Povežite se s nama

U fokusu

Habuš Varaždin navodi kao odličan primjer oživljavanja bivših vojarni, a ona u Optujskoj godinama propada

Objavljeno:

- dana

VOJARNA U OPTUJSKOJ OTVORILA VRATA

– Prostor bivše vojarne u Optujskoj ulici u Varaždinu razvijat će se u nekoliko glavnih smjerova.

Jedan su udruge, drugi je razvoj poduzetničke inicijative, odnosno, stvaranje poduzetničkog inkubatora, treći je razvoj studentskog kampusa, a četvrti smjer razvoja vezan je uz prostor uz Dravu, koji bi bio za sportsko-rekreacijske svrhe – najavio je danas Mario Sambolec, varaždinski komunalni pročelnik na 2. Danima otvorenim vrata vojarne u Optujskoj ulici pod nazivom „Optujska je tu. A ti?“  

Problem je vlasništvo, a za sve je kriva država?

U tim prostorima u novije vrijeme smjestile su se tri udruge i Državni arhiv, no otkako je Hrvatska vojska napustila vojarnu prije 13 godina, nekadašnji vojni kompleks bio je prepušten sam sebi i propadanju.    

Posljednji pokušaj oživljavanja bivšeg vojnog kompleksa je projekt MAPS – Millitary Assets as Public Spaces, koji se provodi unutar EU programa URBACT i kroz koji bi se trebalo iskristalizirati što bi se u tom prostoru trebalo nalaziti.

I komunalni pročelnik Sambolec i varaždinski gradonačelnik Goran Habuš danas su kao glavni problem istaknuli problem vlasništva.  

– Sada se nadzire svjetla točka na obzoru. Osnovano je Ministarstvo državne imovine koje će možda potaknuti pitanje rješavanja vlasništva – rekao je Habuš 

Naime, kompleks od čak 130.000 kvadrata nije u vlasništvu Grada Varaždina, nego države. Još 2010. godine država je vojarnu u Optujskoj ulici dala Gradu Varaždinu na privremeno korištenje. Međutim, 2014. godine država im je vojarnu oduzela, jer Grad u četiri godine ne da nije uspio ništa privesti svrsi, nego su za vrijeme „čuvanja“ nekadašnji vojni objekti dodatno devastirani te je iz njih ukradeno sve što se moglo odnijeti.   

Ipak, gradonačelnik je danas izjavio da je Grad sa svoje strane napravio sve što se moglo poduzeti, ali da nije bilo dobre volje od strane države.

– Ipak, sada se nadzire svjetla točka na obzoru. Osnovano je Ministarstvo državne imovine i možda će ono potaknuti konačno rješavanje vlasništva bivše vojarne u Optujskoj ulici – rekao je Habuš koji je danas ustvrdio da je Varaždin ipak jedan od najboljih primjera iskorištavanja bivših vojnih kompleksa, a kao primjere naveo POS naselje u Jalkovečkoj i Studentski dom i restoran na prostoru nekadašnje vojarne uz Željeznički kolodvor.  

– Kad danas pogledate, zgrade koje su prazne u Varaždinu u pravilu su u vlasništvu države – rekao je varaždinski gradonačelnik.

Inače, otvorena vrata vojarne u Optujskoj privukla su brojne Varaždince koji su razgledali prostor, posebno maketu koja prikazuje obuhvat Vojarne i smjernice razvoja prema Prostornom planu. Građanima su predstavljeni sadašnji korisnici prostora, a održano je i predavanje “To trebamo – to radimo” –   projekt kojim se Hrvatska predstavila na 15. Venecijanskom bijenalu arhitekture 2016. 

 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Radimir Čačić i službeno objavio da ide po još jedan mandat župana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

Šef Reformista Radimir Čačić na današnjoj je konferenciji za medije objavio da ide po još jedan mandat župana Varaždinske županije. Robert Vugrin i ovaj će put biti njegov zamjenik.

Na početku govora Čačić se osvrnuo da loše stanje u Varaždinskoj županiji kada je došao na vlast 2017. godine.

– Službeno objavljujem svoju kandidaturu za župana Varaždinske županije, a moj zamjenik će kao i do sada biti Robert Vugrin. Kad smo preuzeli vlast zatekli smo minus od 9 milijuna kuna i ništa projekata. Svaki put se razveselim na poruku kampanje jednog od kandidata za župana na proteklim izborima kojim se poziva Štromara da se slika pred bilo čim što je napravio za osam godina mandata. Kad sam preuzeo vodstvo dao sam osnovne smjernice ljudima za rad. Prvo je bilo da niti jedan natječaj na kojem županija može dobiti sredstva ne smije biti propušten. Naplatili smo naša potraživanja od Vlade. Prioritet ćemo davati europskim investicijama. Županija mora postati ona koja dokazuje izvrsnost na djelu. Nakon četiri godine imamo izvrsne rezultate koji se pripisuju izvrsnosti vođenja, jasnim uputstvima i mnogim ljudima koji su sudjelovali u projektima – rekao je Čačić, i dodao da je od dolaska Reformista na vlast Varaždinska županija lider po privlačenju europskih sredstava i to za 215 puta više povučenog novca u projektima u odnosu na mandat ranije.

Među najvažnijim projektima koje je izdvojio u proteklom četverogodišnjem mandatu su kupnja dvorca Šaulovec, smanjenje broja zaposlenih u Varaždinskoj županiji, obnova Minerve, energetska obnova niza škola, poticanje gospodarstva i turizma, obnove u OB Varaždin, uređenje Vodotornja te još mnoga toga.

U novom mandatu Čačić je najavio provođenje već započetih projekata, ali i niz još ambicioznijih za koje očekuje da će biti uloženo 2,4 milijarde kuna.

Nastavite čitati

U fokusu

Dio Varteksovih zgrada bit će prodan, a planira se muzej, stanovi, park, vrtić…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Predsjednik Uprave Varteksa Tomislav Babić govorio je o planovima za gradnju na području tvorničkog kompleksa Varteksa u Varaždinu.

Ide velika modernizacija kompleksa Varteksa u Varaždinu, uložit će se 1,2 milijarde kuna

Babić je intervju dao Lideru.

– Od 2019. prodali smo nešto neaktivne imovine. Sada imamo jedan veliki teret – dugove iz prijašnjeg doba, a riječ je o najvećem klupskom kreditu Zabe i HBOR-a od 11 milijuna eura. Imamo sporazum s tim bankama o dinamici kredita. Nama prvo dospijeće dolazi krajem travnja i mi smo spremni. Osim toga, ugovoreno je da se proda neaktivna imovina i da se novac od prodaje usmjeri u vraćanje kredita. Kako u Varaždinu imamo 200 tisuća kvadrata zemljišta na kojem su zapušteni bivši pogoni, s tom imovinom želimo zatvoriti te kredite i nastaviti stabilno poslovati – rekao je Babić.

Novinari su ga pitali i hoće li biti prodaje nekretnina u Varaždinu.

– Pregovori traju, no sigurno će budućim investitorima puno značiti to što je izvjesno da će im procedure biti olakšane. Naime, Varteks je, prema Zakonu o strateškim investicijama, podnio zahtjev da se to proglasi strateškim projektom za RH, a neki dan je Povjerenstvo za strateške investicije to i predložilo Vladi. To se odnosi na projekte koji su važni za državu, a očuvanje jedne takve stoljetne kompanije s tisuću zaposlenih jeste interes, a interes je i oživljavanje tog dijela grada koji je sada u ruševnom stanju. Samim time, procedure razvoja kompleksa za buduće developere bit će daleko jednostavnije, ali na jedan kvalitetan urbanistički način. Nekretnine u Varaždinu su procijenjene na 19 milijuna eura, ali nemamo namjeru prodati sve nekretnine jer na tom kompleksu ostaje Varteks sa svojoj proizvodnjom i poslovanjem. Cilj je prodati ruševne zgrade koje se godinama ne koriste i na njima razviti puno javnog sadržaja s potpuno novom vizurom – od stanogradnje, poslovnih prostora, Muzeja Varteksa, parka, vrtića, trgovačkih i ugostiteljskih objekata. Nekada je u tom kompleksu radilo više od 11.000 radnika dok ih je danas svega 900 – objasnio je predsjednik Uprave Varteksa.

Ukupni konsolidirani prihod Varteksa u 2019. godini je iznosio 120 milijuna kuna, gubitak je bio 30 milijuna kuna, dok je EBITDA iznosila 15 milijuna kuna gubitka.

Nastavite čitati