom u svrhu održivog društveno-gospodarskog razvoja Međimurja, a uređenjem Centra za posjetitelje u Križovcu uspostavit će se suvremena turističko-informativna točka koja će na inovativan način interpretirati i prezentirati prirodnu baštinu – rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec te dodao: – Ne samo da stvaramo kvalitetnu i atraktivnu turističku ponudu koja će pridonijeti povećanju održivosti turizma, već će Križovec postati točka koja će, uz turiste, privlačiti brojne zaljubljenike u prirodu, školarce i stručne posjetitelje koji će se moći educirati o prirodnim vrijednostima Međimurja.

Radovi u Križovcu bit će okončani do 10. ožujka te će Centar za posjetitelje biti u probnom radu do sredine travnja. Planirani datum otvorenja je 17. travnja – međimurski dan rijeke Mure, u sklopu programa povodom obilježavanja Dana Međimurske županije 2020. godine.

Međimurje

Proglašena prirodna nepogoda tuče za tri međimurske općine – šteta na nekim kulturama 80 %

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Međimurske županije Matija Posavec proglasio je prirodnu nepogodu za područje općina Vratišinec, Gornji Mihaljevec i Domašinec, zbog tuče koja u subotu, 13. srpnja 2024. godine uzrokovala oštećenje i umanjenje ovogodišnjeg uroda na poljoprivrednim površinama, odnosno na povrtlarskim i ratarskim kulturama, voćnjacima i štetama na građevinama.

Na temelju prvih procijenjenih šteta od strane općinskih Povjerenstava za procjenu šteta od prirodnih nepogoda, utvrđeno je da je na području općine Domašinec procjena umanjenja priroda u odnosu na prosječni prirod od 75 %, pri čemu su najviše stradali kukuruz, suncokret, soja, buča, povrće, jabuke i orasi, dok postoje i izravne štete na građevinama.

Na području općine Gornji Mihaljevec najviše su stradale bundeve, borovnice i jabuke i to u rasponu od 35-80 %, dok su na području općine Vratišinec zabilježene štete na poljoprivrednim površinama od 35 % kukuruza, 35 % bundeve, soje i suncokreta, te 40 % povrtlarskih kultura i 35 % štete na voćnjacima.

Nakon odluke o proglašenju prirodne nepogode, zadužuju se općinska povjerenstva za procjenu štete od prirodnih nepogoda, da konačno procijenjenu štetu prijave županijskom Povjerenstvu putem Registra šteta, koje će izraditi zbirno izvješće o šteti na području Međimurske županije.

Nastavite čitati

Međimurje

Postavljen prvi paketomat u Općini Goričan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Goričan je 8. srpnja dobio svoj prvi paketomat, smješten u sklopu buduće tržnice u Goričanu.

Paketomat građani tako mogu nesmetano koristiti za primanje i slanje paketa.

Paketomat je uređaj koji omogućuje preuzimanje paketa na lokacijama koje vama najviše odgovaraju u vrijeme kada vam najviše odgovara. Paketomat će biti dostupan svaki dan, od 0-24, a korisnici će moći preuzimati i  slati svoje pakete u vrijeme kad njima najviše odgovara te vršiti povrat robe kupljene putem e-trgovina.

U vrijeme kad je internetska prodaja jako razvijena, puno puta se može desiti da paketi dolaze na vašu kućnu adresu, a vas u tom trenutku nema kod kuće, od sad ćete moći vaš paket preusmjeriti u GLS paketomat i pokupiti paket kad Vama odgovara.

Više informacija kako preuzeti paket ili poslati paket možete pronaći na linku: Informacije o paketomatu

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje