Povežite se s nama

U fokusu

Darko Zver: ‘Gradonačelnica Cividini želi me ušutkati pa je potaknula vijećnike na moju smjenu’

Objavljeno:

- dana

Konferenciju za medije održao je danas, 2. lipnja, predsjednik Gradskog vijeća Grada Čakovca Darko Zver, nakon što je prvoga dana lipnja Klub vijećnika u Gradskom vijeću Grada Čakovca MP – Nezavisna lista, HNS, HSLS, Demokrati, HDSS predao prijedlog za njegovo razrješenje s te funkcije.

– Nije prošlo ni tjedan dana otkako sam na svečanoj sjednici GV-a Čakovca povodom Dana Grada pozvao aktualnu vlast da se trgnu i počnu uvoditi promjene koje su obećali građanima u predizbornoj kampanji.

Bez obzira na to što sam naglasio da se radi o dobronamjernoj i pozitivnoj poruci, gradonačelnici Cividini se ona očito nije svidjela pa je pokrenula moju smjenu s mjesta predsjednika Gradskog vijeća. Cijeli sadržaj govora dostupan je na mojim stranicama te me iznenadio broj građana koji su pozitivno reagirali i čestitali mi na hrabrosti – rekao je na početku konferencije Zver.

Kompromitirajući detalji

Dodao je da ima kompromitirajuće informacije za koje gradonačelnica i neki drugi ne žele da izađu u javnost.

– Gradonačelnica govori neistinu kad kaže da nisam probleme pokušavao riješiti “unutar kuće”, to jest vladajuće koalicije. Prilažem kopije službene e-mail korespodencije s gradonačelnicom Cividini i Vesnom Baranašić Horvat, predsjednicom kluba vijećnika naših koalicijskih parntera, koje svjedoče o suprotnom.

Pravi razlog smjene

U jednoj je poruci dogovoreno sve o snimanju sjednica, no taj je dogovor izigran s njihove strane. U drugoj poruci od 31. svibnja pozivam na koordinaciju na temu donošenja Odluke o načinu pružanja javne usluge ČAKOM-a. Primijetite da je zahtjev za mojom smjenom uslijedio samo dan kasnije – istaknuo je predsjednik GV-a Zver, koji naglašava da kontroverze oko ČAKOM-a smatra jednim od glavnih razloga zbog čega je došlo do zahtjeva za smjenom.

Smatra da se oko ČAKOM-a igraju pozadinske igre, dok je prozivanje zbog govora na svečanoj sjednici samo izgovor. Naime, on kao predsjednik Vijeća već dva mjeseca odbija staviti na dnevni red točku o odvozu smeća, što odbija sve dok se ne provede temeljita racionalizacija poslovanja Gradskoga komunalnog poduzeća.

Poskupljenje odvoza

– Smatram da do poskupljenja odvoza za građane ne treba doći. Neću pristati da u ČAKOM-u imaju visoke plaće, da se uhljebljuju pojedinci i da novac iz poduzeća curi na sve strane, a onda građani pokrivaju gubitke. Bojim se da će sad, čim me maknu, povećati cijene. Razočaran sam prijetvornim ponašanjem gradonačelnice Cividini, koja se ponaša isto kao bivša SDP-ova vlast.

Svoju podršku gradonačelnici Cividini uvjetovao sam samo dvjema točkama: uvođenjem registra transparentnosti i izgradnjom IV. osnovne škole. Transparentnost se svim silama koči, a priča oko IV. OŠ godinu dana kasnije nije se pomaknula s mrtve točke – ogorčen je još uvijek predsjedavajući GV-a Čakovca Zver, koji se zapitao i čime ČAKOM gradonačelnicu drži u šaci, odnosno je li posrijedi neka politička trgovina.

Zver je dobio rok od osam dana za očitovanje, nakon čega ima još 90 dana da točku stavi na dnevni red na sjednici GV-a.

– Dame i gospodo, maske su pale – zaključio je na kraju. Neslužbeno se SDP spominje kao mogući novi koalicijski partner vladajućih umjesto Fokusa.

