Povežite se s nama

Međimurje

Dan najmanje hrvatske općine 13. svibnja: spremaju mimohod, priredbu, svečanu sjednicu…

Objavljeno:

- dana

Povodom Dana Općine Dekanovec, koji se obilježava 13. svibnja, razgovarali smo s načelnikom Općine Ivanom Hajdarovićem, koji nam je govorio o planovima za proslavu manifestacije, ali i o radu Općine i najvažnijim projektima koje su napravili i koji su još u tijeku ili u planu:

– Program događanja je osmišljen tako da se za svakoga može naći ponešto zanimljivo, od onih najmanjih do najstarijih. Ribolovno natjecanje i druženje kod rijeke Mure u jutarnjim satima, sveta misa u crkvi Svih svetih u Dekanovcu, mimohod kroz naselje uz pratnju Limene glazbe Dekanovec, svečana sjednica Općinskog vijeća, priredba u kojoj sudjeluju djeca iz PŠ Dekanovec, KUU Florijana Andrašeca, Limena glazba Dekanovec, utakmica NK Mladost Dekanovec, pokazna vježba DVD-a Dekanovec…

Prometnica do rijeke Mure je najveća investicija u povijesti Općine. Projektom je rekonstruirana Ulica Florijana Andrašeca s pješačko-biciklističkim stazama i oborinskom odvodnjom te prometnica do Mure u duljini od 2,8 kilometara. Posebnim postignućem smatram komunalno uređenje svih ulica u naselju, kao i utemeljenje niza kulturnih i sportskih događanja. Sve više radimo na promoviranju najpoznatijeg Dekanovčanina, kantora Florijana Andrašeca, koji je ostavio dubok trag u pjesničkom, skladateljskom i kiparskom stvaralaštvu. Zadnjih nekoliko godina oživjeli su projekti kao što su „Glazbena večer Florijana Andrašeca“, „Florijan i ja“ i „Furjonova zviezda“.

E-punionica

U planu je i nastavak uređenja cestovne i komunalne infrastrukture na području Općine Dekanovec, i to u svim ulicama. Dekanovec od 2016. godine ima punionicu za električne automobile. Iako nije prva u Međimurju, s obzirom na to da se nalazi na murskoj magistrali ucrtana je na kartu regionalne mreže najmodernijih e-punionica.
Općina Dekanovec ima pripremljen niz projekata za kandidiranje na natječaje za europske fondove. Jedan od značajnijih je Dom zdravlja.

Kako kaže načelnik Hajdarović, spomen-park u centru naselja uređen je brončanim kipom kantora Florijana Andrašeca, djelom dekanovskoga kipara Stjepana Krnjaka

– Smatram da je Dom zdravlja u Dekanovcu prijeko potreban i da je važan za mještane Dekanovca, ali i za okolna mjesta. Drugi strateški projekt za razvitak Dekanovca je izgradnja Vatrogasnog doma u Poduzetničkoj zoni, a pored novog prostora za vatrogasce, želja mi je i izgradnja višenamjenske sportske dvorane koju će koristiti rekreativci, udruge i, naravno, Područna škola u Dekanovcu. Dvorana bi se gradila tik uz postojeće sportske terene u Poduzetničkoj zoni. Poput drugih općina, i nas iščekuje izazov izgradnje kanalizacijske mreže, a potom i sanacije prometnica, a dovršetak ovog projekta predviđa se za 2023. godinu. Želja mi je najmlađim mještanima osigurati novo mjesto za bezbrižnu igru kroz projekt uređenja i postavljanja dječjeg igrališta – kaže Hajdarović.
Posjetite Dekanovec na Dan Općine te se na vlastite oči uvjerite u kojem smjeru ide razvoj mjesta!

Međimurje

Pozvani ste na novu volontersku akciju „Međimurske prirode“: Osigurajmo dom bregunicama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

I dok je volonterska akcija „Žabe na cesti“ u organizaciji „Međimurske prirode“ – Javne ustanove za zaštitu prirode još uvijek u tijeku, u pripremi je već sljedeće volontersko okupljanje pod nazivom „Osigurajmo dom bregunicama“. A što će se raditi? Čistit će se riječna obala za bregunice, najmanje naše lastavice, koje teže svega 15 grama što je jednako kao tri vrećice šećera za kavu.

Naime, bregunice su trenutno na svojem selidbenom putu i uskoro će se vratiti u naše krajeve. Ovom akcijom očistit će se gornji pjeskovito-praporni sloj obale, odnosno ukloniti nepotrebna vegetacija s obale da bi bregunice lakše pronašle pogodno mjesto za gniježđenje.

Volonterska akcija održat će se u subotu, 1. travnja, na obali rijeke Drave u blizini naselja Gornji Hrašćan. Akcija počinje u 9 sati, a predviđeni završetak je oko 13 sati.

Iz „Međimurske prirode“ pozivaju sve koji se žele uključiti u volontersku akciju „Osigurajmo dom bregunicama“ neka se prijave putem online obrasca. Broj osoba koje se mogu prijaviti na volontersku akciju je ograničen na 25.

Za sve volontere osigurani su hrana i piće te potreban radni alat. Potrebno je doći u prikladnoj (radnoj) odjeći i obući te ponijeti radničke rukavice.

Nastavite čitati

Međimurje

Izložbom slika Gordane Špoljar Andrašić obilježeno 10 godina rada Muzeja „Croata insulanus“ Grada Preloga

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Studio Vipro

U nedjelju, 19. ožujka, u prostoru Muzeja „Croata insulanus“ Grada Preloga otvorena je izložba slika „Arbor vitae“ Gordane Špoljar Andrašić. Datum otvorenja izložbe nije odabran bez razloga.

Naime, to je jedan u nizu događaja kojima se obilježava 10 godina postojanja Muzeja „Croata insulanus“ Grada Preloga.

Preloški Muzej osnovan je 19. ožujka 2013. godine temeljem donacije prof. dr. sc. Matije Berljaka Gradu Prelogu. Donacija je podijeljena u nekoliko zbirki koje krase stalni postav Muzeja, i to: Zbirka keramike, Zbirka moderne umjetnosti, Zbirka navine umjetnosti i Zbirka veziva.

Temeljem tematskih izložbi, putem donacija i otkupa, tijekom godina su formirane sljedeće zbirke: Zbirka fotografija i razglednica, Zbirka suvremenih autora, Zbirka skulptura bikova Režek, Zbirka karikatura Ivana Haramije Hansa, Zbirka Preloški slikarski krug, Etnografska zbirka i Povijesna zbirka.

Izložbu Gordane Špoljar Andrašić otvorio je gradonačelnik Ljubomir Kolarek, sve je pozdravila ravnateljica Muzeja Iva Kožnjak, a o autorici i izložbi govorila je autorica predgovora Božica Jelušić.

Odnos prirode i čovjeka

Gordana Špoljar Andrašić samostalna je umjetnica iz Koprivnice koja je dosad priredila više od 60 samostalnih izložbi, a izlagala je i na brojnim skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu.

U ciklusu koji je prikazan na izložbi „Arbor vitae“ autorica nastoji prikazati trajni suodnos između prirode i čovjeka, fokusirajući se na stablo, konkretno na prikaz krošnje, odnosno zelenila lišća koje svoju životnu energiju (vodu) crpi duboko pod zemljom.

Božica Jelušić slike je okarakterizirala kao vrhunski doživljaj: treperiti u zelenilu, prepustiti se zelenilu, vibrirati, komunicirati, naći rezonancu, biti vjetar i dah i krilo anđela, ili barem jedno pero, koje putuje kroz sfere, da bi se u Gordaninu lišću smirilo prije sutona.

Izložba slika Gordane Špoljar Andrašić „Arbor vitae“ bila je obogaćena i glazbenim programom u kojem je sudjelovala operna pjevačica Tamara Korunek, uz pratnju raritetnog i rijetkog tipa bečkog klavira na kojem je svirao Samuel Horvatek.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje