KUČAN MAROF, 12. RUJNA

U organizaciji Udruge za očuvanje tradicijske kulturne baštine Kučana i Zbelave „Hajdina“, u Kučan Marofu će se 12. rujna održati manifestacija Dan hajdine.

Manifestacija će se ove godine održati po četvrti put, a sve u svrhu promoviranja tradicijske kulture tamošnjeg kraja koja je usko povezana s hajdinom i autohtonim jelom koščičjak. Blagoslov polja hajdine iza župne crkve Uskrsnuća Isusova održat će se u 13.30 sati, a nakon toga će započeti tradicijska žetva hajdine. Kajkakšna starinska spodelavanja započinju u 14.30 sati, a uključuju kašarske radionice te starinske dječje igre.

Tako će se najmlađi moći zabaviti na starinskom vrtuljku, igrati se s kocenima, plesti vjenčiće, voziti se na drvenom beciklinu, fućkati na tradicijskoj glinenoj fućki i naučiti pastirsku igru “Svinkanje”.

Za glazbenu podlogu bit će zaduženi KUD „Hrvatske željeznice“, Hajdina bend te folklorna skupina VII. osnovne škole Varaždin. Sveta misa zahvalnica održat će se u 17 sati, a u 17.45 započinje svečani mimohod od crkve do društvenog doma gdje će u 19 sati započeti svečana priredba.

Izvor:
Foto:

Komentari

Komentara