U fokusu

Vatrogasci cijeli radni vijek stavljaju živote na kocku, a mirovine im se umanjuju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatski vatrogasci u mirovinu odlaze po posebnim propisima. Oni im daju staž s produljenim trajanjem i poboljšanja u izračunu mirovine, ali i umanjenje iznosa koji će im sjesti na račune.

Sezona požara je u punom jeku. Vatrogasci se bore obuzdati vatrene stihije diljem priobalja, pa i u Zagrebu, uz druge dužnosti koje njihov posao nalaže. Pritom svoje živote stavljaju na kocku, jedan vatrogasac je ove godine poginuo, a uvjeti u kojima rade su iznimno teški, piše portal Mirovina.hr.

Nakon teškog i napornog radnog vijeka, odlaze u mirovinu. Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje ih u svojim statistikama navodi kao posebnu skupinu. I vatrogasci, naime, spadaju u povlaštene skupine umirovljenika.

Njima se mirovina određuje dijelom prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, a dijelom prema Zakonu o vatrogastvu iz 2019. godine.

Prema podacima HZMO-a, prema tom je Zakonu mirovinu za lipanj ove godine dobilo 280 vatrogasaca, od kojih su četiri žene. Isplaćeno je 278 starosnih i dvije obiteljske mirovine. Prosječna neto mirovina za vatrogasce iznosi 5.384,10 kune, a ostvarena je za 44 godine, devet mjeseci i 15 dana staža.

Za hrvatske pojmove dug radni vijek posljedica je zakonske odredbe o stažu s produljenim trajanjem. U slučaju vatrogasaca se 12 odrađenih mjeseci piše kao 15 mjeseci staža. Profesionalni vatrogasci mogu u starosnu ili prijevremenu starosnu mirovinu ako su u toj kategoriji proveli najmanje 20 godina staža.

To ostvaruju i vatrogasci koji nisu profesionalni, već pripadaju dobrovoljcima, ali samo ako su skupili najmanje 30 godina staža, od čega 20 u svojstvu profesionalnih vatrogasaca.

Uz potpis glavnog vatrogasnog zapovjednika, u mirovinu mogu i vatrogasci koji su nakupili 30 godina staža, od čega 20 godina staža s produljenim trajanjem. U tom slučaju njihovo umirovljenje ne ovisi o dobi.

Više o svemu pročitajte OVDJE

Nastavite čitati

U fokusu

Ove godine 17 poginulih: u kontroli prometa u Varaždinskoj županiji bit će angažiran maksimalan broj policajaca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Ove godine na području Policijske uprave varaždinske dogodilo se šest prometnih nesreća sa smrtnom posljedicom u kojima je poginulo 17 osoba, javila je PU važdinska.

– Naglašavamo da je gotovo u svim prometnim nesrećama uzrok nepropisna ili neprilagođena brzina kretanja vozila, kao i vožnja s nedopuštenom koncentracijom alkohola ili droga u krvi, dok je za posljedice sudionika u velikoj mjeri uzrok – nekorištenje sigurnosnog pojasa. Osim navedenog, evidentiran je i povećan broj poginulih vozača mopeda i motocikala uzrokovanih kršenjem prometnih propisa s njihove strane, ali i od strane drugih sudionika u tim prometnim nesrećama – objasnili su iz varaždinske policije.

Slijedom navedenog, apeliraju na sve sudionike u prometu da vode računa o tehničkoj ispravnosti vozila kojim upravljaju, da brzinu kretanja vozila prilagode stanju i uvjetima na cesti i poštuju ograničenja brzine kretanja propisanih zakonom ili postavljenim prometnim znakovima, ne konzumiraju alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje, ne koriste mobitel tijekom vožnje, koriste sigurnosni pojas na svim sjedalima u vozilu, ne ulaze u rizična pretjecanja bez obzira na žurbu, adekvatno smještaju djecu u vozilu te drže dovoljan razmak između vozila prilikom vožnje u kolonama.

Policija upozorava da će policijski službenici ovog vikenda, ali i kontinuirano do kraja godine, nastaviti s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel), kao i prekršaje vozača mopeda i motocikala te prema ponavljačima teških prometnih prekršaja – recidivistima.

U poduzimanje aktivnosti biti će uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje