Povežite se s nama

Međimurje

D. Dania: Stvorili smo temelje za potpuni procvat Nedelišća

Objavljeno:

- dana

NEDELIŠĆE

Kvaliteta života u nekoj sredini očituje se i kroz broj te visinu ulaganja u gospodarske, infrastrukturne, kulturne, sportske i ostale društvene sadržaje.

Neprestano poboljšanje uvjeta života za sve mještane misao je kojom se vode i čelnici Nedelišća predvođeni načelnikom Darkom Daniom. A pogled na minulo razdoblje otkriva da je uistinu odrađen ogroman posao, koji je tražio veliki angažman, puno upornosti i strpljenja te značajna financijska sredstva.

Gospodarska zona

– Radili smo na nekoliko različitih strana, trudeći se kapitalnim investicijama poboljšati kvalitetu života svih mještana te ravnomjerno ulagati u sva naselja koja se nalaze na području Općine – ističe na početku razgovora načelnik Darko Dania. Samo u sustav odvodnje otpadnih voda naselja Općine Nedelišće, od sveukupne izgradnje nove mreže odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Aglomeracije Čakovec investirano je gotovo 85 milijuna kuna. Kako bi se podigla razina obrane od visokih voda, u Pušćinama i Gornjem Hrašćanu gradit će se nasip u duljini od 3,2 kilometara, dok je gradnja zaštitnoga kanala u planu i u naselju Pretetinec.

U Pušćinama i G. Hrašćanu gradit će se nasip, a u Pretetincu kanal za obranu od poplava

– Veliki posao je odrađen i u Gospodarskoj zoni Goričica, u kojoj je osigurana kompletna komunalna infrastruktura, od prometnica, vodovodne mreže, preko odvodnje do trafostanice s elektromagnetskom mrežom. Ukupno je Zonu uloženo više od 5,88 milijuna kuna, te su stvoreni uvjeti za privlačenje poduzetnika, kojima naša Zona nudi fantastične uvjete za pokretanje ili širenje poslovnih aktivnosti. Ulaganje u Gospodarsku zonu ulaganje je u budućnost naših mještana, kojima se otvara mogućnost zapošljavanja u nekoj od tvrtki koje će se skrasiti u njoj – dodaje D. Dania. U realizirane vrijedne projekte sasvim sigurno spada i sanacija kolnika u površini od čak 75.000 četvornih metara nerazvrstanih cesta nakon izgradnje sustava za odvodnju otpadnih voda, čija vrijednost je dosegnula gotovo 10,5 milijuna kuna. Rekonstruirane su ulice u Pretetincu, za što je osigurano dodatnih 1,9 milijuna kuna.

– Uspješno smo riješili i jedan gorući ekološki problem, koji je vezan uz sanaciju divljih deponija smeća kod naselja Parag. Odvezen je i propisno zbrinut otpad, za što je bilo potrebno osigurati 570 tisuća kuna tijekom 2015. godine te dodatnih 390 tisuća u 2016. godini. Kako bi se izbjeglo da naselje Parag ponovno postane “ekološka bomba”, mještanima je omogućeno zbrinjavanje odvoza komunalnog otpada uvođenjem kanti po kućanstvima – napominje načelnik Nedelišća.

Pomoć udrugama

Ono što mještane posebno veseli jest činjenica da je osigurana i kompletna idejna i tehnička dokumentacija za izgradnju nove zgrade Osnovne škole u Nedelišću.
Zadovoljstvo mještana uvijek je bilo na prvome mjestu općinskim čelnicima. Stoga se cijelo vrijeme ravnomjerno ulaže u razne sadržaje u svim naseljima. U samom Nedelišću je tako rekonstruirana mrtvačnica i izgrađena nadstrešnica na groblju, a slijedi i sanacija ulične ograde te gradnja pristupačne rampe s parkirališta prema prilazu mrtvačnici. Postavljeno je i pet svijetlećih konzola za prijelaz pješaka na glavnoj prometnici, sanirana je crkva Presvetog Trojstva, rekonstruirana je Ulica Josipa Marčeca, asfaltirana je Sportska ulica…

Sanirani su kolnici u površini od čak 75.000 četvornih metara nerazvrstanih cesta

– U Pretetincu smo sanirali Društveni dom te rekonstruirali glavnu ulicu s oborinskom odvodnjom i pješačkom stazom. Sanirana je i prometnica u Dunjkovcu. Pušćine su dobile novu LED javnu rasvjetu, a pripremljen je i teren za izgradnju pješačke staze u Čakovečkoj ulici. U Slakovcu smo dogradili i rekonstruirali Vatrogasni dom. U Trnovcu je obnovljen Dom kulture, a u Macincu uz Dom kulture i prostor ambulante – ističe najvažnije investicije načelnik Darko Dania. Iako je mnogo toga dosad odrađeno, veliki posao Nedelišće čeka i u idućem razdoblju. Jedan od kapitalnih projekata je izgradnja obilaznice Nedelišća i Pušćina. Ujedno su predviđene rekonstrukcije i građenja pješačkih staza u Čakovečkoj i Varaždinskoj ulici. Iz Općine poručuju da će se nastaviti s ulaganjima u sportsku infrastrukturu, kao i brojne kulturne i zabavne sadržaje kroz pomaganje rada udruga i klubova koji djeluju na području Općine.

Nakon izbora slijedi izgradnja obilaznice i rekonstrukcija i građenje pješačkih staza

Izgradnja obilaznice Nedelišća i Pušćina u velikoj bi mjeri podigla kvalitetu života, ali i sigurnost na prometnicama kroz Nedelišće.
– Njezinom izgradnjom izbjegla bi se sadašnja gužva koju stvaraju tranzitni i lokalni promet, koji nepovoljno utječe na kvalitetu samog prometa, ali još više na sigurnost sudionika u prometu, kao i na zagađenje okolnog prostora bukom, vibracijama i ispušnim plinovima. Prosječni dnevni promet na toj cesti iznosi čak 11 tisuća vozila, od čega su više od 90 posto zastupljena osobna vozila. Prebacivanje većeg dijela tog prometa na obilaznicu samo Nedelišće dobilo bi potpuno novu dimenziju – napominje načelnik Darko Dania.

Načelnik Darko Dania: “Sva naselja u Općini zaslužuju jednaki tretman te se upravo zbog toga trudimo svugdje ravnomjerno ulagati u projekte koji su mještanima najvažniji.”

Izvor:
Foto:

Međimurje

Općina Selnica za umirovljenike pripremila poklon bonove, ali potrebno se prijaviti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Selnica je i ove godine za umirovljenike sa svog područja povodom Uskrsa pripremila poklon bonove.

Za ostvarivanje prava na bon potrebno je ispuniti obrazac koji se nalazi na internetskoj stranici Općine Selnica i priložiti zadnji odrezak od mirovine. Prijaviti se mogu svi kojima mirovina ili ukupne mirovine iznose do 500 eura.

Dokumentacija se prikuplja od 26. veljače do 11. ožujka 2024. (ponedjeljak) isključivo elektronski na mail [email protected] ili se ostavlja u sandučiću koji je postavljen kod općinskog ureda. Naknadne prijave više neće zaprimati.

Zamolite svoje ukućane ili susjede da vam pomognu kod ispunjavanja i slanja dokumentacije, poručili su iz Općine Selnica. U slučaju potrebe možete nazvati i Općinu na broj telefona 861-344.

Podjela bonova održat će se 14. i 21. ožujka u prostorijama Udruge umirovljenika (Trg sv. Marka 2, Selnica) od 9 do 12 sati.

Nastavite čitati

Međimurje

Dani otvorenih vrata Centra dr. Rudolfa Steinera

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Dani dr. Rudolfa Steinera, povodom obilježavanja njegovog 163. rođendana, će se održati u utorak, 27. veljače, s početkom u 18 sati u Centru dr. Rudolfa Steinera u Donjem Kraljevcu.

Program događanja obuhvaća predavanje Indijskog veleposlanika Nj. E. Raja Kumara Srivastave i ravnateljice Centra dr. Rudolfa Steinera, Dijane Posavec, na temu Biodinamika i Ayurveda.

Također, biti će otvorena izložba radova mladih umjetnika iz Graditeljske škole Čakovec, a na kraju večeri slijedi rođendanska torta.

Detaljan raspored događanja možete pronaći u nastavku.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje