Povežite se s nama

U fokusu

U Varaždinu i nove školske godine besplatni udžbenici i radne bilježnice: u proračunu planirano gotovo 1,5 milijuna

Objavljeno:

- dana

DOBAR PROJEKT IDE DALJE

Roditelji učenika sedmorih varaždinskih osnovnih škola ni ove godine neće morati kupovati obvezne udžbenike i radne bilježnice. Iz Grada Varaždina još uvijek o tome nisu dali nikakvu informaciju, no projekt ide dalje.

– Grad Varaždin financirat će kupnju udžbenika i radnih bilježnica za školsku godinu 2016./2017. za obvezne nastavne predmete, i to za učenike koji imaju prebivalište na području Grada Varaždina do 31. svibnja 2016. – objavljeno je prošli tjedan na internetskoj stranici II. osnovne škole Varaždin.

Svi učenici od 1. do 8. razreda koji ostvaruju pravo na besplatne udžbenike, pojašnjeno je, dobit će dijelom stare, rabljene udžbenike, a dijelom nove, te nove radne bilježnice i radne udžbenike. – Podjela udžbenika bit će u školi prije početka nove školske godine, a o datumu podjele bit ćete naknadno obaviješteni – izvijestili su iz II. OŠ.

Napomenuli su da su svi učenici dužni vratiti udžbenike koje su dobili prošle školske godine, a oni koji to ne učine, to pravo neće moći ostvariti u novoj školskoj godini. Ujedno ističu da, baš kao i prijašnje dvije godine, roditelji sami trebaju kupiti udžbenike i radne bilježnice, kao i ostala nastavna sredstva, kao što je, primjerice, likovna mapa. Ista pravila vrijede za učenike i roditelje svih ostalih sedam varaždinskih osnovnih škola.

Više novca

I dok je lani izdvojeno 1,4 milijuna kuna, u proračunu Grada Varaždina za ovu godinu je za dokup obveznih udžbenika i radnih bilježnica planirano gotovo 1,5 milijun kuna. Više novca je potrebno s obzirom na to da je sad veći broj udžbenika neupotrebljiv nakon što su ih koristile dvije generacije učenika.

(Ne)prihvaćanje rebalansa proračuna neće utjecati na nabavu knjiga: sad treba dodatnih 70.000 kuna, a lani je dodatnih 400.000 kn osigurano iako ni tada rebalans nije prošao

Gradonačelnik Goran Habuš je u rebalansu proračuna za ovu godinu, koji dva puta nije prihvaćen na Gradskom vijeću, predložio da se sredstva za dokup knjiga za osnovnoškolce povećaju za 70.000 kuna, pa bi ukupni iznos bio 1.560.000 kuna. Međutim, čak i da rebalans ne bude prihvaćen na novoj sjednici Vijeća, koja bi trebala biti održana početkom srpnja, učenici će udžbenike i radne bilježnice dobiti.

Naime, i prošle godine je došlo do istog problema: predloženi rebalans proračuna za 2015. u srpnju je „pao“ u Gradskom vijeću. Bio je to daleko veći problem, jer je trebalo osigurati dodatnih 400.000 kuna. Međutim, čelnici Varaždina odmah su poručili da to neće biti problem, jer će doći do preraspodjele unutar proračunskih stavki.

S obzirom na to, roditelji ne trebaju strahovati. Učenicima osnovnih škola će i u novoj školskoj godini Grad Varaždin osigurati besplatne obvezne udžbenike i radne bilježnice. Čak i ako rebalans ne bude prihvaćen u trećem pokušaju, u izvornom proračunu osigurano je dovoljno novca, a ostatak od 70.000 kuna bi se mogao riješiti preraspodjelom, baš kao i lani.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Varaždinski HDZ jednoglasno odlučio: “Nema podrške Čehokovoj Družbi, braci i seki, Čačićevcima ni bezidejnom proračunu!“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na današnjoj konferenciji za medije Gradskog odbora varaždinskog HDZ-a potvrđeno je jedinstvo ove stranke koja je odlučila da neće podržati proračun Grada Varaždina za 2023. godinu s projekcijom za 2024./25.

Naime, prema riječima gradskog vijećnika i saborskog zastupnika HDZ-a Damira Habijana koji ujedno obnaša funkciju kluba vijećnika HDZ-a u varaždinskom Gradskom vijeću, na današnjoj sjednici GO HDZ-a donesena je jednoglasna odluka da troje vijećnika iz redova ove stranke neće podržati proračun SDP-ovog gradonačelnika Nevena Bosilja.

– Koristim prigodu da kolegi Damiru Laljeku zahvalim na svemu što je napravio u Gradskom vijeću u prethodnom i dosadašnjem mandatu, poglavito za Hrašćicu koju je promijenio na bolje. Ovih dana svjedočili smo nizu zanimljivih izjava od strane naših konkurenata u gradskom vijeću, a tu prvenstveno mislim na Reformiste i Petriće. Nešto manje bili su rječiti „Čehokovci“ i najmanje SDP-ovci. Počet ću s gospodinom Željkom Bedekovićem iz Reformista, stranke koja je u nestajanju i egzistira na razini statističke pogreške. Nejasno je odakle njemu ideja da u HDZ-u postoji nekakav raskol. Toga nema i današnji zaključci doneseni na Gradskom odboru to pokazuju, da smo potpuno jedinstveni – rekao je uvodno Habijan.

Dodao je da nema razmimoilaženja ni sa županom Anđelkom Stričakom oko kamenoloma Siljevec.

– Moj stav je jasan, da se protivim kamenolomu i župan nigdje nije rekao da se tome protivi. Pozivam župana Kolara (SDP) iz susjedne Krapinsko-zagorske županije da ne mijenja prostorni plan ako mu je stalo do zaštite Ivančice – naglasio je Habijan.

Potom se osvrnuo na bracu i seku (Hrvoja i Anu Petrić) iz „varaždinske podružnice Možemo“, odnosno platforme Budimo grad, koji su po njemu jako aktivni zadnjih dana.

Destruktivna politika Petrića uništava grad

– Divi me i čudi me da oni u godinu i pol dana nisu razumjeli kako su dio pozicije u varaždinskoj gradskoj vlasti. Oni se i dalje ponašaju destruktivno, a jako ih je povrijedilo kada sam na Gradskom vijeću ukazao da destruktivna politika uništava grad i tome svjedočimo danas. Doveli su Grad u situaciju u kojoj je danas, u to ga je dovela osoba (Hrvoje Petrić) koja je na sjednici Gradskog vijeća dizala ruku za izmjenu prostornog plana na prostoru Vis Konfekcije kojoj je s majkom, donatoricom te aktivističke skupine, u većinskom vlasništvu. To je eklatantni sukob interesa, a takva si osoba dozvoljava nešto govoriti i prozivati članove HDZ-a dijeleći im kojekakve epitete – ističe čelnik gradskog HDZ-a.

Sve se to, napominje, obilo o glavu gradonačelniku Nevenu Bosilju koji je shvatio da s Petrićima više dalje ne ide. O Čehoku i njegovoj „družbi“, rekao je pak da ga zabrinjava koliko mu spominju ime na presicama i drugim istupima.

– Nema „Habijanovog“ HDZ-a, HDZ je jedan i danas smo to pokazali. Pa zar to Čehok mene sanja kad spava sa suprugom i izgovara moje ime u nekakvom bunilu… – pita se Habijan koji je sve to okarakterizirao „zabrinjavajučim“ uz primjedbu da Čehok time nije i neće izazvati njegovu pažnju.

Ustvrdio je i kako se neće uhvatiti na Čehokove udice i smicalice.

– Smatram da je Čehok politički mrtav što se tiče Grada i HDZ gradi svoju politiku, bio je i ostat će konstruktivna oporba. To se vidjelo i kod izglasavanja zadnjeg proračuna kojeg smo podržali, dali smo godinu dana aktualnoj vlasti da pokaže što zna i može. Većinu je morao i trebao osigurati gradonačelnik Bosilj. Nažalost u medijima se provlači teza da HDZ ruši proračun, što je nonsens jer je HDZ oporba. Ako vladajući nemaju pojma kako osigurati većinu i shvatiti imaju li je uopće, to je njihov politički i matematički problem. Ponavljam, HDZ je donio zaključak na sastanku Gradskog odbora da neće podržati proračun, jer smatramo da ova gradska vlast u proteklih godinu dana nije zaslužila naše povjerenje – rezolutan je Habijan.

Štoviše, ustvrdio je da vijećnike HDZ-a – SDP, Reformisti i platforma Budimo grad nisu uvjerili da se pod njihovim vodstvom može ostvariti ono što su predvidjeli predloženim proračunom.

Dvorske igre Reformista

– Oni sami nemaju pojma jesu li kadri rukovoditi Gradom, nemaju saznanja o tome imaju li dovoljno ruku za proračun, a kamoli tko će im podržati najavljeno zaduživanje za zbrinjavanje baliranog otpada u Brezju i drugo. Vidimo koliko je narasla cijena zbrinjavanja u odnosu na našu „Integralnu nagodbu“ koju je baš SDP nazivao prevarom i kriminalnom nagodbom. Neki od nas vijećnika bili smo na saslušanju pred USKOK-om radi nagodbe, a da ne spominjem čuvene prosvjede na Korzu gdje se vijećnike gađalo i nemilice vrijeđalo. Dakle, ono što su nazivali prijevarom i kriminalom sada je dva puta skuplje, a navodno je OK i sve po Zakonu!? Na to mi ne možemo pristati, a podsjećamo i da su SDP-ovci govorili da građani, koje bi sada zaduživali, neće ništa platiti – rekao je Habijan o ponudi za zbrinjavanje bala, poslu koji će stajati 216 milijuna kuna.

Na kraju je ukazao da nije glavni, niti najveći krimen na članovima SDP-a.

– Jasno je da je glavni kolovođa i opstruktor svega u gradu, i onaj koji je u zaleđu, upravo gospodin iz Reformista, čelnik stranke koja je u rasulu i nestajanju. Uostalom, vidimo tko režira dvorske igre u Gradskoj vijećnici i kreira različita zapošljavanja sa stranačkim iskaznicama koje prevladavaju u toj minornoj stranci – zaključio je Damir Habijan.

Nastavite čitati

U fokusu

Očekuju se nestašice lijekova. U HALMED-u smiruju situaciju: postoje zamjenske terapije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nestašice pojedinih lijekova u ljekarnama u posljednje su vrijeme nešto malo češće i dulje traju nego inače, ali još uvijek ne i dramatične jer ima zamjenskih lijekova. Međutim, može se pretpostaviti da će ozbiljnije nestašice ipak uslijediti, piše Večernji list.

Problem bi mogao produbiti i novi pravilnik o lijekovima koji je u pripremi, a koji će postrožiti kriterije za stavljanje lijekova na listu HZZO-a.

Proteklih dana u ljekarnama nije bilo nekih lijekova za povišen krvni tlak, nekih antibiotika, sirupa za sniženje temperature, kortikosteroida, lijekova za snižavanje kolesterola…

Sve više nestašica lijekova posljedica je neodrživog kontinuiranog pritiska na cijene lijekova na recept, kaže Milka Kosanović iz HUP-a.

Iz HALMED-a pak tvrde da opskrba lijekovima nije ugrožena jer postoje zamjenske terapije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje