Povežite se s nama

U fokusu

Habuš Varaždin navodi kao odličan primjer oživljavanja bivših vojarni, a ona u Optujskoj godinama propada

Objavljeno:

- dana

VOJARNA U OPTUJSKOJ OTVORILA VRATA

– Prostor bivše vojarne u Optujskoj ulici u Varaždinu razvijat će se u nekoliko glavnih smjerova.

Jedan su udruge, drugi je razvoj poduzetničke inicijative, odnosno, stvaranje poduzetničkog inkubatora, treći je razvoj studentskog kampusa, a četvrti smjer razvoja vezan je uz prostor uz Dravu, koji bi bio za sportsko-rekreacijske svrhe – najavio je danas Mario Sambolec, varaždinski komunalni pročelnik na 2. Danima otvorenim vrata vojarne u Optujskoj ulici pod nazivom „Optujska je tu. A ti?“  

Problem je vlasništvo, a za sve je kriva država?

U tim prostorima u novije vrijeme smjestile su se tri udruge i Državni arhiv, no otkako je Hrvatska vojska napustila vojarnu prije 13 godina, nekadašnji vojni kompleks bio je prepušten sam sebi i propadanju.    

Posljednji pokušaj oživljavanja bivšeg vojnog kompleksa je projekt MAPS – Millitary Assets as Public Spaces, koji se provodi unutar EU programa URBACT i kroz koji bi se trebalo iskristalizirati što bi se u tom prostoru trebalo nalaziti.

I komunalni pročelnik Sambolec i varaždinski gradonačelnik Goran Habuš danas su kao glavni problem istaknuli problem vlasništva.  

– Sada se nadzire svjetla točka na obzoru. Osnovano je Ministarstvo državne imovine koje će možda potaknuti pitanje rješavanja vlasništva – rekao je Habuš 

Naime, kompleks od čak 130.000 kvadrata nije u vlasništvu Grada Varaždina, nego države. Još 2010. godine država je vojarnu u Optujskoj ulici dala Gradu Varaždinu na privremeno korištenje. Međutim, 2014. godine država im je vojarnu oduzela, jer Grad u četiri godine ne da nije uspio ništa privesti svrsi, nego su za vrijeme „čuvanja“ nekadašnji vojni objekti dodatno devastirani te je iz njih ukradeno sve što se moglo odnijeti.   

Ipak, gradonačelnik je danas izjavio da je Grad sa svoje strane napravio sve što se moglo poduzeti, ali da nije bilo dobre volje od strane države.

– Ipak, sada se nadzire svjetla točka na obzoru. Osnovano je Ministarstvo državne imovine i možda će ono potaknuti konačno rješavanje vlasništva bivše vojarne u Optujskoj ulici – rekao je Habuš koji je danas ustvrdio da je Varaždin ipak jedan od najboljih primjera iskorištavanja bivših vojnih kompleksa, a kao primjere naveo POS naselje u Jalkovečkoj i Studentski dom i restoran na prostoru nekadašnje vojarne uz Željeznički kolodvor.  

– Kad danas pogledate, zgrade koje su prazne u Varaždinu u pravilu su u vlasništvu države – rekao je varaždinski gradonačelnik.

Inače, otvorena vrata vojarne u Optujskoj privukla su brojne Varaždince koji su razgledali prostor, posebno maketu koja prikazuje obuhvat Vojarne i smjernice razvoja prema Prostornom planu. Građanima su predstavljeni sadašnji korisnici prostora, a održano je i predavanje “To trebamo – to radimo” –   projekt kojim se Hrvatska predstavila na 15. Venecijanskom bijenalu arhitekture 2016. 

 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Župan Stričak: Ovo je najteža nesreća koja se dosad dogodila u Varaždinskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom teške prometne nesreće na autocesti A4 području Varaždinske županije, između mjesta Jarek Bisaški i Podvorec, javnosti se danas poslijepodne obratio župan Varaždinske županije Anđelko Stričak.

Uz njega, na konferenciji za novinare sudjelovali su načelnica Stožera civilne zaštite Varaždinske županije i zamjenica župana Silvija Zagorec, ravnatelj Opće bolnice Varaždin Damir Poljak, ravnatelj Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije Mladen Smoljanec i zapovjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Željko Nagy.

– Danas se na području Varaždinske županije dogodila, nažalost, najveća prometna nesreća uopće dosad. U toj prometnoj nesreći stradale su 44 osobe, od kojih je 12 osoba smrtno stradalo, a 32 su ozlijeđene. Obiteljima svih smrtno stradalih putnika izražavam iskrenu sućut i suosjećanje – rekao je župan Stričak.

Ozlijeđene poljske državljane su u Općoj bolnici Varaždin u pratnji župana obišli ministar zdravstva Adam Niedzielski i zamjenik ministar vanjskih poslova Republike Poljske Marcin Przydacz.

– O razmjerima nesreće i samoj akciji spašavanja unesrećenih, najbolje govore podaci da je sudjelovalo 16 timova hitne pomoći, od čega 11 iz Varaždinske županije, tri iz susjedne Međimurske županije i dva tima iz Zagrebačke županije. Od vatrogasaca, na mjestu nesreće je bila Javna vatrogasna postrojba Grada Varaždina s 3 vozila i 10 pripadnika te 5 DVD-ova, i to Varaždinske Toplice, Breznički Hum, Šćepanje, Radešić, Novi Marof, ukupno 66 vatrogasaca sa 17 vozila. Uključeno je bilo 15 službenika PU varaždinske te 17 djelatnika Hrvatskih autocesta. Također, odmah ujutro je aktiviran Krizni stožer, koji je vodio akciju. Društvo Crvenog križa Varaždinske županije pruža psihološku pomoć, kako unesrećenima, tako i pripadnicima naših žurnih službi – izvijestio je župan Stričak.

Naveo je da sve službe Varaždinske županije surađuju s Veleposlanstvom Republike Poljske u Zagrebu. – Surađujemo s njima, kao i njihovim policajcima koji su u Hrvatskoj zbog turističke sezone. Uvelike su pomogli našim službama – napomenuo je župan.

Uputio je zahvale.

– Zahvaljujem svim našim žurnim službama što su promptno intervenirali te doista bili na visini zadatka. Od samog saznanja za tu tragediju u kontaktu sam s premijerom Andrejom Plenkovićem, potpredsjednikom Vlade Davorom Božinovićem, ministrom zdravstva Vilijem Berošem, ravnateljicom Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Majom Grba Bujević te glavnim ravnateljem policije Nikolom Milinom. Svima hvala na pomoći – istaknuo je Stričak i napomenuo da su Varaždinska županija, sve naše službe i ustanove i dalje na raspolaganju Veleposlanstvu Republike Poljske.

Ravnatelj Opće bolnice Varaždin Damir Poljak izvijestio da je u toj zdravstvenoj ustanovi zbrinuto 11 pacijenata.

– Dvoje pacijenata nalazi se u kritičnom stanju i u jedinici su intenzivnog liječenja – rekao je Poljak.

Nastavite čitati

U fokusu

Šokantni prizori: ozlijeđeni iz poljskog autobusa, ali i pripadnici naših hitnih službi dobit će psihološku pomoć

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministra Davor Božinović ispred OB Varaždin oko 16 sati održao je još jednu konferenciju za medije o nesreći u kojoj je poginulu 12 državljana Poljske.

Ministar je rekao da je završen očevid na mjestu nesreće na autocesti A4, a vodila ga je zamjenica Županijskog državnog odvjetništva iz Varaždina. Autobus je prenesen na predviđeno parkirno mjesto, a stvari putnika iz autobusa su u prostorije Policijske uprave varaždinske.

– Uz naše hitne službe uključili su se i policijski službenici iz Poljske, koji su od ranije u Hrvatskoj, kada k nama dolaze tijekom turističke sezone. Oni su ovdje da bi olakšali komunikaciju. Među službama i ministarstvima te s Poljskom je uspostavljena stalna komunikacija. Uspostavljena je i psihološka pomoć koju je u Varaždinu organizirao Crveni križ Varaždinske županije. Ona je namjenjena žrtvama, ali i za pripadnike žurnih službi koji su prvi izašli na mjesto nesreće. Situacija je s obzirom na broj poginulih šokantna za svaku osobu, ma koliko ona bila istrenirana – rekao je Božinović.

U autobusu su bila 42 putnika i dva vozača, pojasnio je ministar, a na liječnju su 32 osobe.

Da se zaista radilo o rijetko viđenim potresnim scenama poginulih potvrdili su vatrogasci s terena, koji su imali težak zadatak izvlačenja tijela iz autobusa koji je ostao bez oko 3 metra prvog dijela vozila.

Ravnatelj varaždinske Bolnice Damir Poljak rekao je da se u njegovoj ustanovili liječi 11 ljudi iz poljskog autobusa, a 5 ih se nalazi na jedinici Intenzivnog liječenja, troje a odjelu Neurokirurgije i troje na Traumotologiji.

– Niti jedan od njih trenutno nije u životnoj opasnosti – završio je Poljak.

Informacije iz Poljske

Neslužbena je pretpostavka da je vozač zaspao za volanom, javljaju poljski mediji, a piše index.hr. Poljsko ministarstvo infrastrukture priopćilo je da je autobus koji je imao nesreću u Hrvatskoj proizveden 2011. godine, registriran u Poljskoj te da je prošao sve preglede propisane zakonom. Tehnički pregled je obavljen u lipnju ove godine. Potvrđeno je da se radi i hodočasnicima. Među hodočasnicima koji su u petak krenuli iz velikog marijanskog svetišta u Częstochowi prema Međugorju bila su tri svećenika i šest časnih sestara. Glasnogovornik poljskog ministarstva vanjskih poslova Łukasz Jasina rekao je: “Ako se ne varam, vozač je živ”.

Radio Płońsk razgovarao je s Jacekom Antoszkiewiczem, vlasnikom transportne tvrtke Megapol. Potvrdio je da je njegov autobus doživio nesreću u Hrvatskoj. Također kaže da je dobio informaciju da je jedan od vozača mrtav. Istaknuo je i kako vozači sigurno nisu mogli biti umorni i da sumnja da su zaspali za volanom.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje