Povežite se s nama

Aktualno o koronavirusu

COVID potvrde obavezne u svim državnim i javnim službama, okupljanja do 24 sata

Objavljeno:

- dana

U petak, 5. studenoga, nacionalni Stožer civilne zaštite održao je konferenciju za medije na kojoj je izvijestio o novostima o koronavirusu i najavio nove mjere.

U Hrvatskoj su evidentirana 6932 nova slučaja zaraze koronavirusom.

>>Novi rekord: u Hrvatskoj 6932 nova slučaja zaraze koronom, preminulo je 36 osoba

Prosječna incidencija zaraze u Hrvatskoj je 1238,48, a više od 1500 imaju Zagreb, Dubrovačka i Primorsko-goranska županija. U usporedbi s EU, Hrvatska je na 23. mjestu od 27. Lošije su Litva, Slovenija, Latvija i Estonija, rekao je Krunoslav Capak, dodavši da je stopa smrtnosti 2307,4 i time smo na 21. mjestu u EU.

U borbi protiv epidemije ključna su tri smjera djelovanja, istaknuo je Davor Božinović.

– To su: 1. postići što veću procijepljenost, 2. uvesti ograničenja za okupljanja – ta mjera stupa na snagu već sutra, zabranjuje se održavanje svih okupljanja u zatvorenim prostorima za više od 50 osoba, i 3. uvesti što veću sigurnost za neke poslove – rekao je na presici Božinović.

Mjere i COVID potvrde

Dodao je da sva javna događanja i okupljanja moraju završiti u 24 sata, a izuzetak su kina ako je film počeo do 23 sata. Svadbe se mogu održavati do 2 sata.

Ograničavaju se okupljanja i zabranjuje se održavanje svih javnih događanja i okupljanja u javnim prostorima na kojima je prisutno 50 osoba, osim ako se radi o događanju na kojemu sudjeluju samo osobe s EU digitalnom COVID potvrdom, a suglasnost treba dati Stožer civilne zaštite jedinice lokalne samouprave. Ova ograničenja vrijede od sutra, 6. studenoga.

Sportska natjecanja se mogu održavati za gledatelje ako svi imaju COVID potvrde.

Osim potvrda, u zatvorenim prostorima obavezne su i maske.

– COVID potvrde se uvode u državne i javne službe te će se idućih dana donijeti nove odluke. Potvrde će biti preduvjet za obavljanje poslova i djelatnosti, obaveza za sve državne službenike, namještenike i zaposlenike društava u vlasništvu države i lokalnih uprava. Obavezne potvrde su i za korisnike tih institucija. Sve stupa na snagu 15. studenoga – odlučio je Stožer.

Ovisno o stanju, proširiti će se upotreba potvrdi na kafiće, restorane i druge djelatnosti.

Osim toga, Stožer je najavio da, ako se situacija ne poboljša, od 4. siječnja COVID potvrde će za određene djelatnosti vrijediti samo za preboljele i cijepljene, dakle negativan test neće se uzimati u obzir.

– Taj razmak je ostavljen jer pratimo situaciju, a i dovoljan je da se stignu ljudi procijepiti. Dakle, COVID potvrde neće vrijediti za necijepljene – istaknuo je Božinović, dodavši da će se to možda morati primijeniti radi zaštite zdravstvenog sustava.

Jedino što može spriječiti virus je imunizacija, do koje se dolazi cijepljenjem ili preboljenjem.

Na pitanje novinarke o izdavanju COVID potvrde na temelju seroloških testova, Capak je rekao da serološki testovi govore o trendovima kako se kreće imunitet, ali on nije jedini koji govori o stanju, te da je to izrazito nepouzdana metoda za dijagnostičke svrhe.

Aktualno o koronavirusu

COVID-19 u Varaždinskoj županiji: imamo 74 nova slučaja zaraze

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona, koronavirus, covid, ilustracija

U Varaždinskoj županiji jučer su potvrđena 74 nova slučaja zaraze koronavirusom nakon što je testirano 99 osoba, priopćio je 5. kolovoza županijski Stožer civilne zaštite. 

U Općoj bolnici Varaždin na liječenju je 14 osoba.

Oporavile su se 53 osobe i broj aktivnih slučajeva je 139.

Svi zainteresirani građani cijepiti se mogu u Zavodu za javno zdravstvo Varaždinske županije, u prostorima Epidemiološke djelatnosti u Ulici F. Galinca 3 u Varaždinu – zgrada Zavoda za hitnu medicinu, 3. kat, utorkom, srijedom i četvrtkom od 8 do 12 sati. 

Nastavite čitati

Aktualno o koronavirusu

Četvrtak: u Varaždinskoj županiji 61 novi slučaj zaraze koronavirusom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

korona, koronavirus, covid, ilustracija

U Varaždinskoj županiji jučer je potvrđen 61 novi slučaj zaraze koronavirusom nakon što je testirano 99 osoba.  

U Općoj bolnici Varaždin na liječenju je 14 osoba. Oporavile su se 52 osobe i broj aktivnih slučajeva je 118.

Svi zainteresirani građani cijepiti se mogu u Zavodu za javno zdravstvo Varaždinske županije, u prostorima Epidemiološke djelatnosti u Ulici F. Galinca 3 u Varaždinu – zgrada Zavoda za hitnu medicinu, 3. kat, utorkom, srijedom i četvrtkom od 8 do 12 sati.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje