Povežite se s nama

U fokusu

Da ili ne vojnom roku? – zanima Savjet mladih Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

ISPITIVANJE MIŠLJENJA MLADIH

– Zanimaju nas stavovi i mišljenja mladih osoba o tome žele li vojni rok, kako gledaju na činjenicu da će četiri tjedna provesti u nekim od postojećih vojnih objekata ili praznim zgradama kojih država ima i previše – stoji u priopćenju koje je poslao Savjet mladih Varaždinske županije.

Iz Savjeta mladih kažu kako ih zanima mišljenje mladih koji će vojni rok služiti u zgradama koje bi se tek minimalno uredile jer država nema dovoljno novaca za kompletnu adaptaciju tako velikih nekretnina koje bi mogle primiti toliki broj mladih potencijalnih vojnika. Osim mišljenja mladih, Savjet zanima mišljenje i ostalih građana o tome da se obavezan vojni rok uvodi samo za muškarce, dok se žene mogu javiti dobrovoljno.

Kao primjer dobrog služenja vojnog roka navode državu Izrael u kojoj je služenje obavezno i za muškarce i za žene.

– Muškarci služe rok od tri godine, a žene od dvije godine. Izrael je kapitalizirao svoje ljudske i tehnološke resurse na način da su služenje vojnog roka povezali sa naprednim tehnologijama, industrijom, sveučilištima i naglasak stavili na edukaciju i obrazovanje – navedeno je u priopćenju Savjeta mladih koje posebno zanima zašto je hrvatski pilot projekt usmjeren na učenje rukovanja oružjem, vježbe pucanja, savladavanje prve pomoći i praktičnih vještina, a ne na jačanje cjelokupnog karaktera mladih pojedinaca u vojnom, akademskom, tehnološkom i društvenom smislu.

Tek prvi korak

– Mogu li se ili trebaju planirana financijska sredstva za vojni rok utrošiti na druge stavke poput rješavanje problema nezaposlenosti, nedostatka adekvatnih obrazovnih programa – zanima Savjet mladih koji žele čuti glas mladih i njihove želje.

Članove Savjeta mladih također zanima zašto se nije provela adekvatna javna rasprava, zašto se nije odradilo istraživanje o mišljenjima, stavovima i potrebama mladih te zašto se nije napravila nikakva studija ili cost benefit analiza u vezi služenja vojnog roka.

– Nije provedeno istraživanje o tome da li mlade osobe uopće žele ili ne žele služiti vojni rok – objašnjavaju iz Savjeta mladih.

Ovo je tek prvi korak koji Savjet poduzima s ciljem ispitivanja mišljenja mladih o služenju vojnog roka. Sljedeći korak koji planiraju napraviti jest proširenje ispitivanja na veće grupacije mladih u dobi od 15 do 30 godina preko svih dostupnih komunikacijskih kanala, izrada online ankete i uključivanje srednjih škola sa područja cijele Županije.

Izvor: facebook.com/SMVZZ
Foto:

U fokusu

Od idućeg tjedna postupno otvaranje škola? Odluka će se donositi na lokalnoj razini

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

nastava

Prema pisanju Jutarnjeg lista, na jučerašnjem sastanku ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa s epidemiolozima dogovoreno jest da je situacija u učeničkoj populaciji u ovom trenutku dovoljno povoljna da bi se od idućeg tjedna postupno moglo ići u otvaranje škola.

U Ministarstvu su kazali da je dogovor da će županije, kao što je to bilo i dosad, donositi odluke na lokalnoj razini, u konzultaciji s lokalnim stožerima, ravnateljima škola i Ministarstvom obrazovanja.

Stoga će župani tijekom ovoga tjedna organizirati sastanke s lokalnim stožerima i epidemiolozima, a nakon toga će donijeti odluke o daljnjim oblicima nastave.

Više župana za Jutarnji list potvrdilo je da smatraju da su, zbog povoljne epidemiološke situacije, skloni otvoriti svoje osnovne i srednje škole već idući tjedan, za što se zalažu i ravnatelji škola.

Nastavite čitati

U fokusu

Zatvorenici u Lepoglavi godišnje pojedu tonu čokoladnog namaza i 82.000 jaja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kaznionica u Lepoglavi jedan je od najstrožih zatvora u Hrvatskoj, a tamo boravi oko 500 zatvorenika.

Ovo je ogroman “pogon”, kojeg treba konstantno opskrbljivati namirnicama. Što se sve nabavlja i po kojoj cijeni može se vidjeti u podacima o javnoj nabavi.

Neki od tih podataka su vrlo zanimljivi.

Tako smo naišli na podatke za “Opskrbu čokoladom, kakaom, čajevima, voćnim sokovima u 2021.”, a ukupno se za ovaj mali dio prehrane planira potrošiti 87.500 kuna.

U planu je kupnja 1000 komada čokolade 80 do 100 grama, 100 komada čokolade bez šećera te još 1800 komada manjih čokoladnih dijetnih pločica s punjenjem.

U zatvoru u Lepoglavi se godišnje pojede jedna tona čokoladnog namaza.

Također, kupit će se i 3000 komada keksa s nugatom, u pakiranjima između 90 do 100 grama.

Naišli smo i na podatak da troškovnik za kupnju jaja za Kaznionicu i njihov komercijalni restoran. Tijekom tekuće godine trebalo bi na jaja biti potrošeno 55.000 kuna. A plan je da se kupi 82.000 jaja, od toga 32.000 iz njihove vlastite djelatnosti.

Nastavite čitati