Povežite se s nama

Međimurje

D. Dania: Stvorili smo temelje za potpuni procvat Nedelišća

Objavljeno:

- dana

NEDELIŠĆE

Kvaliteta života u nekoj sredini očituje se i kroz broj te visinu ulaganja u gospodarske, infrastrukturne, kulturne, sportske i ostale društvene sadržaje.

Neprestano poboljšanje uvjeta života za sve mještane misao je kojom se vode i čelnici Nedelišća predvođeni načelnikom Darkom Daniom. A pogled na minulo razdoblje otkriva da je uistinu odrađen ogroman posao, koji je tražio veliki angažman, puno upornosti i strpljenja te značajna financijska sredstva.

Gospodarska zona

– Radili smo na nekoliko različitih strana, trudeći se kapitalnim investicijama poboljšati kvalitetu života svih mještana te ravnomjerno ulagati u sva naselja koja se nalaze na području Općine – ističe na početku razgovora načelnik Darko Dania. Samo u sustav odvodnje otpadnih voda naselja Općine Nedelišće, od sveukupne izgradnje nove mreže odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Aglomeracije Čakovec investirano je gotovo 85 milijuna kuna. Kako bi se podigla razina obrane od visokih voda, u Pušćinama i Gornjem Hrašćanu gradit će se nasip u duljini od 3,2 kilometara, dok je gradnja zaštitnoga kanala u planu i u naselju Pretetinec.

U Pušćinama i G. Hrašćanu gradit će se nasip, a u Pretetincu kanal za obranu od poplava

– Veliki posao je odrađen i u Gospodarskoj zoni Goričica, u kojoj je osigurana kompletna komunalna infrastruktura, od prometnica, vodovodne mreže, preko odvodnje do trafostanice s elektromagnetskom mrežom. Ukupno je Zonu uloženo više od 5,88 milijuna kuna, te su stvoreni uvjeti za privlačenje poduzetnika, kojima naša Zona nudi fantastične uvjete za pokretanje ili širenje poslovnih aktivnosti. Ulaganje u Gospodarsku zonu ulaganje je u budućnost naših mještana, kojima se otvara mogućnost zapošljavanja u nekoj od tvrtki koje će se skrasiti u njoj – dodaje D. Dania. U realizirane vrijedne projekte sasvim sigurno spada i sanacija kolnika u površini od čak 75.000 četvornih metara nerazvrstanih cesta nakon izgradnje sustava za odvodnju otpadnih voda, čija vrijednost je dosegnula gotovo 10,5 milijuna kuna. Rekonstruirane su ulice u Pretetincu, za što je osigurano dodatnih 1,9 milijuna kuna.

– Uspješno smo riješili i jedan gorući ekološki problem, koji je vezan uz sanaciju divljih deponija smeća kod naselja Parag. Odvezen je i propisno zbrinut otpad, za što je bilo potrebno osigurati 570 tisuća kuna tijekom 2015. godine te dodatnih 390 tisuća u 2016. godini. Kako bi se izbjeglo da naselje Parag ponovno postane “ekološka bomba”, mještanima je omogućeno zbrinjavanje odvoza komunalnog otpada uvođenjem kanti po kućanstvima – napominje načelnik Nedelišća.

Pomoć udrugama

Ono što mještane posebno veseli jest činjenica da je osigurana i kompletna idejna i tehnička dokumentacija za izgradnju nove zgrade Osnovne škole u Nedelišću.
Zadovoljstvo mještana uvijek je bilo na prvome mjestu općinskim čelnicima. Stoga se cijelo vrijeme ravnomjerno ulaže u razne sadržaje u svim naseljima. U samom Nedelišću je tako rekonstruirana mrtvačnica i izgrađena nadstrešnica na groblju, a slijedi i sanacija ulične ograde te gradnja pristupačne rampe s parkirališta prema prilazu mrtvačnici. Postavljeno je i pet svijetlećih konzola za prijelaz pješaka na glavnoj prometnici, sanirana je crkva Presvetog Trojstva, rekonstruirana je Ulica Josipa Marčeca, asfaltirana je Sportska ulica…

Sanirani su kolnici u površini od čak 75.000 četvornih metara nerazvrstanih cesta

– U Pretetincu smo sanirali Društveni dom te rekonstruirali glavnu ulicu s oborinskom odvodnjom i pješačkom stazom. Sanirana je i prometnica u Dunjkovcu. Pušćine su dobile novu LED javnu rasvjetu, a pripremljen je i teren za izgradnju pješačke staze u Čakovečkoj ulici. U Slakovcu smo dogradili i rekonstruirali Vatrogasni dom. U Trnovcu je obnovljen Dom kulture, a u Macincu uz Dom kulture i prostor ambulante – ističe najvažnije investicije načelnik Darko Dania. Iako je mnogo toga dosad odrađeno, veliki posao Nedelišće čeka i u idućem razdoblju. Jedan od kapitalnih projekata je izgradnja obilaznice Nedelišća i Pušćina. Ujedno su predviđene rekonstrukcije i građenja pješačkih staza u Čakovečkoj i Varaždinskoj ulici. Iz Općine poručuju da će se nastaviti s ulaganjima u sportsku infrastrukturu, kao i brojne kulturne i zabavne sadržaje kroz pomaganje rada udruga i klubova koji djeluju na području Općine.

Nakon izbora slijedi izgradnja obilaznice i rekonstrukcija i građenje pješačkih staza

Izgradnja obilaznice Nedelišća i Pušćina u velikoj bi mjeri podigla kvalitetu života, ali i sigurnost na prometnicama kroz Nedelišće.
– Njezinom izgradnjom izbjegla bi se sadašnja gužva koju stvaraju tranzitni i lokalni promet, koji nepovoljno utječe na kvalitetu samog prometa, ali još više na sigurnost sudionika u prometu, kao i na zagađenje okolnog prostora bukom, vibracijama i ispušnim plinovima. Prosječni dnevni promet na toj cesti iznosi čak 11 tisuća vozila, od čega su više od 90 posto zastupljena osobna vozila. Prebacivanje većeg dijela tog prometa na obilaznicu samo Nedelišće dobilo bi potpuno novu dimenziju – napominje načelnik Darko Dania.

Načelnik Darko Dania: “Sva naselja u Općini zaslužuju jednaki tretman te se upravo zbog toga trudimo svugdje ravnomjerno ulagati u projekte koji su mještanima najvažniji.”

Izvor:
Foto:

Kultura

Dekanovec: paljenjem svijeća prisjetili se svestrane umjetnice Mune Orehov

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Načelnik Općine Ivan Hajdarović i njegov zamjenik Vladimir Jambrošić molitvom i paljenjem svijeća na grobu Mune Orehov iz Dekanovca obilježili su 96. obljetnicu rođenja i 9. obljetnicu smrti te svestrane pučke umjetnice.

Bila je prava kulturna djelatnica široke kreativnosti i raznolikosti u svojem umjetničkom stvaralaštvu. Pisala je pučku poeziju i šaljive pripovijesti, pjevala je međimurske i crkvene popijevke. Niz godina vodila je dramsku, pjevačku i plesnu grupu dekanovskoga Kulturno-umjetničkog društva i čuvala glazbenu te književnu baštinu Florijana Andrašeca.

Ljubav prema glazbi otkrila je u ranoj mladosti, slušajući na misnim slavljima Florijana Andrašeca i njegov crkveni zbor. Tu dobiva i nadahnuće za pjevanjem svetih pjesama i vjernicima otkriva svoj prelijepi glas koji će ovim crkvenim prostorom odzvanjati nekoliko desetljeća. Primijetivši Munu Orehov kao pravu nastavljačicu Andrašecove književnosti i jednu od rijetkih izvornih nositeljica hrvatskih govora uz rijeku Muru, Matica hrvatska Čakovec pristupila je 2001. godine tiskanju njenih stihova i proze.

Knjiga “Ftičeki zvežđidu” koja opisuje domoljublje, vjeru, ljubavne tragedije, nostalgiju, patnje i teški rad ljudi, ostaje iskreno svjedočanstvo njezina vremena. Na putu istraživanja uspjela je ostati originalna i vjerna izvornom govoru i mjesnom narječju.

Dekanovec 13. svibnja slavi i Dan Općine. “Ostanimo odgovorni!”, poručuju iz Općine, a naša se redakcija pridružuje njihovim željama te žiteljima Dekanovca također želi sve najbolje povodom uoči njihova Dana.

Nastavite čitati

Međimurje

Mlada karatistica Ana Filipović, dobitnica Priznanja “Anto Dragić”, iz Samobora se vratila s još jednom medaljom!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nedavno je u organizaciji Zajednice sportskih udruga Čakovca održana dodjela priznanja najboljim sportašima i ekipama za 2020. godinu.

Priznanje “Anto Dragić” dodjeljuje se perspektivnim mladim sportašima!

Podijeljena su i priznanja za perspektivne sportaše koja nose ime po poznatome čakovečkom sportskom djelatniku Anti Dragiću, koji nas je napustio prije pet godina. Jedna od dobitnica Priznanja za perspektivne sportaše „Anto Dragić“ tako je i 16-godišnja karatistica Ana Filipović iz Belice, članica Karate kluba „Globus“.

Borbena od vrtića

– Karateom sam se počela baviti još u vrtićkoj dobi. Za to je zaslužan moj prijatelj Žankarlo Krnjak, koji je počeo odlaziti na treninge pa me jednoga dana pozvao sa sobom da vidim kako to izgleda. Trenutačno sam članica Karate kluba „Globus“, koji se spojio s Karate klubom Mala Subotica. U Klubu s nama rade tri trenera: Dejan Slukić, s kojim najviše radim, Mladen Vizinger i Tomislav Magdalenić – kaže mlada karatistica. Zanimalo nas je kako izgledaju sami treninzi, što nam je rado opisala.

– Počinjemo sa zagrijavanjem, pri čemu radimo na osnovnim tehnikama. Ponekad imamo jedan, a ponekad dva treninga dnevno. Ako su dva, tada je jutarnji trening više taktički usmjeren – to su situacije iz borbe do kojih bi moglo doći, tada radimo na reakcijama. Večernji trening pak je u tome slučaju posvećen kondicijskim vježbama i sparingu, odnosno međusobnim borbama.

Kad sam krenula u srednju školu, teško mi je bilo pomiriti školske obveze i treninge, no online nastava mi je bila od velike pomoći (smijeh), a u međuvremenu sam uspjela dobro organizirati i posložiti aktivnosti. Dobra organizacija olakšava život! – smatra Ana, inače učenica 2. GM razreda prirodoslovno-matematičke gimnazije u Tehničkoj školi Čakovec. Dodaje da joj puno znači i što su profesori, ali i prijatelji, puni tolerancije i razumijevanja za njezine sportske aspiracije.

– Sve se uspijemo dogovoriti, a osobitu podršku pritom mi pruža razrednica, profesorica Renata Turk. Što se prijatelja tiče, naravno da i za njih nađem vremena: povremeno moram prije otići s kakvog rođendana, no računam na to da znaju kako funkcioniram i da me neće previše špotati! (smijeh) – objašnjava. Zahvaljujući karateu, ističe, upoznala je mnoge nove ljude i stekla puno prijatelja, pa i najbolju prijateljicu Nikolinu Golomboš.

Majstorica crnog pojasa

Na državnom ekipnom Prvenstvu Hrvatske s kolegicama kadetkinjama Sarom Novak i Emom Marčec u Novigradu 2018. godine Ana je osvojila treće mjesto – bila joj je to prva državna medalja. Godinu kasnije Emu Marčec zamijenila je Leona Gulija te su djevojke u tome sastavu na državnom u Sesvetama bile još uspješnije i osvojile srebro. Na prošlogodišnjem državnom natjecanju u Rijeci osvojila je drugo mjesto među juniorkama, prethodno osvojivši zlato na Međimurje Openu u rujnu. Protekloga vikenda Ana je u Samoboru također nastupila na Prvenstvu Hrvatske: kući se vratila s broncom oko vrata. Nedavno je položila ispit za majstorsko zvanje crnoga pojasa.

(Bronč)Ana iznimno važnom smatra podršku obitelji i bliskih osoba. Najveću potporu pružaju joj majka Nikolina, otac Tomislav, bake i djedovi, starija sestra Tea i mlađi brat Petar, koji se također bavi karateom.

– Ono čega mnogi ljudi nisu svjesni, a što svakako moram istaknuti, zasluge su koje za naše uspjehe imaju naši treneri. Oni u nas ulažu puno vremena – to publika, nažalost, ne vidi, a mi znamo koliki dio uspjeha pripada i treneru. Iznimno je važna i podrška obitelji te bližnjih ljudi; bez toga ništa! – zaključuje perspektivna sportašica, koja će nakon srednje škole razmisliti hoće li studirati agronomiju i nastaviti obiteljsku poljoprivrednu tradiciju ili upisati vojnu akademiju…

Ana je iz Samobora protekloga vikenda donijela broncu, a uskoro će joj postati teško skladištiti sve medalje…

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!