U španjolskom gradu Aranjuezu je 5. i 6. veljače održan seminar pod nazivom „New skills for digital farming“ u organizaciji skupine EIP-AGRI, tijela Europske komisije.

Na seminaru su sudjelovali i partneri na projektu „Smart Farming Innovation Brokers“, financiranog sredstvima programa Erasmus+, odnosno LAG „Međimurski doli i bregi“, Sindikat poljoprivrednih proizvođača Italije (CIA) iz Padove, ACT Grupa iz Čakovca, Inovacijsko tehnološki klaster (ITC) iz Murske Sobote i Poljoprivredna komora Austrije (LKÖ) iz Beča.

Nakon što je službeno seminar otvorio španjolski ministar poljoprivrede, ribarstva i hrane Luis Planas Puchades, predstavljena su najnovija iskustva poljoprivrednika u korištenju digitalnih tehnologija u poljoprivrednoj proizvodnji, a u radu u grupama definirana su najvažnija znanja i vještine potrebni za lakšu prilagodbu i korištenje novih tehnologija. Predstavljene su i različite inicijative te projekti koji podupiru jačanje i razvoj navedenih vještina.

Na završnoj sjednici vođena je rasprava o poticanju suradnje i sinergije najvažnijih dionika jačanja digitalne poljoprivrede na razini Europe sada i u budućnosti.

Komentari

Komentara