Povežite se s nama

Međimurje

D. Dania: Stvorili smo temelje za potpuni procvat Nedelišća

Objavljeno:

- dana

NEDELIŠĆE

Kvaliteta života u nekoj sredini očituje se i kroz broj te visinu ulaganja u gospodarske, infrastrukturne, kulturne, sportske i ostale društvene sadržaje.

Neprestano poboljšanje uvjeta života za sve mještane misao je kojom se vode i čelnici Nedelišća predvođeni načelnikom Darkom Daniom. A pogled na minulo razdoblje otkriva da je uistinu odrađen ogroman posao, koji je tražio veliki angažman, puno upornosti i strpljenja te značajna financijska sredstva.

Gospodarska zona

– Radili smo na nekoliko različitih strana, trudeći se kapitalnim investicijama poboljšati kvalitetu života svih mještana te ravnomjerno ulagati u sva naselja koja se nalaze na području Općine – ističe na početku razgovora načelnik Darko Dania. Samo u sustav odvodnje otpadnih voda naselja Općine Nedelišće, od sveukupne izgradnje nove mreže odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Aglomeracije Čakovec investirano je gotovo 85 milijuna kuna. Kako bi se podigla razina obrane od visokih voda, u Pušćinama i Gornjem Hrašćanu gradit će se nasip u duljini od 3,2 kilometara, dok je gradnja zaštitnoga kanala u planu i u naselju Pretetinec.

U Pušćinama i G. Hrašćanu gradit će se nasip, a u Pretetincu kanal za obranu od poplava

– Veliki posao je odrađen i u Gospodarskoj zoni Goričica, u kojoj je osigurana kompletna komunalna infrastruktura, od prometnica, vodovodne mreže, preko odvodnje do trafostanice s elektromagnetskom mrežom. Ukupno je Zonu uloženo više od 5,88 milijuna kuna, te su stvoreni uvjeti za privlačenje poduzetnika, kojima naša Zona nudi fantastične uvjete za pokretanje ili širenje poslovnih aktivnosti. Ulaganje u Gospodarsku zonu ulaganje je u budućnost naših mještana, kojima se otvara mogućnost zapošljavanja u nekoj od tvrtki koje će se skrasiti u njoj – dodaje D. Dania. U realizirane vrijedne projekte sasvim sigurno spada i sanacija kolnika u površini od čak 75.000 četvornih metara nerazvrstanih cesta nakon izgradnje sustava za odvodnju otpadnih voda, čija vrijednost je dosegnula gotovo 10,5 milijuna kuna. Rekonstruirane su ulice u Pretetincu, za što je osigurano dodatnih 1,9 milijuna kuna.

– Uspješno smo riješili i jedan gorući ekološki problem, koji je vezan uz sanaciju divljih deponija smeća kod naselja Parag. Odvezen je i propisno zbrinut otpad, za što je bilo potrebno osigurati 570 tisuća kuna tijekom 2015. godine te dodatnih 390 tisuća u 2016. godini. Kako bi se izbjeglo da naselje Parag ponovno postane “ekološka bomba”, mještanima je omogućeno zbrinjavanje odvoza komunalnog otpada uvođenjem kanti po kućanstvima – napominje načelnik Nedelišća.

Pomoć udrugama

Ono što mještane posebno veseli jest činjenica da je osigurana i kompletna idejna i tehnička dokumentacija za izgradnju nove zgrade Osnovne škole u Nedelišću.
Zadovoljstvo mještana uvijek je bilo na prvome mjestu općinskim čelnicima. Stoga se cijelo vrijeme ravnomjerno ulaže u razne sadržaje u svim naseljima. U samom Nedelišću je tako rekonstruirana mrtvačnica i izgrađena nadstrešnica na groblju, a slijedi i sanacija ulične ograde te gradnja pristupačne rampe s parkirališta prema prilazu mrtvačnici. Postavljeno je i pet svijetlećih konzola za prijelaz pješaka na glavnoj prometnici, sanirana je crkva Presvetog Trojstva, rekonstruirana je Ulica Josipa Marčeca, asfaltirana je Sportska ulica…

Sanirani su kolnici u površini od čak 75.000 četvornih metara nerazvrstanih cesta

– U Pretetincu smo sanirali Društveni dom te rekonstruirali glavnu ulicu s oborinskom odvodnjom i pješačkom stazom. Sanirana je i prometnica u Dunjkovcu. Pušćine su dobile novu LED javnu rasvjetu, a pripremljen je i teren za izgradnju pješačke staze u Čakovečkoj ulici. U Slakovcu smo dogradili i rekonstruirali Vatrogasni dom. U Trnovcu je obnovljen Dom kulture, a u Macincu uz Dom kulture i prostor ambulante – ističe najvažnije investicije načelnik Darko Dania. Iako je mnogo toga dosad odrađeno, veliki posao Nedelišće čeka i u idućem razdoblju. Jedan od kapitalnih projekata je izgradnja obilaznice Nedelišća i Pušćina. Ujedno su predviđene rekonstrukcije i građenja pješačkih staza u Čakovečkoj i Varaždinskoj ulici. Iz Općine poručuju da će se nastaviti s ulaganjima u sportsku infrastrukturu, kao i brojne kulturne i zabavne sadržaje kroz pomaganje rada udruga i klubova koji djeluju na području Općine.

Nakon izbora slijedi izgradnja obilaznice i rekonstrukcija i građenje pješačkih staza

Izgradnja obilaznice Nedelišća i Pušćina u velikoj bi mjeri podigla kvalitetu života, ali i sigurnost na prometnicama kroz Nedelišće.
– Njezinom izgradnjom izbjegla bi se sadašnja gužva koju stvaraju tranzitni i lokalni promet, koji nepovoljno utječe na kvalitetu samog prometa, ali još više na sigurnost sudionika u prometu, kao i na zagađenje okolnog prostora bukom, vibracijama i ispušnim plinovima. Prosječni dnevni promet na toj cesti iznosi čak 11 tisuća vozila, od čega su više od 90 posto zastupljena osobna vozila. Prebacivanje većeg dijela tog prometa na obilaznicu samo Nedelišće dobilo bi potpuno novu dimenziju – napominje načelnik Darko Dania.

Načelnik Darko Dania: “Sva naselja u Općini zaslužuju jednaki tretman te se upravo zbog toga trudimo svugdje ravnomjerno ulagati u projekte koji su mještanima najvažniji.”

Izvor:
Foto:

Međimurje

FOTO Predstavljanjem monografije 34. Inženjerijska bojna obilježila 30 godina od osnutka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kako bi se sačuvalo sjećanje na djelovanje 34. inženjerijske bojne Hrvatske vojske Čakovec u Domovinskom ratu, članovi Udruge veterana inženjerijske bojne Domovinskog rata Čakovec (UVIBDR) odlučili su svoja sjećanja pretvoriti u prigodnu monografiju povodom obilježavanja trideset godina od osnutka.

34. inženjerijska bojna Domovinskog rata Čakovec prva je samostalna inženjerijska postrojba Zbora narodne garde, formirana 1991. godine. Od početka rata, kako je istaknuo predsjednik UVIBDR-a Dragutin Remenar, pa sve do njegova kraja, ova je postrojba obavljala mnoge velike i važne zadaće, posebice u ratom zahvaćenoj Slavoniji. Njezini su pripadnici i nakon službenog proglašenja kraja rata provodili razminiranja stavljajući na kocku svoje zdravlje i živote.

Predstavljanje je nastupom uveličala Ženska vokalna skupina KUU “Veseli Međimurci”

– Kako godine prolaze, tako se za 34. inženjerijsku bojnu manje čuje i zna, a doprinos njezinih pripadnika u stvaranju Lijepe Naše polako se zaboravlja. Želja nam je bila na jednom mjestu predstaviti doprinos 34. inženjerijske bojne pobjedi u Domovinskom ratu, zahvaliti onima koji su nas pratili i pomagali nam, predstaviti rad naše Udruge široj javnosti i pohvaliti se svojim uspjesima – rekao je predsjednik UVIBDR-a Dragutin Remenar prilikom obilježavanja 30. obljetnice ustroja 34. inženjerijske bojne i predstavljanje monografije.

Predstavljanje monografije u zgradi Scheier okupilo je brojne pripadnike 34. inženjerijske bojne, sudionike Domovinskog rata, predstavnike braniteljskih udruga, ali i građane koji su željeli čuti osobne priče i sjećanja iz Domovinskog rata iz prve ruke. Monografije je izdana u nakladi Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu, čiji je predsjednik Ivan Pranjić predstavio tijek nastajanja ove povijesno vrijedne monografije.

Autor monografije, mladi povjesničar Zoran Turk, objasnio je da je jedan od ciljeva njezina izdavanja to da mlađe generacije budu upoznate s prošlošću, ali i velikim zaslugama 34. inženjerijske bojne postrojbe, koja se nažalost malo spominje.

Umirovljeni pukovnik Željko Tomašić ukazao je na važnost ove monografije, jer predstavlja izuzetan doprinos zabilježbi povijesnih događanja o Domovinskom ratu viđenih očima neposrednih sudionika te je nezamjenjiv dokaz o značaju Međimurja u stvaranju i obrani Republike Hrvatske.

– Nakon osvajanja svih vojnih objekata u Međimurju, postali smo prvi oslobođeni teritorij u Hrvatskoj. Vojarna u Čakovcu bila je oslobođena bez ljudskih žrtava i to je daljnjim posljedicama odredilo tijek rata. Međimurci su svojim ponosom, hrabrošću, puna srca i bez previše razmišljanja krenuli dalje. Nažalost, mnogih vaših prijatelja danas nema, ostavili su svoje živote za oslobođenje naše nam domovine.

Trebamo biti ponosni na sve Međimurce koji su dali živote i zdravlje na svim bojištima diljem Hrvatske, vjerujem da ćemo svi zajedno ovom monografijom shvatiti vaš veliki utjecaj u Domovinskom ratu – rekla je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.

Obilježavanju 30. obljetnice ustroja 34. inženjerijske bojne prisustvovali su i pročelnica Upravnog odjela za civilno društvo, ljudska prava i sport Međimurske županije Maja Odrčić Mikulić, saborska zastupnica Andreja Marić, kao i izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja Vladimir Bergman, koji je u svom obraćanju istaknuo važnosti digniteta Domovinskog rata i hrvatskih branitelja, ali i ostavljenim traumama koje treba liječiti i u ovim vremenima.

Nastavite čitati

Međimurje

U Međimurju zadnje rujanske subote 24 novozaražena COVID-om, dosad uzeto gotovo 70.000 uzoraka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata obrađeno je 130 uzoraka, od čega je evidentirano 22 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2, što je 16,9 % od broja testiranih. Iz drugih županija prijavljena su 2 pozitivna slučaja kod osobe s prebivalištem/boravištem u Međimurskoj županiji.

U protekla 24 sata oporavilo se 16 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 151. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 68.433 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 15 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitaliziran je 1 pacijent, nema pacijenata na respiraciji te nema preminulih osoba.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje