Povežite se s nama

Život i društvo

Članice DVD-a Donja Voća kroz projekt se bore protiv seksizma u vatrogastvu, ali i drugim sektorima

Objavljeno:

- dana

Šest operativnih članica DVD-a Donja Voća pod vodstvom predsjednika društva, Josipa Cingesara, provele su projekt pod nazivom “Seksizam naš vatrogasni”.

Tijekom same provedbe projekta uključile su se i žene iz DVD-ova Novi Marof, Varaždinske Toplice, Strmec Podravski, Maruševec, Brbir, Draganovec, Rečica Matica i Odranski Obrež. Podršku svojim dolaskom na završni dio projekta dala i načelnica Općine Donja Voća Sanja Kočet.

Projekt je proveden u Kampu vatrogasne mladeži Hrvatske vatrogasne zajednice u Fažani u trajanju od 15. do 17. rujna, a sam projekt sufinanciran kroz Javni natječaj za financiranje programa i projekata od interesa za opće dobro, koje provode udruge na području Varaždinske županije u 2023. godini.

Kroz ovaj seminar vatrogaskinje su željele potaknuti na “borbu” protiv seksizma kako u vatrogastvu tako i u svim sektorima, jer zabrinjavajuće je da se takav način odnošenja prema ženama počinje sve više tolerirati, a da toga nismo ni svjesni. Cilj seminara bio je stvoriti svijest o problemu i potaknuti promjene prema ravnopravnijem društvu. U sklopu projekta izrađena je online anketa koja je pokazala da se 52 % ispitanica susrelo s problemom seksizma u svojim vatrogasnim društvima. Nažalost, od ukupno 33 sudionica radionice samo tri se nisu susrele s problemom seksizma u svakodnevnom poslu.

Kao počasne gošće javile su se putem video veze Jasmina Kadija iz JVP-a Zagreb i Dijana Vanjek iz JVP-a Novska. Opisale su svoj put kroz vatrogastvo, probleme i prepreke na koje su nailazile kao žene u vatrogastvu te svakodnevne obaveze koje imaju kao profesionalne vatrogaskinje. Danas ima sve više aktivnih vatrogaskinja što su dokazale kolegice iz DVD-a Draganovec, prve žene operativne vatrogaskinje koje su ove godine bile na ženskoj dislokaciji na Braču. Kao gošće i sudionice radionice ispričale su svoje iskustvo dislokacije na Braču.

“Bravo mala postala si muško”, ovim je riječima vatrogaskinji Jasmini Kadiji čestitao njen kolega vatrogasac. Da li je potrebno da postanemo “muško” da budemo jednako ravnopravne u djelovanju u vatrogasnim zajednicama? Moramo pomoći jedni drugima i potaknuti promjene prema ravnopravnijem društvu, jer ipak “Svi smo jednaki u činjenici da smo svi različiti”ističu članice DVD-a Donja Voća

Kada vjeruješ u ono što radiš do promjena mora doći jer moramo biti kreatori i sudionici, a ne samo promatrači. Ove su se djevojke odlučile glasno boriti kako bi osnažile i druge žene da govore jednako glasno o svojim problemima.

Iako postoje brojni negativni primjeri, organizatori objašnjavaju da moramo još više isticati brojne pozitivne jer će na taj način svim ženama pokazati da mogu naći svoj put ako to žele i ako se vrijedno bore za to. Trebamo biti svjesne da smo isključivo mi, žene, kreatori našeg budućeg položaja u društvu te je odgovornost mijenjanja eventualno iskrivljenih stavova o ženama upravo na nama, poruka je.

– Iznimna mi je čast bila odazvat se na njihov poziv i upoznati ove divne žene! – rekla je načelnica Sanja Kočet.

Život i društvo

Osnovna škola „Petar Zrinski“ Jalžabet u Erasmus + projektima – „Umreži se i podijeli znanje“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Beneficije koje nudi Erasmus prepoznate su i u Osnovnoj školi „Petar Zrinski“ Jalžabet koja u KA 1 projektu sudjeluje po prvi put. Ukupna vrijednost projekta je 22.299 eura.

Još u travnju prošle godine održane su prve pripreme članova projektnih timova s ravnateljicom škole Mirjanom Kučar te voditeljicom projekta Snježanom Arić.

U mobilnostima je sudjelovalo ukupno dvanaest djelatnika škole: Snježana Arić, Lidija Copak, Vesna Skupnjak, Branko Bunić, Mirjana Kučar, Nataša Špralja, Dijana Kuček, Karolina Balog, Gordana Križan, Ivančica Magić, Mirjana Vincek i Romina Tkalec.

Sudionici su putem edukacija, upoznavanja drugih obrazovnih sustava i primjera dobre prakse dobili kvalitetne i primjenjive nove spoznaje i iskustva koja prenose svojim kolegama, učenicima u razredu, ali i široj zajednici.

Strukturirani tečajevi

Učitelji škole u timovima su sudjelovali na strukturiranim tečajevima.

Krajem kolovoza 2023., od 21. do 26., učiteljice Snježana Arić, Vesna Skupnjak i Lidija Copak boravile su u gradu Firenci, u Italiji. Sudjelujući na usavršavanju “Environmental Stewardship: How to Reconnect with Nature” djelatnice su unaprijedile kompetencije odgovornog ponašanja prema okolišu, vještine učinkovitog planiranja zbrinjavanja otpadaka hrane kroz kompostiranje i vještine donošenja praktičnih ekoloških projekata koji se odnose na recikliranje.

U grčkom glavnom gradu, Ateni, u periodu od 6. do 11. studenog 2023. boravile su Gordana Križan, Karolina Balog i Dijana Kuček. Tečaj „Uspješne strategije za rad s učenicima s teškoćama“obuhvaćao je niz predavanja, rasprava i radionica o načinu i strategijama rada s učenicima koji imaju teškoće u učenju. Iskustva iz svoje škole razmijenile su s odgojno-obrazovnim djelatnicima iz Švedske, Estonije i Rumunjske.

Od 26. studenog do 3. prosinca 2023. realizirana je mobilnost našeg Erasmus+ projekta u Španjolsku. Učiteljice Mirjana Vincek, Romina Tkalec i Ivančica Magić boravile su u gradu Valenciji gdje su sudjelovale na tečaju  „ICT and Outdoor Teaching and Learning“.

Job shadowing – praćenje rada

U sklopu Erasmus+ projekta pod nazivom “Share knowledge – Connect“, ravnateljica škole Mirjana Kučar, pedagoginja Nataša Špralja i učitelj Njemačkog jezika Branko Bunić posjetili su grad Białystok u Poljskoj, gdje su sudjelovali u radu osnovne škole Szkoła Podstawowa nr 24 zOddziałami Dwujęzycznymi im. 2 Korpusu Polskich Sił Zbrojnych na Zachodzie .

Pratili su svakodnevni posao, radno okruženje, metode i oblike rada svojih kolega u školi koju pohađa oko 500 učenika. Osim novih znanja korištenja IKT tehnologije u nastavi, novih načina rada na školskim i e-Twinning projektima i novih nastavnih metoda sudionici su stekli i nove prijatelje te stvorili lijepe uspomene.

Nastavite čitati

Život i društvo

Održane 20. Ljetne filmske radionice Filmsko-kreativnog studija VANIMA

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Od 8. do 11. srpnja održane su 20. Ljetne filmske radionice Filmsko-kreativnog studija Vanima.

Kao i svake godine i ovoga su puta radionice su za krajnje korisnike bile besplatne.

VANIMA je varaždinska udruga zadužena za razvoj audiovizualne djelatnosti te stoga, između ostalog, svakog ljeta organizira radionice kojima je osnovni cilj razvoj filmske pismenosti, filmskog i filmu srodnog stvaralaštva. Tijekom radionica su djeca i mladi upoznali proces stvaranja animiranog filma i filmskih plakata kroz praktičan rad i međuvršnjačku suradnju te tako dio svojih praznika učinili aktivnijim i produktivnijim.

Radionicu animiranog filma namijenjenu osnovnoškolcima su vodili osnivači i voditelji Vanime Dubravka Kalinić Lebinec i Srećko Lebinec. U radionici je sudjelovalo jedanaest polaznika koji su radili film na zajedničku temu u tri animacijske tehnike. Prošli su proces stvaranja filma od ideje, preko razrade filmske priče, crtanja, likovnog oblikovanja lika i filmske scenografije, oblikovanja zvuka do faziranja pokreta i snimanja. Pritom je svaki pojedinac realizirao svoj dio zajedničkog filma. Tako su upoznali osnove filmske animacije, uočili koje su im vještine potrebne za taj oblik stvaralaštva te je većina polaznika izrazila želju za redovitim bavljenjem animiranim filmom kao izvanškolskom aktivnosti kroz redovne Vanimine godišnje grupe.

Likovnu radionicu namijenjenu polaznicima od 10 do 18 godina vodila je Gabriela Butković, magistra likovne pedagogije. U radionici je sudjelovalo šest polaznika koji su kroz praktičan rad usvojili osnovne odrednice izrade filmskog plakata te izradili plakate za recentne Vanimine filmove.

Radionica Animiraj se!, organizirana u varaždinskom Centru za mlade P4, je imala za cilj upoznati polaznike s Erasmus + projektom kojeg je nositelj Studio Dom animacije iz Sremskih Karlovaca, a partneri su Filmsko-kreativni studio Vanima i Dečiji kulturni centar iz Novog Sada.
Voditeljica Likovne radionice i radionice Animiraj se!, Gabriela Butković je s polaznicima radila kolažnu stop animaciju na osnovu filmskih plakata i uz korištenje resursa nastalih tijekom Erasmus + projekta Animiraj se! Na taj su način zajednički napravili animirani film, ali i naučili kako ubuduće koristiti besplatne mobilne aplikacije za stvaranje animiranih filmova te gdje pronaći naputke i tutorijale za rad i za usvajanje osnovnih zakonitosti animacije.

Snimljeni filmovi kao i filmski plakati će biti javnosti prikazani u sklopu godišnje produkcije Vaniminih filmova u listopadu, povodom Međunarodnog dana animacije.
Radionički program je financiran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra i sredstvima Grada Varaždina.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje