Povežite se s nama

Međimurje

“Daroviti učenici zaslužuju sustavnu potporu”

Objavljeno:

- dana

1,2,3… PALIM LAMPICU!

Od lipnja ove godine u 17 osnovnih i pet srednjih škola u Međimurju provodi se projekt “1,2,3… PALIM LAMPICU!”, kojim se razvija sustav podrške darovitim učenicima.

– Za darovite učenike ne postoje sustavni programi rada, jer oni čine 2-3 posto ukupnog broja učenika, te je cilj ovog projekta uz pomoć psihologa detektirati takve učenike i prilagoditi nastavu njihovim potrebama i interesima. Pod izrazom darovitih učenika obično se misli na odlikaše, no često su to zapravo učenici koje mnogi smatraju problematičnima i drugačijima, te upravo ovim programom želimo za njih stvoriti potrebnu institucionalnu potporu u odgojno-obrazovnom procesu – napomenuo je Branko Sušec, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Međimurske županije.

Kroz četiri stručna usavršavanja proći će 94 nastavnika te 24 psihologa i pedagoga

Ukupna vrijednost projekta je 800 tisuća kuna te se u potpunosti financira iz Europskoga socijalnog fonda. Od lipnja 2017. do kraja svibnja 2019. godine 94 nastavnika te 24 psihologa i pedagoga proći će kroz četiri stručna usavršavanja kojima je cilj ojačati njihovu kompetenciju za rad s darovitom djecom. Projekt uključuje i izradu minimalno 25 individualiziranih programa rada prema kojima će raditi 80 potencijalno darovitih učenika uključenih u projekt, a koji su izabrani od strane njihovih nastavnika, psihologa i pedagoga temeljem visokog stupnja unutarnje motivacije za određena područja i temeljem psihologijskih testiranja.

Ciljana skupina su učenici koji će u školskoj godini 2018./2019. pohađati 7. i 8. razrede, te će se njihov razvoj pratiti ne samo tijekom osnovnoškolskoga, već i tijekom srednjoškolskog obrazovanja.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Grad Čakovec se pridružio obilježavanju Nacionalnog dana multiple skleroze

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nacionalni dan multiple skleroze obilježava se 26. rujna. 

Tim povodom mnogobrojne institucije, udruge, pojedinci i drugi daju svoj doprinos isticanjem narančaste boje koja predstavlja boju te bolesti.

Kako bi dao podršku, i Grad Čakovec pridružio se ovogodišnjem obilježavanju, osvjetljavanjem zgrade Doma sindikata narančastom bojom.

Društvo multiple skleroze Međimurske županije trenutno broji 102 člana, najčešće s utvrđenim postotkom invalidnosti između 80 i 100 posto, a svaka osoba oboljela od MS-a ima trajni invaliditet.

Broj članova se iz godine u godinu povećava, a bolest se najčešće javlja između 20. i 45. godine života.

Multipla skleroza je teška autoimuna neurološka bolest te je s razlogom nazivaju “bolest s tisuću lica” budući da svaka oboljela osoba ima različite simptome i različitu težinu same bolesti.

Kod svih oboljelih je jedno zajedničko, a to je vrlo oslabljen imunitet. U svijetu oko 2,5 milijuna ljudi boluje od multiple skleroze.

Cilj obilježavanja dana multiple skleroze je povezivanje i sudjelovanje ljudi, grupa i organizacija u događajima i aktivnostima kako bi se podigla svijest o multiploj sklerozi kao globalnom problemu te uputio poziv na veću suradnju u istraživanju bolesti na međunarodnoj razini.

Nastavite čitati

Međimurje

Murskom Središću 253.000 kuna za kupnju 3900 kanti za papir i plastiku

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće dobio je putem javnog poziva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost 253.000 kuna za kupnju 3900 spremnika za smeće. Riječ je o projektu kupnje po 1950 plavih i žutih spremnika čija je ukupna vrijednost 633.500 kuna, dok će Fond iznos sufinancirati s 40 posto. Riječ je o maksimalnom mogućem iznosu sufinanciranja, dok će se preostali novac namaknuti iz gradskog Proračuna.

– Odobrenjem projekta vreće koje su se do sada koristile za odvoz papira i plastike odlaze u povijest. Već ranije su nabavljene zelene kante za miješani komunalni otpad te smeđe kante za biootpad. Dakle, sva domaćinstva na području Murskog Središća koja su uključena u sustav odvoza smeća nakon provedenog postupka javne nabave dobiti će plavu i žutu kantu – poručili su iz Grada Murskog Središća.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje