Povežite se s nama

U fokusu

Smijenjena dr. Zember otkrila: problemi su počeli zbog bazena u bolnici u Novom Marofu

Objavljeno:

- dana

INTERVJU ZA “LIJEČNIČKE NOVINE”

– Svjesna sam moguće odmazde, no ne bojim se. Zar bi se trebalo bojati istine, morala ili pravde? – odgovorila je dr. Sanja Zember, specijalistica infektologije, smijenjena ravnateljica Opće bolnice Varaždin, u velikom intervjuu za „Liječničke novine“.

Za mjesečno glasilo Hrvatske liječnike komore potvrdila je da će tražiti pravno razjašnjenje cijelog postupka smjene, a istaknula je da očekuje postupanje DORH-a po prijavi Hrvatske udruge bolničkih liječnika.

– U jednom sam se trenutku zapitala u kakvoj to državi živim kad moram birati koje ću propise poštivati, a koje neću, i zar se moram ravnati prema osobnim interesima ili dnevno-političkim potrebama? – rekla je dr. Zember u razgovoru.

Prvi “neposluh”

Otkrila i kad su počeli napadi te komu koje prvome „stala na žulj“.

– Moj prvi „neposluh“ bio je taj što nisam željela automatizmom potpisati zaključivanje ugovora o energetskom učinku za projekt „Energetska obnova zgrada unutar kompleksa Opće bolnice Varaždin“. Naime, interno sam provela analizu energetskog i ekonomskog elaborata te sam temeljem dobivenih rezultata predložila da se odgodi potpisivanje ugovora i zatraži dopunsko mišljenje nadležnih službi Ministarstva zdravlja, Varaždinske županije i Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama. Osobno sam željela da se riješe i mikroklimatski uvjeti u bolesničkim sobama i ambulantama, jer je problem kada u ljetnim mjesecima radite na visokim temperaturama ili hospitalizirate bolesnika s temperaturom od 40°C u sobu u kojoj je okolišna temperatura 35°C – istaknula je.

Bazen, sobe i oprema

Drugi njezin „grijeh“, navela je, bio je pokušaj izmjene projekta za izgradnju spojnog objekta između dva odjela u bolnici u Novom Marofu.

– Dovela sam pod upit potrebu za bazenom u projektu koji je namijenjen palijativnim pacijentima, a smatrala sam i da postoji potreba za jednokrevetnim sobama, kao i nadopuna projekta opreme. Uvažavajući činjenicu da je stanovništvo Varaždinske županije sve starije životne dobi i opterećeno brojnim kroničnim bolestima, smatrala sam da je kvalitetna kronična i palijativna skrb prioritet svake ustanove. Iako sam spomenuti projekt preuzela u poodmakloj fazi zrelosti, zatekla sam neriješene imovinsko-pravne odnose bez čijeg rješenja nije moguća prijava projekta niti povlačenje financijskih sredstava iz EU fondova – navela je za „Liječničke novine“.

Interesantna političarima

Otkrila je da je čak triput odbila prihvatiti ponuđeno poziciju vršiteljice dužnosti ravnateljice, jer je bila svjesna da nema iskustva u upravljanju.

– Nakon detaljne analize prednosti i nedostataka provedene u konzultaciji s kolegama iz bolnice koji su bili ili jesu na rukovodećim upravljačkim pozicijama, odlučila sam ipak prihvatiti funkciju dužnosti ravnateljice – objasnila je.

Napomenula je da nije članica niti jedne političke stranke, ali da se na vlastitoj koži uvjerila u istinitost navoda da će se politika baviti s njom, htjela ona to ili ne.

Jesu li ju „vrbovali“ u politiku?

– Osvijestila sam činjenicu da politika prožima naš cjelokupan život te duboko zadire u pore svih sustava. Pitanja koja su naizgled „prirodna“ vrlo lako postanu „politička“. Osobno sam od pasivnog političkog  promatrača postala aktivan sudionik političke scene interesantan brojnim političkim opcijama – odgovorila je.

Napomenula je da je nakon razgovora s većim brojem lokalnih političara uvidjela da uopće nisu svjesni odgovornosti koju imaju za zdravstvenu zaštitu svojih građana.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

FOTO Stiglo je prvih šest borbenih aviona Rafale, čuvat će i varaždinsko nebo te grmjeti na aeromitingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Hrvatsku je danas sletjelo prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale.

Nove zaštitnike hrvatskog zračnog prostora iz Bordeauxa su u Zagreb preletjeli piloti Hrvatske vojske, koji su prošli obuku u Francuskoj. 

Na svečanosti prihvata prve skupine višenamjenskih borbenih aviona Rafale u sastav Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni Pukovnik Marko Živković je, uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade ministra obrane Anušića, ministra gospodarstva Habijana, i druge dužnosnike, bio župan Anđelko Stričak. 

– Upravo je nabava Rafala odluka koju bih posebno istaknuo tijekom obnašanja dužnosti zastupnika Hrvatskoga sabora u protekla tri mandata. Naime, Odlukom Vlade RH sam u srpnju 2019. godine bio imenovan u Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona. Da je njihova nabava bila neophodna, najbolje nam govore geopolitičke krize diljem svijeta. Vjerujem da svi uviđamo da moramo brinuti o sigurnosti, a isto tako vjerujem da svi uviđamo blagodati svih euroatlanskih asocijacija čiji smo članovi. Osim što Hrvatska vojska zadržava sposobnost zaštite zračnog prostora, nabavom borbenih aviona Rafale dodatno jača status među saveznicima – istaknuo je župan Stričak.

Kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Predsjednik Kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Željko Ledinski upozorio je kako veliki problem voćarima predstavlja to što osiguravajuća društva nisu željela osiguravati štete od mraz za ovu godinu.

Ove fotografije su sa Žmegačevog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje