Povežite se s nama

U fokusu

Habuš Varaždin navodi kao odličan primjer oživljavanja bivših vojarni, a ona u Optujskoj godinama propada

Objavljeno:

- dana

VOJARNA U OPTUJSKOJ OTVORILA VRATA

– Prostor bivše vojarne u Optujskoj ulici u Varaždinu razvijat će se u nekoliko glavnih smjerova.

Jedan su udruge, drugi je razvoj poduzetničke inicijative, odnosno, stvaranje poduzetničkog inkubatora, treći je razvoj studentskog kampusa, a četvrti smjer razvoja vezan je uz prostor uz Dravu, koji bi bio za sportsko-rekreacijske svrhe – najavio je danas Mario Sambolec, varaždinski komunalni pročelnik na 2. Danima otvorenim vrata vojarne u Optujskoj ulici pod nazivom „Optujska je tu. A ti?“  

Problem je vlasništvo, a za sve je kriva država?

U tim prostorima u novije vrijeme smjestile su se tri udruge i Državni arhiv, no otkako je Hrvatska vojska napustila vojarnu prije 13 godina, nekadašnji vojni kompleks bio je prepušten sam sebi i propadanju.    

Posljednji pokušaj oživljavanja bivšeg vojnog kompleksa je projekt MAPS – Millitary Assets as Public Spaces, koji se provodi unutar EU programa URBACT i kroz koji bi se trebalo iskristalizirati što bi se u tom prostoru trebalo nalaziti.

I komunalni pročelnik Sambolec i varaždinski gradonačelnik Goran Habuš danas su kao glavni problem istaknuli problem vlasništva.  

– Sada se nadzire svjetla točka na obzoru. Osnovano je Ministarstvo državne imovine koje će možda potaknuti pitanje rješavanja vlasništva – rekao je Habuš 

Naime, kompleks od čak 130.000 kvadrata nije u vlasništvu Grada Varaždina, nego države. Još 2010. godine država je vojarnu u Optujskoj ulici dala Gradu Varaždinu na privremeno korištenje. Međutim, 2014. godine država im je vojarnu oduzela, jer Grad u četiri godine ne da nije uspio ništa privesti svrsi, nego su za vrijeme „čuvanja“ nekadašnji vojni objekti dodatno devastirani te je iz njih ukradeno sve što se moglo odnijeti.   

Ipak, gradonačelnik je danas izjavio da je Grad sa svoje strane napravio sve što se moglo poduzeti, ali da nije bilo dobre volje od strane države.

– Ipak, sada se nadzire svjetla točka na obzoru. Osnovano je Ministarstvo državne imovine i možda će ono potaknuti konačno rješavanje vlasništva bivše vojarne u Optujskoj ulici – rekao je Habuš koji je danas ustvrdio da je Varaždin ipak jedan od najboljih primjera iskorištavanja bivših vojnih kompleksa, a kao primjere naveo POS naselje u Jalkovečkoj i Studentski dom i restoran na prostoru nekadašnje vojarne uz Željeznički kolodvor.  

– Kad danas pogledate, zgrade koje su prazne u Varaždinu u pravilu su u vlasništvu države – rekao je varaždinski gradonačelnik.

Inače, otvorena vrata vojarne u Optujskoj privukla su brojne Varaždince koji su razgledali prostor, posebno maketu koja prikazuje obuhvat Vojarne i smjernice razvoja prema Prostornom planu. Građanima su predstavljeni sadašnji korisnici prostora, a održano je i predavanje “To trebamo – to radimo” –   projekt kojim se Hrvatska predstavila na 15. Venecijanskom bijenalu arhitekture 2016. 

 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

S područja Maruševca nestala je dvogodišnja Anastasia, policija traga za njom i bakom!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: NENO

Nestala je dvogodišnja Anastasia Ficher, potvrdili su nam iz PU varaždinske.

Policija je nestanak objavila i u Nacionalnoj evidenciji nestalih osoba.

Djevojčica inače živi u Maruševcu, na adresi Cerje Nebojse 14, a nestala je 20. rujna, kada se zajedno s bakom udaljila u nepoznato oko 22 sata.

Anastasia je visoka 92 centimetra, ima smeđu kosu i smeđe oči, a na lijevoj šaci ima ožiljak od opekline.

U tijeku je i policijska potraga.

Obzirom da baka nije među nestalim osobama, moguće je da policija istražuje da je ona odvela djevojčicu iz nekog razloga.

U slučaju da posjedujete informacije o ovoj osobi molimo vas da obavijestite najbližu policijsku postaju ili nazovete na broj 192. Također, informacije možete dostaviti i putem e-mail adrese: [email protected].

Nastavite čitati

U fokusu

Nezavisna platforma Sjever Matije Posavca za očuvanje statusa općih i županijskih bolnica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Čakovcu je u srijedu, 20. rujna 2023.godine, održano predstavljanje Nezavisne platforme Sjever (NPS), te je Skupštini Međimurske županije upućena inicijativa kojom se od Ustavnog suda Republike Hrvatske traži da se izvan snage stave članci Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti vezanoj za preuzimanje osnivačkih prava države nad općim i županijskim bolnicama.

Međimurski župan i predsjednik NPS-a Matija Posavec istaknuo kako je ideja osnivanja platforme promocija vrijednosti, rezultata i doprinosa sjevera Hrvatske, te kako bi skrenuli pažnju centralne vlasti kakvu posljednjih 30 godina uživaju neki drugi dijelovi zemlje.

– Ako pogledamo nekoliko važnih ekonomskih pokazatelja poput razine industrijske proizvodnje, omjer uvoza i izvoza roba, razine produktivnosti, razine zaposlenosti, to znači da u takvim okolnostima je posljedično i veći udio poreznih prihoda ostvarenih na Hrvatskom sjeveru odlazio u središnju državnu blagajnu nego što se vraćao u ovo područje u kojemu je ta vrijednost i stvorena. Tako je taj visokocentralizirani sustav ujedno i duboko nepravedan prema Hrvatskom sjeveru, odnosno prema svim onim sredinama u kojima se stvara veći udio društvenog bogatstva, koje se onda redistribuira političkom voljom centralne vlasti. Svi naši dosadašnji rezultati od obnove brojnih škola, gospodarski rezultati, turističke nagrade, prepoznavanje od strane domaćih i međunarodnih institucija nisu cilj već sredstvo da budemo još bolji, još kreativniji i da visoko podignuta ljestvica očekivanja bude svake godine i realizirana – ističe Posavec dodajući kako svaki rezultat u životu i politici, svaka donesena odluka, ali i svaka pogreška je jedno veliko iskustvo koje daje snagu, sigurnost i motivaciju za daljnji rad, osobito u vremenu i okolnostima u kojima se nalazimo, a koja nisu laka.

Članovi predsjedništva Nezavisne platforme sjever su gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić, gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić, načelnica Općine Sveta Marija Đurđica Slamek, načelnik općine Veliko Trgovišće Robert Greblički, načelnik općine Radoboj Anđelko Topolovec, potpredsjednik Skupštine Međimurske županije Ivica Baksa.

Okupljanju u Čakovcu nazočili su i brojni načelnici i predstavnici općinskih i gradskih vijeća iz Međimurske, Varaždinske i Krapinsko zagorske županije, među njima i gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini i predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina.

Svi oni jednoglasno su podržali inicijativu Nezavisne platforme Sjever o upućivanju na prvu iduću sjednicu Skupštine Međimurske županije prijedloga o traženju ocjene ustavnosti novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti, kako bi relevantne institucije ove države dale svoj sud zbog namjere preuzimanja osnivačkih prava općih i županijskih bolnica, a da druga strana nema pravo odlučivanja o tome.

Prijedlog o tome iznio je potpredsjednik Skupštine Međimurske županije Ivica Baksa.

-Ono što smatram od prvog dana, a to i komuniciram medijski i javno, jest da najave preuzimanja osnivačkih prava općih i županijskih bolnica, je odluka koja neće ni na koji način učiniti pozitivne promjene u hrvatskom zdravstvenom sustavu. Reforma zdravstva se ne radi preuzimanjem osnivačkih prava bolnica jer nas je iskustvo naučilo da svakom centralizacijom sustava, pa i u zdravstvu, se dovodi u pitanje pristup dostupnosti zdravstvene zaštite na lokanoj razini, kao i mogućnost lakše prilagodbe potrebama lokalnog pacijenta. Prijenosom osnivačkih prava se neće riješiti ni problem dugova u hrvatskom zdravstvu – ističe Baksa, dodajući kako državu treba decentralizirati, poštivati načelo supsidijarnosti, uvažavati specifičnosti i potrebe građana svake hrvatske regije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje