Povežite se s nama

Život i društvo

Cestički vinogradari podigli klampotic nad vinogradom obitelji Petric

Foto: Općina Vinica

Objavljeno:

- dana

Blagdan Svetog Lovre,koji pada 10. kolovoza, uzima se u sjeverozapadnoj Hrvatskoj kao datum do kojeg su se u vinogradima trebali obaviti svi poslovi na zašiti vinove loze od biljnih bolesti i štetnika, nakon čega vlasnicima vinograda predstoje pripreme za berbu, a i zaštitu grožđa od ptica koje se znaju obrušiti na slatke bobice grožđa u dozrijevanju.

Da bi se ptice odvratile od slijetanja u vinograd, u cestičkom kraju od davnina se udomaćio običaj postavljanja klampotica, a kojem je osnovni zadatak da svojom bukom i „klampanjem“ odvrati ptice od slijetanja u vinograd.

Tradiciju postavljanja klampotica posljednjih desetljeća provode i članovi Udruge vinogradara i vinara Sveti Martin Cestica, a ovogodišnja manifestacija održana je u nedjelju, 31. srpnja, u vinogradu obitelji Petric na adresi Vinica Breg 157. Sama manifestacija započela je u 14 sati, a održana je, kao i proteklih godina pod pokroviteljstvom Općine Cestica. Okupljanje je započelo ispred klijeti, a pred polazak u vinograd na puštanje klampotica u pogon okupljene vinogradare pozdravio je Marijan Županić, predsjednik Udruge.

Od strane pokrovitelja bili su prisutni općinski vijećnici, Denis Kotolenko i Tanja Veršić koja je zajedno s vlasnicom Tatjanom Petric simboličnim potezanjem vrpce oslobodila krila klampotica za nesmetanu vrtnju. Pošto u trenutku oslobađanja krila nije bilo vjetra, a tradicija nalaže da sama manifestacija bez razlijeganja zvuka batića nije potpuna ljestvama se do krila popeo Mario Petric kako bi s nekoliko okretaja krila klampotic pustio u pogon. Srećom dok se popeo blagi vjetar pokrenuo je krila te se zvuk batića klampotica razlio dolinom te domaćinu nije prestalo drugo nego da posjetiteljima nazdravi i zahvali im na dolasku i pozove ih na nastavak druženja.

Ovogodišnjoj manifestaciji „Podizanje klampotica“ tijekom popodnevnih sati bilo je prisutno stotinjak ljudi, a uz članove Udruge bili su prisutni i brojni koji do tradicije i očuvanja starih običaja drže. Tako je u popodnevnim satima u posjet rodnom kraju došao i vlč. Ivan Žmegač, župnik župe Sveti Juraj, iz Svetog Đurđa, a dobrom raspoloženju doprinjeli su i mladi tamburaši iz tamburaškog sastava „Kandidati“ za koji su nastupili Mihael Vočanec, Lovro i Luka Korotaj i Matija Kovačić.

Život i društvo

Grad Novi Marof dodjeljuje 79 studentskih stipendija, objavljen prijedlog liste kandidata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Novi Marof nastavlja ulagati značajna sredstva u obrazovanje, pa će tako i ove akademske godine stipendirati svoje studente kako bi im olakšao obrazovanje.

Nakon provedenog javnog natječaja, Povjerenstvo za dodjelu stipendija razmotrilo je pristigle prijave i utvrdilo prijedlog liste kandidata koji je objavljen na službenim web stranicama Grada.

Prema prijedlogu liste kandidata, ove godine Grad će dodijeliti čak 79 studentskih stipendija u iznosu od 600, odnosno 800 kuna mjesečno. No, budući da je riječ o prijedlogu liste kandidata, svaki od njih ima pravo na podnošenje pisanog prigovora gradonačelniku, i to do petka, 10. veljače.

Gradonačelnik Siniša Jenkač podsjetio je da je Grad Novi Marof, kada je u pitanju stipendiranje učenika i studenata, predvodnik u Varaždinskoj županiji.

– Ove godine, osim što smo povećali brojku za dodjelu stipendija za deficitarna učenička zanimanja na njih čak 95, dodijelit ćemo i značajan broj studentskih stipendija. Ovim financijskim potporama Grad Novi Marof nastoji svojim učenicima i studentima olakšati školovanje, ali i poticati izvrsnost. To je smjer kojeg smo zacrtali i kojeg se namjeravamo držati i u budućnosti – rekao je Jenkač.

Podsjetimo i da je uvjet za dodjelu studentske stipendije u iznosu od 600 kuna mjesečno za studente  koji studiraju na području Varaždinske i Međimurske županije, odnosno 800 kuna mjesečno za studente koji studiraju na području Grada Zagreba, u drugim mjestima u Hrvatskoj ili u inozemstvu bila izvrsnost.

Tako su se na natječaj mogli prijaviti svi redovni studenti prve godine koji su zadnja dva razreda srednje škole završili s najmanjom prosječnom ocjenom 4,50 te druge i viših godina studija s jedinstvenom prosječnom ocjenom za prethodne godine studija od najmanje 3,50.

Uz uspjeh na studiju, uvjet za prijavu na natječaj bili su hrvatsko državljanstvo te prebivalište na području Grada Novog Marofa, i to najmanje dvije godine od podnošenja prijave, a kako bi ostvarili pravo na gradsku stipendiju, studenti ne smiju biti korisnici drugih stipendija, kao ni stariji od 26 godina.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Sračincu potpisan Sporazum o suradnji Općine Sračinec i Grada Ljubuški

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Sračincu je održano svečano potpisivanje Sporazuma o suradnji, koji su sklopile Općina Sračinec i Grad Ljubuški (BiH).

Potpisivanju su prisustvovali Krunoslav Lukačić, predsjednik Općinskog vijeća Općine Sračinec, Damir Kozina, pomoćnik gradonačelnika Grada Ljubuški, te djelatnici Općine Sračinec, a potpisali su ga načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec i predsjednik Gradskog vijeća Grada Ljubuški Tihomir Kvesić.

U ugodnoj i prijateljskoj atmosferi naglašeno je da je ovaj sporazum tek formalno očitovanje prijateljstva između dvaju jedinica lokalne samouprave te da će on biti i početak intenzivne suradnje na mnogim područjima.

– Ovim Sporazumom potpisnici se obvezuju promovirati prijateljstvo, međusobno poštovanje i solidarnost među svojim zajednicama posebice u području turizma, sporta, gospodarstva, stručnog usavršavanja, socijalne solidarnosti i zaštite čovjekove okoline. Potpisnici Sporazuma predano će se angažirati u informiranju svojih građana o posebnostima svake od njih te poticati organizacije civilnog društva, obrazovne ustanove i ostale institucije sa svoga područja na aktivnu razmjenu informacija, iskustava i primjera dobre prakse u svrhu pripreme zajedničkih aktivnosti, inicijativa i projekata. Osobito važnim područjima suradnje ističu se kultura, očuvanje tradicije i sport u službi jačanja duha povezanosti u različitosti, poglavito među mladima. Ovaj dokument predstavlja temelj buduće suradnje i zajedničkih nastojanja za ostvarenje demokratskog angažiranja i građanskog sudjelovanja kao i svih ciljeva koji će doprinijeti razvoju i stabilnosti Europe u kakvoj svi želimo živjeti i raditi – stoji, među ostalim, u Sporazumu.

Suradnja je već ostvarena u sklopu projekta LION – Stabilna politička i ekonomska zajednica, koji Općina Sračinec provodi u suradnji s Gradom Ljubuški, a općinu Sračinec posjetila je i delegacija iz Ljubuškog koja je sudjelovala na 7. Međunarodnom srakarskom fašniku u subotu.

Projekt LION sufinancirala je Europska unija iz Programa Europa za građane.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje