Povežite se s nama

U fokusu

Crne brojke: osnovci i srednjoškolci puše marihuanu, piju alkohol, a svaki četvrti se kladi

Objavljeno:

- dana

ALARMANTNI PODACI PU VARAŽDINSKE

Od 2000 učenika osnovnih i srednjih škola starosti od 13 do 16 godina 25 % njih se kladi, a 90 % anketiranih unatrag mjesec dana konzumiralo je alkohol.

O ovim crnim brojkama izvjestila je PU varaždinska temeljem istraživanja koje je provedeno na području Varaždinske županije.  

Eksperimentirali s ecstasy-jem, probali marihuanu…

Povodom 26. lipnja, Međunarodnog dana borbe protiv zlouporaba droga, policijski službenici proveli su čitav niz preventivno–represivnih aktivnosti, posebno vezanih uz mlade osobe koje predstavljaju najrizičniju skupinu za razvoj ovisnosti o cigaretama, alkoholu, drogi ili kocki.

Prema provedenom istraživanju polovica anketiranih smatra da alkohol nije ništa loše, te su se ekscesivno opijali (5 i više alkoholnih pića u jednoj prilici), a svaki peti pretjerao je s konzumacijom alkohola na način da se ničeg nije sjećao, da je teturao ili povraćao.

U najnovijem istraživanju   ispitano je 2000 mladih starosti od 13 do 16 godina

Rezultati vezani uz drogu i kocku govore kako je njih 3 % eksperimentiralo s sintetičkim drogama (ecstasy), 12 % je probalo marihuanu, a 13 % njih poznaje pet  ili više osoba koje su konzumenti opojnih droga.

– S obzirom da 25 % osnovaca i srednjoškolaca koji se kladi i činjenicu da je u Hrvatskoj registrirano oko 30.000 osoba liječenih zbog zlouporabe droga, a na igre na sreću godišnje se uplati više od 10 milijardi kuna onda sve te brojke upućuju na potrebu mobilizacije svih institucija na pojačano djelovanje u cilju planiranja i realizacije kvalitetnih preventivnih aktivnosti kojima će smanjiti negativne posljedice ovisnosti – navode u PU varaždinskoj.

Prevencija je važna, uključite se i vi!

Da policijski službenici PU varaždinske ulažu znatne napore u preventivne aktivnosti  govore i rezultati provedbe Nacionalnog preventivnog projekta „Zdrav za 5“ u školskoj godini 2015/2016. u kojoj su u 20 osnovnih škola održane edukacije na  temu „Prevencija pijenja alkohola – sigurnosni aspekt“, na kojima je sudjelovalo 1.034 učenika osmih razreda, dok je predavanjima na temu  „Prevencija uporabe droge – sigurnosni aspekt“ obuhvaćen 1.051 učenik prvih razreda iz devet srednjih škola s područja Varaždinske županije.

Isto tako, u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Varaždinske županije realiziran je lokalni preventivni projekt pod nazivom „Roditeljski nadzor u prevenciji ovisnosti” usmjeren na  poboljšanje informiranosti i jačanja uloge roditelja u prevenciji ovisnosti o alkoholu, drogi i kocki. Projektne aktivnosti provele su se kroz 22 edukacije na kojima je bilo nazočno 659 roditelja učenika osmih razreda osnovnih i prvih razreda srednjih škola.

– Apeliramo na građane na poduzimanje mjera koje će dovesti do smanjenja svih oblika ovisnosti budući da one negativno utječu na ponašanje mladih, na normalno funkcioniranje obitelji i zajednice u kojoj živimo. Ovisnost neupitno dovodi do činjenja prekršaja i kaznenih djela što traži angažman policije i sudova, a samim time smanjuje osjećaj sigurnosti građana – poručuju iz PU varaždinske.

 

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/ARHIVA RT

U fokusu

Odluka Vlade: još dva tjedna cijene goriva neće rasti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas je, 4. srpnja, na telefonskoj sjednici Vlade donesena Uredba o utvrđivanju najviših maloprodajnih i veleprodajnih cijena naftnih derivata, te Uredba o izmjeni Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju, kojima režim određivanja najviših maloprodajnih cijene naftnih derivata ostaje isti kao i prethodnih 14 dana.

U tom kontekstu i dosadašnje smanjenje trošarina na naftne derivate produljuje se za još 14 dana. Uz sve poduzete mjere, cilj Vlade je očuvati standard građana, sigurnost opskrbe energenata, a ujedno i prihode za vrijeme turističke sezone, ističu iz Vlade.

Veleprodajne cijene se fiksiraju tako da sa svim javnim davanjima ne mogu iznositi više od krajnje maloprodajne cijene propisane Uredbom za maloprodajna mjesta izvan autocesta. Navedenom izmjenom dodatno će se zaštititi male distributere naftnih proizvoda.

Ovaj režim primjenjivat će se sljedećih 14 dana.

Evo kakve cijene ostaju:

Nastavite čitati

U fokusu

Kaznena prijava protiv pilota zločinačke JNA koji su raketirali Koprivnicu, a prije toga Varaždin i Čakovec

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.) podnijela je Državnom odvjetništvu RH kaznenu prijavu protiv N.N. počinitelja, odnosno pilota zločinačke JNA, koji su 7. listopada 1991. sa dva aviona (po promatračima) tipa „Jastreb“ oko 15,45 sati raketirali Koprivnicu, koja se nije nalazila u borbenoj, ratnoj zoni.

Cilj ovog zločinačkog napada bila je vojarna, koju su pripadnici JNA 30. rujna 1991. bez ispaljenog metka prepustili Hrvatskoj vojsci, u kojoj se tom prigodom nalazilo i zapovjedništvo i  nekoliko stotina vojnika slavne 117. Koprivničko-križevačke brigade.

>>Varaždin: ratnom pilotu Danijelu Boroviću svečano uručeno priznanje “Junak Domovinskog rata“

Međutim, sa avionima su napali   i područja oko vojarne nastanjene civilnim stanovništvom.

Tom prigodom smrtno je stradao David Piskor (izvan kruga vojarne), a nekoliko branitelja je ranjeno. Učinjena je i relativno velika materijalna šteta. Sve je moglo i mnogo teže završiti da pravovremeno i učinkovito nije svoj obol dala protuzračna obrana.

Važno je također istaknuti da su nakon Koprivnice ti ili drugi zločinački avioni raketirali i područje Čakovca i Varaždina, koji se također nisu nalazili u tzv. ratnoj zoni!

– U Beogradu su podigli optužnicu protiv četvorice hrvatskih ratnih pilota za navodne ratne zločine iz 1995. Oni očito znaju  tko je sve letio i činio ratne zločine na području Republike Hrvatske, pa će se stoga pretpostavljamo iznimno brzo sjetiti i optužiti  srpske, odnosno jugoslavenske ratne zločince koji su i u zrakoplovima ubijali i nanosili veliku štetu hrvatskom narodu, koji u to vrijeme nije imao ni osnovnog naoružanja, a kamoli ratne zrakoplove. Tm prije što je zločin-zločin. Nu, ako nije ratni zločin to što se 7. listopada 1991. dogodilo u Koprivnici, onda što je? – zapitao se Mladen Pavković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata91. (UHBDR91.).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje