Povežite se s nama

Međimurje

Darko Dania: “Nedelišće prije svega obiluje marljivim ljudima!”

Objavljeno:

- dana

Općina Nedelišće brojem je stanovnika jedna od najvećih hrvatskih općina: po popisu iz 2011., brojem ljudi veća je samo Općina Viškovo.

U najvećoj međimurskoj općini u 11 naselja, u skladu s neslužbenim podacima, živi više od 12 tisuća duša. Na izvrsnom je prometnom položaju između krajnjih točaka osovina Dravskoga bazena: Čakovca i Varaždina. S južne strane granicu joj čini rijeka Drava, sa zapadne graniči sa Slovenijom, dok na sjeverozapadu do izražaja dolaze obronci brežuljaka gornjega Međimurja.

Veliko trgovište

Najveće naselje općine, Nedelišće, ime je dobilo po nedjelji, danu štovanja Presvetoga Trojstva, kome je posvećena lokalna župa. Kraj je bio razvijen još u srednjem vijeku, kad je Nedelišće bilo veliko trgovište koje je okupljalo razne zanatlije i obrtnike, dok su mještani organizirali sajmove.

Neko vrijeme predstavljalo je i važno međimursko kulturno središte: primjerice, u doba Zrinskih tamo je djelovala jedna od prvih hrvatskih tiskara, u kojoj je tiskano i prvo očuvano djelo na kajkavštini. Radi se o „Decretumu“ Ivana Pergošića, feudalnome zakoniku koji je objavljen 1574. godine. U moderno je doba, kako kažu u Općini, na tim temeljima niknuo Međimurski sajam poduzetništva – MESAP, na kojem se povodom Dana Općine (na Vidovo, 15. lipnja) okupljaju brojni poduzetnici i poljoprivrednici iz Hrvatske i susjednih država na višednevnoj sajamskoj manifestaciji.

Više od dvije stotine gospodarstvenika s područja Općine okupljeno je u Udrugu poduzetnika i obrtnika Općine Nedelišće. Ulaganja u gospodarstvo ipak su samo dio priče: Općina mnogo ulaže i u infrastrukturne, kulturne, sportske i druge društvene sadržaje. Proračun za 2019. kreće se u rangu od 46 milijuna kuna.

Sportski dom u Macincu za svoje aktivnosti koriste i udruge

– Provodimo velike projekte energetske obnove na zgradi Općine te na sportskim domovima u Slakovcu i Macincu. Pritom je vrijednost radova na općinskoj zgradi 1.200.000, a na sportskim domovima u Slakovcu i Macincu 800.000, odnosno 1.300.000 kuna. Iznos je za Slakovec nešto manji, budući da se tamo ne izvode radovi na krovištu.

Zgrade u obnovi pokazali su nam načelnik Nedelišća Darko Dania te tamošnja voditeljica Odsjeka za komunalne djelatnosti i gospodarstvo Sanja Zorković. Radovi bi mogli završiti polovicom svibnja, a nakon obnove uštede na energiji bit će znatne.

Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja energetsku obnovu općinske zgrade sufinancira s 371.000 kuna, obnovu Sportskog doma u Macincu s 463.000 kuna, a obnovu Sportskog doma u Slakovcu s 326.000 kuna. Građevinski radovi na objektu Općinske uprave uključuju fasaderske radove, radove na zamjeni kompletne stolarije, elektro- i strojarske radove, dakle kompletnu unutarnju i vanjsku obnovu. Vjerojatno će se provoditi do polovice svibnja, zbog čega centralna zgrada Uprave neće biti u funkciji.

Ovim projektima predvidjeli smo i dodatne radove, koji pripadaju dijelu neprihvatljivih projektnih troškova, zbog čega će ih financirati Općina i Županija – kaže načelnik Općine Nedelišće Darko Dania.

Za društveni život općine odgovorne su brojne udruge i klubovi. Članovi Kulturno-umjetničke udruge „Seljačka sloga” iz Nedelišća već desetljećima brižno njeguju narodnu baštinu: pjesmu, ples, običaje, nošnje i starine. Upravo u Nedelišću se već četrdesetak godina redovito održava Smotra „Međimurske popevke“, što je manifestacija koja je jedna od najzaslužnijih za očuvanje narodne kulturne baštine.

Smotra je veliku ulogu odigrala i pri prošlogodišnjem uvrštenju međimurske popevke kao nematerijalnoga dobra na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. U mjestu djeluje i Pjevački zbor „Josip Vrhovski“, nazvan u čast skladatelja i preporoditelja rođenog u Črečanu.

Gospodarska zona

– U značajne investicije ubrajamo i izgradnju pješačkih staza u Čakovečkoj i Varaždinskoj ulici u Nedelišću te izgradnju infrastrukture u Gospodarskoj zoni Goričica, koja uključuje radove na oborinskoj odvodnji i javnoj rasvjeti. Ukupna vrijednost investicije procijenjena je na 3.500.000 kuna. Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat najavio je da će sredstva za uređenje Goričice biti odobrena ove godine.

Još prije mjesec dana započela je izgradnja cestovnog priključka Zone Goričica na državnu cestu DC-3. Prema prijavi Općine Nedelišće u Programe gradnje infrastrukturnih građevina Hrvatskih cesta, predviđeno je proširenje postojećeg kolnika državne ceste za traku lijevog skretanja iz smjera Čakovca i traku za desno uključivanje – ubrzanje te za traku za desno isključivanje – usporavanje iz smjera Varaždina.

U Nedelišću se već 40-ak godina održavaju “Međimurske popevke”, čime se čuva narodna baština

Obostrano proširenje se izvodi u dužini od približno 248 metara. Procijenjena vrijednost radova je 1.800.000 kuna, pri čemu su investitor Hrvatske ceste, dok je izvođač Tegra. Za vrijeme radova, promet je reguliran semaforima uz otežano odvijanje prometa na dionici DC-3 između Nedelišća i Pušćina u oba smjera – dodaje Dania.

Jedan od prepoznatljivih simbola najvećeg naselja općine je zaštićeni spomenik prirode: velika platana stara više od 300 godina, koja je nedavno osvježena te o kojoj osobitu brigu vodi Javna ustanova za zaštitu prirode “Međimurska priroda”, čiji je zaposlenik za poziciji glavnoga čuvara prirode i rendžer Velimir Bašek rođeni Nedelišćanec ujedno i predsjednik nedelišćanske Ekološke udruge Platana.

Vrijedi spomenuti i zbirke pokojnog Andrije Lesingera, uglednoga dermoplastičara, konzervatora i zoo-preparatora. Jedan od dominantnih prizora u naselju čini Nacionalni gimnastički centar Aton. Od ostalih sportskih sadržaja, tu su i teniski tereni te nogometno igralište s pratećim objektima NK-a Nedelišće, odnosno tereni SRC-a Trate Nedelišće.

U Macincu je posebno aktivna Udruga Maxenca, koja brojne entuzijaste okuplja u raznim akcijama, a u ostalim su naseljima također iznimno aktivne udruge žena, nogometni klubovi i druge amaterske organizacije.

Socijalna politika

– Općina Nedelišće godišnje iz proračuna izdvaja oko pola milijuna kuna za potrebe DVD-a te isto toliko za rad JVP Čakovec. Uz redovno izdvajanje za vatrogastvo, lokalnim DVD-ima pomažemo i redovitim donacijama u opremi. Posljednja takva donacija, otprije nekoliko mjeseci, odnosila se na opremu iz segmenta civilne zaštite u vrijednosti od 52.000 kuna.

Osnovali smo i vlastito trgovačko društvo, NED-KOM, za obavljanje komunalnih djelatnosti. Društvo će u početku građanima pružati sve usluge povezane s ukopom, dok će tijekom godine održavati zelene površine. Kako se NED-KOM bude razvijao, tako će se vjerojatno proširiti i domena usluga koje će pružati.

Provodimo i aktivne mjere socijalne politike, koje uključuju stipendiranje studenata, sufinanciranje boravka djece u dječjim vrtićima, kao i produženoga boravka u područnim školama Dunjkovec i Pušćine, koje imaju organiziranu nastavu u jednoj smjeni. Bitno je istaknuti da ne brinemo samo o najmlađim mještanima, već i o onima u trećoj životnoj dobi. U suradnji s Crvenim križem sudjelujemo u pomaganju slabijim i nemoćnim osobama, a putem Socijalnog vijeća Općine Nedelišće uskačemo u rješavanje svih problema koji nenadano iskrsnu – objašnjava načelnik Dania.

Jedan od problema koji bi voljeli što prije riješiti jest pitanje cestovnoga prometa. Naime, prometnicom koja prolazi srcem Nedelišća dnevno prolazi više od 20.000 vozila. Projekt izgradnje obilaznice Čakovec-Varaždin stoga ima visoki prioritet, no, iako postoji inicijativa da to bude i ranije, vrlo je vjerojatno da će se na njemu početi raditi tek iduće godine.

Međimurje

Beličkomu Ogranku UDVDR-a donacija lokalnog SDP-a

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak, 14. svibnja, u prostorijama beličkog Ogranka UDVDR-a članovi Općinske organizacije SDP-a predali su donaciju beličkim braniteljima.

U paketu je bilo pedesetak komada polo majica s logotipom UDVDR-a, koje je izradila Štikma d.o.o.

Uime Ogranka UDVDR-a na donaciji je zahvalio predsjednik udruge Dejan Janušić, a predali su ih predsjednik beličke Općinske organizacije SDP-a Josip Mlinarić, Stjepan Horvat i Viktor Herman.

Nastavite čitati

Kultura

Drugi dio sage Krunoslava Mikulana “Škola u opasnosti” donosi nove pustolovine “Zmajeve družine”!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Publiku je, osobito dječju, prije dviju godina razveselio prekrasan roman čakovečkoga pisca, anglista koji predaje na čakovečkom Odsjeku Učiteljskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, dr. sc. Krunoslava Mikulana. Knjiga koja nosi naslov „Zmaj ispod Staroga grada“ temeljena je na legendi o čakovečkom pozoju koji „ispod Staroga grada spi“.

Mnoge će zato razveseliti vijest da je Mikulanov roman dobio nastavak! Radi se o romanu „Škola u opasnosti“, u kojem se već uhodana ekipa suočava s novim uzbudljivim avanturama, stječe nova prijateljstva i iskustva, saznaje mnogobrojne zanimljivosti povezane s mitologijom hrvatskoga sjevera…

Nestašni zmajček

– Prva knjiga završila je tzv. cliffhangerom – klinci pronađu jaje u podzemlju Staroga grada te se ono počinje otvarati. Novi roman, kako je i bilo očekivano, počinje tako što naša „Zmajeva družina“ ima maloga zmaja. Razmišljaju o tome kako ga odgojiti i dresirati. Zmaj je dosta nestašan i svaki čas naše protagoniste dovodi u nekakvu nevolju. Bili su, primjerice, na Porcijunkulovu u Čakovcu pa im je pobjegao iz podruma, ukrao kobasice i hot-dogove i napravio rusvaj! (smijeh)

Naravno, zmaj ne može dugo ostati tajnom – njegovo je postojanje otkriveno, a zatim neprijatelji naše Družine iz prve knjige čine sve što im je u moći da se zmaja domognu. Zbog toga su klinci u opasnosti, a njihovi neprijatelji budu htjeli žrtvovati sve učenike u školi samo zato da bi došli do zmaja – objašnjava Mikulan.

Hoće li četvorka uz pomoć nekih novih saveznika uspjeti obraniti školu od zlih sila? Nećemo vam otkriti baš sve detalje kako biste mogli uživati u knjizi, no autor dodaje i zanimljivu činjenicu: na naslovnoj stranici romana nalazi se poznati preloški „pesjanek“!

– To je mitsko biće o kojem su se u donjem Međimurju pojavljivale razne legende poput one da živi u rijeci Dravi iz koje izlazi po zločestu djecu i neposlušne djevojke. U romanu „Zmaj ispod Staroga grada“ junaci su išli na školski izlet u Štrigovu, a ovoga puta u Prelog. Tamo su čuli za legende koje kažu da ih pesjanek želi – pojesti!

Na kraju romana najavio sam i treći dio, koji će se zvati „Noć crnoga sunca“ – kaže međimurski autor, koji je za prvi dio svoga dječjeg romana dobio Nagradu Artefakt (književna nagrada za najbolja literarna dostignuća u hrvatskoj spekulativnoj fikciji) te Nagradu „Mali princ“ (regionalna nagrada za dječju knjigu za jezično područje Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije).

„Riječ više!“

Mikulan je i potpredsjednik čakovečkog Ogranka Matice hrvatske. Glavni je urednik dvaju časopisa koje izdaje Ogranak: „Hrvatskoga sjevera“ i novoga književnog časopisa „Riječ više!“ Sredinom prosinca prošle godine čakovečki je Ogranak dobio novu mrežnu stranicu na kojoj možete pronaći aktualne informacije o svim aktivnostima koje provodi, kao i o planovima. Potkraj 2020. tako je izašao novi „Hrvatski kajkavski kolendar“, u kojem Mikulan također redovito surađuje.

– Izašao je 54. broj časopisa „Hrvatski sjever“, koji je dostupan za skidanje sa stranica Ogranka u PDF formatu. Časopis donosi sedam znanstvenih i stručnih članaka iz nekoliko znanstvenih područja: filozofije, povijesti, književne teorije, lingvistike/dijalektologije, informatike i metodike nastave. Možete ga besplatno spremiti na računalo ili čitati online – ističe.

Autori priloga su Damir Barbarić (“O živom zrenju prirode”), Ivan Vuk („Komisija ne smije iz sela otići, a da posao nije završen“. O nekim aspektima otkupa poljoprivrednih proizvoda u kotaru Čakovec 1945. – 1948. godine), Đuro Blažeka (“Pseudoanalogonimija između preloške skupine međimurskog dijalekta i prekomurskog književnog jezika”), Robert Šperanda i Krunoslav Mikulan (“Kršćanski i paganski simboli u djelima C. S. Lewisa, J. K. Rowling i M. Benini”), Anita Topljak i Predrag Oreški (“Opremljenost škola informacijskom i komunikacijskom tehnologijom za potrebe uvođenja predmeta Informatika kao obveznog predmeta u sklopu projekta ‘Škola za život’”), Veronika Brlek i Predrag Oreški (“Edukativni roboti i njihova primjena u obrazovanju”), Jasminka Prstec (“Vježbenički ERP u nastavi”), Vladimir Legac (“Prikaz knjige Lovorke Zergollern Miletić i Marije Lütze-Miculinić: ‘Hrvatsko-engleski rječnik školskoga jezika: priručnik za studente i nastavnike engleskoga jezika – prvi svezak’”) i Krunoslav Mikulan (“Josip Grgevčić – umjetnik, profesor, čovjek (in memoriam)”.

– Što se pak književnoga časopisa „Riječ više!“ tiče, početkom ove godine izašao je prvi broj. Osim mene, uredništvo čine i tajnica Ogranka Anita Novak, predsjednik Ogranka Ivan Pranjić te poznate međimurske književnice i članice Ogranka Petrana Sabolek i Vera Zemunić.

Časopis se sastoji od šest rubrika: prva je „Riječ urednika!“, a slijedi „Riječ pisaca!“ u kojoj su objavljena djela Lidije Deduš, – Slavice Gazibare, Ane Horvat, Željke Horvat Čeč, Mladena Kopjara, Andrijane Kos-Lajtman, Emilije Kovač, Miljenka Muršića, Tanje Novak, Ivana Pranjića, Petrane Sabolek i Vere Zemunić te moje malenkosti. U „Riječi kritike!“ nalaze se radovi Daniela Ciglarića i Emilije Kovač, dok u „Riječi susjeda!“ stoje djela susjeda iz regije Nure Suljkanović, Edine Šarić, Šime Ešića, Adijate Ibrišimović-Šabić te Mehmeda Đedovića.

Na kraju tu su rubrika koja dijeli ime s časopisom, „Riječ više!“, u kojoj o adaptaciji dijelova Krležine drame „Vučjak“ na kajkavski piše Đuro Blažeka, te „Riječ o suradnicima!“ – nabraja potpredsjednik čakovečke Matice. Kako je vidljivo, radi se o doista bogatu sadržaju, stoga preporučamo da nabavite sva spomenuta izdanja.

O autoru

Krunoslav Mikulan rođen je 24. veljače 1967. godine u Čakovcu. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je engleski i njemački jezik te magistrirao i doktorirao englesku književnost. Najprije je radio kao nastavnik u srednjoj školi, a zatim se zapošljava na Visokoj učiteljskoj školi u Čakovcu (danas čakovečki Odsjek Učiteljskoga fakulteta u Zagrebu), gdje predaje jezične i književne kolegije na engleskom jeziku.

S predstavljanja prvoga dijela sage otprije godine i pol

Samostalno ili u suautorstvu objavio je niz znanstvenih i publicističkih radova s područja teorije književnosti, lingvistike, metodike nastave stranih jezika, hrvatske povijesti te numizmatike: šest znanstvenih monografija, dvije uredničke knjige, pet znanstveno-popularnih knjiga (od čega četiri na engleskom jeziku, tri u Velikoj Britaniji; dvije su prevedene na talijanski i češki, a jedna na španjolski), pedesetak članaka u znanstvenim i stručnim publikacijama te niz članaka u časopisima i novinama.

Od književnih radova objavio je dva romana za djecu, jedan roman za odrasle („Oklada u Titanicu“, Insula, 2006.), a priče, humoreske, putopise i pjesme objavljivao je u časopisu AKO te Hrvatskome kajkavskom kolendaru.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!