Povežite se s nama

Život i društvo

Dan ružičaste vrpce: pušteni baloni u znak sjećanje na žene preminule od raka dojke

Objavljeno:

- dana

Točno u podne s varaždinskog Franjevačkog trga su u subotu u zrak pušteni ružičasti baloni u znak sjećanja na sve žene iz Varaždinske županije, kao i Hrvatske koje su preminule od raka dojke.

Bio je to vrhunac Dana ružičaste vrpce, javnozdravstvene akcije koja je i ove godine održana prve subote u mjesecu s ciljem podizanja svijesti o raku dojke, u organizaciji Mammae kluba Varaždin te u partnerstvu sa Zavodom za javno zdravstvo Varaždinske županije i Ligom za borbu protiv raka Varaždinske županije, a pod pokroviteljstvom Varaždinske županije.

Ispred Županijske palače na Franjevačkom trgu članice Mammae kluba Varaždin i Udruge žena Maruša iz Maruševca, djelatnici Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije i učenici Medicinske škole Varaždin građanima su dijelili ružičaste vrpce te edukativno-promotivne materijale, a svi zainteresirani su mogli izmjeriti tlak i šećer u krvi.  

Članicama Mammae kluba pridužile su se gošće, članice Udruge Amazonke „Feniks“ iz grada Piekary Śląskie u južnoj Poljskoj. Predsjednica varaždinske udruge Marija Hrašćanec je na svečanosti u Županijskoj palači potpisala Povelju o prijateljstvu i suradnji s Janinom Rosinskom, predsjednicom „Feniksa“.

– Danas smo ovdje kako bismo zajedno slavili život. Ponovno želimo svim ženama, ali i muškarcima poručiti da je rak dojke izlječiva bolest samo ako se na vrijeme otkrije. Apeliramo na sve da čuvaju svoje zdravlje redovitim preventivnim pregledima, a posebno apeliramo na žene da se odazovu na besplatne mamografske preglede koji se provode u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke. Taj pregled doista znači život. Posebna mi je čast pozdraviti gošće iz Poljske. Danas je i njihov dan. Među ženama koje imaju zajednički predznak ove bolesti, prijateljstva se brzo šire, a nas su spojile članice Onkološko-terapeutske grupe za potporu oboljelima od malignih bolesti iz Marije Bistrice, kojima također zahvaljujem na dolasku – istaknula je Marija Hrašćanec, predsjednica Mamme kluba Varaždin.

Da se odazovu na mamografske preglede, apelirao je i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak i njegova zamjenica Silvija Zagorec.

– U Varaždinskoj županiji rak dojke je, nažalost, i dalje najčešća vrsta karcinoma kod žena, a godišnje oboli oko 100 žena. Prema zadnjim podacima, od raka dojke je 2020. godine preminulo 27 žena, a 2021. 28 žena. Stoga sve pozivam da se odazovu na nacionalni preventivni program kojim koordinira županijski Zavod za javno zdravstvo, a preglede obavljaju djelatnici Opće bolnice Varaždin. Varaždinska županija posebnu pažnju posvećuje ovakvim javnozdravstvenim akcijama, u organizaciji našeg Savjeta za zdravlje, zdravstvenih ustanova i naših vrijednih udruga. Već godinama iznimno je aktivna udruga Mammae klub Varaždin, kojima zahvaljujem na predanom radu, na stalnom radu na osvješćivanju javnosti, žena, ali i muškaraca o ovoj bolesti – istaknuo je župan Stričak.

Zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković je istaknuo kako se Grad Varaždin uvijek rado odaziva na ovakve akcije, svjesni koliko je bitna preventiva. – Nažalost, puno je žena koje se još uvijek ne odazivaju na preventivne preglede, možda i s nekim strahom što će se otkriti. No, ako se bolest otkrije na vrijeme, postoci izlječenja su veliki i oboljeli mogu nastaviti dalje sa svojim životom. Treba zato raditi na osvještavanju, na tome da se taj strah od pronalaženja bolesti umanji, da preventivni pregled ne bude tabu i da svi budu svjesni da preventiva i dijagnoza u ranoj fazi znače život – rekao je Marković.

Pozdrave su uputili ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije Marin Bosilj i predsjednica Lige za borbu protiv raka Varaždinske županije Sandra Purković Banek, a svojim su dolaskom podršku iskazale pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i civilno društvo Varaždinske županije Ljubica Božić, pročelnica za zdravlje i socijalnu skrb Grada Piekary Śląskie Monika Rudy, pročelnicu za prevenciju nasilja nad ženama iz Policijske uprave Śląskie Aleksandra Zydyk, Dubravka Dobec Gorenak iz Opće bolnice Varaždin, ravnateljica Medicinske škole Varaždin Mirjana Grabar Kruljac, predsjednica Grupe za potporu oboljelima od malignih bolesti pri Domu zdravlja Krapinsko-zagorske županije Gordana Tkalec i brojni drugi uzvanici.

Predstavnici Rotary kluba Varaždin, Rotary kluba Varaždin Jug i Rotary kluba Varaždin 1181 su Mariji Hrašćanec uručili donaciju od 1.500 eura za nabavu edukativnog torza za vježbanje samopregleda dojke. Mamme klub Varaždin je pak svima koji su im dali podršku u radu uručio zahvalnice.

Svečanost su uveličali članovi Varaždinskog vokalnog ansambla pod ravnanjem dirigenta Milada Omralnooa, a za svoje izvedbe nagrađeni su velikim pljeskom. 

Život i društvo

U subotu u Varaždin dolazi Hajduk pa je policija izdala niz uputa i upozorenja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu igraju NK Varaždin i HNK Hajduk pa je policija izdala niz upozorenja.

U subotu, 24. veljače, s početkom u 15 sati u Varaždinu, na gradskom stadionu odigrat će se nogometna utakmica 24. kola SuperSport HNL, između NK Varaždina i HNK Hajduka.

Policija poziva sve navijače i gledatelje da se prije utakmice, na samom stadionu za vrijeme odigravanja i nakon utakmice ponašaju fer, korektno i sportski kako bi se utakmica odigrala u primjerenom sportskom duhu.

Također, pozivaju sve posjetitelje da se detaljno upoznaju s uputama i preporukama koje navodimo u nastavku priopćenja.

Obavijest za sve navijače, posjetitelje/gledatelje

•  Ulaz u stadion „Anđelko Herjavec“ biti će otvoreni od 13 sati

•  Radi izbjegavanja gužvi, pozivaju posjetitelje da na vrijeme krenu prema stadionu te da poštuju upute i pravila organizatora te upozorenja i naredbe policijskih službenika u prometu i na stadionu.

•  Sve ulaznice su personalizirane i prilikom ulaska provjeravaju se barkod čitačima.

• U vremenu od 13 do 18 sati bit će zatvorena Zagrebačka ulica od novog rotora kod trgovačkog centra Kaufland do raskrižja s ulicom Frana Supila. Iz smjera grada bit će dozvoljen prolaz gledateljima koji dolaze na utakmicu, do skretanja za Tehnološki park, i to samo poradi parkiranja o okolnim parkiralištima. Mole ostale sudionike u prometu da koriste zaobilazne ceste.

• Preporučju posjetiteljima koji dolaze svojim vozilima na utakmicu, da koriste parkirališta kod gradskih bazena i Tehnološkog parka u Zagrebačkoj ulici, kod trgovačkih centara Bauhaus i Lidl te prostor Autokluba Varteks.

• Ulaz na parkiralište Autokluba Varteks iz smjera Gospodarske ulice, bit će za navijače gostujućeg kluba dok će za sve ostale biti ulaz iz Biškupečke ulice.

Poštivanje Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima

Na ulazima u stadion zaštitarska služba provodi sigurnosne provjere.

Sukladno Zakonu o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima, zabranjeno je:

• unošenje  ili pokušaj unošenja alkoholnih pića i droga te ulazak i boravak u prostor športskog objekta u alkoholiziranom stanju,

• unošenje pirotehničkih sredstava, oružja i drugih predmeta koji su pogodni za nanošenje ozljeda ili za stvaranje nereda i nasilja,

• paljenje i bacanje pirotehničkih sredstava, kao i paljenje drugih navijačkih rekvizita,

• maskiranje lica kapom, maramom ili na drugi način s ciljem prikrivanja identiteta,

• unošenje i isticanje transparenata, zastava ili drugih stvari s tekstom ili slikom, znakom ili drugim obilježjem kojima se iskazuje ili potiče mržnja ili nasilje na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti,

• pjevanje pjesama ili dobacivanje poruka čiji sadržaj iskazuje ili potiče mržnju ili nasilje na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti,

• pokušaj nedopuštenog ulaska, odnosno nedopušteni ulazak u natjecateljski prostor ili u gledateljski prostor, prostor koji je namijenjen sucima ili drugim osobama koje sudjeluju u športskom natjecanju,

• bacanje predmeta u natjecateljski prostor,

• boravak i zadržavanje na mjestu u gledateljskom prostoru za koje se ne posjeduje ulaznica ili odgovarajuća isprava izdana od strane organizatora.

Sva uočena navedena protupravna ponašanja biti će sankcionirana sukladno Zakonom o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima i drugim zakonskim i podzakonskim aktima.

Ulazak u stadion odbit će se pored ostalog:

•  posjetiteljima pod utjecajem alkohola,

•  osobama koje ne posjeduju personaliziranu ulaznicu,

•  posjetitelju za kojeg se utvrdi da posjeduje zabranjene predmete i

• osobama za koje postoji vjerojatnost da će ugroziti sigurnost drugih na utakmici. 

Foto i video snimanje javnog okupljanja

Policija će, na dan odigravanja utakmice, sukladno članku 79. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima – prije, za vrijeme odigravanja i nakon završetka utakmice – audio i video snimati te fotografirati javno okupljanje i javna mjesta na stadionu te prilaznim pravcima.

Pozivamo posjetitelje i gledatelje da poštuju upute i pravila organizatora te upozorenja i naredbe policijskih službenika u prometu i na stadionu.

Nastavite čitati

Život i društvo

“Medarica“ obišla mališane iz 9 vrtića i poklonila im 150 kilograma meda

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Članovi udruge Medarica iz Mađareva kod Novog Marofa obišli su sve vrtiće grada Novog Marofa i okolice, njih ukupno 9, odnosno 4 novomarofska vrtića, vrtić Leptirić u Ljubešćici, Pčelica u Bisagu,Zagonetna šuma u Šćepanju kod Brezničkog Huma, te još dva dječja vrtića u Varaždinskim Toplicama.

Podijelili su ukupno 150 kg meda najmlađim ljubiteljima ove slatke i nadasve zdrave namirnice te su mališanima upriličili prezentaciju košnice i svega što se u njoj nalazi, kako bi djeca što zornije vizualizirala priču o pčelama i medu.

– Svake godine s dolaskom proljeća počinjemo obilaziti najmlađe – djecu vrtićkog uzrasta, potom i polaznike osnovnih škola kako bi od najranije dobi djeca stekla naviku uzimanja ove zdrave i potrebne namirnice – govore predstavnici Medarice Vlekoslav Andrašek i Vlado Toplovec.

– Vezano uz to djeci objašnjavamo značenje i ulogu pčela u prirodi, pčelinjeg proizvoda meda, svojstava i dobrobiti meda općenito. Ovo je peta godina  kako naša udruga provodi ovu korisnu akciju i tako ćemo nastaviti i ubuduće – naglasili su predstavnici udruge Medarica.

Polaznici vrtića i njihove tete zahvalili su udruzi Medarica te ih počastili izvedbom prigodnoga dječjeg programa.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje