Povežite se s nama

Međimurje

Cividini: „Možemo biti zadovoljni, čak 70 % djelatnika u našim školama je cijepljeno“

Objavljeno:

- dana

U prostorijama I. osnovne škole Čakovec u četvrtak, 26. kolovoza, održan je sastanak ravnatelja osnovnih škola čiji je osnivač Grad Čakovec, a prisustvovala mu je i gradonačelnica Ljerka Cividni.

Visok postotak

Kako se bliži početak nove školske godine, razgovaralo se o organizaciji nastave, od epidemioloških mjera, broja učenika, pomoćnika u nastavi do prijevoza, produženog boravka te financiranja drugih obrazovnih materijala za učenike. O zaključcima sa sastanka, na konferenciji za novinare govorili su gradonačelnica Cividini i ravnatelj škole domaćina, Siniša Stričak.

Kako Stožer Civilne zaštite još uvijek nije donio konačne epidemiološke mjere za organizaciju nastave u novoj školskoj godini, informacije o toj temi roditelji će dobiti u narednim danima. Ipak, gradonačelnica Ljerka Cividini pohvalila je visoki postotak procijepljenosti djelatnika u čakovečkim školama.

– Možemo biti zadovoljni podatkom da je čak 70 % djelatnika u našim školama cijepljeno, što će, sigurna sam, uvelike olakšati organizaciju nastave u novoj školskoj godini. Stopa procijepljenosti među djelatnicima u gradskim školama spada među najviše u Hrvatskoj. Nadam se da će to, budemo li svjedočili povećanju broja zaraženih na nacionalnoj razini, pridonijeti manjoj potrebi za organizacijom B i C modela nastave u našim školama – istaknula je Cividini.

O epidemiološkoj situaciji ovisi i organizacija prijevoza, no dobra vijest je da će prijevoz i dalje, za sve učenike osnovnih škola s područja Grada Čakovca biti besplatan.

Isto tako, putem Fonda europske pomoći za najpotrebitije osigurana je i besplatna prehrana za sve učenike iz obitelji u riziku od siromaštva, a radi se o ukupno 734 učenika iz četiri osnovne škole. Grad Čakovec redovito brine i o učenicima s teškoćama pa su tako udruge i za novu školsku godinu osigurale 19 pomoćnika, dok će Grad Čakovec donijeti Odluku o financiranju za 45 pomoćnika za koje je organizirana i višednevna on line edukacija.

Produženi boravak organizirat će se u tri gradske osnovne škole, u Centru za odgoj i obrazovanje te po prvi puta i u školi u Ivanovcu, a Grad Čakovec ponovo će roditeljima i skrbnicima sufinancirati pola cijene boravka. U svim školama ukupno je organizirano 11 grupa učenika, korisnika produženog boravka.

Sredstva za nabavu udžbenika za učenike osnovnih škola se prema Zakonu o udžbenicima i drugim obrazovnim materijalima za osnovnu i srednju školu osiguravaju u državnom proračunu, što znači da će udžbenici sve osnovnoškolce dočekati s prvim danima nastave u njihovim školama.

Grad Čakovec će i ove godine donijeti Odluku o sufinanciranju drugih obrazovnih materijala za učenike osnovnih škola koji imaju prebivalište na području Grada Čakovca. To znači da će se platiti i radne bilježnice, likovne mape te pribor za tehničku kulturu, odnosno sve druge obrazovne materijale navedene u Katalogu Agencije za odgoj i obrazovanje.

Prvih dana škole, učenici će dobiti prazni zahtjev za vraćanje novca utrošenog za kupnju radnih bilježnica koji se može, zajedno s računom, dostaviti najkasnije do 30. listopada ove godine. Roditelji ili skrbnici učenika prvih, drugih i trećih razreda ostvaruju pravo na financiranje drugih obrazovnih materijala u maksimalnom iznosu od 200 kuna, roditelji učenika četvrtih razreda u maksimalnom iznosu od 300 kuna, a roditelji učenika od petog do osmog razreda u maksimalnom iznosu od 400 kuna. Za učenike Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec, izdvojit će se iznos od 100 kuna po učeniku.

U klupe sedam osnovnih škola čiji je osnivač Grad Čakovec, uključujući i Umjetničku školu „Miroslav Magdalenić“, ove će školske godine sjesti 2.723 učenika, što je 33 više nego prošle godine. Formirano je 202 razrednih odjeljenja, tri više nego ih je bilo prošle godine. Školska godina počinje 6. rujna ove godine i traje do 21. lipnja 2022. godine, a prve praznike, odnosno Jesenski odmor, djeca će imati 2. i 3. studenog ove godine.

Dodajmo tome da se i temeljem Odluke o financiranju decentraliziranih funkcija osnovnih škola u 2021. godini ovih dana privode kraju radovi na tekućem investicijskom održavanju svih školskih zgrada za što je u proračunu Grada Čakovca osigurano dva milijuna kuna. Među značajnijim radovima su i obnove parketa u I., II. OŠ Čakovec i OŠ Ivanovec, obnova hodnika i blagovaonice u Područnoj školi Krištanovec, sanacija krovišta na zgradi Umjetničke škole, a Osnovnoj školi Kuršanec nastavlja s radom na projektu izgradnje školske sportske dvorane i dodatnih učionica za odvijanje nastave.

Međimurje

FOTO Kamp plivanja okupio više od 150 djece na vanjskim i unutarnjim čakovečkim bazenima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Od ponedjeljka, 27. lipnja, pa sve do, 2. rujna, osnovnoškolci s područja Čakovca i Međimurja imaju mogućnost uključiti se u 18. zaredom serijal ljetnih sportskih kampova „Svaki tjedan sport jedan“. Zajednica sportskih udruga Čakovca uz pokroviteljstvo Grada Čakovca organizira ljetne sportske aktivnosti za djecu, te ih očekuju 23 kampa iz 18 različitih sportova.

Prvog tjedna najposjećeniji je bio kamp plivanja koji je na unutarnjim i vanjskim bazenima “Marija Ružić” u Čakovcu okupio više od 150 djece. Uz vodstvo čak 13 stručnih trenera na čelu s predsjednikom Čakovečkoga plivačkog kluba Goranom Kolarićem, radili su podijeljeni u skupine, od plivača početnika do vrsnih plivača, a posljednjeg dana kampa, uz učenje kroz druženje i igru, odmjerili su snage te dokazali svoje plivačke vještine.

Pritom ih je pozdravila i gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, čestitala im na uspješno odrađenom kampu i pozvala da se pridruže svim sportskim aktivnostima koje su za njih organizirane tijekom ljetnih mjeseci.

Cijene su kampova nepromijenjene, pa tako djeca s područja Čakovca plaćaju 100 kuna, a iz drugih dijelova Međimurja 150 kuna. Uplate su moguće na recepciji čakovečkih gradskih bazena tijekom cijelog ljeta. Za to dobivaju mogućnost neograničenog broja dolazaka na sportske kampove, osvježenje, bočicu za piće i majicu. Posebne nagrade osigurane su za najsportaše – one koji će imati najveći broj dolazaka na kampove.

Drugog tjedna sportskih kampova u Čakovcu osnovnoškolci se mogu uključiti u kickboxing, odbojku na pijesku i nogomet.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Dvadeset izlagača na sajmu domaćih proizvoda u M. Središću, ŠN ‘Rudar’ pobjednik Murske alke

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu svima dobro poznate manifestacije “Ljeto uz Muru” u Murskom Središću, u subotu, 2. srpnja, održao se tradicionalni sajam domaćih proizvoda.

Ove se godine okupilo dvadeset ponosnih izlagača iz Međmurja i Podravine, a u njihovim su proizvodima uživali mnogobrojni posjetitelji. Sve je izlagače obišao i gradonačelnik Murskog Središća, Dražen Srpak.

Istovremeno sa sajmom domaćih proizvoda održala se tradicionalna manifestacija Murska alka u organizaciji Rudarskog zbora Mursko Središće.

Ovo zabavno natjecanje pratila je mnogobrojna publika, a pobjedu je ovaj put odnijela Škola nogometa “Rudar”. Drugo je mjesto pripalo muškoj ekipi Dobrovoljnoga vatrogasnog društva iz Peklenice, a brončani je Gradski puhački orkestar iz Murskog Središća.

– Čestitamo svima na plasmanu, kao i svima onima koji su sudjelovali i dobro se zabavili! – poručuju iz Grada Murskog Središća.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje