Povežite se s nama

U fokusu

Crne brojke: osnovci i srednjoškolci puše marihuanu, piju alkohol, a svaki četvrti se kladi

Objavljeno:

- dana

ALARMANTNI PODACI PU VARAŽDINSKE

Od 2000 učenika osnovnih i srednjih škola starosti od 13 do 16 godina 25 % njih se kladi, a 90 % anketiranih unatrag mjesec dana konzumiralo je alkohol.

O ovim crnim brojkama izvjestila je PU varaždinska temeljem istraživanja koje je provedeno na području Varaždinske županije.  

Eksperimentirali s ecstasy-jem, probali marihuanu…

Povodom 26. lipnja, Međunarodnog dana borbe protiv zlouporaba droga, policijski službenici proveli su čitav niz preventivno–represivnih aktivnosti, posebno vezanih uz mlade osobe koje predstavljaju najrizičniju skupinu za razvoj ovisnosti o cigaretama, alkoholu, drogi ili kocki.

Prema provedenom istraživanju polovica anketiranih smatra da alkohol nije ništa loše, te su se ekscesivno opijali (5 i više alkoholnih pića u jednoj prilici), a svaki peti pretjerao je s konzumacijom alkohola na način da se ničeg nije sjećao, da je teturao ili povraćao.

U najnovijem istraživanju   ispitano je 2000 mladih starosti od 13 do 16 godina

Rezultati vezani uz drogu i kocku govore kako je njih 3 % eksperimentiralo s sintetičkim drogama (ecstasy), 12 % je probalo marihuanu, a 13 % njih poznaje pet  ili više osoba koje su konzumenti opojnih droga.

– S obzirom da 25 % osnovaca i srednjoškolaca koji se kladi i činjenicu da je u Hrvatskoj registrirano oko 30.000 osoba liječenih zbog zlouporabe droga, a na igre na sreću godišnje se uplati više od 10 milijardi kuna onda sve te brojke upućuju na potrebu mobilizacije svih institucija na pojačano djelovanje u cilju planiranja i realizacije kvalitetnih preventivnih aktivnosti kojima će smanjiti negativne posljedice ovisnosti – navode u PU varaždinskoj.

Prevencija je važna, uključite se i vi!

Da policijski službenici PU varaždinske ulažu znatne napore u preventivne aktivnosti  govore i rezultati provedbe Nacionalnog preventivnog projekta „Zdrav za 5“ u školskoj godini 2015/2016. u kojoj su u 20 osnovnih škola održane edukacije na  temu „Prevencija pijenja alkohola – sigurnosni aspekt“, na kojima je sudjelovalo 1.034 učenika osmih razreda, dok je predavanjima na temu  „Prevencija uporabe droge – sigurnosni aspekt“ obuhvaćen 1.051 učenik prvih razreda iz devet srednjih škola s područja Varaždinske županije.

Isto tako, u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Varaždinske županije realiziran je lokalni preventivni projekt pod nazivom „Roditeljski nadzor u prevenciji ovisnosti” usmjeren na  poboljšanje informiranosti i jačanja uloge roditelja u prevenciji ovisnosti o alkoholu, drogi i kocki. Projektne aktivnosti provele su se kroz 22 edukacije na kojima je bilo nazočno 659 roditelja učenika osmih razreda osnovnih i prvih razreda srednjih škola.

– Apeliramo na građane na poduzimanje mjera koje će dovesti do smanjenja svih oblika ovisnosti budući da one negativno utječu na ponašanje mladih, na normalno funkcioniranje obitelji i zajednice u kojoj živimo. Ovisnost neupitno dovodi do činjenja prekršaja i kaznenih djela što traži angažman policije i sudova, a samim time smanjuje osjećaj sigurnosti građana – poručuju iz PU varaždinske.

 

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/ARHIVA RT

U fokusu

Građevinska inspekcija zatvorila je radove na parkiralištu u Trakošćanskoj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Građevinska inspekcija zatvorila je radove na proširenju parkirališta u varaždinskoj Trakošćanskoj ulici.

Podsjetimo, tamo se ruše breze i proširuje se parkirališe od prošlog tjedna. Mnogim građanima se ovo nije svidjelo, iz niza razloga, te su upozorili na nepravilnosti gradsku upravu Varaždina.

FOTO Žena u Trakošćanskoj stala ispred stroja i ne da rušiti zdrava stabla

Gradnja parkirališta bila je i tema aktualnog sata sjednice Gradskog vijeća, održane, 22. veljače. SDP-ov Neven Bosilj tada je pitao ima li Grad sve potrebne dozvole za grdanju, ali konkretan odgovor nije dobio.

Bosilj je objavio da je on prijavio Grad građevinskoj inspekciji, a isto je učinila inicijativa Budimo grad.

Nepravilnosti su uočene i Građevinska inspekcija je zatvorila gradilište, te je postavljen njihov znak upozorenja.

– Još prošli četvrtak 18.2. sam osobno predao prijavu građevinskoj inspekciji zbog sumnje na protuzakonito uništavanje zelene površine u Trakošćanskoj koju je gradska vlast naumila pretvoriti u parking. TEK jučer (23.2.) je gradonačelnik Čehok dao nalog i elektroničkim putem je potpisan glavni projekt i prijava gradilišta. Tek je jučer, 23.2. inspekcija zatvorila gradilište i dala rok da svi nedostaci uklone – napisao je Bosilj.

Gradonačelnik Ivan Čehok potvrdio je zatvaranje gradilišta, rekao je da je Grad predao svu potrebnu dokumentaciju i očekuje vrlo brzo otvaranje gradilišta.

Nastavite čitati

U fokusu

U tijeku radovi na rekonstrukciji Trga Svetog Petra u Petrijancu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Petrijanec

U Općini Petrijanec nastavljaju se velika ulaganja u podizanje razine komunalnih usluga i standarda.

U veljači 2020. godine Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja raspisalo je Javni poziv za sufinanciranje projekata gradova i općina za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva i ujednačavanje komunalnog standarda u 2020. godini. Na temelju tog poziva Općini Petrijanec je u lipnju 2020. godine odobreno sufinanciranje rekonstrukcije Trga Svetog Petra, centra i javnih površina u iznosu od 168.000 kuna.

Predmetnom lokacijom danas prolazi nerazvrstana prometnica, s koje je moguć prilaz na trg i okolne parcele uz trg. Prometnica trga urediti će se i spojiti sa novouređenom ulicom Butina. Na trg su orijentirane povijesne zgrade: zgrada Stare vijećnice i zgrada stare škole koje su upisane u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. S istočne strane na trg su orijentirane i zgrade vatrogasnog doma DVD-a Petrijanec i društveni dom Petrijanec, dok je sa zapadne strane crkva svetog Petra, a u nastavku se nalazi i zdravstvena i stomatološka ambulanta.

– Ukupna vrijednost investicije je 948.931,25 kuna. Nakon provedenog postupka nabave ugovoren je izvođač, a vrijednost ugovora o izvođenju iznosi 803.506,88 kuna. Glavne aktivnosti koje će se projektom ostvariti su rekonstrukcija postojeće nerazvrstane prometnice, parterno uređenje središnjeg pješačkog trga, izgradnja parkirališta za osobna vozila kod ambulante i uređenje površine parka te opločenje šetnih staza. Ovo je prva faza projekta uređenja trga, a iduće godine krenuti ćemo sa drugom fazom u kojoj ćemo u potpunosti urediti sve popratne površine uz trg, hortikulturno uređenje i prilaz kućama koje se nalaze na trgu – pojasnio je načelnik Općine Željko Posavec te dodao da će uređen Trg biti reprezentativan prostor uređen za mnoge sadržaje na području Općine Petrijanec.

Nastavite čitati