Povežite se s nama

U fokusu

Da ili ne vojnom roku? – zanima Savjet mladih Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

ISPITIVANJE MIŠLJENJA MLADIH

– Zanimaju nas stavovi i mišljenja mladih osoba o tome žele li vojni rok, kako gledaju na činjenicu da će četiri tjedna provesti u nekim od postojećih vojnih objekata ili praznim zgradama kojih država ima i previše – stoji u priopćenju koje je poslao Savjet mladih Varaždinske županije.

Iz Savjeta mladih kažu kako ih zanima mišljenje mladih koji će vojni rok služiti u zgradama koje bi se tek minimalno uredile jer država nema dovoljno novaca za kompletnu adaptaciju tako velikih nekretnina koje bi mogle primiti toliki broj mladih potencijalnih vojnika. Osim mišljenja mladih, Savjet zanima mišljenje i ostalih građana o tome da se obavezan vojni rok uvodi samo za muškarce, dok se žene mogu javiti dobrovoljno.

Kao primjer dobrog služenja vojnog roka navode državu Izrael u kojoj je služenje obavezno i za muškarce i za žene.

– Muškarci služe rok od tri godine, a žene od dvije godine. Izrael je kapitalizirao svoje ljudske i tehnološke resurse na način da su služenje vojnog roka povezali sa naprednim tehnologijama, industrijom, sveučilištima i naglasak stavili na edukaciju i obrazovanje – navedeno je u priopćenju Savjeta mladih koje posebno zanima zašto je hrvatski pilot projekt usmjeren na učenje rukovanja oružjem, vježbe pucanja, savladavanje prve pomoći i praktičnih vještina, a ne na jačanje cjelokupnog karaktera mladih pojedinaca u vojnom, akademskom, tehnološkom i društvenom smislu.

Tek prvi korak

– Mogu li se ili trebaju planirana financijska sredstva za vojni rok utrošiti na druge stavke poput rješavanje problema nezaposlenosti, nedostatka adekvatnih obrazovnih programa – zanima Savjet mladih koji žele čuti glas mladih i njihove želje.

Članove Savjeta mladih također zanima zašto se nije provela adekvatna javna rasprava, zašto se nije odradilo istraživanje o mišljenjima, stavovima i potrebama mladih te zašto se nije napravila nikakva studija ili cost benefit analiza u vezi služenja vojnog roka.

– Nije provedeno istraživanje o tome da li mlade osobe uopće žele ili ne žele služiti vojni rok – objašnjavaju iz Savjeta mladih.

Ovo je tek prvi korak koji Savjet poduzima s ciljem ispitivanja mišljenja mladih o služenju vojnog roka. Sljedeći korak koji planiraju napraviti jest proširenje ispitivanja na veće grupacije mladih u dobi od 15 do 30 godina preko svih dostupnih komunikacijskih kanala, izrada online ankete i uključivanje srednjih škola sa područja cijele Županije.

Izvor: facebook.com/SMVZZ
Foto:

U fokusu

Premijeru i ministrima plaće će biti veće za 40 posto?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Premijer Andrej Plenković najavio je još jednom u intervjuu za Novu TV da će se ići na podizanje plaća državnim dužnosnicima.

To je tražio i HDZ-ov koalicijski partner Domovinski pokret, dok je potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Branko Bačić rekao kako će se ići u to u idućim tjednima ili mjesecima.

Dakle, politička je odluka donesena, ali tek sada će krenuti izračuni i način na koji će se plaća političarima povećati, piše Jutarnji list.

A postoje dvije mogućnosti. Ili će se mijenjati Zakon o obvezama i pravima državnih dužnosnika gdje će im se povećati koeficijenti, ili će se ići jednostavnijim putem da Vlada odlukom podigne osnovicu za državne dužnosnike koja se nije mijenjala još od kraja 2014. i trenutno iznosi 516,29 eura bruto.

Ako se bude išlo u izmjene Zakona, Vlada će morati preuzeti na sebe teret nepopularne mjere, iako je doista sustav sada apsolutno nakaradan pa tako glavni tajnici i ravnatelji uprava u ministarstvima imaju značajno veće plaće od ministara koji su im nadređene osobe, budući da su plaće državnih službenika stalno rasle, a posebno zadnjim izmjenama, dok se državnim dužnosnicima osnovica nije mijenjala 10 godina.

Tako u prosjeku glavni tajnik u ministarstvu ima neto plaću od 3000 eura, dok njemu nadređeni ministar u prosjeku prima 2500 eura, što znači da glavni tajnik ima 20 posto veću plaću od ministra.

Glavni tajnici s većim stažom imaju i dodat na vjernost pa je ta plaća i veća.

Cijeli tekst možete pročitati OVDJE.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Pijavica protutnjala Ludbregom, štete su ogromne: Trajalo je dvije minute, ali to je bilo strašno

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Strašno nevrijeme poharalo je u popodnevnim satima ludbreški kraj. Najviše je stradalo ludbreško prigradsko naselje Sigetec. Prema riječima mještana koje smo zatekli na ulici, naseljem je protutnjala pijavica.

– To nikad nisam vidjela. To vam je bila pijavica. Porušilo je krovove kuća u susjedstvu. Nije dugo trajalo, ali je bilo strašno – rekla nam je jedna mještanka.

Vatrogasci i dalje saniraju štetu, a u vrijeme kad smo bili tamo ljudi i dalje nisu imali struje.

– Trajalo je možda dvije minute, ali se čula strašna buka. Čupalo je drveće iz korijena, rušilo ograde – rekao nam je mještani Sigeca koji je također svjedočio nevremenu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje