Povežite se s nama

Međimurje

Cividini povukla točke o dizanju cijena odvoza otpada: “Moramo pronaći model koji neće izazvati udarac na građane”

Grad Čakovec

Objavljeno:

- dana

U zgradi društvenog doma u Novom Selu Rok održana je 6. sjednica Gradskog vijeća Grada Čakovca kojoj je prisustvovalo 16 od 19 vijećnika.

Prve dvije točke koje su se ticale usklađivanja s novim Zakonom o gospodarenju otpadom i pritom dizanja cijene skupljanja komunalnog otpada pod ingerencijom ČAKOM-a povukla je s dnevnog reda gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.

– Odluke i modeli koji su mi prezentirani te posljedice koje imaju na naše građane nisu održivi, stoga predlažem da danas ne raspravljamo o Odluci o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada na području Grada Čakovca, kao ni o Odluci o dodjeli obavljanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada. Smatram da moramo pronaći najbolji model koji neće imati preveliki udarac na naše građane, što ću nastaviti raditi i u narednom razdoblju sa svojim timom.

Kako odluka o fiksnom dijelu plaćanja odvoza otpada ne mora biti donesena s krajem siječnja kako je bilo prvotno najavljeno, tek ćemo na raspravama, sastancima i u analizama koje nas čekaju naći načine kako voditi računa o svim našim građanima, a posebno najosjetljivijim skupinama društva – jasna je bila gradonačelnica, povukla točke s dnevnog reda i pozvala još jednom građane da se uključe u javno dostupno e-savjetovanje na internetskim stranicama Grada Čakovca te sudjeluju u kreiranju daljnje politike odvoza otpada.

– Moramo ne samo uskladiti cijene sa Zakonom, moramo ih i prilagoditi mogućnostima naših sugrađana, ali i pritom upravo za sve nas korisnike težiti poboljšanju učinkovitosti odvoza otpada na našem području. To uključuje grad Čakovec, ali i sve pripadajuće općine, u dogovoru sa suvlasnicima ČAKOM-a – objasnila je Cividini i dodala da je svjesna, a vjeruje i većina građana, da cijena koju plaćamo unatoč rastu cijena goriva, energenata, održavanja i slično nije mijenjana godinama te da je istu potrebno regulirati.

– Neminovno je da će novi Zakon donijeti povećanje cijene, no eto nadam se da ćemo naći način da to ne bude u onom obimu koji je bio u startu predložen za Čakovec i okolicu – naglasila je i dodala kako se cijena ni pod kojim uvjetom ne smije povisiti na način na koji bi ugrozila neke sugrađane, posebno istaknuvši stanare u zgradama koji bi osjetili najveće povećanje cijene te one slabijeg imovinskog stanja.

– Tražit ću od ČAKOM-a da potpuno racionalizira svoje poslovanje, da posluje odgovorno i održivo. Tek tada ćemo znati da smo napravili sve da svi što bezbolnije prebrodimo ovo usklađenja sa Zakonom – naglasila je gradonačelnica.

Međimurje

Prelog: Gradska kavana Lovac nositelj standarda Okusi hrvatske tradicije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vrijedno priznanje primila je u utorak, 18. lipnja, Gradska kavana Lovac iz Preloga.

Naime, Gradska kavana Lovac primila je certifikat te postala dio priče Okusi hrvatske tradicije. Okusi Hrvatske tradicije je zajednički projekt koji se realizira u partnerskom odnosu županijskih te lokalnih turističkih zajednica i tvrtke DMK Vall 042 s ciljem obogaćivanja turističke ponude i razvoja novih turističkih proizvoda.

Okusi i mirisi lokalnih kuhinja, vrhunskih vina, pića i domaćih poljoprivrednih proizvoda danas su nezaobilazna sastavnica koja određuje vrijednost i kvalitetu turističke ponude određenog prostora. I upravo razvoj turističke ponude utemeljene na tim pretpostavkama sadržaj je ovog projekta. Pri tome se ponuda u sferi enogastronomskog turizma sagledava kao širi pojam koji ujedinjuje poljoprivredu, gastronomiju, enologiju i kulturu i čini je izuzetno važnom sastavnicom održivog razvoja sredine.

Osnovni cilj je unapređenje ponude tradicijskih lokalnih jela, pića i proizvoda u dnevnoj ponudi ugostiteljskih objekata te na toj osnovi sadržajniji razvoj eno-gastronomskog turizma te označavanje (labeling) i izgradnja jake tržišne prepoznatljivosti ugostiteljskih objekata nosioca standarda Okusi i njihovog identiteta kao mjesta koja garantiraju i pružaju istinski doživljaj lokalnih jela, pića i domaćih tradicijskih proizvoda.

Predajom ovog certifikata, Gradska kavana Lovac postala je nosioc standarda Okusi a certifikat je predao direktor tvrtke DMK Vall 042 Borislav Šimenc, Suzani Dominić i Martinu Dominiću, predstavnicima i vlasnicima Gradske kavane Lovac. Gradska kavana Lovac smještena je u središtu suvremenog Preloga, kao središte društvenog života i vrhunac ugostiteljske ponude grada.

U prizemlju zgrade rustikalno je uređena Gradska Kavana – restoran te ljetna terasa, dok se na katu nalazi velika konferencijska i banket dvorana, te prenoćište s četiri visokokomforne sobe. Gradska Kavana »Lovac« u svom širem okruženju pola je stoljeća poznata i kao mjesto na kojem se u svako doba godine za svaku priliku može odabrati kako jelovnik obojen lokalnim koloritom okusa, tako i jelovnik internacionalnog tipa, uz posebnu ponudu kulinarskih specijaliteta iz Međimurja susjedne Mađarske kuhinje. Predaji ovog vrijednog priznanja prisustvovali su i direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula, savjetnica za turizam gradonačelnika Grada Preloga Ljubomira Kolareka, Sandra Herman te Željko Sokač, predstavnik Grada Preloga. Veliko je ovo priznanje za Gradsku kavanu Lovac te dokaz kvalitete njihovog rada i ponude.

Prilikom same dodjele ovog priznanja, gostima je prezentiran dio zaista sjajne gastronomske ponude Gradske kavane Lovac.

Nastavite čitati

Međimurje

Počela adaptacija i opremanje Macanovog doma u Čakovcu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Grad Čakovec

Počeo je projekt adaptacije i opremanja “Macanovog doma”.

Naime, Grad Čakovec izradio je projektnu dokumentaciju te istu prijavio za sufinanciranje Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske i ostvario pravo na sufinanciranje u iznosu od 48.454,56 eura. Podsjećamo kako je riječ o projektu koji je prošao Gradu Čakovcu u okviru Natječaja i Odluke o raspodjeli financijskih sredstava za sufinanciranje izgradnje, građevinskog zahvata i opremanja sportskih građevina u 2023. Ukupna vrijednost radova procijenjena je na 157.950,39 eura.

Bez većih ulaganja

Zgrada “Macanovog doma” spomenik je arhitekture unutar zaštićene spomeničke cjeline centra grada Čakovca. U funkciji je od izgradnje 1938. godine, a od tada čak 50-ak godina nije bilo većih ulaganja, dok je 1988. godine odrađena rekonstrukcija grijanja i elektroinstalacija, zamijenjena stolarija, izvršena sanacija zidova od vlage, a dio prostora preuređen je tad u poslovno – ugostiteljski dio.

Novim projektom najavljena je rekonstrukcija zgrade, uz kvalitetno i suvremeno opremanje sportske dvorane

Pomoćne prostorije nisu funkcionalne i već su dotrajale, kao i dvorana, tako da će se postaviti novi prozori, podne keramičke obloge, rekonstruirati i opremiti svlačionice i sanitarni čvorovi te dobaviti i postaviti nova sportska oprema.

U cilju promicanja pristupačnosti građevine osobama s invaliditetom već je postavljena pristupna rampa za osobe s invaliditetom uz ulično pročelje građevine. U svrhu povećanja energetske učinkovitosti sustave rasvjete, provest će se i zamjena postojeće rasvjete s energetski učinkovitim rješenjima (LED).

– Sve su to dobre vijesti i za više od 400 članova Gimnastičkog kluba “Marijan Zadravec Macan” Čakovec koji u najvećoj mjeri koriste prostore, a među njima je čak 240 djece predškolske dobi. “Macanov dom” koristi i velik broj udruga, skupina građana i sportskih klubova, za svoja okupljanja, treninge i pripreme za sve razine natjecanja. Grad Čakovec se zalaže za promicanje, razvoj i unapređenje rekreativnog i vrhunskog sporta na području grada, županije i šire. Obnova “Macanovog doma” je značajan korak u tom smjeru – istaknula je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje