Povežite se s nama

U fokusu

U Varaždinu i nove školske godine besplatni udžbenici i radne bilježnice: u proračunu planirano gotovo 1,5 milijuna

Objavljeno:

- dana

DOBAR PROJEKT IDE DALJE

Roditelji učenika sedmorih varaždinskih osnovnih škola ni ove godine neće morati kupovati obvezne udžbenike i radne bilježnice. Iz Grada Varaždina još uvijek o tome nisu dali nikakvu informaciju, no projekt ide dalje.

– Grad Varaždin financirat će kupnju udžbenika i radnih bilježnica za školsku godinu 2016./2017. za obvezne nastavne predmete, i to za učenike koji imaju prebivalište na području Grada Varaždina do 31. svibnja 2016. – objavljeno je prošli tjedan na internetskoj stranici II. osnovne škole Varaždin.

Svi učenici od 1. do 8. razreda koji ostvaruju pravo na besplatne udžbenike, pojašnjeno je, dobit će dijelom stare, rabljene udžbenike, a dijelom nove, te nove radne bilježnice i radne udžbenike. – Podjela udžbenika bit će u školi prije početka nove školske godine, a o datumu podjele bit ćete naknadno obaviješteni – izvijestili su iz II. OŠ.

Napomenuli su da su svi učenici dužni vratiti udžbenike koje su dobili prošle školske godine, a oni koji to ne učine, to pravo neće moći ostvariti u novoj školskoj godini. Ujedno ističu da, baš kao i prijašnje dvije godine, roditelji sami trebaju kupiti udžbenike i radne bilježnice, kao i ostala nastavna sredstva, kao što je, primjerice, likovna mapa. Ista pravila vrijede za učenike i roditelje svih ostalih sedam varaždinskih osnovnih škola.

Više novca

I dok je lani izdvojeno 1,4 milijuna kuna, u proračunu Grada Varaždina za ovu godinu je za dokup obveznih udžbenika i radnih bilježnica planirano gotovo 1,5 milijun kuna. Više novca je potrebno s obzirom na to da je sad veći broj udžbenika neupotrebljiv nakon što su ih koristile dvije generacije učenika.

(Ne)prihvaćanje rebalansa proračuna neće utjecati na nabavu knjiga: sad treba dodatnih 70.000 kuna, a lani je dodatnih 400.000 kn osigurano iako ni tada rebalans nije prošao

Gradonačelnik Goran Habuš je u rebalansu proračuna za ovu godinu, koji dva puta nije prihvaćen na Gradskom vijeću, predložio da se sredstva za dokup knjiga za osnovnoškolce povećaju za 70.000 kuna, pa bi ukupni iznos bio 1.560.000 kuna. Međutim, čak i da rebalans ne bude prihvaćen na novoj sjednici Vijeća, koja bi trebala biti održana početkom srpnja, učenici će udžbenike i radne bilježnice dobiti.

Naime, i prošle godine je došlo do istog problema: predloženi rebalans proračuna za 2015. u srpnju je „pao“ u Gradskom vijeću. Bio je to daleko veći problem, jer je trebalo osigurati dodatnih 400.000 kuna. Međutim, čelnici Varaždina odmah su poručili da to neće biti problem, jer će doći do preraspodjele unutar proračunskih stavki.

S obzirom na to, roditelji ne trebaju strahovati. Učenicima osnovnih škola će i u novoj školskoj godini Grad Varaždin osigurati besplatne obvezne udžbenike i radne bilježnice. Čak i ako rebalans ne bude prihvaćen u trećem pokušaju, u izvornom proračunu osigurano je dovoljno novca, a ostatak od 70.000 kuna bi se mogao riješiti preraspodjelom, baš kao i lani.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

FOTO Stiglo je prvih šest borbenih aviona Rafale, čuvat će i varaždinsko nebo te grmjeti na aeromitingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Hrvatsku je danas sletjelo prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale.

Nove zaštitnike hrvatskog zračnog prostora iz Bordeauxa su u Zagreb preletjeli piloti Hrvatske vojske, koji su prošli obuku u Francuskoj. 

Na svečanosti prihvata prve skupine višenamjenskih borbenih aviona Rafale u sastav Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni Pukovnik Marko Živković je, uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade ministra obrane Anušića, ministra gospodarstva Habijana, i druge dužnosnike, bio župan Anđelko Stričak. 

– Upravo je nabava Rafala odluka koju bih posebno istaknuo tijekom obnašanja dužnosti zastupnika Hrvatskoga sabora u protekla tri mandata. Naime, Odlukom Vlade RH sam u srpnju 2019. godine bio imenovan u Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona. Da je njihova nabava bila neophodna, najbolje nam govore geopolitičke krize diljem svijeta. Vjerujem da svi uviđamo da moramo brinuti o sigurnosti, a isto tako vjerujem da svi uviđamo blagodati svih euroatlanskih asocijacija čiji smo članovi. Osim što Hrvatska vojska zadržava sposobnost zaštite zračnog prostora, nabavom borbenih aviona Rafale dodatno jača status među saveznicima – istaknuo je župan Stričak.

Kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Predsjednik Kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Željko Ledinski upozorio je kako veliki problem voćarima predstavlja to što osiguravajuća društva nisu željela osiguravati štete od mraz za ovu godinu.

Ove fotografije su sa Žmegačevog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje