Povežite se s nama

Događanja

Darko Kralj u Varaždinu: Tu sam zbog Monike!

Objavljeno:

- dana

HUMANO

– Tu sam zbog Monike – rekao je Darko Kralj, hrvatski paraolimpijac, europski i svjetski prvak u bacanju kugle koji je u srijedu bio u Varaždinu.

Razlog njegovog dolaska bila je projekcija dokumentarnog filma “Kralj” u varaždinskom kinu Galerija u kojem je redatelj Dejan Aćimović prikazao njegov život, a prihod prikupljen prodajom ulaznica namijenjen je za pomoć Moniki Hajdin, učenici 4. b razreda VI. OŠ Varaždin koja je zbog bolesti prikovana uz invalidska kolica.

Treba se – boriti!

Svaki put kad mora u školu ili liječniku, njezina majka Dubravka uzima je u naručje i nosi po stepenicama iz stana koji se nalazi na četvrtom katu zgrade u Ulici Zrinskih i Frankopana. Monika je sve veća i teža, pa je majčino uspinjanje s Monikom po stepenicama sve opasnije, zbog čega je prije nekoliko mjeseci krenula inicijativa da se pomogne varaždinskoj 13-godišnjakinji. Za Monikine muke doznao je i poznati hrvatski paraolimpijac preko svog prijatelja Mije Sučića, čiji je sin išao u VI. OŠ, pa je odlučio doći u Varaždin i pomoći. Čovjek koji je u jednom danu na Paraolimpijskim igrama u Pekingu 2008. u samo jednom danu rušio svjetski rekord čak pet puta dokaz je da se u životu – treba boriti.

– Nisam posustao nakon što sam bio ranjen u Domovinskom ratu. U meni je oduvijek sportski duh i čim mi se pružila prilika nakon stradavanja, počeo sam trenirati. U životu se ne smije posustati. Kad je najteže, treba ustati, napraviti korak, gurnuti kolica… I ići naprijed – poručio rekao je Kralj koji se nada da će Monikina obitelj dobiti svoju borbu, a to od srca žele Monika, njezina majka Dubravka i baka Vesna.

– Zasad nam je rješenje zamjenski stan kojeg nam je ponudio Grad Varaždin. Riječ je o dvosobnom stanu u Zagrebačkoj ulici 19 koji se nalazi na petom katu u zgradi koja ima lift, što nam je važno zbog Monike. Već smo dobili rješenje, no moramo se još malo strpjeti jer svoju suglasnost za korištenje tog stana mora dati i Gradsko vijeće – rekla je Monikina baka Vesna.

Ovaj tjedan održat će se konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća, pa je za očekivati da bi se i muke ove varaždinske obitelji uskoro pozitivno mogle razriješiti. Međutim, zamjenski stan nije trajno, već privremeno rješenje, pa se humanitarne akcije za Moniku nastavljaju i dalje.

U predvorju kina Galerija prije projekcije Monikini kolege iz 4. b razreda, Ilija, Dora, Klara, Domenika, Iva i Nina, prodavale su čestitke i nakit koji su učenici sami izradili, a prikupljeni novac bit će uplaćen za pomoć Moniki.- I u ostalim razredima u VI. OŠ skupljali su se prilozi za pomoć Moniki. Važno je naglasiti da kod toga nitko nikoga na ništa nije silio, niti je obveza učenika bila dati prilog. Oni koji su željeli to su učinili – rekla je učiteljica Koren. U želji da se pomogne Moniki otvoren je i žiro račun u Hrvatskoj poštanskoj banci. Ukoliko želite pomoći sredstva možete uplatiti na žiro račun Monikine mame Dubravke Hajdin: (Hrvatska poštanska banka) 2390001 – 3199927530

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Događanja

Zlatne Gorice: Loza je “potkupljena” darovima i pjesmom, fino se jelo i pilo i nova godina u vinogradu počinje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zlatne Gorice na Varaždin Bregu bile su danas nezaobilazan domaćin za sve koji vole Vincekovo.

Udruga vinogradara i voćara „Varaždinbreg“, u suradnji sa Turističkom zajednicom Općine Gornji Kneginec, organizirala je ovo tradicionalno obilježavanje „Svetog Vinka“, zaštitnika vinogradara i vinograda.

Ceremonija obilježavanja početka još jedne marljive godine rada u vinogradu popraćena je glazbom tamburaša, finom hranom i jasno, najukusnijim kaljicama.

Da bi se umilili trsovima za najbolje grožđe, gosti su svi zajedno, praćeni tamburašima, otpjevali pučku „Trsek moj zbudi se”. Na trsje su povješani darovi, svećenik je blagoslovio lozu i nova vinogradarska godina službeno je započela.

Nastavite čitati

Događanja

Topličanci uživaju u svojoj Božićnoj priči, a mališani s nestrpljenjem čekaju sutrašnji dolazak Motomrazova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

“Toplička Božićna priča” jutros se nastavila u najljepšoj mogućoj vizuri u ovo doba godine – snježni pokrivač prekrio je grad.

Prava je to atmosfera za brojna događanja Božićne priče.Tijekom trodnevne priredbe Toplićanci i njihovi gosti mogu razgledavati Mali sajam eko proizvoda i rukotvorinama kao stvorenima za originalne božićne poklone.
U predahu šetnje u kućici restorana “Bernarda” nudi se kuhano vino, bezalkoholni i onaj jači, alkoholni punč, Križevačko craft pivo, domaća pita, hrana s roštilja i vrući, šarf gulaš.
Sinoć su posjetitelje zabavljali Neven i Leo, a večeras je na redu iznova jedan duo, Mirta i Emerik.
Poslijepodne će klinci, ali i svi koji se tako osjećaju sjesti u toplo kino i pogledati predstavu “Patuljci pojma nemaju pa se Djedici hitro spremaju”.
Nedjelja je rezervirana za svima one najdraže na Topličkom Božićnom sajmu – u 15  sati stižu Motomrazovi, čija je uzajamna ljubav s djecom velika.
Kakvi bi to Motomrazovi bili bez darova, pa će iz svojih vreća na motorima slatkim poklonima darivati mališane.
Paljenjem treće adventske svijeće u 16 sati završava se službeni dio ovogodišnje “Topličke Božićne priče”.

 

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje