Povežite se s nama

U fokusu

Da ili ne vojnom roku? – zanima Savjet mladih Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

ISPITIVANJE MIŠLJENJA MLADIH

– Zanimaju nas stavovi i mišljenja mladih osoba o tome žele li vojni rok, kako gledaju na činjenicu da će četiri tjedna provesti u nekim od postojećih vojnih objekata ili praznim zgradama kojih država ima i previše – stoji u priopćenju koje je poslao Savjet mladih Varaždinske županije.

Iz Savjeta mladih kažu kako ih zanima mišljenje mladih koji će vojni rok služiti u zgradama koje bi se tek minimalno uredile jer država nema dovoljno novaca za kompletnu adaptaciju tako velikih nekretnina koje bi mogle primiti toliki broj mladih potencijalnih vojnika. Osim mišljenja mladih, Savjet zanima mišljenje i ostalih građana o tome da se obavezan vojni rok uvodi samo za muškarce, dok se žene mogu javiti dobrovoljno.

Kao primjer dobrog služenja vojnog roka navode državu Izrael u kojoj je služenje obavezno i za muškarce i za žene.

– Muškarci služe rok od tri godine, a žene od dvije godine. Izrael je kapitalizirao svoje ljudske i tehnološke resurse na način da su služenje vojnog roka povezali sa naprednim tehnologijama, industrijom, sveučilištima i naglasak stavili na edukaciju i obrazovanje – navedeno je u priopćenju Savjeta mladih koje posebno zanima zašto je hrvatski pilot projekt usmjeren na učenje rukovanja oružjem, vježbe pucanja, savladavanje prve pomoći i praktičnih vještina, a ne na jačanje cjelokupnog karaktera mladih pojedinaca u vojnom, akademskom, tehnološkom i društvenom smislu.

Tek prvi korak

– Mogu li se ili trebaju planirana financijska sredstva za vojni rok utrošiti na druge stavke poput rješavanje problema nezaposlenosti, nedostatka adekvatnih obrazovnih programa – zanima Savjet mladih koji žele čuti glas mladih i njihove želje.

Članove Savjeta mladih također zanima zašto se nije provela adekvatna javna rasprava, zašto se nije odradilo istraživanje o mišljenjima, stavovima i potrebama mladih te zašto se nije napravila nikakva studija ili cost benefit analiza u vezi služenja vojnog roka.

– Nije provedeno istraživanje o tome da li mlade osobe uopće žele ili ne žele služiti vojni rok – objašnjavaju iz Savjeta mladih.

Ovo je tek prvi korak koji Savjet poduzima s ciljem ispitivanja mišljenja mladih o služenju vojnog roka. Sljedeći korak koji planiraju napraviti jest proširenje ispitivanja na veće grupacije mladih u dobi od 15 do 30 godina preko svih dostupnih komunikacijskih kanala, izrada online ankete i uključivanje srednjih škola sa područja cijele Županije.

Izvor: facebook.com/SMVZZ
Foto:

U fokusu

Donosimo izdvojenu ponudu najboljih poslova ovaj tjedan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iskoristite vaš potencijal i pronađite posao po vašoj mjeri! U suradnji s portalom posao.hr donosimo izdvojenu ponudu najboljih poslova ovaj tjedan. Prijavite se i sretno!

Q Experience d.o.o. zapošljava na poziciji specijalist za brigu o korisnicima – francuski i engleski jezik (m/ž). Mjesto rada je Varaždin, a postoji mogućnost rada od kuće. Posao podrazumijeva tečno poznavanje francuskog jezika, dobro ili vrlo dobro poznavanje engleskog jezika, dobro poznavanje MS Officea, pouzdanost i timski duh. Aplicirajte.

NTH Mobile d.o.o. traži pojačanje na poziciji specijalist za pravne poslove (m/ž) u Varaždinu. Rok prijave je 24.9. Poželjne su dvije godine iskustva u radu, izvrsno poznavanje trgovačkog, ugovornog i radnog prava, samostalnost u radu, usmjerenost na rezultate i proaktivnost u rješavanju problema, odlično znanje engleskog jezika u govoru i pismu. Prijavite se.

KTC d.d. zapošljava na pozicijama glavni kuhar (m/ž), blagajnik (m/ž), skladišni radnik (m/ž). Lokacije rada su Čakovec i Ivanec. Provjerite uvjete i aplicirajte.

McDonald’s traži radnika u restoranu (m/ž). Mjesto rada je Varaždin, a prijave su otvorene do 27.9. Poslodavac nudi plaću iznad prosjeka u sektoru ugostiteljstva i maloprodaje, fleksibilno radno vrijeme, mogućnost osobnog rasta i razvoja, dodatne stimulacije na plaću i redovno povećanje plaće svaku godinu. Aplicirajte.

Knauf Insulation d.o.o. zapošljava operatera na proizvodnoj liniji (m/ž) i radnika u proizvodnji (m/ž). Mjesto rada je Novi Marof, a prijave su otvorene do 15.10. Poslodavac nudi ugodnu radnu atmosferu, mogućnost daljnjeg napredovanja te izazove. Prijavite se.

Letina Intech d.o.o. traži inženjera/ diplomiranog inženjera elektrotehnike (m/ž). Mjesto rada je Čakovec, a prijave su otvorene do 22.9. Potrebna je minimalno viša strućna sprema, poznavanje PLC-a serije MicroLogix i PLC-a Micro800, samostalnost u radu, snalažljivost i odgovornost. Poslodavac nudi stalni radni odnos. Prijavite se.

Eko Taxi d.o.o. zapošljava vozača taksija (m/ž) na području Varaždina. Rok prijave je 1.11. Očekuje se aktivni vozač koji posjeduje vozačku dozvolu B kategorije, spremnost na rad u smjenama, komunikacijske vještine. Aplicirajte.

Pozitiva food j.d.o.o. zapošljava pizza majstora (m/ž). Mjesto rada je Prelog, a prijave su otvorene do 6.10. Poslodavac nudi mogućnost rada na neodređeno. Potrebna je minimalno završena osnovna škola. Više na linku.

Oak logs d.o.o. zapošljava inženjera šumarstva (m/ž) u Varaždinu. Rok prijave je 15.10. Posao obuhvaća doznaku stabala, preuzimanje sirovine. Potrebna je viša ili visoka stručna sprema. Detalje provjerite ovdje.

Ljekarna Salus zapošljava magistra farmacije (m/ž) u Varaždinu. Prijave se zaprimaju do 16.10. Radnik/ca obavlja poslove izdavanja lijekova na recept i bez recepta, izrađuje magistralne i galenske pripravke. Nudi se stalni radni odnos. Više na linku.

Sretno kandidatima!

Za dodatne poslove iz Međimurske i Varaždinske županije kliknite nalink i pretražite poslove koji su trenutno raspoloživi za prijavu. Sretno u pronalaženju posla. 

Vaš posao.hr. 

Nastavite čitati

U fokusu

Medicinari će dobiti novac koji im država duguje za prekovremeni rad

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Medicinska oprema domovi zdravlja

Radi rješavanja i okončanja sudskih postupaka i generiranja novih tužbi, Vlada je u četvrtak na sjednici donijela odluku o isplati razlike iznosa uvećanja plaće za prekovremeni rad radnicima u djelatnosti zdravstva i zdravstvenog osiguranja.

Odluka se odnosi na isplatu razlike za prekovremene sate ostvarenih u razdoblju prije zaključivanja Dodatka III. Kolektivnom ugovoru za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja, a omogućit će isplatu razlike iznosa prekovremenih sati u slučaju kada tužba nije podnesena, isplata u slučaju kada je tužbom pokrenut spor radi isplate razlike iznosa uvećanja plaće za prekovremeni rad te isplata po pravomoćnim sudskim odlukama.

Novac je osiguran u proračunu za ovu godinu te projekcijama za 2022. i 2023. godinu u iznosu od 200 milijuna kuna, dok će se preostali iznos do 775 milijuna kuna osigurati najkasnije do 31. prosinca iduće godine, a sukladno fiskalnim mogućnostima državnog proračuna, objavio je N1.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje