Povežite se s nama

Međimurje

D. Dania: Stvorili smo temelje za potpuni procvat Nedelišća

Objavljeno:

- dana

NEDELIŠĆE

Kvaliteta života u nekoj sredini očituje se i kroz broj te visinu ulaganja u gospodarske, infrastrukturne, kulturne, sportske i ostale društvene sadržaje.

Neprestano poboljšanje uvjeta života za sve mještane misao je kojom se vode i čelnici Nedelišća predvođeni načelnikom Darkom Daniom. A pogled na minulo razdoblje otkriva da je uistinu odrađen ogroman posao, koji je tražio veliki angažman, puno upornosti i strpljenja te značajna financijska sredstva.

Gospodarska zona

– Radili smo na nekoliko različitih strana, trudeći se kapitalnim investicijama poboljšati kvalitetu života svih mještana te ravnomjerno ulagati u sva naselja koja se nalaze na području Općine – ističe na početku razgovora načelnik Darko Dania. Samo u sustav odvodnje otpadnih voda naselja Općine Nedelišće, od sveukupne izgradnje nove mreže odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Aglomeracije Čakovec investirano je gotovo 85 milijuna kuna. Kako bi se podigla razina obrane od visokih voda, u Pušćinama i Gornjem Hrašćanu gradit će se nasip u duljini od 3,2 kilometara, dok je gradnja zaštitnoga kanala u planu i u naselju Pretetinec.

U Pušćinama i G. Hrašćanu gradit će se nasip, a u Pretetincu kanal za obranu od poplava

– Veliki posao je odrađen i u Gospodarskoj zoni Goričica, u kojoj je osigurana kompletna komunalna infrastruktura, od prometnica, vodovodne mreže, preko odvodnje do trafostanice s elektromagnetskom mrežom. Ukupno je Zonu uloženo više od 5,88 milijuna kuna, te su stvoreni uvjeti za privlačenje poduzetnika, kojima naša Zona nudi fantastične uvjete za pokretanje ili širenje poslovnih aktivnosti. Ulaganje u Gospodarsku zonu ulaganje je u budućnost naših mještana, kojima se otvara mogućnost zapošljavanja u nekoj od tvrtki koje će se skrasiti u njoj – dodaje D. Dania. U realizirane vrijedne projekte sasvim sigurno spada i sanacija kolnika u površini od čak 75.000 četvornih metara nerazvrstanih cesta nakon izgradnje sustava za odvodnju otpadnih voda, čija vrijednost je dosegnula gotovo 10,5 milijuna kuna. Rekonstruirane su ulice u Pretetincu, za što je osigurano dodatnih 1,9 milijuna kuna.

– Uspješno smo riješili i jedan gorući ekološki problem, koji je vezan uz sanaciju divljih deponija smeća kod naselja Parag. Odvezen je i propisno zbrinut otpad, za što je bilo potrebno osigurati 570 tisuća kuna tijekom 2015. godine te dodatnih 390 tisuća u 2016. godini. Kako bi se izbjeglo da naselje Parag ponovno postane “ekološka bomba”, mještanima je omogućeno zbrinjavanje odvoza komunalnog otpada uvođenjem kanti po kućanstvima – napominje načelnik Nedelišća.

Pomoć udrugama

Ono što mještane posebno veseli jest činjenica da je osigurana i kompletna idejna i tehnička dokumentacija za izgradnju nove zgrade Osnovne škole u Nedelišću.
Zadovoljstvo mještana uvijek je bilo na prvome mjestu općinskim čelnicima. Stoga se cijelo vrijeme ravnomjerno ulaže u razne sadržaje u svim naseljima. U samom Nedelišću je tako rekonstruirana mrtvačnica i izgrađena nadstrešnica na groblju, a slijedi i sanacija ulične ograde te gradnja pristupačne rampe s parkirališta prema prilazu mrtvačnici. Postavljeno je i pet svijetlećih konzola za prijelaz pješaka na glavnoj prometnici, sanirana je crkva Presvetog Trojstva, rekonstruirana je Ulica Josipa Marčeca, asfaltirana je Sportska ulica…

Sanirani su kolnici u površini od čak 75.000 četvornih metara nerazvrstanih cesta

– U Pretetincu smo sanirali Društveni dom te rekonstruirali glavnu ulicu s oborinskom odvodnjom i pješačkom stazom. Sanirana je i prometnica u Dunjkovcu. Pušćine su dobile novu LED javnu rasvjetu, a pripremljen je i teren za izgradnju pješačke staze u Čakovečkoj ulici. U Slakovcu smo dogradili i rekonstruirali Vatrogasni dom. U Trnovcu je obnovljen Dom kulture, a u Macincu uz Dom kulture i prostor ambulante – ističe najvažnije investicije načelnik Darko Dania. Iako je mnogo toga dosad odrađeno, veliki posao Nedelišće čeka i u idućem razdoblju. Jedan od kapitalnih projekata je izgradnja obilaznice Nedelišća i Pušćina. Ujedno su predviđene rekonstrukcije i građenja pješačkih staza u Čakovečkoj i Varaždinskoj ulici. Iz Općine poručuju da će se nastaviti s ulaganjima u sportsku infrastrukturu, kao i brojne kulturne i zabavne sadržaje kroz pomaganje rada udruga i klubova koji djeluju na području Općine.

Nakon izbora slijedi izgradnja obilaznice i rekonstrukcija i građenje pješačkih staza

Izgradnja obilaznice Nedelišća i Pušćina u velikoj bi mjeri podigla kvalitetu života, ali i sigurnost na prometnicama kroz Nedelišće.
– Njezinom izgradnjom izbjegla bi se sadašnja gužva koju stvaraju tranzitni i lokalni promet, koji nepovoljno utječe na kvalitetu samog prometa, ali još više na sigurnost sudionika u prometu, kao i na zagađenje okolnog prostora bukom, vibracijama i ispušnim plinovima. Prosječni dnevni promet na toj cesti iznosi čak 11 tisuća vozila, od čega su više od 90 posto zastupljena osobna vozila. Prebacivanje većeg dijela tog prometa na obilaznicu samo Nedelišće dobilo bi potpuno novu dimenziju – napominje načelnik Darko Dania.

Načelnik Darko Dania: “Sva naselja u Općini zaslužuju jednaki tretman te se upravo zbog toga trudimo svugdje ravnomjerno ulagati u projekte koji su mještanima najvažniji.”

Izvor:
Foto:

Međimurje

Načelnik Male Subotice Valentino Škvorc: “Očekuje nas neizvjesna jesen”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Maloj Subotici nedavno su obilježeni dani mjesta. Iako Općina svoje službene Dane slavi početkom srpnja, odlučili su da će, djelomice i zbog smanjenog druženja mještana tijekom pandemije, svako mjesto u sastavu Općine zasebno slaviti svoje dane. Da ih čeka neizvjesna jesen, uvodno nam je rekao općinski načelnik Valentino Škvorc.

FOTO: USR “Sport za sve”. Povodom dana naselja Mala Subotica održao se i 26. Međimurski festival sportske rekreacije žena.

Radovi na čekanju

– Najvažnija stavka koja nam jako utječe na Proračun i o kojoj nam jako ovise planovi cijene su energenata, osobito struje i plina. Troškovi su se jako uvećali. Ako Vlada intervenira, bit će lakše. Radovi u tijeku bit će završeni, a svi ostali će pričekati.

Za II. fazu obnove zdravstvene stanice u Maloj Subotici dobiveno je 350.000 kuna, što uključuje strojarske radove (grijanje) i radove na elektroinstalacijama. Od Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine dobili smo 120.000 kuna za II. fazu uređenja međugeneracijskog parka. Radovi su ugovoreni – uredit će se park sa stazama i rasvjetom.

Od Ministarstva kulture i medija dodijeljeno nam je 200.000 kuna za obnovu društvenog doma u Palovcu. Radovi su također u tijeku, a ukupno stoje 366.000 kuna. Uredit će se kompletni pod doma, kuhinja i sanitarne prostorije – kaže načelnik Škvorc.

Isto Ministarstvo, uz Općinu i Župu, financijski sudjeluje i u obnovi freski u crkvi u Svetome Križu, spomeniku nulte kategorije.

Mala Subotica ima i jedino schönstattsko svetište u Hrvatskoj!

Osvježen je i društveni dom u Držimurcu: vanjsko uređenje podrazumijevalo je limarske radove, a unutarnje svježu boju na zidovima. Kakva je pak situacija s cestom između Belice i Male Subotice, koja je još uvijek djelomično zatvorena za promet?

– Temeljem suradnje sa Županijskom upravom za ceste, pri čemu je ŽUC glavni nositelj radova, naručitelj i upravitelj, a Općina Mala Subotica sudjeluje s 200.000 kuna, izvodi se proširenje mosta, koji je stradao u prometnoj nesreći, s pješačkim stazama. Radovi su trebali završiti do kraja rujna, no zbog seljenja nekih instalacija produženi su pa će vjerojatno trajati oko mjesec dana duže – objašnjava Škvorc.

Lakša integracija

U suradnji s UNICEF-om završava se i resursni centar u Piškorovcu.

– Radi se o montažnom objektu od stotinjak kvadrata, a Općina sudjeluje u uređenju okoliša i parkirališta te priključaka, dok UNICEF pokriva troškove same izgradnje. Troškovi za Općinu iznose oko 300.000 kuna, a objekt bi trebao biti završen do kraja studenoga. Vrijedni objekt potom će biti stavljen u pogon te bi trebao olakšati integraciju Roma u naše društvo.

Završeno je dječje igralište u Držimurcu. Lani smo tamo otkupili jednu parcelu na kojoj je bila stara kuća u ruševnom stanju. Budući da je predstavljala opasnost, srušili smo je i uredili igralište na zadovoljstvo najmanjih mještana tog naselja. Za nj je potrošeno 80-ak tisuća kuna.

U Držimurcu-Strelcu planira se do kraja rujna u samom srcu naselja postaviti i dva usporivača prometa, s obzirom na to da se tamo nalaze škola i sportski park, a imamo velikih problema s nemarnim mještanima koji ne poštuju prometna pravila, tako da ih možemo samo fizički usporiti. Usporivače sufinancira Ministarstvo unutarnjih poslova – ističe načelnik.

Dodaje i da je došlo do ideje da svako selo za dan mjesta organizira druženja, seoske igre i koncerte kako bi se mještane potaknulo na zajedništvo.

S lanjskoga božićnog sajma. U listopadu će se organizirati jesenski, a na prvu ili drugu nedjelju adventa božićni sajam.

– Nadam se da će žitelji uživati u sadržajima koji im se nude. Početkom listopada u planu je jesenski sajam, dok će se božićni najvjerojatnije održati na prvu ili drugu adventsku nedjelju. Predstavljat će se lokalni OPG-ovi i udruge te će se održati razni koncerti – za kraj navodi sobočki načelnik.

Nastavite čitati

Međimurje

“Punoljetni” Dani zahvalnosti za plodove zemlje u Nedelišću 8. listopada

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Najdugovječnija i najveća manifestacija u organizaciji Turističke zajednice Općine Nedelišće – „DANI ZAHVALNOSTI ZA PLODOVE ZEMLJE“ opet otvara svoja vrata u subotu, 8. listopada, u sajamskoj dvorani MESAP Nedelišće s početkom u 10 sati.

Već 18 godina manifestacija je domaćin brojnim pletiljama, pojedincima i čuvarima tradicije i ručnih radova. Mnogobrojne udruge, obiteljska poljoprivredna gospodarstva i domaće radinosti uvijek s ponosom predstavljaju svoje najbolje proizvode, a plodovi jeseni, kao nit vodilja, proteže se kroz sve izložbene štandove. Posebnu notu manifestaciji daje i degustacijski dio s tradicionalnim međimurskim proizvodima koje možete pronaći na štandovima svih udruga s područja Općine Nedelišće.

– Svečano otvorenje manifestacije zakazano je za 10 sati uz blagoslov pripremljene hrane i jesenskih plodova kao zahvala na svim plodovima i darovima kojima smo tijekom godine bili podareni – kažu iz TZO-a Nedelišće.

Sve do 16 sati očekuju vas bogat kulturno-umjetnički program, izložbeno-prodajni sajam domaćih proizvoda i rukotvorina, radionica pletenja cekara za velike, radionica izrade peciva i kruha za djecu, izložba oldtimer vozila, brojne degustacije, te bograč i besplatne pržene ribice.

– Pozivamo sve zaljubljenike u kulturnu baštinu i tradiciju međimurskog kraja da dođu i dožive jesen u Nedelišću uz ugodnu atmosferu, druženje i zabavu! – poručuju iz TZO-a Nedelišće.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje